Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obava z nemoci

Endokrinologie Kristýna 21.1.2021

Dobrý den, chtěla bych poprosit, zda by bylo možné tento dotaz zacílit na imunologa, gynekologa a endokrinologa. Dostala jsem dneska vyhodnocení k imunologickým testům a nejde mi to trochu do hlavy.

Testy jsem byla konzultovat u "klasické" paní imunoložky, která mi říkala, že jsem zdravá, imunita je v pořádku. Nad tou urea / myco plasmou se nijak nepozastavila, max. že jestli chci, tak si mám nechat udělat stěry na gynekologii. Pokud by se prokázaly infekce ze stěrů, tak nechat přeléčit klasicky sebe i manžela. Hodnoty protilátek štítné žlázy prý nejsou nijak alarmující, lehce nad normu. A vzhledem k tomu, že mám hotovou sonografii štítné žlázy z ORL a ta je v pořádku, tak by ji neřešila. Ale že můžu zkusit endokrinologii na konzultaci a případné přetestování protilátek s odstupem. Na hodnotu ALT jsem byla znovu přetestována s odstupem a je již 0,35, takže v normě.

Dle nynější konzultace bych měla nasadit kombinaci dvou ATB po docela dlouho dobu kvůli urea a myco plasmě.

Mé dotazy:

1. může infekce urea / myco ovlivňovat protilátky na štítnou žlázu? Pokud se zaléčí tyto infekce, tak je možné, že hodnota opravdu klesne?

2. Vzhledem k potížím, které mne trápí s jícnem a žaludkem, je vhodné používat antibiotika po takto dlouhou dobu? Mám obavu, aby mi to naopak problémy se zažíváním nezhoršilo a přivodilo ještě nějaké další potíže.

3. Oba s partnerem půjdeme na stěry kvůli těmto infekcích, zda vyjdou i ve stěrech a zvažuji spíše konvenční cestu případné léčby antibiotiky po dobu max. 14 dní.

4. Co přesně znamenají ty hodnoty u urea a myco plasma - titr a čísla 1:10 +/- nebo <1:10 +/-. 1:10 +. Nejsem schopná těmto hodnotám jako laik porozumně, stejně jako IgM, IgA a IgG ve vztahu k nim.

5. Pokud se vydám doporučovanou cestou, nemůže v těle vzniknout nějaká reakce typu candida?

6. Pokud se vydám doporučovanou cestou, je možné, že se u mě vyvine rezistence na ATB a ve chvíli, kdy je budu potřebovat, že mi již nezaberou.


Mé současné potíže:
1. Zánět jícnu 1. stupně (reflux), mimojícnové projevy refluxu (pálení v krku, pálení v nose po jídle, pocit cizího tělesa v krku, tlak v žaludku), 2x denně Pantoprazole. Jak mi již bylo řečeno, může být eskalováno hodně stresem. Histologie vzorku ze žaludku vyšla v pořádku, žádný helicobacter a jen velmi minimálně chemická / chronická gastropatie.
2. Úzkostně - depresivní porucha, kancerofobie - Cipralex 1x denně
3. Úbytek na váze 6 kg za poslední 3 měsíce - způsobeno stresem a minimem přijímané stravy
4. Hmatné uzliny na krku a nově nad klíční kostí - provedeno sono, všechny uzliny, včetně té nad klíční kostí jsou do 1 cm, naprosto v pořádku, stejně jako krevní testy KO + diff prováděné kvůli té uzlině v nadklíčku u praktické lékařky.
5. Gynekologicky momentálně nijak netrpím, řešené problémy z listopadu a prosince s bolestí v podbřišku již odezněly a nevrátily se. Problémy urogynekologické jinak nevnímám nijak žádné.

Mám toho za sebou poslední dobou opravdu hodně, protože se mi nějak pořád něco dělo - imunologické testy, gynekologické ultrazvuky + testy na CA 125 (v normě), krevní testy u praktické, sonografii krku (2x), sonografii i RTG břicha, gastrokopii, konzultaci imunologickou s jiném imunologem.

Podle všeho a všech jsem vlastně naprosto zdráva a mám se zaměřit na stres a kancerofobii, na čemž pracuji a najednou bych měla brát dlouho ATB. Jsem z toho všeho již zoufalá, smutná a zhoršuje to zřejmě i psychické rozpoložení a potíže. Budu velmi ráda za odpovědi. Děkuji. Doufám, že se jedná již o poslední dotaz pokládaný do této poradny na velmi dlouho dobou.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Braunová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: FN Plzeň

Dobrý den, paní Kristýno, děkujeme za dotaz do naší poradny.
Pokusím se Vám postupně odpovědět na Vaše dotazy.

1) protilátky proti štítné žláze máte jen nepatrně, hraničně zvýšené, T4 a TSH máte v normě , funkce štítné žlázy je v pořádku. Zvýšené protilátky mohou znamenat lehký autoimunitní zánět, nemusí ale také vzhledem k hodnotám znamenat vůbec nic. Není pravděpodobné, že by protilátky byly ovlivněny infekcí ureoplasmou či mycoplasma. Více Vám odpoví endokrinolog.

2) a 4) osobně nevidím důvod, proč by jste měla užívat antibiotika tak dlouhou dobu. Aby byla indikace k antibiotické léčbě, měla by u Vás být prokázána aktivní infekce, která by se prokázala ze stěrů z pochvy (a u partnera z močové trubice). Dle zaslaných výsledků máte moč negativní (PCR je negativní), doporučuji ještě vyšetřit stěr z pochvy, ale nemyslím si, že tam by byla příčina Vašich potíží. Protilátky proti Mycoplasma hominis /ve třídě IgM/ i Ureaplasma urealyticum máte nízkém titru 1 ku 10 ve třídách IgM, IgA i IgG. Titry jsou ale velmi nízké (plus mínus, nejsou to jasná kritéria pozitivity). Aby se mohla touto metodou jasně prokázat infekce, musely by titry být vysoké (př: 1ku100, 1ku1000) a nebo pokud by se Vám nabrala krev za 2-3 týdny, tak by v případě infekce došlo k vzestupu titru protilátek. Hodnoty, které máte Vy, nám nic moc neřeknou a antibiotika bych z tohoto důvodu neindikovala. Léčila bych Vás v případě pozitivních gynekologických stěrů nebo v případě vzestupu protilátek při kontrolním odběru.

3) pokud vyjdete Vy a nebo partner pozitivní, určitě doporučuji jen konvenční antibiotickou léčbu, která je dostačující po dobu 14 dní

5) v případě dlouhodobé antibiotické léčby dochází často k pomnožení kvasinek a pokud by jste užívala antibiotika, jak Vám byla doporučena (Minocyclin a Sumamed na 50 dní) obávala bych toho a i jiných komplikací plynoucích z rozvoje dysmikrobie (průjmy). Já osobně bych Vám tuto cestu nedoporučovala.

6) rezistence bych se zatím neobávala

Souhlasila bych s paní imunoložkou, která Vám doporučila stěry na gynekologii a ztotožňuji se s jejím názorem, že se nejspíše nejedná o akutní mycoplasmovou či ureaplasmovou infekci a o chronicitě těchto infekcí nejsem přesvědčena. Pokud by jste měla být přeléčena antibiotiky, doporučuji konvenční schéma na 14 dní.

Chápu, že Vás všechna ta vyšetření a potíže již stresují, ale dle provedených náběrů, které jste přiložila, nebylo zjištěno nic závažného.

Váš dotaz předám ještě endokrinologovi, aby se vyjádřil k lehce zvýšené hodnotě protilátek proti štítné žláze Ab/TG (4,15), vyčkejte na jeho odpověď.
Nemyslím si, že by Vám nyní více odpověděl imunolog (ten se již vyjadřoval v předchozích odpovědích) ani gynekolog.


S pozdravem MUDr. Jana Braunová

Odpovídá lékař:

MUDr. Martina Rosická , Ph.D.

Specializace: Endokrinologie‎ Pracoviště: Ambulance pro endokrinologii, obezitologii, diabetologii a nutriční terapii

Milá paní Kristýno,
z pohledu endokrinologa je zvýšení protilátek opravdu zcela nepatrné, klinicky nevýznamné. V případě autoimunitních onemocnění štítné žlázy se hodnoty pohybují ve stovkách až tisících jednotek. Takto mírně zvýšené titry protilátek vidíme např.u alergiků, ale i při/po některých infekčních chorobách (ráda to dělá např. borelioza, ale nejen ona). Podstatné je vždy zohlednění případných sonografických změn štítné žlázy (a ty dle toho co uvádíte nejsou žádné), a pak samozřejmě funkce štítné žlázy, a ta je dle laboratoře zcela v pořádku. . Tedy se tímto číslem rozhodně nijak neznepokojujte.
Příjemné dny
MUDr. Martina Rosická

Související dotazy

Obava z pohlavní nemoci
Dobry den 14 dnu po nechranenem oralnim sexu jsem zacal...
Obava z pohlavně prenosné nemoci
Dobry den. Mela jsem nechraneny styk, a proto se ted...
Obava z pohlavní nemoci
Dobrý den, moc vás prosím o pomoc, mnel sem chraneny...
Obava z pohlavní nemoci
Dobry den, na konci dubna jsem mel nechraneny rizikovy...
Pohlavní nemoci
Dobrý den, před osmi týdny jsem měl styk s rizikovou...
Obava z nemoci
Dobrý den, včera jsem sem psal a nejspíše jsem to špatně...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obava z nákazy HIV

Dobrý den, chtěl bych se zeptat přečetl jsem pár článků o tom jak je možné se...

Obava z nákazy HPV

Dobrý den, četla jsem, že častý sex zvyšuje u žen riziko rakoviny děložního...

Obava z nákazy meningokokem

Dobrý den, vím, že máte spousty dotazů,ale jedná o velmi akutní problém. Moc...

Obava z nákazy od psa

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaká je možnost že by jsem se mohla nakazit...

Obava z nákazy pohlavní nemocí

Dobrý den Měl jsem nechráněný orální sex (ona mě) , je zde možnost nakazit...

Obava z nákazy tetanem

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně tetanu.Očkování jsem absolvoval...

Obava z nakažení HIV

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu být nakažena virem HIV a neprojeví...

Obava z nakažení virem HIV

Dobrý den, chtěl bych vás poprosit o radu. Možná mám zbytečné obavy, ale přesto...

Obava z narkózy

Dobrý den, mé babičce (71 let) sdělila gynekoložka, že má sliznici 9mm a že...

Obava z narkózy

Po roce mám podstoupi extrakci 8šroubů,dlahy a drátu z kotníku,mám obavy z narkozy...

Obava z nemoci

Dobrý den, včera jsem sem psal a nejspíše jsem to špatně vysvětlil a popsal...

Obava z nemoci

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co mám dělat. Beru antikoncepci už asi rok...

Obava z nemocí srdce

Dobrý deň, poprosím o odpoveď od kardiologa. mám na Vás otázku, som už objednaný...

Obava z neuritidy optiku

Dobrý den ... vopred pisem ze som medicka a obcas veci co sa ucíme vstahujem...

Obava z neurologického onemocnění

Dobrý den, Psala sem sem několikrát ohledně als prosím přečtěte si zprávy...

Obava z nevěry, derpese

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Týká se to mého manžela, je...

Obava z nežádoucích účinků magnetické rezonance

Dobrý den, Dnes ve tři jsem byla na magnetické rezonanci krční páteře. Vše...

Obava z obtíží

Dobrý den, už asi před třemi lety se mi objevila taková věc viz.obrazek, a nevím...

Obava z očkování hexavakcínou

Dobrý den, Syn 10 měsíců,narozen o 3 tydny drive. Hypoglykemie po porodu. Dlouha...

Obava z orální infekce HPV

Dobrý den. V květnu minulého roku (tedy 05.2018), jsem měl pohlavní styk s...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Malinké bradavičky na obličeji

Paní doktorko mám na obličeji malinké bradavičky už delší dobu. Co bych na ně...

Mám alergii na ovoce (švestka, hruška, jablko, banán, mimo ovoce také na pyl a plísně)

Dobrý den. Je mi 14 let a mám alergii na ovoce (švestka, hruška, jablko, banán,...

Únava, zimomřivost

Dobrý den, prosim o Váš nazor na moje zdravotni problemy. Už nevím kam se mám...

Srdeční a další obtíže

Dobrý den má vazospasticko AP 1krát potvrzenou katetrizací v IKEm a Motole při...

Bolest v noze

Dobrý den pane doktore, před několika lety jsem prodělala akutní lumbago(to...

Tetanie


Urosepse

Mamince je 88 let a před rokem prodělala urosepsi.Měla ucpané močové cesty,...

Bolest pravé strany těla

Dobry den, už skoro týden mám bolest jakoby celé pravé strany. Pravý bok, pravá...

Pyrvinium působí jinak, než léčivo ve Vermoxu?


Výsledky lumbální punkce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dlouho trvají výsledky po lumbální punkci?...

Hemoroidy


Neštovice na ploskách nohou i na.dlaních

Dobry vecer,dcera 15m ma nestovice ale ma je i na ploskach nohou i na.dlanich....

Otok penisu

Dobry den.po soulozi mi otekl penis,zmodral i kolem podbrisku.po necelem tydnu...

Tlaky v zátylku

prosím o radu ... 28.12. jsem se silně udeřila do hlavy (při tom se mi sedřela...

Chrčení

Dobrý den. V poslední době mi chrčí na hrudníku. Spíš na srdci většinou, když...

Bolest v zádech při polykání + bolest zádových svalů

Dobrý den, prosím o radu. Už skoro 2 měsíce mě trápí bolest při polykání, vždy...

Polyneuropatie

Dobry den, mel dotaz, konkretne jaka vysetreni krve by lekar zadal pri naslwdujich...

Ústí močové trubice

Krásný den pane/pani doktorko. Mohu Vás poprosit o názor, zda se Vám jeví ústí...

Může jít se mnou přítel do ordinace ke gynekologovi?

Je mi 16 a mému příteli také, může jít se mnou do ordinace ke gynekologovi,...

Kašel po jídle

dobrý den.Chci se zeptat na problém,který trápí mého syna.Je mu 31let,jinak...

Reklama