Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Očkování Pediacel 2+1

Očkování Anna 8.4.2014

Dobrý den paní doktorko,

syn byl očkování první dávkou Infanrix Hexa v 9 týdnech. Pro zdravotní problémy (poruchy chování, apatie, encefalický pláč - ještě půjdeme k neurologovi) bychom rádi přešli na šetrnější Pediacel a zkrácené očkovací schéma 2+1 (Hepatitis bychom doočkovali zvlášť). Rádi bychom také druhou dávku co nejvíce (o 5 až 6 měsíců) odložili. Je to možné? Naše lékařka nám tvrdí, že už nelze přejít na jinou vakcínu, navíc ani Hexou, ani Pediacelem nelze očkovat ve zkráceném schématu a nejdelší možný rozestup mezi dvěma dávkami je 2 měsíce. Po jejím uplynutí bychom museli očkovat znovu. Je to opravdu tak, nebo máme i jiné možnosti? Děkuji za odpověď, Anna

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Epidemiologie Pracoviště: Avenier, a.s., Centrum očkování a cestovní medicíny Ostrava

Dobrý den, paní Anno,
plně chápu, že jako maminka chcete pro své dítě to nejlepší a že Vás zaskočila nežádoucí reakce po podání 1. dávky Infanrixu hexa. Rozhodnutí o dalším očkování náleží plně do kompetence Vašeho pediatra. Je potřeba pečlivě vyhodnotit průběh reakce po očkování a určit, zda byla skutečně tak závažná, že brání v pokračování očkování zvolenou vakcínou, která pro Vaše miminko představuje účinnou ochranu proti možným rizikům. Je otázka, na kterou ze složek vakcíny Vaše dítě zareagovalo a zda volba vakcíny Pediacel by tuto situaci vyřešila. Pediacel neobsahuje složku, která vyvolává ochranu proti virové hepatitidě typu B, má ale například o něco bohatší složky, které vyvolávají tvorbu protilátek proti černému kašli.
Schémata 2+1 a 3+1 jsou možnosti, které stanovuje výrobce u obou vakcín s tím, že za ideální a ověřené se považuje odstup 1-2 měsíce mezi dávkami základního očkování. Rozvolnění tohoto schématu na odstup 5-6 měsíců může vést k situaci, že se protilátky nevytvoří v dostatečné míře a očkování nebude účinné. Kromě doporučení výrobce je třeba také ze strany pediatra a Vás respektovat postupy platné při očkování v ČR, uvedené ve vyhlášce, vztahující se k pravidelnému očkování dětí, je podporováno schéma 3+1. Podporuji názor Vašeho pediatra ve smyslu, že není ideální, je-li možné se tomu vyhnout, kombinovat v rámci základního očkování vakcíny Inafnrix hexa a Pediacel. Věřím, že poté, co dobře společně uvážíte zdravotní stav Vašeho miminka, názor pediatra a neurologa, podaří se Vám najít uspokojivé řešení. Nejdůležitější je, aby Vaše miminko bylo zdravé a díky očkování nebylo ohroženo riziky, proti kterým očkování chrání. V současné době, kdy se opět rozšířil v české populaci černý kašel, jsou to právě kojenci, kteří jsou touto vracející se nemocí nejvíce ohroženi. Přeji Vám a Vašemu miminku hodně zdraví.

Související dotazy

Pediacel 2+1
Dobrý den, v polovině prosince bude mému synovi...
Posunutí očkování hexavakcínou 2+1
Dobrý den, prosím o informaci, zda je možné v případě...
Očkování dětí- Pediacel
Dobrý den, mám dotaz ohledně vakcíny Pediacel....
Pediacel 2+1 ve 4 mesicich
Dobry den, budeme ockovat sveho temer 4-mesicniho syna...
Nedonošené dítě a očkování
Dobrý den, mám dcerku narozenou ve 33tt s vahou 1750g....
Očkování hexavakcína a prevenar schema 2+1
Dobrý den, dcera 16.měsíců ze zdravotních důvodů měla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Očkování na tetanus

Nejsem řadu let očkovaná proti tetanu, že mi nic nehrozí? Holky z práce chodí...

Očkování na tetanus pro seniory

Dobrý den, můj 73 -ti letý otec odmítá být přeočkován na tetanus. (trpí depresema...)...

Očkování na žloutenku

dobrý den, existuje očkování proti žloutence C? Měla jsem styk s klukem se žloutenkou...

Očkování na žloutenku

Dobrý den, můj 4 letý vnuk bere sirup OSPEN.Za jak dlouho po dobrání může být...

Očkování nedonošenců

Prosím, chtěla bych se zeptat na očkování Prevenarem a Hexavakcínou u mého syna....

Očkování neštovic

Dobrý den.Mám syna 14měsíců,ráda bych do konce roku opět otěhotněla.Neprodělala...

Očkování neštovice

Dobrý den, syn 3 roky je očkován proti planým neštovicím vakcínou Priorix-Tetra....

Očkování novorozenců proti TBC

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat na Váš názor ohledně očkování novorozenců...

OČKOVÁNÍ NOVOU VAKCÍNOU proti menigokokovi B

DOBRÝ DEN, CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT NA OČKOVÁNÍ NOVOU VAKCÍNOU NA OCHRANU PROTI...

Očkování obecně

Dobrý den, v poslední době často cestuji. Má poslední destinace se nachází v...

Očkování Pediacelem

Dobrý den, mám desetitýdeního chlapečka a ráda bych ho očkovala Pediacelem....

Očkování pl. neštovice, prevenar13

Dobrý den, dcera byla očkována Prevenarem 7 ve třech dávkách do půl roku věku,...

Očkování pneumo 23

dobrý den mám3 letou dceru, jako 1 letá bylo očkována prevenarem, v posledních...

Očkování pneumokok

Dobrý den, zajímá mne, zda dítě, které bylo před půl rokem očkováno prevenarem...

Očkování pneumokok

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat,můj syn 4 roky,začal chodit...

Očkování pneumokok

Dobrý den paní dokotrko,děkuji za velice rychlou odpověd.Ještě se zeptám,slyšela...

Očkování pneumokok po 1.1.2010

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak mám postupovat v případě, ža mám zájem...

Očkováni po antibiotikach

Kdy je možné očkovat po antibiotikach?synovi jsou tři měsíce,měl zánět průdušek...

Očkování po covidové infekci.

Dobrý den, syn 5 měsíců je covid pozitivní. Průběh nemoci má lehký - rýma, trošku...

Očkování po dobrání ATB

Dobrý den, minulý týden jsem prodělala bakteriální angínu. Léčena jsem byla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Porucha myšlení a paměti

Dobrý den, už delší dobu mám problémy s pamětí a docela mě děsí můj nynější...

Ukopnutý palec

Ve ctvrtek rano mi na palec spadnul tezky kus dreva, palec otekl, zacal fialovet....

Narovnání zakřivení penisu


Opožděná menstruace

Dobrý den chtěla bych se zeptat je mi 18 let mám stálého přítele a beru HA ale...

Již půl roku mě bolí pichlavá bolest v oblasti dolní 2/3 hrudní kosti


Stav po operaci Achillových šlach

Dobrý den. Je mi 21 let a před 2 lety jsem byla operována v Ostravě na ortopedii...

Na levém varleti se mi udělala malá bulka

Dobrý den před 3 týdny se mi na levém varleti udělala malá bulka je mi 17 let...

Jak hluboko je panenská blána?


Antibiotika na zánět dutin

Dobrý den, po třech dnech léčení virózy mě začaly bolet dutiny. Lékař mi chtěl...

Můžu si vzít ibalgin pokud užívám antibiotika?


Puchýřky v pochvě a na hrázi

Dobry den, prosim o nazor. V pochve a na hrazi se mi udelaly puchyrky. Od lekarky...

Bolavý jazyk

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li mi nechybí nějaký vitamín. Neboť mám...

Apendix

Od operace Apendixu uběhlo 10 dní, jizva bolí , při větší námaze to kolem dokola...

Chrčení...

Dobrý den, je mi 21 a v poslední době mě chrčí na hrudi,( převážně se chrčení...

Možný přenos infekce

Dobry den, mam uzkostny dotaz. Kdyz jsem dnes sla na kontrolu v nemocnici. Tak...

Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Pupínky na kůži

Po treningu se mi na nohou objevili vysev malych pupinku, vodnate. Zatim to...

Bodavá bolest kotníku


Bolest pysků

Dobrý den. Mým problémem je bolest pysků přu menstruaci. Není spojená se svěděním...

Bolesti na krku, levá strana z venku v okolí krkavice

Dobry den,3tydny zpet jsem vam psala s dotazem ohledne bolesti na krku,leva...

Reklama