Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nosní mandle - trhání

Praktické lékařství Jana 12.3.2015

Dobrý den,
dcera má 3 roky. V prosinci ji po klasickém nachlazení s rýmou začala trápit zadní rýma. Hlavně při usínání se dávila, usínala i hodinu, potom dost chrápala. Přes den také pokašlávala, jako by jí něco vadilo v krku. Usínání se trochu zlepšilo, ale pochrapování a dávení se, pokračovalo až do konce ledna, kdy jsme šli k ORL. Paní doktorka ji vyšetřila a řekla nám, že má ze 3/4 neprůchodný průduch pro dýchání a už jde vidět i na bubíncích, že je mandle veliká a vadí jí. Naordinovala Aerius (Desloratadin) a doporučila odstranění mandle, protože by jí to do budoucna mohlo dělat problémy. Po 1,5 měsíci se jí ulevilo, nechrápe, dýchá volně, sem tam ještě kucká, ale už se nedáví. Před spaním zakašle párkrát a bez problémů usne. Před 2 týdny byla trochu nemocná, měla rýmu a dostala zánět do ucha, kdy jí ho museli poprvé pichat a užívala antibiotika. Nyní je už ucho v pořádku a dcera také.
Zde je opis zprávy z vyšetření ORL:
Obj: Otomikroskop.-oboustranně zvukovody volné, bubínky vpáčené, středouší bez paztol.retence. Tympano C2-T-C2, stap. arefrlexie bilat. Rhinoskop-sliznice bledá, prosáklá s hlenem, ventilace nosem omezena. Nosohltan fibroskopicky AV do 3/4 choan. Tonsily zvětšené, bez pat. obsahu, oblouky patrové a mesopharyng klidné, uzliny drobné, kolem kývačůl do 1,5cm, nebol. Dg:AV gr II_IIIB. Catarrhus tubotymp.bilat.
Je možné, že by se mandle sama zmenšila?
Jsou problémy jen utlumeny užíváním Aeriusu nebo by se vrátily po vysazení zpět?
Vyšetření je z 24.2. Operaci máme domluvenou na 26.3.
Nemocná bývá jako každé jiné dítě. Nepřijde mi to nějak často. Bohužel nám domů nosila nemoci starší dcera, která pochytá kde co, ale někdy se stalo, že to mladší nechytla vůbec nebo měla jen 3 dny rýmu a dost. Netrpí na průdušky a ani kašle. Většinou to proběhlo jen s tou rýmou a to nijak silnou.
Četla jsem hodně názorů na odstranění mandle. Někomu to pomohlo, jinému ne nebo se to dokonce zhoršilo. Ráda bych věděla Váš názor a zkušenosti na to, jestli se zhorší nemocnost dítěte po vytrhnutí mandlí. Dcera má nastoupit do školky, bohužel musí, počítám s tím, že to bude zkouška imunity, ale slyšela jsem i názory, že začalo být dítě po odstranění mandle častěj nemocné.
Starší dcera byla ve 2 letech a 8 měsících také trhat nosní mandli kvůli častým infektům a následným bronchitidám a pomohlo jí to jen v odstranění huhňání, nemocná je pořád celkem dost.
Děkuji za Vaši radu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Dobrý den, paní Jano. Takto zvětšená nosní mandle je problémem pro řádné dýchání nosem (s mnoha důsledky) a vadí i funkci Eustachovy trubice (zvýšené riziko opakování zánětů středního ucha, porucha sluchu pro špatné provzdušňování středouší....). Operaci je za daných okolností na místě zvážit, ale 100% a urgentně nutná není (vzhledem k popsanému zlepšení, tomu, že nejde o úplné "ucpání" nosu mandlí, a také tomu, že nepopisujete dosud častější nemocnost toho typu, který by souvisel v hypertrofií mandle - středoušní záněty...). Léčba Aeriusem problém nevyřeší, pokud není předpokládáno, že se na něm významně podílí alergie. Mandle se může zmenšit i "sama od sebe" - jednak s věkem dítěte, jednak je ale akutnější zvětšení vyvoláno probíhající infekcí - takže při jejím odeznění lze čekat zlepšení. Výše uvedené berte ale jako orientační vyjádření - indikace k odstranění mandlí musí být přísně individuální a v případě pochybností je na místě se obrátit na ORL lékařku, která dceru viděla a situaci s ní probrat znovu. K efektu operace poznamenávám, že nelze čekat, že by odstranění mandle nějak zásadně ovlivnilo celkovou nemocnost dítěte - několik infekcí dýchacích cest za sezónu je u dítěte (bohužel) normální a v tom, zda dítě infekci dostane a jaký bude průběh hraje roli spousta dalších faktorů (což je jeden z důvodů rozdílných názorů na smysl odstranění mandle).

Související dotazy

Nosní mandle
dobry den chci se zeptat kdyz diteti vyndaj nosni mandle...
Velké mandle
Dobrý večer, potrebuji poradit.Čtyřletý syn asi čtrnáct...
Zvětšená krční mandle
Dobrý den , Dcera má na jedné straně krku zvětšenou...
Chrápání po trhání mandlí
Dobrý večer, mám dotaz ohledně mé dcery 3,5 roku. Dne...
Aterom a nosní mandle
Dobrý den, prosím o radu jak postupovat (viz přiložená...
Mandle - trhat či ne?
dobrý den mam dotaz ohledne dcery 3r. Nedavno ji zjistili...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nosní mandle

Dobrý den, kvůli lupání v uších jsem podstoupila vyšetření (takové kovové trubičky...

Nosní mandle

Dobrý den. Chci se jen zeptat, jak dlouho trvá domácí léčení po Adenotomii Před...

Nosní mandle

Dobrý den. Před 2 roky jsem byla na odstranění nosní mandle-kvůli chrápání,...

Nosní mandle

dobrý den pane doktore moje dcera trpi respiračni problémy má často rýmu kašel...

Nosní mandle

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na trhání nosních mandlí v dospělosti. Jak...

Nosní mandle

Dobrý den ,chtěla bych vás poprosit o radu ,dcera 4,5 roku měla od srpna 2013...

Nosní mandle

Dobrý den, můj 1,5 roku starý syn trpí opakovaně kašlem a rýmou. V noci špatně...

Nosní mandle

Dobrý den, mám syna 3 roky za týden máme jít na trhání nosních mandlí s tím,...

Nosní mandle

Dobrý den paní doktorko.Prosím o radu ohledně mého 4leteho syna.Po orl vyšetření,zjistili...

Nosní mandle

Dobrý den, můj syn 5 let, má velké nosní mandle a pani doktorka na ORL, nám...

Nosní mandle a imunita

Vážený pane doktore,mám dotaz ; dcera 5 let,do min.roku září 2014 zcela zdravá,běžné...

Nosní mandle a motání hlavy

Dobrý den, často trpím na motání hlavy, mám nízký tlak 90/60.Lékař mi sdělil,...

Nosní mandle a píchnutí bubínků

Dobrý den!Moje 4letá dcera má často rýmu,v noci chrápe a při mluvení jakoby...

Nosní mandle avamys

Dobrý den, byl jsem s 2 letou dcerou u lékaře ORL kvůli neustálému kašli v noci...

Nosní mandle u 3,5 leté dcery

dobrý den. dcera má od roku zvětšenou nosní mandli, zjistili jsme to že nedýchala...

Nosní mandle u 5-ti letého syna

Dobrý den, syn začal loni chodit do školky. A od té doby je celkem často nemocný...

Nosní mandle u dítěte

dobrý den paní doktorko, můj 14 měsíční klučina má zvětšenou nosní mandli tak,...

Nosní neprůchodnost

Dobrý den, mám dlouhotrvající problémy s dýcháním. Prošel jsem “olynthysmem”,...

Nosni polipi

dobry den.mam 5letiho syna..kdis mu bilo dva a pul tak jsem snim bila na zakrok...

Nosní polyp

Dobrý den,už pár let mám v jedné nosní dírce polyp. Jaký je,prosím,léčebný postup?...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti zad a křeče nohou

Dobrý den, jsem 9 měsíců po porodu. Přibližně půl roku mě trápí nepříjemné...

Bulka v ústech


Léčba silné bolesti

Dobrý den . V dubnu jsem prodělala pásový opar s virem neštovic v obličeji/levá...

Antikoncepce průjem

Dobrý den, měla jsem průjem první den, kdy jsem začala brát antikoncepci (Gracial)...

Ortopedie

Dobrý den , můžete mi vysvětlit tuto lékařskou zprávu - konkrétně termín INSULA...

Leukocyty v moči po zánětu

Dobrý den, zpráva od lékaře-vener.ord. NO: St.p. GO, subj. bez potíží Ter.:...

Vřed na dvanácterníku

Dobrý den,již více jak půl roku mám bolesti břicha v oblasti žaludku...byla...

Bulky na horním patře v ústech

Dobrý den, jsem v pubertě, a už nějakou dobu (až tři roky?) si nahoře na horním...

Slabost nohou

Dobrý den, Dlouhodobě cca 2 roky cítím slabost v nohách. Chodit můžu klidně...

Pálivá bolest na hrudi

Dobrý den , je mi 21 let a asi 1mesic mě trápí hoření těla , pocení a bolesti...

Cysta vaječníku

Dobrý den :) .. Chtěl bych se zeptat, během 4 měsíců se mi objevila cysta na...

Nevolnost, pocit knedlíku v krku, nechuť k jídlu

Dobrý den, Je mi 17 let a poslední 3 týdny mám problémy s jídlem.Trápí mě nevolnosti,pocit...

Pulzující břicho

Dobrý den, nedávno jsem si všimla, že mně pulzuje celé břicho. Tep je viditelný...

Boulička či hrbolek na tvrdém patře

Dobrý den, před 3 týdny jsem si objevila na tvrdém patře nebolestivou bouličku...

Bolest levého varlete+bolest vystřelující do podbřišku

Dobrý den,můj přítel mi nedávno řekl,že ho bolí levé varle a to jak při pohybu...

Pěnivá stolice

Dobrý den, mám dvouměsíční holčičku, zdravá přibývá na váze, plně kojená (po...

Bolest hlavy na pravé straně.


Pocit knedlíku v krku


Přeskakování v kyčli

Dobrý den, pane doktore. Po úraze kolene, následném znehybnění a operaci, která...

Sulfasalazin K-EN vs. Paralen

Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem Vás poprosit o radu: dlouhodobě užívám...

Reklama
Zavřít