Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obava z rakoviny slinivky

Psychiatrie M. 24.6.2020

Dobrý den, moc děkuji za včerejší odpověď. Ještě bych se doptal k mému původnímu dotazu. Vy jste psala, že hmotnost se může měnit během dne o 2-3 kg. Mně se ale stalo, že minulou středu jsem vážil 90 kg, potom další den už jen 89 kg a poslední dny vážím vždy ráno 88-89 kg... myslíte, že i tak je to v pořádku? Protože tu váhu (90 kg) jsem nenabral zpět...

Děkuji za odpověď.

PŘEDCHOZÍ DOTAZ PRO KONTEXT:

Dobrý den,

v poslední době se potýkám s následujícím problémem (už jsem sem o tom psal, ale potřebuju doplnit některé informace). Ve středu jsem měl zkoušku a předtim jsem zhubl z 90 kg na 88 kg asi za 2 dny, aniž bych pro to cokoliv udělal (nejedl jsem méně, nepil méně, nepohyboval jsem se moc). Po zkoušce jsem hned druhý den vážil zase ráno 90 kg (cítil jsem se víc v klidu). Další den jsem však zas ráno vážil a měl jsem jen 89 kg. To jsem se vážil vždycky ráno. A předevčírem večer jsem se jen tak zvážil a měl jsem 92 kg a ráno už jen 89,5 kg... nechápu, kde jsem mohl PŘES NOC ztratit ty cca 3 KILA... včera jsem nad tím přemýšlel a asi kvuli tomu, jak mi to v hlavě šrotovalo, co to může být, jsem chodil častěji na malou. Obecně pociťuji, že když se učím a přemítám v hlavě o zkouškách a teď i tom hubnutí, tak chodím častěji na malou a cítím plný měchýř hned potom, co se něčeho napiju. No a dnes ráno jsem se opět zvážil a měl jsem už jen 88 kg.... a to jsem vypil večer předtim tak litr vody...

Bojím se, že se jedná o hubnutí v důsledku rakoviny slinivky, u které je hubnutí přítomno... Nedokážu se moc soustředit na učení na další zkoušku, protože pořád musím přemítat, jestli to není něco vážného. Toto hubnutí se mi už stalo opakovaně a vždycky jsem to nějak pak nabral zpět, ale pokaždé si říkám, jestli teď to náhodou není hubnutí v důsledku nádoru na slinivce, kterého se velmi bojím.... byl jsem kvůli tomu minulé září a pak ještě asi 1 rok předtim na sonu břicha a v pořádku, dokonce mi v září byly odebrány i nádorové markery na slinivku pro klid a taky v pořádku. Ale to už je dlouhá doba od září... že?

Je mi taky subjektivně nepříjemné, že nemám tu svou normální váhu a mám méně, dost mě to znervózňuje.... začal jsem opět brát antidepresiva (Asentra) před cca 1 týdnem a jsem objednaný k psychologovi a znovu k psychiatrovi (na červenec), ale nevím, jestli zajít i k praktickému lékaři, protože mám strach, jestli to není tentokrát fakt kvůli nádoru na slinivce nebo někde jinde.... Jiné příznaky nepociťuji (žádné bolesti, teploty/horečky, trávicí potíže apod.). Už třetí den mi váha nestoupla a pořád je na 88 kg...Mám zkrátka strach, jestli teď nebudu jen a jen hubnout a do toho se musím učit... hrozná situace...

Prosím, myslíte si, že je to něco vážného? Mám z toho fakt nepříjemný pocit s nemohu se soustředit na učení na další zkoušku... Je to hrozný pocit se učit s tím, co když mám nádor na slinivce, která většinou nejde léčit... A nevím, jestli by mi u lékaře vyhověli se sonem, když jsem tam byl už minulé září a pak ještě předtím cca rok. Myslíte, že je to nutné? Už to jsou asi 3 dny, co jsem prostě to nenabral nazpátek a děsí mě to...

Děkuji za případnou odpověď. Toto je již naposledy, co tu o tomto sem píši.

Věk: 21 let

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane M., vůbec ničeho se nebojte. Odpověď je stejná jako předtím. Změna váhy není zásadní. Pár kilo sem nebo tam, to není nijak významné. Váš váhový úbytek nesvědčí pro rakovinu slinivky a ani žádné z Vašich dalších potíží, které Vás občas sužují. Vyšetření, která jste podstoupil, jsou zatím jistě dostačující a není třeba je opakovat. Nadto by Vám nepřinesly uklidnění, protože u problému, který Vás trápí, tedy u obav o zdraví a strachu z rakoviny, vyšetřování přinese uklidnění na krátkou dobu a pak se zas dostaví úzkost. Takto jen zatěžujete svou psychiku i tělo nadbytečnými sledováními. Řešení nespočívá ve vyšetření těla. Je moc dobře, že jste zas začal brát Asentru, výsledek se dostaví za dva tří týdny. Návštěva u psychologa je také super. Váš praktický lékař Vám jistě již poradil ohledně Lexaurinu. Uvědomuji si, jak moc Vás to sužuje a zřejmě je pro Vás z nějakého důvodu Vaše váha zásadní a nedokážete se nevážit a nesledovat se. Bylo by to moudré, ale pokud to nejde, pokuste se tomu nevěnovat tolik pozornosti. Váha u lidí se mění. Mění se den ze dne, z týdne na týden, i přes noc, záleží to na tom, jak moc a čeho jsme jedli, pili, kolikrát jsme byli na toaletě ať už čůrat nebo na stolici, jak moc jsme se pohybovali, zda a jak moc jsme se potili, byli ve stresu apod. Navíc váhy nejsou stoprocentně přesné stroje, závisí i na tom, jak a kam si stoupnete. Takže pro shrnutí - jdete na to dobře, podnikl jste kroky k tomu, abyste se zbavil potíží, které Vás trápí, tedy strachu z rakoviny. Berte Asentru, jděte k psychologovi, vydržte, bude to lepší. Rakovinou se nezabývejte, minulá vyšetření stačí. Držím Vám palce, věřím, že to brzy zvládnete. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Rakovina slinivky
Dobrý den, mamince dnes dali tuto zprávu (poslána v...
Rakovina slinivky
Dobry den. Mám dlouhodobé problémy se zažíváním, trávením...
Obava z rakoviny slinivky
Dobrý den, 1) píši sem ještě jednou kvůli mému problému....
Obava z rakoviny slinivky
Dobrý den, pokusím se pro Vás na základě včerejší rady...
Vyšetření na rakovinu slinivky
Dobry den, prosim Vas o radu, zda je mozne provest...
Obava z rakoviny
Dobrý den, je mi 26 let a jsem muž. Již dlouhodobě...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obava z rakoviny dělohy


Obava z rakoviny děložního čípku


Obava z rakoviny děložního čípku

Dobrý den, v příloze zasílám výsledek moji cytologie.Bojím se , že mám rakovinu...

Obava z rakoviny nosohltanu

Dobry den, mam dotaz. Asi pred tremi tydny jsem onemocnel anginou, bolest v...

Obava z rakoviny plic

Dobrý den, jsem patnáctiletý kluk kouřil jsem zhruba 3 měsíce maximálně 6 cigaret...

Obava z rakoviny plic

Dobrý den, mám hrozný strach z rakoviny plic, ale je mi nepříjemné s tím chodit...

Obava z rakoviny prsu

Dobrý den. Už asi před rokem jsem si u levého podpaží nahmatala něco jako bulky...

Obava z rakoviny při kouření

Dobrý den.chci se zeptat jak dlouho trvá růst rakoviny plic, od "nuly" až po...

Obava z rakoviny slinivky

Dobrý den, posledních cca 5-6 dní pozoruji, že má stolice je na pohled taková...

Obava z rakoviny slinivky

Dobrý den, ještě k mému dotazu viz níže. Dozvěděl jsem se, že u pokročilých...

Obava z rakoviny slinivky

Dobry den, vcera jsem psal ohledne slinivky a vysetreni krve. Jestli je mozne...

Obava z rakoviny slinivky

Dobrý den, obracím se na vás s jedním problémem. Už se mi to stalo několikrát...

Obava z rakoviny slinivky

Dobrý den, 1) píši sem ještě jednou kvůli mému problému. Zhruba před cca...

Obava z rakoviny slinivky

Dobrý den, pokusím se pro Vás na základě včerejší rady shrnout krátce problém,...

Obava z rakoviny střeva, těhotenství

Dobry den v cervenci 2018 sem mela pri antibiotikach velky prujem u ktereho...

Obava z roztroušené sklerózy

Dobrý den mám hrozny strach zw mam rs .je mi 34 let a mam tri deti a samozdrejme...

Obava z RS

Hezky den preji. Rada bych vam popsala co me trapi a doufam, ze mi malinko pomuzete....

Obava z RS

Dobrý den, Jsem vedena na neurologii, původní indikace tinnitus. Vyšetření...

Obava z RS

Dobrý den. Již před rokem jsem jsem pocitovala závratě bez jinych potíží, lékař...

Obava z RS

Dobrý den, prosím o laskavý Váš názor. Je mi 33 let, mám dvě děti, žiji v manželství,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Plastika předního zkříženého vazu

Dobry den,jsem tyden po plastice predniho zkrizeneho vazu.Pracuji jako kadernice,chtela...

Obtíže po vysazení antikoncepce

Dobrý den, od konce května roku 2016 jsem začala brát antikoncepci Rhonya,...

Ústní dutina

Dobrý den, na vnitřní straně tváří se mi v ústech vytvořily malé pupínky....

Krvácení během užívání antikoncepce

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně špinění během braní antikoncepce....

Bolesti nohy, ložisko v kosti u dcery

Dobrý den, Mám jedenáctiletou dceru, která již rok trpí obrovskými bolestmi...

Borelioza - antibiotika a kombinace s léky na bolest a kortikoidy

Vážená paní doktorko, mám několik dotazů v jednom. Mám diagnostikovanou...

Brnění malíčku a části prsteníčku


Bodavá bolest prstů

Dobrý den po vstupu do bazénu nebo jakékoliv studené vody mi zmrtví konečky...

Bolest prsu a bradavky u muže


Pnutí v lýtku

Dobrý den, je mi 29 let a jsem necelého půl roku po 3. porodu. Porod probíhal...

Pupeční kýla

Dobrý den chci se zeptat slyšela jsem a znamy to taky měl pupečni kylu byl i...

Léčba migrény

Dobrý den. Rok a pul trpim na migrény. Ze začátku sem je mela casto cca 4-5krat...

Boulička u krční mandle

Dobry den,asi pred 3 mesici jsem objevila u prave mandle boulicku jakoby potazenou...

Alkohol a Ibalgin


Pocit tlaku v krku


Pupeční kýla

Dobrý den, při sonografickém vyšetření mi byla zjištěna pupeční kýla - vak...

Bolest hlavy


Tetování při trombocytopenii

Dobrý den, před týdnem jsem se léčila s těžkou trombocytopenii (měla jsem...

Mám už asi týden tyto boláky


Rozhýbání ruky po zlomenině

Hezký den, 15.2.2013 sem si při lyžování zlomila levou pažní kost -kousek nad...

Reklama