Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Opakované angíny

Uši, nos, krk Jolana 15.7.2018

Dobrý den,
již delší dobu trpím na opakované anginy, v posledním roce ji mám pošesté, přestože jsem ji předtím měla tak před deseti lety naposledy.
Praktický lékař mi pokaždé nasadil jiná antibiotika, ale nic víc mi k tomu neřekl. Zašla jsem si na ORL, kde mi řekli, že onemocnění budu mít spíše chronické, nálezy byly negativní. Nyní jsem úspěšně zvládla dva týdny bez angíny, ale opět mám stažené hrdlo, ztratila jsem hlas a čepy mám po celém krku (viz foto). Na internetu jsem vyčetla, že to může také být vysušenou sliznicí. Je pravda, ze pokaždé vycucám kvůli bolestem krabičku tantum verde a dost dlouho jsem používala sprej stopangin. Stopangin jsem úplně přestala používat, pastilky se snažím omezit, ale zajímalo by mě, jestli je něco, co bych mohla pro sklidnění sliznice udělat...?
Děkuji za jakoukoliv radu a přeji hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, nejdříve musím napsat, že dotaz bohužel dorazil bez fotografie. Čepy samy o sobě nejsou nic nebezpečného, spíše obtěžují. Jsou podmíněny sníženou samočistící schopností mandlí - nejčastěji na podkladě zjizvení při chronickém zánětu mandlí, který pak neumožní vyprazdňování obsahu fyziologickou masáží při polykání. Sekret v mandli stagnuje a vytváří čepy (jsou to odumřelé části mandlí spolu s imunitními buňkami a patogeny). Jestliže nejsou přítomny známky akutní infekce, jejích odstraňování či léčba nejsou potřeba. Pokud Vás obtěžují, můžete zkusit výplachy dutiny ústní nebo kloktání (např. slanou vodou, bylinkami -šalvějí, apod.) či je mechanicky odstraňovat.
Na regeneraci sliznice můžete vyzkoušet např. Panthenol tabletky.
Váš dotaz předám ještě i specialistovi, aby informace doplnil. Jeho odpověď očekávejte v nejbližším možném termínu. S pozdravem BB.

MUDr. Pavel Strnad
Odpovídá lékař:

MUDr. Pavel Strnad

Specializace: ORL (ušní, nosní, krční) Pracoviště: Ambulance ORL (ušní, nosní, krční), Ústecká poliklinika

Diobrý den, bohužel nevím jaké nálezy byly negativní. Určitě by bylo vhodné doplnit ASLO. V případě vysokých hodnot by bylo vhodné pravidelně stav kontrolovat a při chronickém průběhu je možno doporučit odstranění mandlí. Ale také se o chronický zánět tonzil vůbec nemusí jednat, boelst v krku může být např. způsobena refluxem žaludečních štáv nebo i přetěžováním krční páteře

Související dotazy

Opakované angíny a záněty průdušek
Dobrý den! Můj syn (6let) má opakované záněty průdušek...
Opakované angíny
Dobrý den. Mám anginu a používám Open 1500 uz tyden...
Opakované angíny, vytrhnout mandle?
Dobrý den, Dcera 16 let opakovane trpí anginou. .už...
Opakované angíny
Dobrý den, v posledních letech se potýkám s angínou...
Opakované angíny
Dobry den, syn 5let měl v minulem roce 3x anginu (unor,červenec,prosinec),vždy...
Angíny
Dobrý den. Chtěla bych Vás požádat o názor. Je mi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Opakovaná ztráta hlasu

Dobrý den, prosím vás uz asi 5 let a da se říct ze kazdou zimu trpim ztratou...

Opakované (asi) záněty spojivky

Dobrý den, jako každého kdo delší dobu pracuje s pc mě nyní trápí problém se...

Opakovaně (v rozestupu 3 týdnů) v krvi opakovaně vyšly zvýšené hodnoty Igg protilátek VZV a EBV

Dobrý den, chtěla bych se poradit o výsledcích krevních testů, kdy mi opakovaně...

Opakované abscesy

Zdravím již poněkolikáté se mi na trislech na střídačku na obou nohách udělá...

Opakované afty

Dobrý den, zapomněl jsem zaslat fotografie, hlavně že jsem na konci zprávy...

Opakované afty

Dobrý den, dlouhodobě řeším opakující se afty. Nikdo z lékařů, které jsem navštívil...

Opakované afty na jazyku

Dobrý den, pravidelně beru vitamin B už přes dva roky - právě z důvodu opakovaných...

Opakované akutní záněty močových cest

Dobrý den, velmi často, cca v intervalu co 6 týdnů mně trápí akutní záněty...

Opakované angíny

Dobry den, od unora t.r.jsme si s manzelem opakovane predavali streptokoky a...

Opakované angíny

Dobrý den, dcera 2,5 roku má opakované angíny, poprvé ji měla v srpnu 2017 (antibiotika...

Opakované angíny

Dobrý den..nejstarší syn od října loňského roku začal "nemocovat".Časté nechlazení,bronchitidy,kašel...

Opakované angíny

Dobrý den paní doktorko, Je mi 19 let a trápí mě často se opakující angíny....

Opakované angíny

Dobrý den, mám nateklé mandle již rok a půl. Během této doby jsem dostala 3x...

Opakované angíny

Vážený pane doktore, trápí mne problém s častými angínami. Tento rok jsem měla...

Opakované angíny

Dobrý den, moje dcera/22let/ trpí odmala na opakované angíny-v dětství streptokokové,...

Opakované angíny

Dobrý den, je mi 24 let od Vánoc 2016 jsem začal trpět na angíny, to trvá až...

Opakované angíny

Dobrý den. Letos 7. července jsem měla první angínu, atb Ospem léčení 10 dní....

Opakované angíny

Dobrý den,mám 5.letou dceru,ta má docela často opakující angíny.A chtěla jsem...

Opakované angíny

Dobrý deň, mám 21 rokov a od 16 trpím opakovanými angínami, so striedavou početnosťou,...

Opakované angíny

Dobrý den chci se zeptat mam anginy 5 krát do roka, vyter s krku ukazal pouze...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kdy jít na test na syfilis?

Dobrý den, mám dotaz na možnou nákazu Syfilisem a kdy se jít nechat testovat,...

Jako bych se necítila ve vlastním těle

Dobrý den, mám posledních 14 dní takový problém. Byla jsem s přítelem ve Vídni...

Heřmánkový čaj dlouhodobě, riziko?

Dobrý den, chci se zeptat na ODBORNÝ nároz na dlouhodobé každodenní užívání...

Zduřený čípek - uvula

Dobrý den. Občas se mi stane, že se ráno probudím a mám zduřený čípek. Osobně...

Potvrzení o prodělání covid-19

Dobrý den, mam pozitivní vysledek na protilatky (pres 200 coz je opravdu vysoké)...

Chlamýdie a syfilis, za jak dlouho je lze zjistit z krve?


Těhotenství v 36 letech - jaká vyšetření

Dobrý den, je mi 37 let. Máme 2 děti - 8 a 5 let a rádi bychom si "pořídili"...

Od 8/2017 řeším opakující se problémy s častým močením + řezání při močení.

Dobrý den, od 8/2017 řeším opakující se problémy s častým močením + řezání při...

Jedna se o mykozu penisu nebo neco jineho?

Dobry den. Jiz 5 mesicu me trapi jakesi flicky na zaludu penisu. Pritelkyne...

Problém s erekcí v mladém věku

Dobrý den, s přítelem jsme spolu 5 měsíců a párkrát už se stalo, že měl...

Déle trvající vyrážka

Dobrý den, už dva měsíce mám vyrážku v tříslech. Vyrážka se od té doby co jsem...

Atrofie mozku, nadměrné užívání alkoholu

Mám starost o synovce mé manželky. CT vyšetřením byla diagnostikována atrofie...

Zvětšené uzliny na pravé straně krku

Dobrý den, už asi skoro měsíc mám zvětšené uzliny na pravé straně krku pod čelistí...

Bolest v krku, zvětšený čípek (uvula)

Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám, již třetí den v kuse nesnesitelnou bolest...

Tlak na pravé straně pod žebry

Dobrý den, posledních přibližně 14 dnů cítím tlak na pravé straně pod žebry,...

Zvětšený čípek (uvula)

Dobrý den, tak jednou za čtvrt roku se mi přes noc rapidně zvětší čípek v puse....

Tmavá krev v ústech

Dobrý den, již necelé dva měsíce se mi stává, že mám najednou plná ústa...

Poranění stehna při fotbale

Dobrý den, před týdnem jsem dostal při fotbale koňara na levé stehno. Po...

Deprese ( bez nálady, bez radosti)

Dobrý den, předem jsem se chtěla omluvit za nadpis dotazu, nevím jak svoje psychické...

Dlouhé menstruační krvácení

Dobrý den.Už půl roku chodím k ženskému lékaři s bolestmi v podbřišku a silným...

Reklama