Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

OCT- zhodnocení vyšetření očí

Oči Miloš 7.2.2019

Dobrý den,
Dnes jsem navštívil oční ambulanci z důvodu občasné bolesti a pálení očí a jejich zarudnutí. Podstoupil jsem několik vyšetření včetně perimetrie, měření tlaku a OCT. Oční tlak a perimetrie byly v naprostém pořádku, avšak OCT vyšlo prý lehce znepokojivě. Paní doktorka mi pouze sdělila, že je třeba počkat do další návštěvy, kdy se OCT zopakuje. Jsem teď v situaci, kdy nevím co si mám myslet, tak jsem se rozhodl obrátit na Vás. Rád bych se zeptal na několik věcí.
Zájímalo by mě, jestli tyto výsledky OCT značí nějaké onemocnění popřípadě o jak závažné onemocnění by se mohlo jednat a co jej mohlo způsobit? Co se dá dělat, aby se zamezilo dalšímu zhoršování?
V příloze posílám výsledky OCT a perimetrie.

Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, Váš dotaz je určen pro specialistu - očního lékaře (omlouvám se, ale jako praktický lékař nemohu přiložená vyšetření adekvátně posoudit). Proto dotaz dále specialistovi předám, aby nález na OCT a perimetru zhodnotil a napsal Vám další postup.
Obecně dopřejte očím dostatečný odpočinek - omezte koukání na počítač, televizi. Vhodné jsou procházky v přírodě.
Odpověď od našeho specialisty očekávejte v nejbližších dnech. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Helena Štrofová

Specializace: Dětská oftalmologie, Oftalmologie Pracoviště: Oční ordinace - MUDr. Renáta Pelikánová

Dobrý den. Je velmi těžké soudit nález bez dalších parametrů. Neznám výšku nitroočního tlaku, který je zde opravdu nutné znát. Pokud je normální, tak jinak do 21 torrů, léčba bude jiná než je-li nitrooční tlak nad 21 torrů. Nález na perimetru neukazuje úbytek nervových vláken, ale na OCT je oboustranně mírný úbytek nervových vláken, tento nález by mohl odpovídat počínajícímu glaukomu, zelenému zákalu. Nicméně nemohu soudit bez dalších znaků, které zná jen Váš lékař.
Doporučuji vše probrat s ním. Zná Vás nejlépe.
Nicméně pokud je to 1. OCT, je dobré porovnání, neboť s tímto nálezem jste se mohl narodit a o žádný úbytek vláken v čase nejde.
Pokud však dojde za několik měsíců ke změnám na OCT ve smyslu dalšího snížení vláken, pak je vhodné postupovat dle rad lékaře, většinou se nasazují kapky do očí.
Kapky zákal nevyléčí, ale brání zhoršování. Proto buďte tpělivý a choďte pravidelně ke svému očnímu lékaři.
Nález je vhodné sledovat a včas zasáhnout.
S pozdravem, dr.Štrofová

Související dotazy

OCT
Dobrý den. Zhruba před 2 měsíci mě začaly trápit změny...
Zhodnocení OCT vyšetření
Dobrý den chtěla bych se se zeptat na vyšetření oct...
Vyšetření OCT
Dobrý den, prosím o vysvětlení, jak probíhá vyšetření...
OCT
Dobrý den, chtěla bych znát váš názor o tom to OCT...
OCT RNFL a nasledny glaukom
DObry den asi pred ctyrmi mesici jsem podstoupil vysetreni...
Glaukom - zhodnocení výsledků
Dobrý den, můj dotaz se týká OCT vyšetření kvůli...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Ocni oblouk

Dobry den,nedavno jsem pokladala dotaz ohledne tlaku oka. Muj problem je spise...

Ocni tlak a nocni smeny

Dobrý den, chtěla bych vědět, jestli když mám vysoký tlak v očích, tak jestli...

Ocni uraz-regenerace

Dobry den je to 3 mesice co jsem byl nechtene dloubnuty do leveho oka. Byl jsem...

Ocni zanety

dobry den, jiz 5x za sebou jsme mela antibiotika do oci po nalezu stafilokoka...

Ocny tik pretrvavajuci uz 3 mesiace

Dobry den, zhruba pred 3 mesiacmi mi zacal ocny tik, ktory bol sprevadzany sýlnym...

OCT

Dobrý den. Zhruba před 2 měsíci mě začaly trápit změny v oku. Jde o levé oko....

OCT

Dobrý den, chtěla bych znát váš názor o tom to OCT může jít o zánět zrakového...

OCT papil

Dobrý den, Dnes jsem byla na vyšetření OCT papil. Můžete mi prosím objasnit...

OCT results

Dear Doctor, I have a returning migrane aura (without headache) since February....

OCT RNFL a nasledny glaukom

DObry den asi pred ctyrmi mesici jsem podstoupil vysetreni oci na OCT a bylo...

Očekávaná menstruace

Dobrý den je mi 15 a 16.12 2016 jsem měla první menstruaci druhou jsem měla...

Oči

Dobrý den.Již dva roky mám problémy s očima.Hlavně po ránu oči svědí,slzí a...

Oči

Dobrý den Chtěla by jsem se zeptat jestli mám jít k očnímu lékaři,když někdy...

Oči

mam pořad leskle oči prosím co to znamená?

Oči

Pane doktore,používám umělé slzy,ale přesto ráno mám "zalepené" oko. Lékařka...

Oči

Asi pred 14 dny jsem objevil v pravem oku pod hornim vickem malou kulicku, viz...

Oči

Dobrý deň, Podarilo sa mi z telefónu asi z 30cm blesknut do tvare 2 týždňového...

Oči

Dobry den Rada bych presla do Vasi pece se zhorsujicim zrakem. Kde prosim...

Oči

Dobrý den ,chtěla bych se zeptat často mě slzi oči a tak je vysušuji štětičkama...

Oči

Dobry den mam jiz treti den strasne bolesti oci ktere jdou do hlavy ktera me...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Sex

Blok z násilí a sexuálního zneužívání 27 let a dále Pomoc! Jak se to...

Otevřené děložní hrdlo

Dobrý den, před 4mi dny mi skončila menstruace. Ihned po ní jsem začala pociťovat...

Fyzická práce a sport po hysterektomii

Dobrý den, paní doktrorko, jsem 3 měsíce po hysterektomii LAHV + následně po...

Úzká pochva

Dobrý den. Mám takový problém s mou pochvou. Je příliš úzká. Když jsme se s...

Vyrážka na pažích a v podpaží (plíseň)

Dobrý den.cca před půl rokem se mi objevyli tyto skvrny v podpaží a na pažích,před...

Augmentin duo

Dobrý den, mám 11 měsíční dceru. V 5 a 6 měsících věku prodělala lehkou virózu...

Hypodenzní ložisko


Sex

Dobrý den pane doktore . Velice si vážím vaší rady ohledně prvního sexu . Vím...

Jak účinně rozpustit hleny

ještě jednou k mému dotazu.Užívám Miflonid 2x denně a Claritin 1 večer.Dělají...

Chudokrevnost u miminka

Dobrý den, naše 4-měsíční plně kojená dcera je chudokrevná (ery 3,14, hemoglobin...

Petechie okolo očí

Dobrý den,mám kolem očí spoustu krvavých petechií. Mívám to občas ale teď je...

Bolest ledvin a podbřišku


Bolest v krku


PIASCLEDINE 300


Sex

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je normální, když mi třeba můj přítel dráždi...

Žilní trombóza- správnost léčby

Dobrý den, Mamka Nyní byla se závěrem z UZ u cévního chirurga který zatím...

Nateklé uzliny

Dobrý den, prosím vás chci se zeptat. Dnes jsem byla se synem u našeho pediatra....

Sex

Dobrý den, Chci už konečně přestat být panna. Včera jsme to zkouselu s mym...

Výtok při pohlavním styku

Dobrý den, potřebovala bych poradit s podivným výtokem při sexu. Mám stálého...

Bolest v krku


Reklama