Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Opakované průjmy

David 14.6.2018

Dobrý den, prosím Vás, rád bych se informoval o příznacích a potížích při Crohnově chorobě. Na internetu je toho spousty, ale nerad to moc čtu :), raději se chci zeptat na konkrétní můj problém. Poslední dobou mívám často (1-2x do 14 dní) průjem bez křečí či jiných bolestí - sem tam bolesti v oblasti zad. Poté průjem za 2-3 dny ustane (někdy i dříve). Jakmile začnu mít průjem, tak se stolice zabarví do žluta až světle hnědě a v břiše mám různé škručení apod., někdy nadýmání s odchodem plynů. Následující dny jsou poté bez průjmu, ale po 14 dnech to vypukne znovu. Někdy se to stává po určitém jídle. Naposledy včera jsem měl na oběd kuřecí maso s hranolkami a ihned cca po 15 minutách se mi spustil průjem až vodnatý. Dnes ráno už nebyla stolice tak řidká. Byl jsem na alergologii, zda by se nemohlo jednat o alergii na lepek, laktózu a mléko, kde to bylo negativní. Měl jsem před třemi měsíci vyšetření na základní odběry, výtěr ze stolice, vše negativní. Mohl bych se prosím Vás obávat Crohnovy choroby? Je mi 30 let. Četl jsem, že jsou u C.Choroby období vzplanutí a období tzv. klidu, jak dlouho může prosím Vás trvat období vzplanutí nemoci nebo-li, že se nemoc začne projevovat a pak na nějakou dobu ustane? Myslíte, že by to mohl být můj případ? Jsou jasně dané u této nemoci další příznaky jako teplota, nevolnost apod. nebo to může být pouze příznak jen průjmu?
Moc děkuji za radu. 20.6 jsem objednaný na gastroenterologii na konzultaci ohledně návratu žaludečních šťáv do jícnu po prodělané gastritidě.
Jinak beru prášek na tlak 1-0-0 a sem tam na potíže se šťávami Omeprazol..

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, prosím vás základní odběry by vám měly chronický zánět střeva prakticky vyloučit, pokud tedy byla provedena úplně banální sedimentace a CRP, a pokud tyto jsou zcela nízké a tedy normální, pak je diagnóza jakéhokoliv zánětu velmi nepravděpodobná, pokud chcete s lékařem něco smysluplně konzultovat, tak přikládejte všechny laboratorní i jiné nálezy do přílohy, samozřejmě je potřeba asi stav dořešit gastroenterologickým vyšetřením, ultrazvukem jater, žlučníku a slinivky, gastroskopií a kolonoskopií, ale pokud je laboratoř v pořádku, problém může být klidně způsobený nějakými dietními chybami či stresem a nemusí se zjistit vůbec nic, děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Davide, chápu Vaše obavy a myslím, že jste se rozhodl správně nestudovat svojhe obtíže na internetu. Vaše problémy mohou mít více příčin. Můžete mít nerovnováhu střevní mikroflory, jednoduše jen citlivý zažívací trakt, laktózovou intoleraci (nevím, zda Vás na toto vyšetřovali, či se jednalo jen o alergie), můžete mít dráždivý tračník, kěkdy průjem popisují i pacienti s jícnovým refluxem, jako máte Vy, ale skutečně může jít o projev nějakého zánětlivého onemocnění střeva. To potvrdí či vyloučí jedině kolonoskopie s odběrem vzorku tkáně.
Doporučuji Vám, abyste se objednal do gastroenterologické porady k vyšetření, na kolonoskopii Vás objednají a případně lékař navrhne nějaká další vyšetření, například ultrazvuk. Až půjdete do poradny, vezměte s sebou výsledky všech dosud provedených testů, abyste nemusel vše podstupovat znovu a také aby se lékař mohl rozhodnout, co je třeba doplnit.
Každopádně je dobře, že se vyloučily infekční příčiny, dobré by bylo ověřit, zda nemáte poruchu štítné žlázy, jater či slinivky a žlučníku. Zeptejte se Vašeho lékaře, zda jste byl v tomto smyslu vyšetřen.
Ohledně Crohnovy nemoci a ulcerosní kolitidy (tedy nespecifických zánětlivých onemocněních střeva) je pravda to, že mají období klidu a vzplanutí, ale spíše se jedná o období s průjmy, záněty, bolestmi břicha, různými komplikace, teplotami, pak období, kdy je vše v pořádku. Většinou nejde o projev jako máte Vy, tedy občas průjem. Období zklidnění většinou přichází po léčbě. Nicméně vzhledem k tomu, jak Vaše problémy vypadají, není vyloučené, že by v pozadí nějaký chronický zánět střeva být mohl.
Zatím Vám doporučuji dietu s omezením smaženého, tučného, dráždivého a pikantního jídla, jezte hodně vlákniny, dost pijte, z mléčných výrobků jezte ty z kysaného mléka. Používejte probiotika denně po dobu více měsíců (například Hylak Forte). A vyčkejte na výsledek vyšetření u gastroenterologa. Podle toho se bude řídit další postup a léčení.
S přáním brzkého zlepšení obtíží MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Opakované angíny, vytrhnout mandle?
Dobrý den, Dcera 16 let opakovane trpí anginou. .už...
Opakované angíny a záněty průdušek
Dobrý den! Můj syn (6let) má opakované záněty průdušek...
Opakované angíny
Dobry den, syn 5let měl v minulem roce 3x anginu (unor,červenec,prosinec),vždy...
Opakované angíny
Dobrý den. Mám anginu a používám Open 1500 uz tyden...
Opakované angíny
Dobrý den, v posledních letech se potýkám s angínou...
Opakované anginy
Dobry den..mam takovy dotaz..30let..Od Ledna jsem začala...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Opakované problémy

Dobrý den. Asi před měsícem jsem dostala angínu. Natekla mi pravá mandel a udělaly...

Opakované problémy na vulvě a hlenovité výtoky z konečníku

Dobrý den, pane doktore, mám opakované problémy na vulvě. Byla jsem již několikrát...

Opakované problémy po operaci žlučníku

Dobrý den,v roce 2002 jsem byl na operaci při které mně byl laparoskopicky vyjmut...

Opakované problémy pohybového systému

Dobrý den, jedná se o problém mojí kamarádky, kdy ona jej řešit zatím neche,...

Opakované problémy s bakteriemi

Dobrý den, tak rok už mívám opakovaně problémy se svěděním a zarudnutím penisu....

Opakovane problemy s konecnikem

Dobry den, V kvetnu jsem mel problem s vnejsim hemeroidem.byl jsem n osetreni...

Opakované problémy s krční páteří

Dobrý den,několik let mám problémy s krční páteří. Vždy rehabilitace, léky a...

Opakovane problemy s pupikem po laparoskopii

Dobry den, na zacatku listopadu roku 2014 sem podstoupila operaci kdy mi kvuli...

Opakované problémy se záněty močových cest

Dobrý den, tento dotaz pokládám za svoji maminku (66 let), který už cca 7 let...

Opakované protržení ušního bubínku

Zdravím, před zhruba 6 lety se mi poprvé při smrkání podařilo si protrhnout...

Opakované průjmy

Dobrý den. Posledních pár měsíců (asi půl roku) mám problémy s trávenímvylučováním....

Opakované průjmy a žlutohnědá stolice

Pěkný den, před více než měsícem jsem prodělal akutní střevní onemocnění (na...

Opakované puchýře a bolest vagíny

Dobrý den, Už delší dobu mám opakované potíže s genitáliemi. Je mi 21 let a...

Opakované punkce

Dobrý den pane doktore, od roku 2008mám problémy s kolenem.Tehdá jsem byla...

Opakované punkce kolena

Před rokem najednou začaly velké bolesti v koleni. Ortoped provedl punkci, která...

Opakované ranky v oblasti genitálií

Dobrý den, zoufalá se obracím na vás touto cestou jelikož můj gynekolog mi včera...

Opakované respirační infekce

Dobrý den, mám dotaz ohledně mého syna (8let). Narodil se s hrtanovým stridorem...

Opakované respirační infekty

Dobry den. Chtěla bych se poradit co dělat. Už to budou dva roky co jsem často...

Opakované rýmy a kašle

Dobrý den, cca před tři čtvrtě rokem začala mít naše rodina problém se škrábáním...

Opakované říhání

Vážená paní doktorko.Moc Vás prosím o radu.Syn 7 měsíců opakovaně po jídle říhá.Po...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Topoření penisu

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, mám takový problém, už když se začnu jemněji...

Hmatná rezistence v levé polovině břicha

Dobrý večer, před 7 dny jsem si nahmatala nějaký útvar v levé polovině břicha...

MRSA v nose a očkování

Dobry den pan doktor, dcerka ma 4 mesiace a z porodnice si doniesla stafylokoka...

Natržení uzdičky penisu

Dobry den Pri sexu s partnerkou se mi natrhla uzdicka na penisu, ale zjistil...

Prothiaden 25


DISH syndrom


Masturbace

Dobrý den, chtěla bych poděkovat panu Dr. Davidu Folprechtu za jeho přívětivou...

Bolest v krku


Chlamydie


Upadnutý nehet, padání vlasů

Vážená paní doktorko Dogoši, ráda bych se zeptala na problém týkající se upadnutého...

Zvýšené protilátky v krvi

Dobrý den.Chtěla jsem se jen zeptat,byla jsem na prvním IVF, které nedopadlo.Chystáme...

Kvasinková infekce u muže


Čištění zubních kanálku


Stafylokok v nose

Dobry den pane doktore,na ORL mi zjistili,ze mam v nose zlaeho stafylokoka,doktorka...

Užívání Letrox 50 a Ketonal forte


Neurol vs.zolpinox

Zdravím, ještě mám na vás poslední dotaz jaký je teda vlastně rozdíl mezi tím...

Kontrastní látka a alergie na ni

Dobrý pane doktore, byla mi před cca 24 hodinama aplikovaná kontrastní látka...

Hlen ve stolici malého kojence

Dobrý den, máme téměř tříměsíční miminko, v posledních týdnech má stolici spíše...

Průjem způsobený rotaviry

Jaká je inkubační doba?Jak dlouho je člověk pro druhé infekční? Může se onemocnění...

Prášky na uklidnění a spaní

Špatně usínám,proto si střídavě beru na večer neurol nebo lexaurin. Někdy ale...

Zavřít reklamu