Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Očkování proti HPV

Očkování Simona 3.2.2013

Dobrý den, uvažuji o očkování vakcínou Cervarix. Pokud vím, že mohu mít viry hpv 16 a 18 pouze v ústní dutině – měla by tato infekce vliv na tvorbu protilátek při očkování (výši hladiny protilátek v těle), takže bych ani po ukončení očkování nebyla před rakovinou děložního čípku chráněna?
Vytváří se při očkování v těle protilátky pouze proti typu hpv, kterým žena dosud infikována není, nebo se vytvoří proti oboum typům (16 i 18) a v případě, že infekce samovolně vymizí, bude již žena v budoucnu chráněna před reinfekcí?
Děkuji Vám za odpověď!

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Vážená Simono,
dovoluji si tvrdit, že přítomnost infekce HPV 16 a 18 pouze v ústní dutině a ne v genitální oblasti by byla neobvyklá - přece jen, tyto viry se hlavně přenášejí různými typy pohlavního kontaktu a v takovém případě by muselo jít o čistě orální variantu z Vaší strany... Nicméně k závažnější části Vašeho dotazu - již prodělaná infekce virem HPV 16 a 18 nečiní vakcinaci zbytečnou. Zjednodušeně jde o to, že přirozeně se i infekce "zlými" typy HPV dokáže tělo ve většině případů po čase zbavit bez následků, ale reinfekce - provázená opětovným rizikem vzniku nádorových změn - je možná, očkování jí ale umí zabránit - a to je jeho smysl pro osoby, které se již s viry setkaly. Ale očkování NEUMÍ vyléčit dlouhodobé přetrvávání viru (ke kterému ale dojde jen u menší části osob) a neovlivní již přítomné "předrakovinné" změny. Proto je největší užitek z vakcinace ještě před zahájením pohlavního života - zabrání tomu, aby k infekci (a tedy i k dlouhodobému přetrvávání viru a následnému možnému vývoji rakoviny) vůbec došlo. Pokud bychom uvažovali o situaci, kdy HPV je skutečně jen v ústech a ne v genitální oblasti, pak by hlavní užitek vakcinace, tedy prevence karcinomu děložního čípku, byl zachován. Naopak by pro Vás byla vakcinace zbytečná, pokud byste měla aktivní infekci HPV 16 nebo 18 na děložním čípku, tedy byla v období nedlouho po první infekci nebo reinfekci v genitální oblasti, nebo by u Vás již šlo o dlouhodobou přítomnost viru nebo dokonce o přednádorové změny. Uvádíte, že je Vám 21-30, předpokládám tedy, že jste již po zahájení pohlavního života a tudíž jsou u Vás již všechny varianty z předchozí věty možné.
Chápu, že jste asi čekala jednodušší odpověď, ale situace není jednoduchá ani jednoznačná. Až budete na preventivní prohlídce u gynekologa, doporučuji zeptat se i na jeho názor - jak vyplývá z výše uvedeného, zda budete mít z očkování prospěch se odvíjí od charakteru Vašeho pohlavního života a věku (a z toho vyplývající pravděpodobnosti již prodělané nebo aktivní infekce) a stavu sliznice děložního čípku (jak je zjištěna při preventivní prohlídce a mikroskopicky ze stěrů). Definitivní odpověď může dát přímé testování virů HPV ve sliznici děl. čípku - na tuto možnost se případně také zeptejte.

Přeji hodně zdraví!

S pozdravem, Aleš Ducháček

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Očkování proti hpv
Dobrý den, uvažuji o očkování vakcínou Cervarix. Pokud...
Očkování hpv
Dobrý den pane doktore,chtěla jsem se zeptat,jestli...
Očkování proti hpv
Dobrý den, uvažuji o očkování vakcínou Cervarix. Dosud...
Očkování HPV
Dobrý den, měl jsem pohlavní styk s novou přítelkyni...
Očkování proti HPV
Dobrý den, uvažuji o očkování proti rakovině děložního...
Očkování proti hpv
Dobrý den, děkuji Vám za odpověď. Prosím jen o upřesnění....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Očkování proti HPV

Dobrý den, minulý týden jsem podstoupila konizaci děložního čípku pro cytologii...

Očkování proti HPV

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda má vakcína proti karcinomu děložního čípku...

Očkování proti HPV

Dobrý den, je mi 31 let. Našel jsem si partnerku, která trpí HPV viry (má...

Očkování proti HPV

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,zda by očkování proti HPV bylo dobré když...

Očkování proti HPV

Je mi 32 let a mám jedno dítě.V budoucnu plánuju ještě jedno.Před 4 roky jsem...

Očkování proti HPV

Dobrý den, známého dcera (18) byla před rokem očkována proti rakovině děložního...

Očkování proti hpv

Dobrý den, uvažuji o očkování vakcínou Cervarix. Dosud jsem neměla pohlavní...

Očkování proti hpv

Dobrý den, uvažuji o očkování vakcínou Cervarix. Pokud je žena již infikována...

Očkování proti hpv

Dobrý den, uvažuji o očkování vakcínou Cervarix. Pokud vím, že mohu mít viry...

Očkování proti hpv

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď. Prosím jen o upřesnění. Pokud vím, že mohu...

Očkování proti HPV

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Při gynekologickém vyšetření mi paní doktorka...

Očkování proti HPV

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda očkování přípravkem SILGARD má celoživotní...

Očkování proti HPV

Dobrý den, uvažuji o očkování proti rakovině děložního čípku. Je mi 28 let,...

Očkování proti HPV

Stojím před volbou očkovací látky proti HPV pro svoji 13 letou dceru.Pracuji...

Očkování proti HPV

Chtěla bych se zeptat pokud půjdu na očkování proti rakovině děložního čipku,můžu...

Očkování proti HPV

Dobrý den, ve 33 letech mi byla diagnostikována CIN 2, docházela jsem co...

Očkování proti HPV - možné komplikace

Dobrý den, mám na Vás pár otázek: 1) Může být účinnost vakcíny proti HPV ovlivněna...

Očkování proti hpv a kožní lupus ?

Dobrý den, mám diagnosikovaný kožní lupus, lékař mi ale nepředepsal žádné léky...

Očkování proti hpv a užívání přípravku Indonal

Dobrý den, prosím o informaci, zda je možné užívat přípravek Indonal (či podobné...

Očkování proti HPV ve 24 letech

Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o vysvětlení, jakým mechanismem virus...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Užívání antikoncepce a otěhotnění


Dlouhodobé nachlazení

Dobrý den, již přes 14 dní bojuji s nachlazením, respektive hlavně s rýmou a...

Kůže ve vagině

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je normální když si sáhnu prsty do vaginy...

Bodavá bolest pravého oka


Smrkání krve

Zdravím, již delší dobu vymsmrkávám krev. Obvodní lékař mě poslal na ORL, tam...

Boulička u konečníku

Dobrý den, na pravé straně u konečníku mi vyrostla malá kulička na tenké...

Umrtvení zubu

Dobrý den, zubní lékař mi na rentgenu našel kaz (sedmička dole), který byl velmi...

B komplex a žlutá moč


Motání hlavy, třes, pocity na omdlení, bušení srdce, nevolnost, nechutenství - mikroparaziti?

Dobrý den, chtěla bych poradit. Minulý rok v říjnu mi začal třes těla, bušení...

Malý penis, znamínko na žaludu

Dobry vecer je mi 20 let a mam maly penis bez erekce 5cm s erekci 9 cm mam maly...

Kondom v pochve

Dobry den. Nemam prilis zkusenosti s pouzivanim kondomu. Vcera jsme jej pri...

Uro-vaxom jako náhrada antibiotik?


Infekce v krku

Zdravim mam dotaz ohledne nalezu streptokoka beta h.sk.c leči se to nějak doktor...

Lipom


Tuk v moči

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je-li to normální. Už asi dva roky pozoruji,...

Odumřelý zub

Dobrý den 17.11.2013 mě z ničeho nic silně začalo bolet levé horní patro. Bolest...

Výtok a svědění pochvy


Již druhý den mám puls docela vysoký

Dobrý den, již druhý den mám puls docela vysoký.. pohybuje se dnes kolem 88...

Játra


Výrůstek na stydkém pysku

Dobry den, jsem v 14 tt. Nejak na zacatku tehot. jsem si vsimla ze se mi udelal...