Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Obtíže s břichem

Tomas 29.6.2018

Dobrý den, několik týdnů mě zlobilo břicho - cítil jsem nepříjemné podráždění v době před jídlem (silný pocit hladu) přestože jsem jedl docela často (5-6x denně) a ani nasazení Omeprazolu 1-0-0 výrazně neulevilo. Zašel jsem si k praktické lékařce, ta zvýšila dávky Ome 20mg na 1-0-1 a udělala krevní testy + protilátky na Helicobaktera. Po týdnu braní Ome v dávce 1-0-1 se podráždění zmírnilo, ale po nasazení eradikační léčby (Hp positivní) - /Amoksiklav + Klacid na týden/ + /Omeprazol 20 mg 1-0-1 na 60 dní/, se podráždění zase zhoršilo.
Včera jsem atb dobral, ale stále to není ono - nutí mě to jíst docela často, v počátcích to bylo tak, že po najezení se mi výrazně ulevilo (potíže vymizely), nyní je to spíš tak, že cca 1-2h po jídle cítím takovou tupou bolest v oblasti žaludku podobnou výraznému pocitu hladu - po najezení ale úleva už nepřijde tak rychle. Bolest je mírná, tupá, nikam nevystřeluje, spíše bych ji přirovnal k nepříjemnému pocitu. Bolest nikdy nebyla křečovitého charakteru, není mi nevolno, nezvracím, chuť k jídlu mám vzhledem k podráždění celkem značnou. V leže je břicho na pohmat vždy měkké. Na toaletu chodím jednou denně, i když teď po atb je konzistence někdy řidší. Snažím se jíst nedráždivá jídla, i když - např. tučná jídla (sýry atp.) mi spíše dělají dobře. Laktobacily, kefíry, jogurty, Hylak forte, zatím příliš nepomohly - atb byla dost silná a zatím je asi brzy hodnotit.
Nyní mi přijde tedy žaludek stále podrážděný - jak uvádím výše. Je možné, že podráždění způsobila silná antibiotika? Lze očekávat úlevu až v dlouhodobějším horizontu? Dříve když mi předepsali Ome 20mg 1-0-1, byl po pár dnech úplně klid, teď to tak úplně není... Pro úplnost, měřím cca 190 cm, hmotnost 76 kg. Na prohlídku jdu za cca 1,5 měsíce, léčba je vedena praktickým lékařem.
Děkuji,
Tomáš

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová


Dobrý den pane Tomáši, spíše si nemyslím, že by obtíže byly být antibiotické terapii. Ano, je možné že se symptomy upraví v čase a dojde ke zlepšení, ale doporučuji Vám provedení gastrofibroskopie cestou gastroenterologa. Žádanku Vám vydá praktický lékař. Doporučuji pravidelný stravovací režim, nejíst pálivé, přepálené, čokoládu, dráždivá jídla, dále nekouřít, nepít alkohol, nepít perlivé nápoje. S pozdravem a přáním brzkého zlepšení obtíží.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Tomáši, souhlasím s paní doktorkou. Léčba antibiotiky byla na Helicobactera nasazena správně, léčení Omeprazolem v dávce 2x denně by mělo postačit k zlepšení Vašich obtíží. Je možné, že po dobrání antibiotik je žaludek podrážděný a nyní se začnou potíže při dietě a léčbě blokátorem protonové pumpy zlepšovat. Samozřejmě byste měl nadále dodržovat dietní opatření a užívat probiotika denně, doporučuji i více týdnů. Měla by být provedena kontrola, zda došlo k vyhubení bakterie Helicobacter pylori.
Vzhledem k tomu, jak dlouho Vaše obtíže trvaly a že se necítíte lépe, doporučovala bych provedení gastroskopie, aby se posoudilo, v jakém stavu je jícen, zda není přítomne ještě nějaký další problém v žaludku a dvanáctníku. Při vyšetření bude rovněž odebrán vzorek sliznice a vyšetřena přítomnost zánětu, Halicobactera a další. Nevím, zda byly provedeny laboratorní testy na funkci jater, slinivky, žlučníku, krevní obraz a ukazatele zánětu. Pokud ne, mělo by se vyšetření provést u praktické lékařky. Podle výsledků by bylo možné doplnit také ultrazvuk břicha. Požádejte Vaší praktickou lékařku o žádanku.
Zatím držte nadále dietu. Nepijte alkohol, kávu, bublinkové nápoje. Nejezte příliš kořeněná ani pálivá jídla, vyhněte se tučnému, mastnému, smaženému. Vynechejte pochutiny (brambůrky, křupky, sladkosti, čokoládu a pod.), fast food. Pokud kouříte, omezte to, nebo ještě lépe přestaňte. Jezte menší porce častěji. Nepracujte v předklonu a nezvedejte těžká břemena. Na noc si hodně podkládejte záda, nebo si ještě lépe podležte celé čelo postele, a nejezte dvě hodiny před ulehnutím.
Přeji brzké zlepšení obtíží.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Obtíže s nafouklým břichem
Dobrý den, mám už asi měsíc a půl obtíže, které začaly...
Bolest nad břichem
je mi 58 let a mám ne často a ne pravidelné bolesti...
Problémy s břichem
Dobrý den. Je mi 22 let a již několik měsíců (cca...
S plnym brichem do vody ne?
Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli je neco pravdy...
Problémy s břichem
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat. V poslední době...
Problémy s břichem
Dobrý den je mi třináct let a bohužel nemohu navštívit...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obtíže při močení

Dobrý den, již před měsícem mě začalo hrozně bolet v bedrech a podbřišku, mela...

Obtíže při močení

Dobrý den, rád bych vás požádal o radu. Zhruba před týdnem jsem trpěl zánětem...

Obtíže při močení

Dobrý den, je to již skoro 3 tydny co jsem měl nechráněný pohlavní styk. Může...

Obtíže při nádechu

Dobry den, rada bych Vas pozadala o radu. Zkusim Vam vypsat vsechny mozne...

Obtíže při odvykání

Dobry den, jsem pravidelny uzivatel marihuany. Kourim ji jiz 18 let. Posledni...

Obtiže při přetahnuti předkožky

Kdyz se mi postavi penis tak se otevre jenom 1/3. Kdyz predkozku pretahnu uplne...

Obtíže při sportu

Dobrý den,je mi 15 a dělám atletiku.Vždy když na tréninku běhám nějaké delší...

Obtíže při terapii vyššího tlaku

Dobrý den, před 14 dny jsem dostala od lékaře nový lék Tarka 240/4 mg před tím...

Obtíže při užívání hormonální antikkocepce

Dobrý den, začala jsem užívat po roce a půl opět antikoncepci Rhonya 20, bohužel...

Obtíže s bederní páteří

Mám problémy s bederní páteří mnoho let významnější od 2013 2x akutní lumbago...

Obtíže s citlivou pokožkou

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně pleti - mám jí extrémně citlivou,...

Obtíže s dechem

Dobrý den,jsem vrcholový sportovec a reprezentant a chci se zeptat ohledně...

Obtíže s dutinou ústní

Dobrý den, dlouho již řešim mé obtíže s ústní dutinou. Trápí mě tyto potíže...

Obtíže s dýcháním

Dobrý den, už téměř měsíc se trápím se špatným dýchaním (dušností a neschopností...

Obtíže s dýcháním

Dobrý den, v poslední době se mi stává, že se mi v noci (po ulehnutí k spánku)...

Obtíže s hemoroidy

Vyrustek/-ky v oblasti konecniku: Dobry den, podle informaci v jiz zodpovezenych...

Obtíže s konečníkem

Dobrý den, je mi 17 let a před 3mi dny mě začal mírně svědit konečník. Nebyla...

Obtíže s krční páteří

Dobrý den Po prodělané chřipce a zánětu hltanu mi jakoby zalehlo pravé ucho....

Obtíže s krční páteří

Dobrý den. Mám takovvý problem, ze kdyz otocim hlavu doleva, doprava, predklonum...

Obtíže s krční páteří a další

Dobrý den, již před týdnem mě začalo trápit jako by zatuhnutí na pravé straně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest pravého ramene

Dobrý den,mám dotaz.Je mě 27 let a často mě bolý pravé rameno v někdy s ním...

Bolest břicha

Dobrý den, zničeho nic mě začalo bolet na pravé straně břicha na úrovni pupku. Bolest...

Mám dotaz ohledně zvýšených jaterních testů.


Brnění konečků prstů

Dobrý den, mám takový problém s brněním prstů. Mám je dost citlivé na dotek...

Postižení jazyka

Mám popraskaný jazyk a po stranách jakoby výrůstky..Vše v nepravidelné době...

Jedno varle níž

Dobrý den, je mi 22 a mám dotaz ohledně varlat. Velikostně jsou si dost podobná...

ATB a Slunce


Chlamydie

Dobry den, na gynekologii mi zjistili chlamydie. Pan doktor mi predepsal Klacid...

Tříštivá zlomenina patní kosti

Dobrý den, 27.6. jsem utrpěl tříštivou zlomeninu patní kosti dle RTG s porušením...

Proktologické vyšetření

Dobrý den, Jmenuji se Klára a je mi 16 let. Poslední dobou mě trápila bolest...

Hodnota PSA


Bolest prsou při užívání HA

Dobrý den, už 3 měsíce beru antikoncepci Sunya pravidelně ve stejnou hodinu,...

Antibiotika

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jestli by se mi něco stalo kdybych na...

Angiopatie

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké jsou příznaky angiopatie a za jakých...

Zvětšené uzliny


Užívání léků na žilní nedostatečnost (Cyklo3fort) během kojení - ano, nebo ne?

Dobrý den. Je mi 32 let a jsem v 25 týdnu těhotenství. Beru Cyclo3fort na chronickou...

Zvýšená kyselina močová


Popis EKG

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na podrobnější komentář výsledku EKG, sinusový...

Velké množství vyloučení moči

Dobrý večer, mám takový problém. Asi před týdnem jsme vylučoval moči něco okolo...

Bolest na prsou

Dobrý den již 3 den mám bolesti na prsou, Byla jsem u lékaře a provedl mi CRP...

Zavřít reklamu