Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Odstranění útvaru v duodenu

Chirurgie Lucie 31.3.2019

Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o radu. Už jsem s Vámi v minulosti řešila svůj zdravotní stav a byla jsem za Vaše názory ráda.
Vím, že můj předchozí dotaz už pro Vás bude jen těžko dohledatelný, proto ve zkratce.
Byla jsem na odstranění polypu - původně jsem myslela, že lékaři neodstranili polyb vůbec, nyní už vím, že ho odstranili, ale ztratili ve mě, tudíž nebyl odeslán na hitologii. Myslíte, že je to problém?
Další důvod proč píšu je, že jsem podstoupila vyšetření endosonem z důvodu asi 10ti mm submikozního útvaru v D2. Byl to vedlejší nález při gastroskopii, doporučeno k EUS zhodnocení.
Přepisuji z lékařské zprávy:
Průběh vyšetření : Lineárním echoendoskopem volně do D2. Irrigace tekutiny. V proximalni části D2 těsně pod přechodem D1-2, t.j. nad úrovní V. Papily a téměř na její protilehlé straně (práva strana duodena) je endoskpicky patrná asi 1cm prominence stěny duodena. Sonograficky se jedná o dobře ohraničené solidní ložisko, které má hypoechogenni a mírně nehomegenni strukturu. Ložisko splývá s muscularis propria duodenalni stěny. Velikost ložiska 10mm.
Závěr: 10mm intramuralni ložisko proximalni části D2.
Solidní, hypoechogenni ložisko splivajici s muscularis propria.
Na 1.miste úvaha o GIST.
Doporučení pro lékaře:
Ložisko dané velikosti je možné sledovat - navrhovaný interval: za 6 měsíců kontrolní endoskopie s porovnáním velikosti u vás a za 12 měsíců kontrolní EUS zde.
Vzhledem k věku pacientky je nutné ale počítat s indikací k odstranění ložiska. Přichází v úvahu :
1. chirurgická excise - obtížnější lokalizace pro chirurga - výkon pravděpodobně na vyšším po endoskopickem označení leze.
2. Možno zvažovat i endoskopickou excisi metodou FTRD - ale dle mého soudu by bylo vhodné ještě nějakou dobu počkat, jelikož metoda je nová a expertní zkušenost v ČR t.č. ještě není vysoká.
Nutno vzít v úvahu náhled pacientky, ta se nyní snaží o těhotenství.
Dale mi pan doktor řekl, že by to NEMELO být zhoubné.
Poprosila bych o přeložení:-) Dále o názor a vysvětlení rizik - jak operace, tak i toho, pokud se rozhodnu pro sledování GISTu. Je operace riziková? Také se bojím toho, že se rozhodnu pro sledováni a třeba za půl roku bude nález zvětšený a třeba metastazovat. A upřímně novou metodu na sobě nyní nechci nechat zkoušet. Jaký postup by jste navrhovali vy?
Co se týče těhotenství, tak se otěhotnět snažím, ale v mém případě může být snažení mnohaleté, jelikož už se pár let marně snažíme. Tudíž v rozhodování, jak momentální situaci postupovat, nehraje snaha o těhotenství velkou roli.
Jinak mívám bolesti levého podzebri, nadbrisku - v místech, kde je asi slezina, nevím, zda to může být spojené..
Předem děkuji za odpověď a za Váš názor a vysvětlení veškerých rizik.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková


Dobrý den,
tak to je opravdu složitá situace. Možná by bylo nejlepší útvar odstranit a teprve poté řešit případné těhotenství, abyste byla v klidu a věděla, že budete v pořádku.
Sama nedokážu říct na kolik jsou jednotlivé zákroky rizikové, předám proto Váš dotaz k doplnění specialistovi z oboru.
Prosím tedy o strpení s odpovědí.
A přeji, aby vše dobře dopadlo.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladimír Němec

Specializace: Akupunktura, Chirurgie, Traumatologie Pracoviště: ASKLEPION s.r.o.

Dobrý den, tohle je opravdu otázka pro specializované gastroenterologické pracoviště. Rizika uvedených výkonů neznám. Jak je nález popisován, zhoubný s největší pravděpodobností není. Ale definitivní odpověď může dát jen histologické vyšetření. Takež bych se přimlouval za odstranění.
Zdravím a přeju vyřešení situace.

Související dotazy

Odstranění lipomu
Dobrý den, mám na levém stehně lipom (3-4cm) a jsem...
Odstranění klíštětě
Dobrý den, rád by jsem se zeptal na správné odstranění...
Pigmentový névus a chirurgické odstranění
Mám mateřské znaménko v pravé části těsně pod pasem,...
Trvání potíží po odstranění žlučníku
Dobrý den,v únoru sem podstoupila odebrání žlučníku...
Odstranění uzdičky
Chci se zeptat .. byl jsem 12.5. na odstranění uzdičky...
Odstranění fibromů
Dobrý den, v oblasti krku a v podpaží mám samé výrůstky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Odstranění štítné žlázy - kouření

Dobrý den. Jsem 9 dní po odstranění štítné žlázy. Šestý den už jsem začala zase...

Odstranění štítné žlázy - padání vlasů

Dobrý den, jsem po totálním odstranění štítné žlázy. Datum operace 11.05.2015....

Odstranění štítné žlázy (papilární karcinom)

Dobrý den, jsem 1/2 roku po odstranění štítné žlázy (papilární karcinom). Moje...

Odstranění šž a nespavost

Dobrý den, v polovině srpna jsem podstoupila TTE pro GB chorobu. Vše proběhlo...

Odstranění teček laserem

Dobrý den, od dětství mám na obličeji několik tmavě hnědých teček, nevím jak...

Odstranění tetování

Dobrý den, prosím chtěla jsem se zeptat prosím jestli by bylo možné odstranit...

Odstranění tukové boule - nutnost holit vlasy

Vážený pane doktore, již několik let mám na temeni hlavy tukovou bouli či...

Odstranění tukových bulek

Dobrý den, před deseti lety jsem byl na vyříznutí dvou tukových bulek na hlavě...

Odstranění tukových bulek na penisu

Dobrý den, je mi 45 let a chtěl bych nějak odstranit na penisu tukové bulky....

Odstranění tuku z jater

Prosim o radu jak odstranit ztucnela jatra,respektive ten tuk.

Odstranění uzdičky

Chci se zeptat .. byl jsem 12.5. na odstranění uzdičky a dopadlo to dobře .....

Odstranění uzdičky na předkožce nebo celková obřízka


Odstranění uzliny z třísla

Dobrý deň, pred rokom mi vyberali z ľavej slabiny uzlinu. Vštetko prebehlo bez...

Odstranění vaječníku

Dobrý den, prosím Vás o odpověď na tento dotaz: V květnu letošního roku mi...

Odstranění vaječníků

Dobrý den Je mi 18 let a nemam menstruaci. Mam laidenskou mutaci v obouch formách....

Odstranění vaječníků

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jaké problémy můžou nastat po odstranění vaječníků.Je...

Odstranění vaječníků

Dobrý den vzali mi dělohu a vejcovody,ale vaječníky nechali.Protože mi je 41...

Odstranění vaječníku

Dobrý den, před týdnem mi byl odstraněn pravý vaječník. Původně měla být odstraněna...

Odstranění vaječníků

Dobrý den,prosím,mám dotaz. Na děloze mám myom velikosti cca 6x 4 cm. Lélařem...

Odstranění vaječníku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám 3 týdny po odstranění levého vaječníků,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Poštípání hmyzem, možná infekce

Dobrý den. Před cca 4 týdny mě štípl hmyz nad kotník, pravděpodobně ovád či...

Bolest zad v místě pasu

Dobrý den, mohli by jste mi prosím poradit s tímto problémem. Nejspíš jsem...

Pravděpodobnost vzniku trombózy při užívání warfarinu

Dobrý den, Pravidelně užívám warfarin (7,5) denně a ředění mám stabilizované...

Vypadávání vousů a lysá místa na tváři

Dobrý den. Vyskytl se u mne od začátku letošního roku problém s vypadáváním...

Bolest vnitřní strana stehna

Dobrý den! Již třetí měsíc mám bolesti v oblasti vnitřní strany stehna pravé...

Bolest kloubu na ukazováčku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co by mohlo znamenat když mě už delší dobu...

Vynechání v užívání antikoncepce

Dobrý den, je mi 19 let a už přes rok užívám antikoncepci Flaya. Za tu dobu...

Modřiny na ruce

Dobrý den, chci se zeptat, mamince se z ničeho nic objevily modriny na levé...

Problémy se srdcem

Dobrý den, je mi 22 let. Před 3 měsíci mě začal trápit bolest horní části hrudníku...

Tlak v krku z psychických důvodů

Dobrý den, mé problémy začaly před rokem v listopadu, začal jsem mívat žaludeční...

Obtíže po požití alkoholu


Jde o pohlavní chorobu či nikoliv?

Dobry den, jde o pohlavni chorobu ci nikoliv? Hygienu dodržuji myslim si, ze...

Současné užívání Doxybene a Ibalginu

Dobrý den, mám naordinováno Doxybene proti Bronchtidě. Mohu současně použít...

Hrudky ve spermatu

Dobry den, Je mi patnact a pri masturbaci jsem si vsiml ze sperma jen vyteka...

Rentgen zubu v těhotenství

Dobrý den..Zjistila jsem,že sem v ranném stadiu těhotenství a zrovna nyní absolvuji...

Antikoncepce a těhotenství

Dobrý den, Bohužel si v této době nemůžu zajít za mým gynekologem, protože...

Tuhnutí a bolest rukou

Dobrý den, Mám 9 měsíců po porodu. Porod byl přirozený, bez léků a bez problémů....

Vysoký tep

Dobrý den, dnes mi byl změřen vysoký tep (cca12O). Je mi osmnáct let, mám poměrně...

Suchá předkožka

Dobrý den znovu se ptám, už jsem jednou položil otázku a chci se zeptat jak...

Porucha cyklu

Dobrý den, prosím o radu ohledně antikoncepce a menstruace. HA jsem brala...

Reklama