Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Opakovaná poševní mykóza

Gynekologie Lenka 24.4.2019

Dobrý den,
před dvěma lety, když jsem brala antikoncepci, trpěla jsem na opakující se mykózy/kvasinky. Gynekoložka to řešila vždy clotrimazolem - vkládací tablety a krém. Později mi nasadila tablety (nevím název), které jsem brala vždy první dem menstruace 3 měsíce za sebou. Nic z toho nepovedlo a když tak jen na měsíc a pak se to vrátilo znovu. Vysadila jsem nakonec antikoncepci a mykóza / kvasinky .. vše zmizelo. Nyní přes dva roky neužívám antikoncepci, a mykóza se mi vrátila. Již půl roku opět bojuji. Na gynekologii jsem opět vyfasovala tablety, které beru první den MS (nyní již druhý měsíc s bez zlepšení). Ani na gynekologii už nechodím a každý měsíc jdu jen do lékárny pro clotrimalozol 3 tablety. Mykoza přichází pravidelně v posledním týdnu před MS Na gynekologii už mi žádnou radu nedají - prý na to mnoho žen trpí a já asi budu patřit mezi ně.
Podotýkám, že se vyvaruji sladkého, nosím prodyšné spodní prádlo, udržuji správnou, nikoli přehnanou hygienu, partnera mám stálého (ještě z doby antikoncepce). Prosím o radu jak toto mohu řešit, je to šíleně stresující pro mne toto řešit každý měsíc a vědět, že to přijde zas a zas. Navíc se pak cítím hloupě před partnerem, ačkoli vím, že to chápe. V lékárně mi byla doporučena i nějaké probiotika ve formě gelových vkládacích kapslí (vkládat preventivně 2x týdně - název nevím). Prosím o radu, zda je možné s tím něco dělat, nebo je to o náhodě, co mi zabere, popřípadě radu na to co mohu sehnat v lékárně sama. Je možné, že na gynekologii mi s tím nedokáží již nijak pomoci? Může mít toto vliv na budoucí těhotenství?
Děkuji a pěkný den.
Doplnění informací: děkuji za reakci a popis. Je těžké jít na gynekologii a diktovat si co by to mohlo být, každopádně se znovu poradím s lékařkou.

Může mít toto něco společného s nemožností otěhotnění?

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Lenko,
děkujeme za Váš dotaz. Z mého pohledu jste již dobře poučena o základních režimových opatřeních. S ohledem na táhlost obtíží a opakované léčby si dovolím dotaz přeposlat gynekologovi k jeho zhodnocení a doporučení k dalšímu opatření. Vyčkejte si, prosím, na jeho odpověď. Přeji hezké odpoledne.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Králíčková

Specializace: Gynekologie a porodnictví

Dobrý den Lenko, při recidivujících mykózách je určitě vhodné vysadit antikoncepci či jinou estrogenovou terapii, takže tento krok jste udělala určitě správně. Léčba tohoto rekurentního onemocnění je bohužel dosti svízelná a chce to velkou dávku trpělivosti. Je také nutné vyloučit a případně léčit systémové onemocnění v podobě diabetu, dále se doporučuje, je- li to možné vysadit případnou imunosupresní terapii či kortikoidy. O režimových opatření toho jistě víte mnoho a dle Vašeho popisu vše dodržujete. Ještě bych zmínila, že není vhodné koupání v bazénech atd. Další variantou je nasazení profylaktické dlouhodobé systémové léčby antimykotiky konkrétně flukonazolem.
Když přemýšlím nad pravidelným začátkem Vašich obtíží zhruba týden před menstruací, napadá mě, že by se nemuselo jednat o mykózu ale poševní laktobacilózu, která se právě objevuje vždy 7-10 dní před očekávanou menstruací a s menstruací vymizí. Na laktobacilózu nema antimykotická léčba žádný efekt. Proto bych ještě s Vaším gynekologem zkusila zapřemýšlet, zda se vůbec jedná o mykotické onemocnění. Je mi jasné, že takové dlouhodobé obtíže mají dopad i na Váš psychický stav a vztah s partnerem. Určitě je třeba pátrat dále a najít efektivní léčbu, například i v podobě autovakcíny, na gynekologii by Vám měli být schopni pomoci.
Přeji Vám hezký večer, s pozdravem L. Králíčková.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví

Vážená paní,
ve vašem případě vzhledem k dlouhotrvajícím problémům asi jen každý měsíc 3 tbl do pochvy není ideální postup.
Bylo by vhodné zhotovit kultivaci včetně citlivosti mikrobiální obraz poševní případně i kultivaci z uretry u partnera a podle výsledku zvolit další postup.
Jedna z možností je také vakcinace ať již komerčně vyráběným preparátem nebo zhotoveným podle kultivace z pochvy tedy prakticky na míru
Dále je nutné dodržovat
A / Chemie dovede intimní partie podráždit a tím umožnit usazení nejrůznějších patogenů, vyhýbejte se tedy intimním sprejům, hodně parfemovaným mýdlům i pěnám určeným do koupele nejlepší je vlažná voda, ani intimní mýdla nejsou ideální i když je reklama doporučuje.
B / Neprodyšné a těsné oblečení například hodně upnuté jeansy umožní zapaření zvláště v létě a pot spolu s nedostatkem vzduchu také sliznici podráždí a překrví. Stejně je to s prádlem kde převažuje umělá hmota ideální je čistá bavlna.
C / Vhodné jsou prostředky na zvýšení imunity ať již jogurty nebo nápoje které probiotika obsahují, probiotická léčba se má podávat několik měsíců.
D / Co se týče stravy tak přílišné množství sladkostí které zvyšují glykemii také napomáhá například vzniku mykozy, totéž je možno říci o některých sýrech s vyšším obsahem tuku.
E / Snad je zbytečné podotýkat že na toaletě je nutno se utírat směrem od pochvy dozadu a i to že promiskuita tyto onemocnění nedílně provází.
F / V lékárně jsou volně dostupné přípravky proti mykoze i proti bakteriálním onemocněním, ale pokud samoléčba během několika málo dní nevede k úpravě zdravotního stavu vyhledejte lékaře, aby se onemocnění nedostalo do chronického stadia kdy recidivy jsou poměrně časté
G Velmi dobré zkušenosti jsou i s Wobenzymem k zvýšení imunity a tím i k posílení obranyschopnosti organizmu.
Příjemný den

Související dotazy

Mykoza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co mám dělat, když...
Mykoza
Dobry den, rada bych se zeptala, co moje problemy...
Mykoza
Dobrý den minuly týden jsem začla brát antibiotika...
Mykoza v těhotenství
Dobrý den, mám velké problémy s vaginální mykozou již...
Poševní dyskomfort
Dobry den chtela jsem se zeptat jestli nejde o nejaky...
Mykóza penisu
Dobrý den. Prosim o radu. Cca před 3 měsíci jsem byl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Opakovaná mykóza

Dobrý den, už asi 4 roky mě trápí svědění a pálení v intimních oblastech.Vždycky...

Opakovaná mykóza

Dobrý deň, mám dlhodobý problém s mykózou /2 roky/ - opakovane asi každý mesiac,...

Opakovaná nachlazení

Bývam často chorý vracia sa to cca po mesiaci. Tento rok som bol chorý zatiaľ...

Opakovaná nemocnost

Dobrý den,obracím se na Vás se svými problémy,se kterými si už nevím rady.V...

Opakovaná nevěra

Dobrý den Mam dg poruchu osobnosti, emočně nestabilní + hraniční rysy. Mam...

Opakovaná nevolnost

Dobrý den, často z ničeho nic se u mě objeví nevolnost. Mám pocit na zvracení,...

Opakovaná nevolnost

Dobrý den, už asi půl roku se u mě projevuje častá nevolnost doprovázená bolestí...

Opakovaná nevolnost

Dobrý den, na jaře tohoto roku mi začalo bývat nevolno před školou, do dnes...

Opakovana nevolnost

Dobry den, je mi 16 let a potrebuji poradit. Trapila me opakovana nevolnost,...

Opakovaná operace FESS

Dobrý den, rád bych se zeptal co říkáte na opakovanou operaci vedlejších...

Opakovaná pupeční kýla

Dobrý den, můj bratr byl loni v únoru na operaci pupeční kýly, přitom mu odoperovali...

Opakovaná ranní rýma

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak bych mohla řešit svůj problém. Už od mých...

Opakovaná rýma

Dobrý den, již měsíc mě trápí poměrně silná rýma. Nepomáhá mi nic, kapky, čaje.....

Opakovaná rýma

Dobrý den,můj syn 5 let od té doby co chodí do školky je každý měsíc nachlazený...

Opakovaná rýma

Dobrý den pane doktore, mám problém který, nejenže zatěžuje mou fyzickou stránku,...

Opakovaná rýma a suchá nosní sliznice

Dobrý den, Obracim se na vas jsem uz zoufala. Už 3 tydny bojuji s rýmou....

Opakovaná silná bolest páteře

Dobrý den, prosím o radu. Měla jsem před 2.roky zlomený 7 obratel. Poslední...

Opakovaná silná, vystřelující bolest zad

Dobrý den, asi před měsícem maminka zvedla těžkou krabici a začali ji šíleně...

Opakovaná slabost dolních končetin

Dobrý den, 10. 6. 2018 jsem Vám psala dotaz pod č. #294091 kdy můj přítel přestane...

Opakovaná streptokoková infekce

Asi před dvěma lety jsem si v souvislosti se zánětem průdušek nechal udělat...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Těžká životní situace

: Slyším to všude, ale zatím se tomu branim .. nemyslím si ale že to takhle...

Bolest po rehabilitaci.

Dobrý den,obracím se na vás z dotazem,již delší dobu trpím na bolest zad mezi...

Zvýšené CRP a nižší tepová frekvence


Zpoždění menstruace


Pohlavní styk v těhotenství

dobrý den chci se zeptat jsem v 5 týdnu těhotenství a když spolu s přítelem...

Je mi 43 let a mám nepravidelnou menstruaci

Dobrý den, minulý měsíc mi přišla menstruace o 10 dní dříve, tento měsíc přišla...

Psychika,stres a dýchání

Dobrý den, obracím se na vás se svým problémem (a předem se omlouvám, že to...

Lateralizace pately s posunem mimo interkondylický sulkus

Dobrý den, po upadnutí na schodech jsem byla poslána ortopedem na vyšetření...

Borelioza

CCa. před dvěma měsíci jsem měl v pupíku přisáté klíště. Vytvořila se mi rudá...

Prednison a vedlejší účinky

Dobrý den.Brala jsem 6 měsíců Prednison a nabrala jsem 9kg a necítím se vůbec...

Pravděpodobnost otěhotnění

Dobrý den, chci se zeptat čistě informativně, jak je možné, že jsem před otěhotněním...

BRNĚNÍ PRSTŮ PO PROBUZENÍ

Dobrý den, asi dva roky mě po probuzení brní prsty na rukou,nejvíce prsteníček...

Zánět kolene

Dobrý den, udělala se mi boule těsně pod kolenem na holeni.Zpočátku mě noha...



Bolest polštářku na palci

Dobrý den, dneska jsem hrál fotbal a spadl jsem na palec. Od té doby ho nemuzu...

Pískání v uchu

Dobry den, mam dotaz asi 5 dni pri ucpani ucha nebo lehnuti uchem na polstar...

Opakované potraty

Dobrý den , jsem po 1 zamlklém potratu ve 14týdnu a 1 spontáním v 10týdnu potratu. Geneticky...

Vaskulitida - diagnostika

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak se diagnostikuje vaskulitida. Doktor se...

Bolest v kyčli vystřelující do zad, břicha a kolene

Dobrý den, už 3 roky mě sem tam bolela kyčel, poslední asi 4 měsíce mě neustále...

Zvracení po běhání

Dobrý den, po běhání se mi pravidelně zvedá žaludek. Občas zvracím, občas se...

Reklama
Zavřít