Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obava z nemocí srdce

Srdce a cévy Timotej 9.8.2020

Dobrý deň, poprosím o odpoveď od kardiologa.

mám na Vás otázku, som už objednaný ku kardiológovi, no čakacia doba je dlhá a jedna vec mi proste nedá spávať. Môj problém je taký, že takmer každý deň po zobudení, /či už je to nočný spánok alebo niekoľkominútové (hodinové) zdriemnutie počas dňa/, tak po zobudení mám také divné pocity na hrudi, akokeby silnejší úder srdca spoločne s takým pocitom na hrudi ako keď máte strach. Veľmi ťažko sa to opisuje, deje sa to takmer ihneď po zobudení alebo možno ešte počas driemania, no už v čase keď to dokážem vnímať, zvyčajne 3-5x behom možno dvoch minút, prestane to po tých približne niekoľkých minútach, akonáhle som plne prebudený...

Nepociťujem ale zvýšený tep ani nič také. Behom dňa sa to nedeje a to ani v prípade, keď "celý deň" preležím. Zaznamenávam to len keď sa dostávam z akéhokoľvek spánku. O čo by sa mohlo jednať? Posielam Vám aj foto z EKG, ktoré mi robili približne pred rokom na urgentnom príjme, no z iného dôvodu, než je vyššie popísaný.

Ako som už vyššie písal, plánujem ísť ku kardiológovi, no zaujíma ma Váš profesionálny názor na túto vec. Urobil som veľkú chybu, že som googlil a na zahraničných weboch som našiel k tomu niečo čo sa volá Syndróm dlhého QT intervalu, môže to mať s tým súvis, či je to totálna hlúposť? Poprosím o odpoveď aj k tomuto. :) Ak by to u mňa nedošlo do štádia, že už kvôli tomu trápeniu z toho nemôžem spávať, tak by som Vám nepísal a proste by som len počkal na vyšetrenie. Vďaka za odpoveď a pekný zvyšok dňa.

O mne: muž, 20 rokov, neberiem žiadne lieky, nemám k dnešnému dňu diagnostikované žiadne choroby ani problémy.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Timoteji, děkujeme Vám za Váš dotaz. Potíž, kterou popisujete, se mi vzhledem k Vašemu věku a povaze projevů jeví jako extrasystola, tedy stah srdce navíc, který někdo může vnímat jako velmi nepříjemný. Někdo to vnímá víc, jiný méně, vnímání je vyšší u lidí s úzkostnější povahou a pokud se začnete sledovat. Většinou s pokročilejším věkem tyto potíže přestávají být výrazné. Každopádně je dobře, že jste se objednal na kardiologii, kde to jistě dopodrobna vyšetří a budete vědět přesněji. Podobné potíže s tlaky na hrudi někdy bývají dané zablokováním žeber, blokádami v oblasti hrudní páteře atd. Podle poslaného EKG nebyly extrasystoly zastižené, ale EKG je krátké vyšetření a navíc, píšete, že potíže máte, když se budíte. EKG bylo bez významných nálezů včetně převodních časů, takže si nemyslím, že by se u Vás jednalo poruchu vedení, ani o syndrom prodlouženého QT intervalu. U toho se vyskytuje prodloužení QT úseku na EKG, jde o potíž s nakupením stahů navíc, které mohou vést k náhlému omdlení, někdy je to vrozené, někdy dané léky. Vy podobnou potíž v rodině nepopisujete, léky neberte, nepopisujete omdlévání, EKG bylo bez popisu tohoto stavu, takže se toho nebojte. Přemýšlím, jak jste se k této diagnóze na internetu dostal. Asi jste vyhledával všechny možné příčiny bušení srdce. Může jich být více, ale ve Vašem věku to opravdu nejčastěji bývá neškodný stav, zmíněné extrasystoly, které nejsou podmíněné žádnou poruchou. Asi tušíte, že není moudré si něco vyhledávat na internetu, když zatím není co vyhledávat. Počkejte, až budete dovyšetřený na kardiologii, což Vám přinese odpovědi. Pokud by byla zjištěno, že jde třeba o extrasystoly nebo poruchu rytmu, pak si samozřejmě informace zjišťujte, nejlépe od ošetřujícího lékaře. Zatím bych Vám doporučila pokusit se to nesledovat, pokud byste měl bolest na hrudi, pak vyhledat svého lékaře. Pokud bude situace stejná, pak Vám nejlépe odpoví na kardiologii. Zřejmě udělají delší vyšetření EKG (Holtera) 24 hodinové nebo i delší, aby se zachytilo období, kdy se Vám potíže stávají, při probuzení. Protože kvůli obavám nemůžete spát, doporučuji Vám stavit se u praktického lékaře. Ten Vám jednak udělá kontrolní EKG, změří tlak a prohlédne Vás ještě předtím, než půjdete na kardiologii, abyste se trochu zklidnil, a pak Vám také může předepsat malou dávku antidepresiva jako je Trittico, které hezky pomáhá s usnutím a může zklidnit i popisované potíže. S pozdravem a přáním všeho dobrého MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Obavy
Dobrý večer.. Je pravda, že já už prošla více vyšetřeními,...
Slabý tlukot srdce
Dobrý den, netrpím žádnou nemocí. Ale občas se mi...
Operace srdce
Dobrý den, čeká mě opera srdce. Má být proveden operační...
Mám obavu, kdybych se nakazil touto nemocí
Dobrý den, hodně cestují po EU a mám očkování proti...
srdce
Dobrý den. Respektive večer. Už delší dobu me trápí...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obava z nákazy meningokokem

Dobrý den, vím, že máte spousty dotazů,ale jedná o velmi akutní problém. Moc...

Obava z nákazy od psa

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaká je možnost že by jsem se mohla nakazit...

Obava z nákazy pohlavní nemocí

Dobrý den Měl jsem nechráněný orální sex (ona mě) , je zde možnost nakazit...

Obava z nákazy tetanem

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně tetanu.Očkování jsem absolvoval...

Obava z nakažení HIV

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu být nakažena virem HIV a neprojeví...

Obava z nakažení virem HIV

Dobrý den, chtěl bych vás poprosit o radu. Možná mám zbytečné obavy, ale přesto...

Obava z narkózy

Dobrý den, mé babičce (71 let) sdělila gynekoložka, že má sliznici 9mm a že...

Obava z narkózy

Po roce mám podstoupi extrakci 8šroubů,dlahy a drátu z kotníku,mám obavy z narkozy...

Obava z nemoci

Dobrý den, včera jsem sem psal a nejspíše jsem to špatně vysvětlil a popsal...

Obava z nemoci

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co mám dělat. Beru antikoncepci už asi rok...

Obava z neuritidy optiku

Dobrý den ... vopred pisem ze som medicka a obcas veci co sa ucíme vstahujem...

Obava z neurologického onemocnění

Dobrý den, Psala sem sem několikrát ohledně als prosím přečtěte si zprávy...

Obava z nevěry, derpese

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Týká se to mého manžela, je...

Obava z nežádoucích účinků magnetické rezonance

Dobrý den, Dnes ve tři jsem byla na magnetické rezonanci krční páteře. Vše...

Obava z obtíží

Dobrý den, už asi před třemi lety se mi objevila taková věc viz.obrazek, a nevím...

Obava z očkování hexavakcínou

Dobrý den, Syn 10 měsíců,narozen o 3 tydny drive. Hypoglykemie po porodu. Dlouha...

Obava z orální infekce HPV

Dobrý den. V květnu minulého roku (tedy 05.2018), jsem měl pohlavní styk s...

Obava z otěhotnění

Dobrý den, dnes jsem dostala menstruaci, ale přesto jsem měla s přítelem styk...

Obava z otěhotnění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na pár dotazů. Včera jsem měla s přítelem první...

Obava z otěhotnění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné otěhotnět když jsme měli nechráněný...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zalehlé ucho

Dobrý den, potřebuji radu. Už třetí den mám zalehlé ucho a slyším na něj opravdu...

Píchlavé bolesti na vnitřním stehně v addutorském kanálu

Dobrý den, prosil bych o radu. Jsem muž ,je mi 49 roků. Moje váha se 20 roků...

Uzivani leku Flutiform v tehotenstvi

Dobry den , rada bych Vas pozadala o Vas nazor na uzivani leku Flutiform v tehotenstvi....

Záchvaty kašle v noci


Poškozené vazy v rameni

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jak se dají léčit poškozené vazy v rameni, bolest...

Bolest lytek

Dobry den pane doktore, uz cca mesic pocituji bolest lytek. Prijde mi, ze to...

Bolest vlevo pod žebry

Dobrý den, už nějaký ten pátek (zhruba 2 měsíce) mě trápí tlak nalevo pod...

Fialový flek na lýtku, nejspíše od kousnutí nějakého hmyzu

Dobrý den, prosím Vás, chci se zeptat. Manželce se včerejšího dne objevil fialový...

Pálení v rukou

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Již dlouhodobě mě trápí pocit pálení...

Nadýmání


Pečivo nadýmá

Dobrý den, v poslední době jsem začal jíst více pečivo (Dříve jsem jej skoro...

Spánek po operaci prasklé břišní aorty.

Prs před 6 měsíci jsem prodělal operaci prasklé břišní Aorty -16 cm prasklina.operace...

Potíže se zalehlým uchem

Dobrý den, asi před půl rokem jsem byl na ORL se zalehlým uchem. Doktor mi ho...

Bolest lýtek

Dobry den, uz ctvrty dnem nemuzu chodit kvuli lytkam. Mel sem lumalni punkci,...

Bodavá bolest stehna

Dobrý den, již nějakou dobu se mi stává,že mi jedním místem ve stejně (vnitřní...

Oranžové zbarvení jazyka


Bolest zad, píchání u srdce


Bolest břicha, pod žebry vlevo

Dobrý odpoledne , mám takový problém . Poslední dobou , když vstanu z postele...

Poranění kůže stydkého pysku

Ahoj, mohlo se mi něco stát. Depilovala jsem si genitálie voskovými pásky a...

Křeče kyčlí při spánku

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, už nějakou dobu se mi v noci...

Reklama