Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Očkování Cervarix, Gardasil 9

Gynekologie Monika 3.7.2018

Dobrý den, je mi 37 let, teprve se chystám asi během 1 roku otěhotnět. Gynekolog mi zjistil přítomnost HPV viru kmen č.16. Cytologie je negativní. Jednak se chci zeptat zda tento kmen sám o sobě způsobuje i genitální bradavice či na něj nasedá jiný který tohle dělá (testují se v laboratoři všechny kmeny? Kdyby tam byl jiný, tak to na výsledcích uvidím nebo testují jen ty rakovinotvorné?) protože během 3 měsíců asi 7 bradavic na velkých stydkých pyscích a asi 4 na konečníku a jeho okolí. Druhý dotaz je zda má cenu nechat se očkovat. To jako když už to mám tak to po očkování zmizí, nebo se toho viru již nezbavím? Zmizí očkováním nebo si musí tělo poradit samo a očkování je jen preventivní pro eventuální další vstup infekce? Partnera mám stálého, takže bysme na očkování šli oba. Poslední dotaz pak je jaký typ očkovací látky zvolit. Všechny 3 působí na kmen č.16. Stačí tedy zvolit tu nejlevnější látku Cervarix? právě nevím jaký je původce těch bradavic, tak aby se něco nezanedbalo. Samozřejmě počítám se sexuální abstinencí i s následnou lokální léčbou bradavic. Ale je rozdíl zda zaplatím za Cervarix 2000Kč x 3dávky x 2 lidi (12 000)nebo za Gardasil 4200Kč x 3 dávky x 2 lidi (25 000).

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, na vzniku genitálních bradavic se podílí velké množství sérotypů HPV, vznik genitálních kondylomů pak způsobují viry nízkého rizik, je jich asi 15 typů. zejména 6, 11, 40, 42, 43, 51, 52 aj. Dále pak typy HPV 16, 18 tj. ze skupiny vysoce rizikových HPV. Pokud se provádělo testování histologického vzorku zaslaného do laboratoře, tak pak by měl být přesně určený typ HPV, který se konkrétně u Vás podílí na vzniku bradavic, které popisujete. Proto odpověď a první dotaz je, že ano, i HPV 16 podmiňuje vznik genitálních bradavic.
Očkování primárně se aplikuje jako prevence proti rakovině čípku děložního. Na vzniku rakoviny děložního čípku se podílí infekce některými typy tzv. vysoce rizikových lidských papillomavirů (HPV), nejčastěji pak typy 16 a 18. Princip očkování proti rakovině děložního čípku spočívá v navození tvorby protilátek proti rizikovým typům lidských papillomavirů. Očkování nechrání před všemi typy papillomavirů, ale navozuje tvorbu protilátek proti těm typům HPV, jejichž souvislost s rozvojem rakoviny děložního čípku je prokázána v největším procentu případů, tj. proti typům 16 a 18. Nejlepších výsledků a nejvyšší spolehlivosti je dosaženo u žen a dívek, které se ještě s HPV infekcí nesetkaly (před prvním stykem). Očkování má ale smysl i po zahájení sexuálního života, existují důkazy, že je prospěšné pro ženy do 45 let. Každá očkovaná žena má snížené riziko vzniku rakoviny děložního hrdla, přesto se u ní rakovina může objevit (protože vakcína nechrání proti všem rizikovým typům HPV). Česká gynekologická a porodnická společnost ČLS JEP proto doporučuje vakcinaci proti HPV i ženám s diagnostikovanou prekancerózou děložního hrdla. V naprosté většině případů chrání očkování před návratem nemoci a pomáhá i sexuálně aktivním ženám.
Volba vakcíny je pak již zcela na Vás, na Vaších finančních možnostech.
GARDASIL 9 je účinná proti celkem devíti typům HPV - jak proti typům HPV virů způsobujících rakovinu děložního čípku (typy 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58), tak proti dvěma typů HPV virů (typy 6 a 11), které jsou zodpovědné za tvorbu špičatých kondylomů.
CERVARIX je účinný proti dvěma typům HPV virů (typy 16 a 18), které jsou zodpovědné za rakovinu děložního čípku.
S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Lidák


Dobrý den, promořenost sexuálně aktivní populace na HPV je vysoká, kolem 30%. Nevím proč Vám gynekolog testoval HPV při negativní cytologii, beežně se to nedělá a ani by to nemělo být hrazeno pojišťovnou, protože to nemá další význam. Většinou se testují jen ty high-risk, tedy rakovinotvorné, které bradavice nedělají. Očkování vás ochrání před novou infekcí, bradavice, které již jsou se musí řádně ošetřit, nejlepší zkušenosti mám (co do konečného výsledku a rizika opakování) s chirurgickou metodou, stejně tak i v případě čípku, ten je též třeba ošetřit elektrickou křivkou, aby se riziko přítomnosti HPV 16 snížilo na mimimum. Cervarix nepůsobí kmeny bradavic. Tam je efektivní Silgard a Gardasil, Silgard má ale menší účinnost na high-risk kmeny. Z hlediska páru nemá cenu očkovat partnera. Má-li infekci, očkováním se nevyléčí. Problém i u Vás je možná přítomnost HPV v krku a v konečníku, vše závisí jen na metodách sexuálního styku. S pozdravem PL

Související dotazy

Očkování Gardasil 9
Dobrý den, v roce 2010 jsem se nechala naockovat vakcínou...
Cervarix
Dobrý den. Je mi 16 let a mám stálého partnera, se...
Očkování cervarix x těhotenství
Dobrý den, je mi 36 let a byl mi nalezen na stěru...
Očkování SILGARD x CERVARIX
Dobrý den, mám na Vás dotaz. Dnes jsem byla na třetí...
Vakcína Gardasil
Dobrý den, co si prosím myslíte o očkování vakcínou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Očkování a těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, dcera 2,5 roku by měla být nyní očkována druhou...

Očkovani a tehotenstvi

Dobrý den,včera(12.10) jsem mela 3.ockovani proti tetanu a dnes(13.10) došlo...

Očkování a tetování

Dobrý den, chtěla bych se zeptat byla jsem očkována proti tenanusu a černému...

Očkování alergika

Dobrý den,mám dotaz ,zda můj syn,který od narození trpí exzémem nyní hlavně...

Očkování Bexsero

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak to vypadá se schválením vakcíny Bexsero...

Očkování Boostrix

Dobrý den, před týdnem 11.6. jsem byla přeočkována vakcínou Boostrix (kombinace...

Očkování břišní tyfus a žlutá zimnice

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám jít příští týden na očkování břišního...

Očkování cervarix

Dobry den Mel jsme. Kondolymata U soukrome kozni mi. Doporucili Cervalix,...

Očkovani cervarix

je mi třicetosm let. už dvakrat jsem byla na plastice čipku a stale mam špatnou...

Očkování cervarix x těhotenství

Dobrý den, je mi 36 let a byl mi nalezen na stěru ASCUS, lékař mi doporučil...

Očkování cervarix,silgard

Dobrý den, Je mi 25 let, mám 3letou dceru a nechala jsem se očkovat cervarixem,...

Očkování děložní čípek

dobrý den chtěla jsem se zeptat když Lékař zjistí že mám rakovinu děložního...

Očkování děložního čípku

Dobry den, chtěla jsem se zeptat jestli je problém kdybych nebyla panna, očkovat...

Očkování děložního čípku

Dobrý den, dnes a denně sylším hodně polopravd, chci se tedy zeptat, doporučuje...

Očkování děložního čípku

Dobrý den,ráda bych se zeptala jestli je potřeba dokončit očkování vakcínou.Absolvovala...

Očkování děložního čípku

Dobrý den,mé dceři je 13 let a má nárok na očkování děložního čípku zdarma,nevím,zda...

Očkování dětí

Dobrý den, prosím o radu. O Vánocím jsem měla zánět močového měchýře, který...

Očkování dětí

Dobrý den, řeším očkování u tříměsíční dcerky. Bohužel je v naší rodině několik...

Očkování dětí - volba

Dobrý deň, Chcel by som sa poradiť ohľadne očkovania deti. Chcel by som počuť...

Očkování dětí proti klíšťové encefalitidě

Dobrý den, mám dvě děti ve věku 3 a 6 let a nenašel jsem jasný názor na...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vysazení antikoncepce po dlouholetém užívání

Dobrý den, mám dlouhodobé problémy s menstruačním cyklem. 6 let jsem užívala...

Tuk v moči

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je-li to normální. Už asi dva roky pozoruji,...

Zvětšení penisu


Svědění předkožky a bolest v krku


Málo krevních destiček

Dobrý den,bylo mi zjištěno při odběru krve,že mám nedostatek krev.destiček(33)...

Už asi měsíc se po ránu nemůžu pořádně nadechnout

Dobrý den, už asi měsíc se po ránu nemůžu pořádně nadechnout. Nebo spíše kdykoliv...



Hmatné tříselné uzliny

Dobrý den, dnes jsem psal ohledně zvětšené uzliny mé dcery (1,5r), cca 4 měsíce...

Noční křeče nohou

Dobry den, jiz asi treti den my neni dobre, pocit na zvraceni, nechutenstvi,...

Bolest paty

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Už nějakou dobu mě bolí na pravé noze...

Vykašlávání hlenů u exkuřáka

Dobrý den chtěla bych se zeptat v neděli jsem přestala kouřit. Ale občas vykašlam...

Záněch šlach a bolest kloubů

Dobrý den, vše začalo utrženým svalem na předloktí, následovala snížená hybnost...

Bolest zad vlevo dole


Nevolnosti ze stresu?

Dobrý den, již skoro týden trpím na nevolnosti. Celý den mi je špatně, nemám...

Syfilis

Dobry. Zistili mi syfilis z krvnej skusky. Mal som aj priznaky a to jednu bodku...

Pálení a svědění žaludu

Dobrý den už tak 2roky hlavně po masturbaci nebo sexu mě začne pálit a svědit...

Pachuť v ústech

Plastová pachuť v ústech... Dobrý den. Už nějakou dobu cítím jednou za dlouhou...

Zvětšení uzliny

Dobrý den, na konci června jsme objevili u naší dcery(1,5r) zvětšenou tříselnou...

Nevolnosti, krkání

Dobrý den ,od minulého týdne mám problém s krkáním a žaludeční nevolností,začalo...

Brnění poloviny těla, rozostřené vidění, bolest hlavy

Dobrý den, zhruba během posledního týdne se mně začaly objevovat a zhoršovat...

Reklama