Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obava z onemocnění krku přes opakované negativní ORL vyšetření

Psychika Milan 3.7.2021

Dobrý den,

trapí mě taková věc. Mam pocit, jako bych mel něco v krku u mandle. Citím to jakoby na “jazyku”. Mám hrozný strach z rakoviny, beru na to prášky od psychologa, protože jsem celý den v nervech, napětí, nemam chuť k jídlu a každé ráno chodím na záchod né uplně pevnou stolicí. Tento problém začal něco před měsícem, kdy jsem si všiml na orl když jsem jim ukázal fotografii “cysty” která poté sama zmizela. Jenže jak já trpím touto uzkostí tak jsem se začal zkoumat, začal jsem si sahat různě na uzliny, protože konkrétně z toho mám strach. A byl jsem vystresovaný z toho. Pak mě to nějak přešlo a začal jsem cítit něco v krku, začal jsem hned panikařit, že mám rakovinu mandlí, teď jsem oslavil 21 narozeniny, nekourim, nepiji. Měl jsem strach jestli to nemuzu mit treba kvuli oralnimu sexu, ktery jsem partnerce dopraval casto, protoze jsem si precetl neco o HPV. Tak mam z toho strach. Začal jsem ten krk pozorovat, celý den nejím, až večer a to co večer sním, to mi přijde že ráno zase vyloučím. Jakoby to jídlo mnou jen projelo. Mám z toho hrozný strach a myslím na to celý den, vždy se to zlepší k večeru, když se změřím, tak mám třeba 37,2. Cvičil jsem, mel jsem okolo 71 kilo, ted jsem se vazil a mam 68,3 ráno. Já se toho bojím a tyhle věci mě hrozně stresují, protože se pozoruju jestli nehubnu a tak, vím že klidně muze clovek zhubnout ze stresu, kdyz cele dny nic nejim a pak si dam jen trochu vecer a hned to rano vykadim, tak logicky asi zhubnu, pritom jeste necvicim, tak muzu zhubnout i trochu svalu, ale stejne me to hrozne stresuje. Pres den se citim obcas slaby, furt se sleduju jestli nezyvam, jestli nejsem unaveny. Byl jsem hodnekrat na orl a vsude mi rekli, ze jsem v poradku, jenze ja furt mam pocit, ze tam neco na tom jazyku citím a stresuje me jeste takova bulka, tu vam vyfotim a prilozim, jeste prilozim fotografii asi te cysty s kterou toto vsechno zacalo, pak tam dam fotku takove boule? Nebo nevím jak to popsat. Vím ze bych to nemel delat, ale kdyz to na tom miste zmacknu tak z toho vytece takovy zeleno-zluty hlen, nevím jak to popsat. A jeste tam dam fotku takoveho bileho asi jakoby pupínku. Chci si kvuli tomu zajit v utery na orl k cloveku, ktery se primo zabývá temito nadorovými problémy a všechno to s ním vyřešit. (už mě viděl jednou a rekl ze tam nic není) Doktor me poslal na krev, jestli tam nemam nejaky zanet atd, mel jsem pry vsechno v poradku az na to, ze jsem mel vic cervenych krvinek, ale to pry nevadi. Delal mi vytery a ty jsou pry taky vporadku. Dříve jsem se budul i v noci, spoceny a mel jsem spatne sny. Po tom co jsem zacal brat prasky od psychiatra Elicea 1x rano tak uz spim celou noc, jenom rano se probouzim a uz mam stres a spatne myslenky a uz nemuzu usnout. Nevím zda je mozne si to vsugerovat, ze me tam opravdu neco tlaci a ze tam neco mam. Byl jsem u 3 doktorů, jeden z nich mne vyděl opakovaně a všichni mi řekli, že mi nic není. Obcas mam pocit i kdyz polknu, ze me tam neco tlaci, nebo kdyz jsem jedl a polkl jsem. Na orl me prohledli jak v puse, tak usi, nos, takovym zrcatkem se mi koukl do krku a pak jeste nejakou kamerou dolu a vse je pry v poradku. Jenze ja se v poradku proste necitím být a tak se ptám zde. Prijde mi, jak kdybych to vsechno na te strane pusy mel ztuhle, pod celisti jsem si ruzne hmatal jestli to nemam natekle a taky mi prijde ze ne, i doktor na me sahal a rikal ze tam nic neciti. Tak nevím jestli jsem blazen, nebo mi opravdu neco je.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Fabiánová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Nemocnice Prostějov

Dobrý den, pane Milane, děkuji za Vaši důvěru. Rozumím, že máte strach. Podle těch fotografií se to přece jen těžko posuzuje a upřímně, podle toho Vašeho popisu přiložených fotografií, si nejsem jistá, na které fotografii má být co zachyceno. Pokud Vás viděli už 3 ORL lékaři, věřte jim, nic Vám není. To jsou dobré zprávy. Lékaři někdy mohou mít odlišný názor, ale pokud už se tři specialisti shodují, nebude to náhoda, ale fakt. Podle toho Vašeho psaní mi připadáte příliš fixován na myšlenku zhoubného onemocnění. Nevím proč, z jakého důvodu, to tak u Vás vzniklo. Váhový úbytek je opravdu očekávatelný, pokud nic moc nejíte a necvičíte, takže ztrácíte svalovou hmotu. Zkuste se méně pozorovat a více si užívat života. Je léto, svítí slunce, je to zrovna taková optimistická doba. Já opravdu nechci zlehčovat Vaše potíže. Chápu, že se necítíte dobře. Ono psychika je v tomto velmi mocná záležitost. Nevím, co Vám říká ten psychiatr, jestli k němu chodíte pravidelně. Jestli se snaží nějak ve Vás tu obavu odblokovat, nebo Vám jen předepsal tu Eliceu. Určitě Eliceu pravidelně užívejte a nevynechávejte. Je dobře, že alespoň spíte teď kvalitně. Co Vám mohu poradit, zkuste si dát alespoň jeden den výzvu, že si na krk nebudete sahat, hledat tam žádné uzliny. Nebudete se dívat do pusy, nebudete si v puse nic fotit. Myšlenkám se neubráníte, ale ubráníte se tomu opakovanému zkoumání a pozorování se. Třeba se Vám tak podaří alespoň na chvíli na to přestat myslet. A rada, která je platná vždy - rozhoddně si nic v puse netlačte, nemačkejte, do ničeho nepíchejte - napácháte tím spíš škodu, než užitek. Sám říkáte, že stejně zase v úterý půjdete na ORL, proto nevidím moc smyslu předávat zde Váš dotaz zase ORL specialistovi. Zkusím Váš dotaz předat psychologovi, aby se nějak k Vaší situaci vyjádřil. Myslím, že z kvalitní psychologické/psychiatrické terapie byste mohl mít největší užitek.

Odpovídá lékař:

Mgr. Lada Skulilová

Specializace: Hypnoterapie, Psychologie Pracoviště: Soukromá poradna pro alternativní terapii, Lipník nad Bečvou

Dobrý den,
je dobře, že Vám léky od psychiatra zlepšily aspoň spánek. Určitě se také uklidníte, když Vám plánované vyšetření na ORL potvrdí, že jste v pořádku.

Pokud by přesto přetrvávaly nějaké strachy a sklony dělat si starosti se svým zdravotním stavem, stálo by za to zapátrat ve spolupráci s odborníkem - psychoterapeutem po příčinách jejich vzniku. Totéž nějaké nutkavé stavy sebepozorování a s tím související stres. Všechno toto vypadá jako vypěstované a naučené, a je-li tomu tak, dá se to zase "odnaučit". Osobně k tomu používám práci v hypnóze, ale každý terapeut má svůj vlastní způsob práce.

Někdy lidem v takových případech pomůže, když dostanou do ruky léčebnou metodu, kterou mohou praktikovat a tím pro sebe něco přínosného udělat. Mohu Vám doporučit sebeléčbu pomocí autopatie (pod vedením autopatického poradce). Je to alternativní metoda, která může postupně vylepšit nejen Váš psychický stav, případně odstranit strachy, ale také eliminovat nepříjemné pocity na jazyku a v krku.

Přehnané strachy se taky dají řešit pomocí homeopatických léků (pozor - nekombinovat s autopatií).

S pozdravem
Mgr. Lada Skulilová

Související dotazy

Negativní exprese ORL
Prosím Vás na papíru mi paní doktorka z ORL napsala...
Vyšetření ORL
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně výsledků...
ORL vyšetření
Dobrý den chtěl bych se prosím zeptat jestli se můžu...
Vyšetřeni na ORL
Přeji dobrý den mívam problem pocitu ciziho tělesa...
Opakované vyšetření opouzdřeného hematomu
Dobrý den, před čtyřmi lety mi diagnostikovali opouzdřený...
Orl
Dobrý den pane doktore, v ORL zprácě mám popis jazyku-...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obava z nemoci

Dobrý den, včera jsem sem psal a nejspíše jsem to špatně vysvětlil a popsal...

Obava z nemoci

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co mám dělat. Beru antikoncepci už asi rok...

Obava z nemoci

Dobrý den, chci se poradit. Vím ze mi tady nemůžete dat odpověď ano ne. Snažila...

Obava z nemocí srdce

Dobrý deň, poprosím o odpoveď od kardiologa. mám na Vás otázku, som už objednaný...

Obava z neuritidy optiku

Dobrý den ... vopred pisem ze som medicka a obcas veci co sa ucíme vstahujem...

Obava z neurologického onemocnění

Dobrý den, Psala sem sem několikrát ohledně als prosím přečtěte si zprávy...

Obava z nevěry, derpese

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Týká se to mého manžela, je...

Obava z nežádoucích účinků magnetické rezonance

Dobrý den, Dnes ve tři jsem byla na magnetické rezonanci krční páteře. Vše...

Obava z obtíží

Dobrý den, už asi před třemi lety se mi objevila taková věc viz.obrazek, a nevím...

Obava z očkování hexavakcínou

Dobrý den, Syn 10 měsíců,narozen o 3 tydny drive. Hypoglykemie po porodu. Dlouha...

Obava z orální infekce HPV

Dobrý den. V květnu minulého roku (tedy 05.2018), jsem měl pohlavní styk s...

Obava z otěhotnění

Dobrý den, dnes jsem dostala menstruaci, ale přesto jsem měla s přítelem styk...

Obava z otěhotnění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na pár dotazů. Včera jsem měla s přítelem první...

Obava z otěhotnění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné otěhotnět když jsme měli nechráněný...

Obava z otěhotnění

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně těhotenství. Poslední menstruaci jsem měla...

Obava z otěhotnění

Dobrý den pane doktore, je mi 16 let asi před týdnem jsem poprvé spala se svým...

Obava z otěhotnění

Dobry den, zvracela jsem den,kdyz jsem 14.tou tabletku z platicka, asi hodinu...

Obava z otěhotnění

Dobry den, chtěla jsem se zeptat zapomněla jsem si v pondělí vzít poslední pilulku...

Obava z otěhotnění

Dobrý den. Přítelkyně si včera večer zapomněla vzít antikoncepci (Užívá Lindynette...

Obava z otěhotnění

Dobrý den, mám dotaz. Již 2 roky pravidelně beru antikoncepci Sirmya, ale byla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest ramene

Dobrý den. Před 3 měsíci jsem si naštípnul rameno, doktor mi na to dal Ortézu....

Předávkování se vitamíny - rakytníkem v těhotenství

Dobrý den, jsem v 19. týdnu těhotenství a o víkendu mě začalo škrábat v krku....

Deprese na ekg

Dobrý den, je mi 70 let a na EKG nazn deprese ST V4-5. Co znamená? Mám jít na...

Spolknutý zoubek

Dobrý den, má 6 letá dcera dnes ráno při snídani spolkla mléčný zub, který se...

Nádor perinea

Dobrý den, v příloze zasilam fotografie, mohl by jste mi objasnit o co se...

Červené fleky za krkem u miminka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, všimla jsem si, že moje měsíční dcera má za...

Krční páteř a uši

Dobrý den, mám dotaz týkající se uší a krční páteře. Už poměrně dlouho mě trápí...

Léčba Xadosem

Dobrý den. Asi tři týdny se mi občas cca 1*týdne objevují velke svědici otoky...

Pocit na zvracení po cigaretě

Dobry den,mam takovy zvlastni problem. Jsem kurak a je to par dni co jsem se...

Soor na jazyku

Dobrý den.Chci se zeptat.Jedná se podle fotografie u dcery na jazyku o soor?

Vysvětlení nálezu RTG páteře a kyčlí

Dobrý den, mohu se prosím zeptat. na vysvětlení RTG páteře mírná difuzní spondyloza....

Bolest v krku a koronavirus


Vykloubené rameno

Dobrý den, o víkendu jsem měl úraz ramene - vyklobeni. Rameno mi bylo v nemocnici...

Červené skvrny na břichu, v podpaží

Dobry den, v podpazi obou ruk a nove i na brichu se mi tvori tyto cervene skvrny...

Přibírání na váze po 6 letech užívání antikoncepce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je normální, že jsem po 6 letech...

Výtok

Dobrý den. Vždy po menstruaci mě trápí vodnaty zapachajici vytok. Někdy trvá...

Chronický kašel

Ráda bych se zeptala od ledna mám vlhky kašel ..vykaslavam žlutý a občas zelene...

Pozitivní test na okultní krvácení do stolice

dělala jsem test na okult,krvácení do stolice a byl pozitivní,zajímá m ě,zda...

Hnědá skvrna na jazyku

Dnes jsem byl u zubaře, vrtala my spodni stoličku (mél jsem i umrtvovací injekci)...

Červené fleky na penisu

Dobrý den, na přirození se mi udělali červené fleky, které občas svědí. Mám...

Reklama