Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Operace gastroesofageálního refluxu

Trávení lenka 5.8.2020

Dobrý den přeji,
obracím se na Vás s dotazem ohledně refluxu.
Již cca 2 roky se potýkám s pálením jazyka a silný zahleněním. Již jsem se tu i ptala na rady a právě mi bylo porazeno, že mám zkusit ještě PH metrii.
30.7.2020 jsem byla na GSF vyšetření, kde je závěr: Inkompetence kardie, jinak do přehledné části DII. duodena normální nález.
Biopsie z dist. a středního jícnu k vyloučení mirkoskopické ezofagitida.
5.8.2020 přišly výsledky biopsie, kdy závěr je: V tomto odběru bez známek refluxního postižení (viz příloha).
Na tomto vyšetření jsem byla pod léky omeprazol (užívám asi 2 měsíce).

3.8.2020 jsem podstoupila i PH metrii, kdy mi byla zavedena 24 hodinová sonda.
S závěrem, že sonda zjistila větší množství refluxů a i v noci. Dokumentace viz příloha.
Paní doktorka mi doporučila operaci, jelikož jsem prý mladá (35 let), nemám obezitu a nemohu tyto léky brát do smrti. Hlavně, když mi vůbec nepomáhají.
Týden před tímto vyšetřením jsem Omeprazol vysadila.

No a má otázka je taková, zda je možné mít reflux, že se mi vrací kyseliny do úst i přes to, když GFS vyšetření vyšlo negativně.
A mám tedy přistoupit na návrh paní doktorky a podstoupit operaci.
Je mi divné, že PH metrie naměřila tolik refluxů (opět viz dokumentace) a GFS vyšetření to neodhalilo.
Čemu mám tedy věřit, zda se mi vrací kyseliny a je to tedy nějaký reflux či mám hledat příčinu dále jindy.
Mé potíže trvají opravdu téměř dva roky a byla bych ráda, kdybych se toho již zbavila a hlavně chci znát názor dalšího lékaře než půjdu na operaci, která mi poté nepomůže.
Samozřejmě, že jsem si nastudovala nějaký materiál a vím, že operace může pomoci nebo může snížit reflux a nebo také nemusí.

Velmi děkuji z odpověď.
Lenka

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Lenko.
Děkujeme za Váš dotaz. Vzhledem k tomu, že ph metrie potvrdila reflux a dle gastroskopie Vám špatně funguje spojení mezi jícnem a žaludkem, tak bych se řídila doporučením specialisty. Váš dotaz předám specialistovi k odbornému vyjádření. Vyčkejte prosím na jeho odpověď. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní, gastroskopie mohla být skutenčně negativní, přestože máte reflux, a to pravděpodobně díky užívání omeprazolu (píšete, že v době gastroskopie jste užívala omeprazol 2x denně). pH metrie reflux potvrdila, a to při gastroskopicky prokázané inkompetenci kardie. To znamená, že při gastroskopii bylo patrné, že se část žaludku dostává nad úroveň bránice. Pálení jazyka a zahlednění trvající 2 roky může mít tři příčiny: alergii, reflux a podíl psychický. Na alergii zabírají antihistaminika, pokud nezabírají, je alergie nepravděpodobná. Naopak reflux je u Vás velmi pravděpodobný. Pokud byste s operací váhala, není nutné na ni pospíchat, můžete chvíli užívat PPI (omeprazol) a/nebo Itoprid a vše si promyslet, jít na operaci třeba až ze půl roku/rok, pokud budou obtíže trvat. Uvažte akorát ještě možný podíl stresu, zkuste se naučit odpočívat a nedávat zdravotním obtížím přílišný význam - nic hrozného se u Vás neděje, reflux/inkompetenci kardie má spousta lidí a je to řešitelný problém. Lidem, kterým operace nepomůže, pravděpodobně obtíže podmiňuje i psychika. Po nějakých vzácných příčinách bych nepátrala a důvěřovala lékařům. Pokud skutečně nemáte dojem, že by na potížích měla podíl i psychika, pak lze očekávat, že by Vám operační řešení mohlo od obtíží ulevit. Akorát bych si vybrala pracoviště, kde mají s operačním/endoskopickým řešením inkompetence kardie bohaté zkušenosti /vysoký počet výkonů ročně/. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Operace brániční kýly a refluxu
Dobrý den, v květnu r. 2015 jsem byla na laparoskopické...
Stav po operaci bubínku
Dobrý den, chci se zeptat po operaci nového bubínku...
Stav po operaci
Dobrý den , jsem 4 tydny po operaci kýly a přímých...
Strava po operaci refluxu jícnu a hiát kýly
Dobrý den, jsem po operaci refluxu jícnu a hiát. kýly....
Hematomy po operaci
Dobrý den Jsem 6 neděl po operaci křečových žil. Měla...
Minimální hybnost po operaci ramene
Dobrý den mám dotaz, v únoru jsem byla, na operaci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Operace endoprotézy?

Dobrý den, mám 59 let, 54,5kg, mám podle rtg."coxarthroza III-IV st. vpravo,...

Operace ependymomu

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, jak se operuje ependymom. A jestli...

Operace exstirpace disků, bolesti krční oblasti páteře

Dobrý den. Ráda bych se Vás zeptala na svůj zdravotní stav. V červenci tohoto...

Operace exstirpace disků, bolesti krční oblasti páteře

Dobrý den. Ráda bych se Vás zeptala na svůj zdravotní stav. V červenci tohoto...

Operace FESS

Dobrý den,v následujících měsících mě pravděpodobně čeká revize nosních dutin...

Operace fibroadenomu

Dobry den, na zacatku ledna 2012 jsem podstoupila operaci fibroadenomu v pravem...

Operace fibroadenomu a těhotenství

Dobrý den. Jsem čtyři dny po operaci prsu -odstranění fibroadenomu. Je nějaké...

Operace fimozy

Dobrý den, je mi 19 let a mám problém s fimózou, tedy mám krátkou uzdičku...

Operace fundoplikace

Jsem už 14 dni po operaci fundoplikace,kdy mohu začit sportovat běhat děkuji...

Operace fundoplikace

Mam prozbu jsem 8 měsicu po operaci fundoplikace a chci vědět zda mužu posilovat...

Operace gliomu

Dobrý den. Mám po operaci nizkostupňového gliomu v pravém spánkovém laloku,který...

Operace gynekomastie

Dobrý deň. Mam gynekomastiu a som rozhodnuty že chcem operaciu lebo od kedy...

Operace halluxu

Dobry den, mel jsem operaci halluxu 13.3. Ale doted mne to picha stejne jak...

Operace halluxů

Dobrý den,nyní mi je teprve 17 let,ale a po mých 18-ti narozeninách chci jít...

Operace haluxu

Dobrý den, v říjnu loňského roku mi byl operován halux.Vše údajně proběhlo normálně. Stále...

Operace hemeroidů

Dobrý den, čeká mě operace hemeroidů a chtěl bych se zeptat zda se provádí cévkování...

Operace hemorhoidů

Dobrý den. Včera (23.5. 2019) jsem byl u proktologa na kontrole. Dříve jsem...

Operace hemoroidů

Dobry den. Volam sa Natalia mam 29 rokov. 2.10 mi bola robena operacia hemeroidov...

Operace hemoroidů

Moje potíž jsou vnitřní hemoroidy. Rád bych znal názor na použití metody, která...

Operace hemoroidů- délka prac.neschopnosti?

Dobrý den, mám dotaz ohledně délky prac.neschopnosti po operačním řešení hemoroidů....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zalehlé ucho

Dobrý den, potřebuji radu. Už třetí den mám zalehlé ucho a slyším na něj opravdu...

Píchlavé bolesti na vnitřním stehně v addutorském kanálu

Dobrý den, prosil bych o radu. Jsem muž ,je mi 49 roků. Moje váha se 20 roků...

Uzivani leku Flutiform v tehotenstvi

Dobry den , rada bych Vas pozadala o Vas nazor na uzivani leku Flutiform v tehotenstvi....

Záchvaty kašle v noci


Poškozené vazy v rameni

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jak se dají léčit poškozené vazy v rameni, bolest...

Bolest lytek

Dobry den pane doktore, uz cca mesic pocituji bolest lytek. Prijde mi, ze to...

Bolest vlevo pod žebry

Dobrý den, už nějaký ten pátek (zhruba 2 měsíce) mě trápí tlak nalevo pod...

Fialový flek na lýtku, nejspíše od kousnutí nějakého hmyzu

Dobrý den, prosím Vás, chci se zeptat. Manželce se včerejšího dne objevil fialový...

Pálení v rukou

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Již dlouhodobě mě trápí pocit pálení...

Nadýmání


Pečivo nadýmá

Dobrý den, v poslední době jsem začal jíst více pečivo (Dříve jsem jej skoro...

Spánek po operaci prasklé břišní aorty.

Prs před 6 měsíci jsem prodělal operaci prasklé břišní Aorty -16 cm prasklina.operace...

Potíže se zalehlým uchem

Dobrý den, asi před půl rokem jsem byl na ORL se zalehlým uchem. Doktor mi ho...

Bolest lýtek

Dobry den, uz ctvrty dnem nemuzu chodit kvuli lytkam. Mel sem lumalni punkci,...

Bodavá bolest stehna

Dobrý den, již nějakou dobu se mi stává,že mi jedním místem ve stejně (vnitřní...

Oranžové zbarvení jazyka


Bolest zad, píchání u srdce


Bolest břicha, pod žebry vlevo

Dobrý odpoledne , mám takový problém . Poslední dobou , když vstanu z postele...

Poranění kůže stydkého pysku

Ahoj, mohlo se mi něco stát. Depilovala jsem si genitálie voskovými pásky a...

Křeče kyčlí při spánku

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, už nějakou dobu se mi v noci...

Reklama