Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Operační řešení těžké skoliozy

Chirurgie páteře Ludmila 20.4.2021

Dobrý den, syn 19 let s diagnózou DMO má velmi těžkou skoliozu. V sedu, kdy se pochopitelně paralytická křivka a s ní i páteř hroutí, mu bylo naměřeno 160 stupňů, vleže tahový snímek měl 120 stupňů, což je snad dobře. Je tudíž ta křivka flexibilní a lépe operovatelná? Nebo se má křivka v tahu zlepšit ještě o více stupňů a tudíž je naše křivka spíše tuhá? Jak je to? Doktoři v Brně nebyli nadšení, je to prý už na hraně toho, co se dá operovat. Zejména prý při takto velké křivce hrozí neurologické poškození včetně ochrnutí a také prý vnitřní orgány by takovou změnu nemuseli snést dobře a také prý při neuromuskulárních skoliozach hrozí více infekce. Co se ochrnutí týče, tak syn je nechodící a nohy často bolí, má v nich křeče, takže to není zase až takový strašák jako pro zcela zdravého člověka, i když chápu, že to sebou nese i potíže třeba s vyprazdňováním a další. S těmi orgány však strach máme, opravdu jsou v ohrožení? A infekce, proč hrozí více než u normálních pacientů? Ještě se prý celá klinika musí sejít a náš případ posoudit. Začínám mít obavy, aby vůbec operace proběhla a neřekli nám, že do toho nejdou. Přitom jsem já osobně čekala, že v Brně coby špičkovém centru se právě tyto operace dělají a dělají úspěšně. Na internetu je mnoho článků a fotek i s horšími skoliozami (160-175 stupňů), které byly ve světě úspěšně odoperovány. Takže jsem z toho opravdu zničená, že by syna nechali být v tomto stavu. Sice padali slova o halo trakci před operací, která má snad nějak tu křivku ještě před operací zlepšit, ale přímo operace ještě jistá není. Prý dají vědět o rozhodnutí, ale operace kvůli nedostatku ARO by byla stejně až buď na podzim nebo příští rok. Kontrolu teď máme za půl roku, prý je křivka už teď tak špatná, že velké zhoršení už asi nehrozí a je tedy asi podle nich čas počkat. Podle mě tedy ne a křivka se může ještě horšit, tak jak se doteď horší a na podzim či příští rok to může přes 170 stupňů a co pak.  Bude v našem případě trakce fungovat a je podle vás ta operace proveditelná? Podle mě snad ano, přeci nemohou syna nechat se zhoršující se bolesti zad, problémy se zažívacím traktem, aby nakonec za pár let třeba zemřel na potíže kvůli utlačeným plicím nebo srdci. A naopak bych uvítala i dřívější termín operace, vždyť nemocnice se už od covid pacientů celkem uvolňují a taktika brněnských doktorů, kdy prý je čas a tak špatná křivka se nebude moc horšit, se mi vůbec nelíbí. Myslela jsem, že v Brně to je špička skoliotické oddělení, kde si troufnou na operace, které jiní nezvládají, ale přijdou mi příliš opatrní, to jsem nečekala. Souhlasíte s tím, že mám trvat na operaci, která synovi změní, a dokonce zachrání život?

Odpovídá lékař:

Dobrý den, Ludmilo. Máte vysoce specializovaný dotaz, který se týká velmi úzké problematiky. Ta je již zcela mimo mou odbornost praktického lékaře. Věci, na které se ptáte, jsou takového rázu, že mě již nepřísluší se k tomu jakkoli vyjadřovat. Váš dotaz přepošlu specialistovi v oboru spondylochirurgie / chirurgie páteře/. Vyčkejte prosím na jeho odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. David Bludovský, Ph.D.

Specializace: Neurochirurgie Pracoviště: Neurochirurgické oddělení FN Plzeň

Vážená paní,
četl jsem oba Vaše dotazy, ale můžu odpovědět jen obecně. Operace skoliózy je opravdu velmi speciální výkon a provádí se v naší republice jen v několika centrech. Brno patří k nejlepším. Podle toho, co uvádíte, Vám situaci vysvětlili poměrně podrobně. Trakce by měla ukázat, nakolik se může křivka upravit, nakolik je mobilní. Může tak napovědět, o kolik se může korekce podařit během operace. Neuromuskulární skoliózy mají více problémů s hojením a celkovým průběhem právě kvůli příčině - onemocnění svalů a poruše pohybu končetin. Internetu věřte jen okrajově. Každý bude prezentovat jen to nejlepší, co dokázal. Jestli Vám přiznali pochyby a zvažují možné postupy, je to naopak známka pečlivosti a obavy o správný průběh případné operace a následného hojení. Výkon totiž není jen samotné technické provedení operace, ale souvisící období před a po operaci. Možnosti následné rehabilitace, využití zlepšené osy páteře a také možnosti změnit útlak orgánů (zejména plic). Dotazy opravdu směřujte na lékaře centra. Oni vědí, co mají v plánu. Jsou jedni z mála, kteří tyto operace umí a jen oni Vám mohou zodpovědět speciální otázky a uklidnit Vaše obavy. Je možné kontaktovat i další centra zabývající se léčbou skolióz a zjistit další názor na léčbu. Umožnilo by Vám to lépe si uspořádat myšlenky a získat pohled na možné postupy a případné komplikace. Jsem neurochirurg a léčba skolióz u nás prováděna není, ale brněnskému pracovišti bych věřil. Patří k nejlepším.

Související dotazy

Těžké dýchání
Dobrý den pane doktore/paní doktorko. Je mi 14 let...
Operace těžké skoliózy u mladého muže s DMO
Dobrý den. Tohle je můj poslední dotaz. Už jsem sem...
Operační řešení inkontinence
Dobrý den, v únoru letošního roku jsem podstoupila...
Přetrvávající těžké dech po infekci
Dobry den, chtela bych se zeptat ohledne meho problemu....
Těžké nohy
Dobrý den, cca 2 měsíce mám bolesti nohou oblast lytek....
Náznak skoliózy
Dobrý den, mohla bych poprosit o přeložení nálezu na...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Operacecslepého střeva

Dobrý den, před 5 týdny jsem podstoupila laparoskopisckou operaci slepého střeva...

Operacia a rakovina stitnej zlazy

Dobry den,moja mamina sa uz asi 7 rokov liecila na stitnu zlazu.Asi pred pol...

Operácia kolena a magnetická rezonancia

Dobrý deň, už asi pol roka mám občasné bolesti v kolene. Táto bolesť niekedy...

Operacni synovektomie

lékař mi doporučil operační synovektomii ale mam obavu aby mě to ještě víc...

Operační komplikace

Dobrý den, mám dotaz jestli i u takové operace jako je operace karpálního tunelu...

Operační přerušení nervu

Dobrý den pane doktore, dotaz se týká maminky (58 let), která byla 5 let léčena...

Operační řešení fraktury klavikuly

Dobrý den, už zítra dopoledne mě čeká operace klíční kostni (zlomemina na 2x...

Operační řešení hemoroidů

Dobrý den,pane doktore.Chtěla bych Vás požádat o konzultaci ve věci (viz.prilozená...

Operační řešení inkontinence

Dobrý den, v únoru letošního roku jsem podstoupila operační zákrok zavedení...

Operační řešení kýly

Pěkný den.Pupeční kýlu mám už 35. let,která mi nedělala obtíže,trošku byla viditelná...

Operační řešení zlomeniny klíční kosti

Dobrý den Před rokem jsem prodělala dislokační zlomeninu klíční kosti s posunem...

Operační řešení zúžení krční tepny

Čeká mne operace zúžené krční tepny.Vím,že se provádí buď třísly,nebo na krku.Zajímaly...

Operační zákroky - pořadí?

Dobrý den, jsem po IM a imp. umělé Ao chlopně, beru Warfarin.Prodělal jsem...

Operační zpráva

Dobrý den, v pátek jsem byl ve Zlíně na artroskopii kolene. V neděli mě pustili,...

Operatio plast.LCA gen.I.dx.sec. Bruckner BTB. et emnisectomia men.med.subtotalis

Dobrý den, Potřebovala bych poradit s diagnozou. Operatio plast.LCA gen.I.dx.sec....

Operativní odstranění štítné žlázy při hyperfunkci

Dobrý den, prosím o váš názor na případné operativní odstranění ŠŽ, jak mi radí...

Operativní vyjmutí uzlin

Dobrý den, chtěl bych se zeptat už rok mám problém s nateklými uzlinami pod...

Operativní zkrácení nohou

Dobrý den, zajímali by mne nějaké další informace o chirurgickém zkrácení...

Operce fundoplikace

Dobry den pane doktore,byl jsem na operaci fundoplikace a hyatové hernie .Operace...

Opereca oka

po operaci sítnice a zavedení nové čočkyvidím malé saze a černou plavoucí nit,spraví...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Protruze ploténky

Dobrý den. Měla bych dotaz ohledně výsledků mag.resonance. K paní doktorce jdu...

Bulka na chodidle

Dobrý den, zespodu na chodidle mám malou pravděpodobně tukovou buňku. Setrvává...

Bolest pod levým prsem

Dobrý den, je mi 16 let už několik dnů trpím bolestí asi 3 cm pod levým prsem,tudíž...

Zineryt se dostal do oka

dobrý den, nedávno se mi tento přípravek omylem dostal do oka, oko začalo pálit...

Fialová skvrna na penisu

Dobrý den na penisu pol kůží se mi udělala fialová skvrna a nahmatal jsem malou...

Antibiotika


Brnění kůže stehna


Co může znamenat bulka pod bradavkou

Dobrý den. Chci se zeptat, jak je to s malou bulkou pod bradavkou. Je tomu pár...

Bolest v podbříšku při orgasmu

Dobrý den, už tak měsíc mě trápí bolest v podbříšku při orgasmu. Je to takové...

Nechráněný styk a HIV infekce

Dobrý den, Před měsícem jsem prodělávala nachlazení a shodou okolností jsem...

Mám prolaps ,poslední dobou mi nedělají dobře noční směny

Dobrý den, Před pěti měsíci jsem začala dělat noční směny, poslední dva měsíce...

Nevolnost po čokoládě

Dobrý den, nedávno jsem omezil cukry a soli v těle. Přestal jsem jist čokoládu...

Tmavé fleky na nohách

Dobrý den paní doktorko/pane doktore Jmenuji se Miroslav , je mi 28 let a...

Orofar v těhotenství


Als


Zlomenina těla 5.metatarzu

Dobry den , Pri cviceni jsem si na konci cervna 2020 zlomila chodidlo. Lekar...

Mandlové kameny

Dobrý den, dcera má 35 let a již několik let se jí dělají "mandlové kameny",...

Mirena a oddálení menstruace


Ureaplasma urealyticum


Fraktura klíční kosti

Dobry den Mam jit na operace se zlomeninou klicni kosti. Rentgen viz příloha....

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.