Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Očkování proti covid-19 po prodělaném Guillain Barrého syndromu

Očkování Jan 13.1.2021

Dobrý den, moje babička (89 let) prodělala v roce 2012 Guillain-Barré syndrom s dočasným ochrnutím a následky v podobě neuropatických bolestí v rukách a nohách. Ve zdravotní kartě má napsáno, že nemůže být očkována proti chřipce a encefalitidě. V kontextu současné situace bych rád toto ještě prověřil s jiným odborníkem. Na zahraničních fórech o GBS jsem se dočetl, že riziko opakovaného ochrnutí v důsledku vakcinace je kolem 5%. Je to tedy na zvážení rizik? 5 % ochrnutí vs. X % šance nákazy a špatného průběhu Covid-19? Nebo je očkování s GBS zcela vyloučeno?

Děkuji za pomoc, babička se jinak těší dobrému zdraví a představa, že by měla být poslední roky života izolována nejen od světa, ale i od rodiny je pro nás tíživá.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Braunová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: FN Plzeň

Dobrý den, pane Jane, děkujeme za dotaz do naší poradny.
Guillain-Barré syndrom (GBS) je vážné akutní zánětlivé/autoimunitní postižení periferních nervů, projevuje se vzestupnou paralýzou, začínající na dolních končetinách. Dochází k nadměrné odpovědi imunitního systému nejčastěji na předchozí infekci, vzácně se ale může objevit i po očkování (imunitní systém poté útočí na vlastní nervovou tkáň). K rizikovým očkováním, po kterých byl rozvoj tohoto syndromu zaznamenán patří očkování proti chřipce, vzteklině, klíšťové encefalitidě).
Po očkování proti covid-19 mRNA vakcínou (tou, kterou se nyní očkuje u nás) nebyl zatím zaznamenán žádný případ GBS, takže osoby, které v minulosti tuto nemoc prodělali mohou touto vakcínou být očkovány. Samozřejmě s očkováním nejsou zatím tak dlouhé zkušenosti, aby se jednoznačně mohlo říci, že tato vakcína nemůže být spouštěčem tohoto syndromu, ale zatím nejsou nikde popsány tyto případy, proto je toto očkování doporučováno i u pacientů s anamensou GBS v anamneze.

Vzhledem k tomu, že je Vaší babičce 89 let, pak bych se u ní spíše obávala těžkého průběhu infekce covid-19, než-li GBS syndromu.

S pozdravem MUDr. Jana Braunová

Související dotazy

Očkování proti Covid - 19
dobrý den měl bych dotaz já mám přítelkyni 19 let s...
Očkováni proti COVID-19
Dobrý den, po 1.dávce očkování proti covidu (Pfizer)...
Očkování proti covid-19 po nachlazení
Dobrý den. 30.6. mám jít na 2. dávku očk. proti Covid(Comirnaty)....
Očkování proti Covid-19
Ockovani na Covid-19. Chtela bych se zeptat, zda řešit...
Očkování covid 19
Dobrý den, jsem měsíc po očkování proti Covid 19. Chtěla...
Očkování covid 19
Dobrý den Pracují v Anglie a dostala jsem nabídku...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Očkování proti Covid-19 a Devicova nemoc

Dobrý den, prosím o radu, zda se mohu očkovat proti Covid v případě, že se...

Očkování proti covid-19 a klíšťové encefalitidě

Dobrý den, jsem ročník 1946 a v r.2020 jsem dostala již 2 injekce proti klíšťové...

Očkování proti covid-19 a onemocnění covid-19

Dobrý den, dne 8.7.2021 jsem byla na první dávce vakcíny Pfizer. 16.8. by byly...

Očkování proti covid-19 a pozitivní protilátky

Dobrý den, 19.7.2021 jsem byla na testu na protilátky Covidu. Naměřili mi 207,0...

Očkování proti covid-19 a pozitivní test

Dobrý den, v sobotu jsem byla očkovaná a v neděli když jsem dělala synovi test...

Očkování proti Covid-19 a revmatoidní artritida

Dobrý den. Moje dcera, 25 let, má asi dva roky pobolívání kloubů a trpí únavou,...

Očkování proti Covid-19 a sklerodermie

Dobrý den, mám diagnostikovanou systémovou sklerodermii, momentálně jsem bez...

Očkování proti covid-19 a tetanu zároveň


Očkování proti COVID-19 po léčbě antibiotiky

Chronická prostatitida, 24.5. Jsem byl očkován Pfeizerem, 1. Dávkou. 5.6. Se...

Očkování proti covid-19 po nachlazení

Dobrý den. 30.6. mám jít na 2. dávku očk. proti Covid(Comirnaty). Z klimy jsem...

Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění

Dobrý den, pokud před 3 měsíci covid, je problémové po 3 měsících očkování...

Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění

Dobry den, chtela bych se zeptat, dnes jsem 69. den po pozitivním PCR testu,...

Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění

Dobrý den, mám dotaz, zda doporučujete nechat se očkovat proti Covid-19? Měla...

Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění

Dobrý den mám dotaz ohledně protilátek Anti- SARS-CoV-2 IgG mam hodnoty 1,9...

Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění operaci

Dobrý den.Mam zlomený kotník a v něm 6 šroubů plus přetržený vnitřnî váz.Sàdru...

Očkování proti COVID-19 po rizikovém kontaktu

Dobrý den, manžel (58 let) má dnes termín na 2. dávku vakcíny. Zhruba 14 hodin...

Očkování proti COVID-19 před plánovaným těhotenstvím

Dobrý den, doporučili byste mi nechat se těsně před plánovaným těhotněním naočkovat...

Očkování proti Covid-19 při autoimunitních chorobách

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na Váš názor na očkování Covid-19 ,při autoimunitní...

Očkování proti COVID-19 u pacienta na kortikoterapii

Dobrý den, moje maminka ,75 let ,má dlouhodobě onemocnění AIHA , léčena je kortikoidy...

Očkování proti COVID-19 u pacienta na léčbě Herpesinem

Dobrý den, můžu se nechat očkovat proti covid-19, když beru dlouhodobě Herpesin?

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Odřený penis

Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat co mohu používat za mast na odřený penis...

Červená skvrna na jazyku

Mám od dneška na jazyku červenou skvrnu a okraj ohraničený bílým povlakem. Objevily...

Bolest břicha

Dobrý den, už asi týden mám tlak v levém podbřišku. Vždycky se objeví z ničeho...

Ulomený zub

Dobrý den stalo de mi že při práci jsem spadl na zub který se s půlky vytr a...

Úzkost, motání hlavy, návaly horka

Dobrý den, už nevím na koho se mám obrátit, tak to zkouším tady. Je mi 23 let,...

Prasklý obratel

Dobry den, prosim vas chtela jsem se zeptat. Muj tchan ma praskl obratel a trpi...

Nedoslýchavost

dobry den mam percpecni poruchu sluchu naka ceva zepri mel sem infuze cavinton...

Bolest v uchu


Bederní páteř

závěr z mr.: Spondylozní změny L4 a L5 s tvorbou ventr. i dorzolaterálních...

Bolest vystřelující do pravé nohy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám zhruba 3 měsíce bolest zad bederní páteře...

Ťukání kolene po TEP

Dobrý den. Jsem 10 týdnů po TEP kolene metodou visionaire. Připlatil jsem si...

Délka užívání léku Brilique

manžel ( 59), je 5týdnů po operaci 4nás. bypass. Chtěla bych se zeptat, jak...

Boulička na nártu

Dobrý den, zhruba před rokem se mi na nártu začala tvořit malá hrčka o velikosti...

Kofola

Dobrý den. Nedávno jsem se dočetla, že kofola obsahuje extrakt ze 14 bylin,...

Vdechování azbestu

Dobdý den, vím že o azbestu už tu pár otázek bylo. U nás se před 10 lety měnila...

Bílá bulka na penisu (u dítěte)

syn 2,5 let má na penisu ( žaludu) už delší dobu pod kůži viditelnou bílou bulku....

Průjem po alkoholu


Bolí mně hlava vzadu - v místech, kde končí lebka

Dobrý den, posílala jsem dotaz č. #288431 (http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/poradna-link-288431)....

Modřiny vznikající bez příčiny

Dobry den,jmenuji se Helena Milerova,mam70 let,mam problem......dělaji se...

Bílý jogurt na vyvážení pH v pochvě

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli na vyvážení pH v pochvě můžeme použít lžičku...

Reklama