Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Očkování po otěhotnění

Gynekologie Petr 30.11.2016

Dobrý den,
za 10 dní máme odlétat se ženou na Srí Lanku na líbánky a včera jsme zjistili, že je žena těhotná.
Předpokládáme podle počítání cyklu, že k oplodnění došlo 7.11.
Dnes byla u gynekologa, který potvrdil těhotenství a řekl ženě, že může klidně letět. K tomu jí předepsal Duphaston ke snížení možnosti samovolného potratu.

Zároveň (protože jsme o těhotenství nevěděli) se žena nechala před odletem očkovat a to:
16.11.
břišní tyfus
žloutenka a+b (1. zrychlená dávka)
23.11.
kombinovaná tetanus+záškrt+černý kašel
žloutenka a+b (2. dávka)

Teď se ženou řešíme, jestli máme letět nebo ne, a jestli je proběhlé očkování vážný problém nebo ne.
Doktor let schválil (a předepsal Duphaston), ale k očkování se v podstatě nevyjádřil.
Chtěli bychom mít více odborných pohledů. Předem děkujeme za odpověď.

MUDr. Barbora Bačová
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Bačová

Pracoviště: Klinika pracovního a cestovního lékařství - FNKV Praha

Dobrý den, Petře. Nejdříve bych se ráda vyjádřila k očkovacímu schématu, které jste absolvovali. Je pravda, že ve výjimečných případech se dá Hepatitida A+B očkuje ve zrychleném schématu 0., 7. a 21. den + 4. dávka za 12 měsíců. Standardní rozestup mezi ostatními neživými vakcínami by však měl být 14 dní a to v případě břišního tyfu a kombinované vakcíny tetanus + záškrt + černý kašel nebylo dodrženo. Mnohem elegantnější řešení by bylo vynechat hep. B a naočkovat před odjezdem při nedostatku času jen hep. A, dále tyfus a kombinovanou vakcínu s tetanem v jeden den, případně to rozdělit na 2 a 1 vakcínu po 14 dnech. Chráněni byste tak byli proti všemu naočkovanému (mimo hep. B, které se však přenáší pohlavním stykem a krví) a byly by dodrženy doporučené rozestupy. Nechci Vás strašit, netvrdím, že je to zásadní problém, ale 14 denní rozestup je optimální pro správnou reakci organismu, jednoduše řečeno.
Teď k Vašemu dotazu - letět samozřejmě můžete, pokud Vas viděl gynekolog a let schválil. Bylo by dobré přijmout nějaká preventivní opatření k tomu, abyste se vyhnuli komplikacím. Myslím tím především hygienická opatření (jezte dobře tepelně upravené potraviny, ovoce a zeleninu důkladně omýt a oloupat, vodu pijte pouze balenou, bez ledu atd.). Problémem na Srí Lance je také vzteklina, proti které očkováni nejste. Proto se vyhýbejte kontaktu se zvířaty včetně netopýrů, nic nektmit, nehladit nedráždit.
Podle toho, co píšete, došlo k očkování týden a 14 dní po ovulaci. V takovýchto případech se očkování samozřejmě nedoporučuje, především proto, aby se eliminovalo jakékoli riziko z toho plynoucí. Pokud ale těhotenství probíhá normálně, není důvod mít žádné obavy. Na začátku těhotenství probíhá případné poškození formou vše nebo nic, tzn. pokud těhotenství prosperuje, nemusíte se žádného poškození z důvodu očkování obávat. Snad jsem Vám pomohla. S pozdravem a přáním vydařených líbánek MUDr. Barbora Bačová

Související dotazy

Hodná doba otěhotnění od očkování
Dobrý den, chci se Vás zeptat, jaká je vhodná doba...
Otěhotnění po očkování
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, po jaké době mohu...
Otěhotnění po očkování
Dobrý den paní doktorko, prosím Vás. V dětství jsem...
Očkování a těhotenstvní
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, pokud bych šla na...
Možnost otěhotnění při vynechání antikoncepce
Dobrý den užívám HA minisiston ale po 7 denní pauze...
Očkování
Dobrý den, mohu se informovat k očkování. V letech...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Očkování pneumokok

Dobrý den paní dokotrko,děkuji za velice rychlou odpověd.Ještě se zeptám,slyšela...

Očkování pneumokok po 1.1.2010

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak mám postupovat v případě, ža mám zájem...

Očkováni po antibiotikach

Kdy je možné očkovat po antibiotikach?synovi jsou tři měsíce,měl zánět průdušek...

Očkování po covidové infekci.

Dobrý den, syn 5 měsíců je covid pozitivní. Průběh nemoci má lehký - rýma, trošku...

Očkování po dobrání ATB

Dobrý den, minulý týden jsem prodělala bakteriální angínu. Léčena jsem byla...

Očkování po konizaci

Dobrý den, je mi 36 let a jsem po konizaci, měla jsem cytologický nález HSIL....

Očkováni po konizaci

Dobrý den. Je mi 29 let. Zajímalo by mě, jestli ma smysl se nechat očkovat vakcínou...

Očkování po mononukleóze

Dobrý den, dcera 5. let zřejmě v říjnu prodělala mononukleozu (v krvi zjištěny...

Očkování po nemoci

V patek rano jsem dobrala augmentin 1g.po urol.zanetu.a doktor me preockoval...

Očkování po nemoci

Dobrý den.Dcera(8 týdnů) měla jít minulý pátek na 1.očkování(hexa +rotaviry).Protože...

Očkování po prodělané klíšťové encefalitidě

Dobrý den, má smysl očkování po prodělané klíšťové encefalitidě? Nebo jsou již...

Očkování po prodělání Covid infekce

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně očkování proti COVID-19. V...

Očkování po prodělání covid-19

Jsem seniorka / 1946 /.22. února mě byl PCR testem potvrzen Covid. Dcera se...

Očkování po prodělání covid-19

Dobrý den, jsem seniorka / 1946 /a dnes jsem 14 dní po nakažení koronavirem....

Očkování po prodělání herpesu

Dobrý den, prosila bych o radu ohledně očkování proti covid 19. Je mi 70 let,...

Očkování po přisátí klíštěte

Dobrý den, dnes jsem chtěla jít s patnáctiměsíčním synem na očkování Hexacimou....

Očkování po setkání s rotaviry a herpesem u matky

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala na Váš názor, ohledně očkování....

Očkování po splenektomii

Dobrý den , byla mi odebrána slezina. Je mi 54 let . Proti čemu se mám nechat...

Očkování po srdeční operaci

Mám 15ti měsíční dceru, která byla v 5ti měsících operována-plastika mitrální...

Očkování po šesté nemoci

Vážená paní doktorko. Prosila bych Vás o Váš názor. Syn, 15 měsíců dostal na...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krev s míse po defekaci

v posledni dobe - tj minuly tyden 3x a tento tyden 2x se mi sta,lo (pred tim...

Genitálni herpes


Pálení bříška prstů

Dobrý den, už 2týdny mně trápí pálení bříška u prostřednícku prave ruky(mám...

Bolest zad, hýždí, třísel, stehen

Dobrý den, prosím Vás o radu. Asi dva týdny mě bolí bedra, třísla, hýžďové...

Vřídek u konečníku u miminka

Dobrý den, mám 4 měsíčního chlapečka a opakovaně se mu u zadečku (u dirky) dělá...

Popraskaní okolo vaginy

Dobry den pane doktore,dnes jsem si vsimla divneho popraskani kolem vaginy....

Pocit nateklého krku

Dobrý den, již 3 týdny mám pocit nateklého krku, občas mě bolí také jazyk a...

Výrůstky v pochvě

Dobrý den, před rokem jsem si našla v pochvě malý výrůstek.Můj gynekolog...

Retrolisteza

Prosím o vysvětlení co je obsaženo v nálezu na fotografii.Neměl jsem žádný úraz...

Uzlinová reakce a sedimentace

Dobrý den, před 7mi týdny jsem si nahmatala uzlinu u ohybače krku (kousek od...

Bodavé bolesti v oblasti nártu

Dobrý den, mám dotaz týkající se mého dědy. Je mu 71 let, důchodce, ale velmi...

Coldrex a alkohol

Dobry den,byl sem od minuleho pondeli nachlazeny,nyni se citim dobre,bral sem...

Červené flíčky na kůži na noze

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jednu věc. Občas se mi na nohách (stehna...

Průjem, suché rty, bolest zad, obtíže s močením

Dobrý den, roky mě trápí únavové stavy a problémy se střevy. Dle lékářů jsem...

Hodnoty ANA a IgA

Dobrý den, je mi 25 let, byla jsem v prosinci na imunologických testech kvůli...

Popraskání penisu

Dobrý den. Chtěl bych vas poprosit o pomoc. Na penisu se mi zacly objevovat...

Natékání rukou při sportu

Dobrý den přeji. Mám dotaz týkající se sportu. Chtěla bych se informovat, z...

Pálení po stolici

Dobrý den již týden mě po vyprázdnění pálí a svědí v konečníku. Jiné obtíže...

Uzlík na štítné žláze

Dobrý den paní doktorko. Již 12 let se léčím s prim hypothyroeou,etiol hahimoto,...

Bolest žaludku


Reklama