Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Obtíže s bederní páteří

Jan 17.7.2018

Mám problémy s bederní páteří mnoho let významnější od 2013 2x akutní lumbago a znova 2015 mi již injekce nepomohly a byl jsem na kapačkách ON a po vyléčení lumbaga se mi to do pár týdnů zhoršilo ve smyslu projekce bolesti do LDK hlavně při stání a v sedu a mimo jiné jsem měl i sexuologické poruchy od 2013, které jsem avšak neřešil z osobních důvodů, ale začal jsem je řešit až 2015-16. Zpětně si vybavuji , že tyto sex. problémy začali plíživě už před 2013 a to necitlivost genitálu okolo žaludu při souloži a i při masturbaci nic necítím a proto nemohu dojít k vyvrcholení s následnou ejakulací. Proto mi udělali 2016 MR Th+ LS páteře protruze a extruze plotének L1,L2 , L3, L4, L5,S1, spondylóza a spondylartóza. A 2017 MR se stejným výsledkem, ale se zhoršením stavu s problémem chůze na určitou vzdálenost a s výkonností v práci a úleva pro mě při předklonu nebo v sedě a s nemožností postavit se na levou patu a nehybností dvou prstů na LDK a arefl.L2-S2 cremasterový reflex vpravo nízký, vlevo nevyb. . Ale v zimě 2017-2018 nastalo další zhoršení typu kulhání při chůzi na PDK ze začátku , ale po asi měsíci se mi v kolenu začala PDK podlamovat jen občas , proto jsem v březnu 2018 vyhledal jiné neurologické pracoviště , kde mi udělali EMG a MEP. Na EMG špatná výbavnost nn.peron zejména vpravo bez průkazu polyneuropatie DK , ale na MEPU se závěrem....odpovědi prokazují významně prodloužené vedení centrálním motoneuronem pro míšní segmenty L5 oboustranně, horší doleva.
Nález podporuje dg spastické paraparézy DKK, etáž míšní, pod C intumescencí, nutná grafika Th,L kanálu a likvor , vyloučení RS. Likvor - mírná porucha permeability HLB , jinak bez RS a borel. A MR 2018 Th skolióza vleže, ojediněle Schomorlovy uzle , polyetážově počínající spondylóza. Ale na část L nedošlo. Bohužel po vyšetření MEP se mi to opět zhoršilo ve smyslu třesu páteře s projekcí do hlavy a to při klidu v sedě někdy i v leže a třesu do HK zejména LHK , při zátěži do obou HK a přes zadek do PDK a někdy po zátěži třeba jen chůze, všechno do hromady. A po nedávné zátěži jednoho dne v práci následovala nestabilita a náhlé podlomení DK a pád k zemi. A obvodním lékařem mi byli předepsány FH a pracovní neschopnost. Byla mi doporučena hospitalizace ve spádové ON, ale nebyl jsem přijat pro zbytečnost úkonu , proto mi v ON naordinovali rehabilitace , které mi nepomohli , spíše mírně zhoršily a opět mi doporučili hospitalizaci avšak už v ON mě přijali . Následovala MR mozku a Cp bez nálezu.
Odebrání likvoru na třetí pokus s ukrutnou bolestí do pravé strany při zasouvání jehly. Poté večer při stoji a chůzi o FH nekontrolovatelný třes do DK a podlamování obou DK v trvání dvou dnů a poté stabilizace , bez třesu do DK , jen odlamování DK , třetí den po třetím pokusu na WC na stolici obnova třesu do DK. Ovšem mi bylo řečeno ,že to nemůže spolu souviset. Dále se píše v propouštěcí zprávě , že míšní léze nebyla prokázaná na MR.
Moje hlavní otázka je , když na vyšetření MEP v 2018 se míšní léze prokazuje na L5 horší doleva a RS to není , tak MR by to objevila ?????????
A jestli ano ,proč O Nemocnice MR 2018 na LS neudělali a říkají, že tam podle MR se míšní léze neprokázala , když jsou to snímky z 2016 Th+L- 2017 L.
Takže ve výsledném efektu po hospitalizaci jsem na tom hůř .
Před nástupem chození o FH s podlamováním více PDK s občasným třesem do PDK a chůze do 250 m s bolestí do LS. Nyní podlamování obou DK s častým třesem do DK s chůzí 30-60 m s výraznými bolestmi do LS a LDK.

Odpovídá lékař:

kpt. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

Váš případ je pro řešení takto na dálku přes poradnu poněkud komplikovanější. Na provedené magnetické rezonanci i CT z 2016 se ukázaly zásadní nálezy v celé bederní oblasti + částečně sakrální oblasti, to samé potvrdila magnetická rezonance z 2017, která byla bez vývoje, přestože stav se klinicky zhoršoval. Míší lézi jako takovou na snímku vidět nebylo (ano, na rezonanci by event. míšní léze byla vidět), ale jisto jistě obtíže které máte souvisí s tlakem vyhřezlých plotének na míšní vak. Zde nyní nemá smysl dělat každý rok znovu magnetickou rezonanci, pokud není zamýšleno např. na operační řešení - zobrazovací metoda se udělá, pokud je potřeba, pokud by to mělo v léčbě vést k nějaké změně, k nějakému posunu.
Ve Vašem případě je samořejmě vhodná dlouhodobá intenzivní rehabilitace, také cvičrní v domácích podmínkách podle instruktáže. Pravidelné neurologické kontroly. Dle stavu a nálezu pak neurolog rozhoduje co dále, zda Vás odešle na eventuální neurochirurgické konzílium, pokud by byl stav k operačnímu řešení.

Přeji brzké zlepšení obtíží a hlavně hodně trpělivosti, se zádama je to vždy běh na dlouhou trať.
S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie Pracoviště: Naprapathy Klinika

Máte sice vážné potíže, relativně velké nálezy na pomocných vyšetřeních , ale nic nevydlo k odhalení příčiny ve smyslu vážného neurologického či infekčního onemocnění. To by bylo jednoznačné pro léčbu, ale asi by Vás to nepotěšilo. Věděl byste ale proč....Vaše léčba zřejmě nebyla zaměřena " akltivně fyzioterapeuticky". Tzn léčba( kterou ve vašem případě musí na začátku provádět či vést lékař, nálezy jsou pro dostatečně aktivní léčbu běžnou fyzioterapií přílůiš velké),které zlepší funkčně svalové okolí problematických míst, současně doporučí případný mikroneurochirurgický zákrok char. PRT apod., či dokonce stabilizační operaci.Zklidňující rehabilitační léčba a cvičení bez zlepšení funkce vede jen k minimálnímu zlepšení. U Vás prakticky k žádnému.Léky, injekce a infuze mají stejný charakter, nezmění svalově funkční vztahy, pouze bojují proti bolesti a případnému zvýšenému svalovému napětí. Je to dobře, ale jen jako pomocná léčba.
Součaně vedemný " aktivně fyzioterapeutický"postup se současnou soubšžnou kontrolou efektu je to, co potřebujete. Potěšující je ,že jste již důsladně a důůkladně vyšetřen, takže není třeba uvažovat o jiných komplikacích. Pro vaši psychiku není dobře, že se neděje postupné zlepšení, prpto pak prožíváte současné problémy ještě negativněji. To určitě léčbě nepomůže.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Nález na bederní páteři
Páteřní kanál primárně užší, do 13mm V etáži L3/4...
Problém s bederní páteří
Problém s bederní páteří , neschopnost dosáhnout orgasmu...
Bolest bederní páteře
Bolest v bederní páteři. Jak se lidově říká, bolí...
Nález na C páteři
Dobrý den, prosím je nutné nějak léčit tyto nálezy?...
Bolesti bederní páteře
Dobrý den Již asi rok mě trápí velmi silná bolest...
Obtíže s krční páteří
Dobrý den Po prodělané chřipce a zánětu hltanu mi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obtíže při močení

Dobrý den.Dnes se mi objevily potíže při močení,jedná se o nutkavou potřebu...

Obtíže při močení

Dobrý den, již před měsícem mě začalo hrozně bolet v bedrech a podbřišku, mela...

Obtíže při močení

Dobrý den, rád bych vás požádal o radu. Zhruba před týdnem jsem trpěl zánětem...

Obtíže při močení

Dobrý den, je to již skoro 3 tydny co jsem měl nechráněný pohlavní styk. Může...

Obtíže při nádechu

Dobry den, rada bych Vas pozadala o radu. Zkusim Vam vypsat vsechny mozne...

Obtíže při odvykání

Dobry den, jsem pravidelny uzivatel marihuany. Kourim ji jiz 18 let. Posledni...

Obtiže při přetahnuti předkožky

Kdyz se mi postavi penis tak se otevre jenom 1/3. Kdyz predkozku pretahnu uplne...

Obtíže při sportu

Dobrý den,je mi 15 a dělám atletiku.Vždy když na tréninku běhám nějaké delší...

Obtíže při terapii vyššího tlaku

Dobrý den, před 14 dny jsem dostala od lékaře nový lék Tarka 240/4 mg před tím...

Obtíže při užívání hormonální antikkocepce

Dobrý den, začala jsem užívat po roce a půl opět antikoncepci Rhonya 20, bohužel...

Obtíže s břichem

Dobrý den, několik týdnů mě zlobilo břicho - cítil jsem nepříjemné podráždění...

Obtíže s citlivou pokožkou

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně pleti - mám jí extrémně citlivou,...

Obtíže s dechem

Dobrý den,jsem vrcholový sportovec a reprezentant a chci se zeptat ohledně...

Obtíže s dutinou ústní

Dobrý den, dlouho již řešim mé obtíže s ústní dutinou. Trápí mě tyto potíže...

Obtíže s dýcháním

Dobrý den, už téměř měsíc se trápím se špatným dýchaním (dušností a neschopností...

Obtíže s dýcháním

Dobrý den, v poslední době se mi stává, že se mi v noci (po ulehnutí k spánku)...

Obtíže s hemoroidy

Vyrustek/-ky v oblasti konecniku: Dobry den, podle informaci v jiz zodpovezenych...

Obtíže s konečníkem

Dobrý den, je mi 17 let a před 3mi dny mě začal mírně svědit konečník. Nebyla...

Obtíže s krční páteří

Dobrý den Po prodělané chřipce a zánětu hltanu mi jakoby zalehlo pravé ucho....

Obtíže s krční páteří

Dobrý den. Mám takovvý problem, ze kdyz otocim hlavu doleva, doprava, predklonum...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v podbříšku nalevo

Ráda bych se zeptala.. Před pár dny sem držela jednodenní pust abych si pročistila...

Čípky Cicatridina a Utrogestan

Dobrý den, mám jeden den po inseminaci v CARU. Od zítřka mám zavádět na noc...

Bolesti pochvy po sexu

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Vždycky po sexu mám hrozně bolesti, někdy...

Osteofyty

co je to osteofyt a jak vzniká

Časté svědění/bolest kůže

Zdravím, poslední dobou mám docela dost nepříjemné problémy s kůží a to její...

Kandidová infekce

Dobrý den, dostala jsem klasickou (pravděpodobně) kvasinkovou infekci, vyléčena...

Vracející se absces kostrče

Dobrý den pane doktore, chtěl bych se zeptat ohledně problémů s abscesem. Před...

Můžu otěhotnět, když beru antikoncepci?

Dobrý den můžu otěhotnět ikdyž beru antikoncepci (jangi) protože mám už týden...

Alergie na bílkovinu kravského mléka

Dobrý deň, po cca. 2 mesiacoch žalúdočných problémoch som bol u doktorky, ktorá...

Podkožní absces

Dobrý večer, je mi 20 let, asi před dvěmi měsíci se mi udělala na pravé straně...

Bolest pravého boku, nevolnost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat...je mi 15 a stále chodím samozřejmě do školy,...

Lupání a křupání v hlavě a krku

Dobrý den, už delší dobu mám problémy s krční páteří - tuhnutí šíje atd.. Poslední...

Listerióza

Dobrý den, paíe doktorko. Jsem ve 22t těhotenství a chtěla bych se zeptat, zda...

Onemocnění hlasivek

Zdravím, v minulosti jsem hodně trpěla na hlasivky, mela sem uzlíky a hrozila...

Bolesti žeber

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda bolest žeber,nebo kolem nich,někdy na obouch...

Listerioza

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně vyšetření na listeriózu. Jsem těhotná...

Koleno po artroskopii


Nadýmání

Dobrý den, v sobotu jsem měl grilování a v týdnu pociťuji větší nadýmání a citlivost...

Snizena citlivost prozitku pri sexu

Jiz nejakou dobu pocituji slabsi prozitek pri sexu.Lecim se s vysokym tlakem.Skoro...

PSA


Zavřít reklamu