Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Ochrana při sexu

Sex Jitka 5.4.2015

Není mi jasná funkce ochrany při náhodném styku.
Nejde o riziko otěhotnění mám tabletky ale o pohlavní nemoci...

- při běžné souloži se používá kondom (aby se předešlo riziku pokud by jeden byl nakažen. Je jedno jestli muž a nebo žena, je to tak, že?

- při orálním sexu je to jak???
- pokud mě ji muž ústy a jazykem líže, cumla, saje,... tak se nemůže někdo z nás nakazit?
- pokud já jemu "kouřím"... bez kondomu, tak se nemůže někdo z nás nakazit?
- a co prstění? nemůže se někdo z nás nakazit?

(jde o to, že se kdekoliv a kdykoliv může objevit kontakt s krví (při prstění záděra, sexu ústy poranění na dásních, paradentóza...)

Nebo pokud ano, tak vlastně s člověkem, kterého pořádně neznám jde dělat pouze pohlavní styk s kondomem a nic víc. Je to tak?

Děkuji za podrobné vysvětlení
Jitka

MUDr. Vladislav Borovanský
Odpovídá lékař:

MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Psychiatrie Roudnice

Při všech sexuálních aktivitách, klasické souloži, oroorálním, orogenitálním, análním sexu, tedy lízání, zasouvání, kouření, prstování, zasouvání do konečníku, koneckonců i honění, abych použil běžnou mluvu - s licencí básnickou - je risiko přenosu STD (sexually transmissed disease, sexuálně přenosné nemoci) - kupř. asi 30% angin u dospělých jsou andginy způsobené gonokokem, tedy kapavka v hrdle -protože na ně působí penicilnivnová a další antibiotika, zůstávají neodhaleny. Prostě se zaléčí stejně jako běžnější streptokokové anginy. Totež platí pro gynekologické pánevní záněty.
Náhodný sex s neznámým člověkem je risiko, s preservativem i bez něj, preservativ neprijde většinou na radu ihned, takze moznost kontaktu sliznic, resp. nepřímého kontaktu rukou na sliznici je porad dostatecne, aby si to clovek zvazil. Navíc jde případně o použitý lubrikant, v tucích rozpustné lubrikanty efekt preservativu snížíí.
Nejrisikovejsi je HIV (potenciálně AIDS), nejbeznejsi je hepatitida B, tedy zloutenka typu B - u obou je tentýž způsob prenosu, sperma a krev. Ockovani proti hepatitide B je relativne nakladne, ale vyplati se.
Proti HIV ockovani není, léčba je ucinna, ale obtizna - a není o uzdravení - je třeba zvážit osobní preferenci, zda Vam to stoji zato.
Kapavka, syfilis a chlamydiosa jsou lécitelne, syfilis a chlamydiosa ovšem s risikem prechodu do chronicity nebo s vylecenim, ale moznymi důsledky.

Kondom je dobra a uzitecáa metoda - ZMENŠUJE, ale NERUŠÍ? NEELIMINUJE risiko.


Dr. Borovansky

Související dotazy

Ochrana při sexu
Není mi jasná funkce ochrany při náhodném styku. Nejde...
Sex bez ochrany
Dobrý den, Měli jsme s přítelkyní sex. Při mém orgasmu...
Sex bez ochrany v plodnych dnech
Dobry den, chci se zeptat mam problem v to ze jsme...
Sex
Dobrý den, před třemi týdny jsem mel styk s prostitutkou,...
Sex bez antikoncepce
Dobrý den, dnes jsem měl sex bez ochrany s mojí dívkou....
Ochrana při trombofílii
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaké mám možnosti...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Ochrana před klíštětem - silonky

Dobrý den, všude se doporučuje nosit do lesa uzavřenou obuv, dlouhé světlé...

Ochrana před nechtěným početím

Dobrý den, je mi 15 a půl a se svým přítelem se kterým jsem rok sem měla pohlavní...

Ochrana před otěhotněním

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak velká je pravděpodobnost otěhotnění když...

Ochrana před početím v sedmidenní pauze při užívání hormonální antikoncepce

Dobrý den, beru antikoncepci - Mistra. Mohu se zeptat, zda jsem před otěhotněním...

Ochrana před pohlavními chorobami

Dobrý den, prosím Vás jsem vdaná, ale manžel už nemůže sex. Chtěla bych si...

Ochrana před rakovinou děložního čípku?

Dobrý den, je mi 21 let a na poslední gyn.prohlídce mi byly zjištěny změny děložního...

Ochrana při braní antikoncepce

Dobrý den, chci se zeptat, zda se při pohlavním styku mám teď chránit i jinak...

Ochrana při braní antikoncepce

Dobrý den, přecházím z vaginálního kroužku na antikoncepci Ayreen a potřebuji...

Ochrana při očkování proti klíšťové encefalitidě

Dobrý den, zajímalo by mě jak je to s očkováním proti klíšťové encefalitidě?...

Ochrana při sexu

Není mi jasná funkce ochrany při náhodném styku. Nejde o riziko otěhotnění...

Ochrana při trombofílii

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaké mám možnosti ochrany při pohlavním styku....

Ochrana při užívání antikoncepce

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak se to s chráněním při braní HA antikoncepce...

Ochrana tetování

Dobrý den, je mi téměř 23 a miluji tetování. 1) Před půl rokem jsem byl očkovaný...

Ochrana v 7 denní pauze Minerva

Dobrý den, chci se zeptat, zda jsem chráněná v 7 denní pauze po prvním měsíci...

Ochrana v pauze

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda antikoncepce chrání i v 7denní pauze,...

Ochrana v pauze mezi baleními HA

Dobrý den.Beru HA dienille.Ted jsem měla pauzu mezi jednotlivými baleními a...

Ochrana v sedmidenní pauze

Dobrý den, používám antikoncepční tabletky Regulon a chtěla bych se zeptat,...

Ochrana v sedmidenní pauze při braní antikoncepce sunya

Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Beru antikoncepci Sunya už...

Ochrana žaludku při refluxu - Pantoprazol (apo-panto), či Ulcogant?

Dobrý den pane doktore, mám ještě doplňující otázku k dotazu 59296: Bylo by...

Ochrana-kondom

dobrý ještě neberu antikoncepci a tak bych se chtěla zeptat jak je spolehlivá...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Časté utírání po stolici

Dobrý den, delší dobu, cca půl roku co jsem si vsimnul, mě trápí nemily problém....

Alkohol a normix


Bolest krční páteře v těhotenství

Dobrý den, před týdnem v noci mě začla bolest prava strany hlavy , nejvíce...

Střevní obtíže

Dobrý den, je mi 56 let a už druhý týden mám problémy zřejmě se střevem nebo...

Zpomalené psychomotorické tempo

Dobrý den, je mi 27 let, nedávno se začaly projevovat mé problémy s motorikou....

Bolest břicha

Dobrý deň, Chcela by som sa spýtať, už vyše mesiaca mám problém v súvislosti...

Sociální fobie, změny nálad

Dobrý den, trpím sociální fobií, úzkostí, špatnou náladou. Navštívil jsem psychiatra...

Klebsiella pneumoniae v moči + sex?

Dobrý den, od začátku února mám již po čtvrté (z toho třetí recidiva) zánět...

Bolest kolenou, kyčlí a zad

Dobrý den.... trápí mě bolest kolenou a zad a v poslední době i kyčlí. Nemohu...

Tlak v krku - dodatek

Dobrý den paní doktorko, ráda bych znala Váš názor. Již v srpnu se mi stalo,...

Prohlubeň na lebce

Dobry den, Na lebce na prave strane se mi objevila prohluben, kterou na druhe...

Folikulární keratóza

Dobrý den. Prosím o radu. Vypadá takto tzv. Kuřecí kůže při intoleranci lepku?...

Bolest v krku

Dobrý den, jsem již asi 9 dní nemocná, nejdříve to začalo bolestí v krku, která...

Může být dušnost od páteře?

Dobrý den opravdu může být takové zvláštní dychani od páteře, byla jsem 3 krat...

Bolest pod pupkem


Bolest v koutku pravého oka


Boule na hlavě (týlu) bez úrazu

Dobrý den, Asi před třemi dny se mi vzadu na hlavě udělala tvrdá boule o...

Zvýšená sedimentace


Prohluběn na hlavě

Dobrý den, u mého 17-ti letého syna byla včera zjištěna prohlubeň na temeni...

Plomby na přední zuby

Syn (18 let) byl u svého zubního lékaře. Ten mu řekl, že na předních zubech...

Reklama