Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Oroantrální komunikace

Zuby Petr 24.1.2020

Dobrý den, v pondělí proběhla extrakce zubu (horní 6) a nastala komplikace; oroantrální komunikace. Zubař zvolil řešení překrytí a zašití. Bohužel mi dnes vypadly 2 stehy, i přesto, že vyndavání stehů by údajně mělo proběhnout až za 14 dnů od zákroku. Sešití podle mě drží původní tvar. Bez svého lékaře se bojím cokoliv zjišťovat (např. Valsalvův pokus), ale už nějakou dobu v průběhu dneška pociťuji lehce dráždivý pocit v nose a nepříjemný škubnutí při vytvoření sebemenšího tlaku v ústní dutině (i přesto, že bylo vše, po celou dobu, vpořádku) . Jak v tomto případě postupovat? Kontrola proběhne až v pondělí. Na co si dát pozor a jak postupovat při komplikacích? Užívám klasická antibiotika; Amoksiklav 1g, ústní voda Corsodyl + prášky na bolest - Nimesil - dle doporučeného dávkování. Nemyslím si, že se jedná o alergickou reakci. Z jakých důvodu se vlastně oroantrální komunikace musí uzavřít? Je tu riziko přešívání (opakovat celý proces uzavření komunikace)? Jaký vliv bude mít tato komplikace na můj dosavadní život? Popravdě jsem kuřák a ze strachu složitějšího hojení se vyhýbám cigaretám obloukem. Omlouvám se za hromadu otázek, ale v zubní ordinaci už se nechci zdržet déle, než je nutné. Dentista je skvělý, ale byl - a stále je - to pro mě vskutku nepříjemný zážitek.
Mnokràt Vám děkuji za odpověď!
S pozdravem Petr

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Petře.
Děkujeme za Váš dotaz. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi specifickou problematiku, tak Váš dotaz předávám specialistovi k odbornému vyjádření. Vyčkejte prosím na jeho odpověď. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MDDr. Jaroslav Vaněk

Specializace: Stomatochirurgie, Stomatologie‎, Maxilofaciální chirurgie Pracoviště: FitDent s.r.o. Cheb

Dobrý den.

Ke vzniku oroantrální komunikace většinou dochází vlivem geneticky podmíněných anatomických faktorů, kdy kořeny horních zadních zubů zasahují do čelistní dutiny. Pokud lékař zvolil překrytí lalokem a ordinoval antibiotika, udělal maximum pro to, aby předešel komplikacím (zejména zánětu čelistní dutiny). Někteří lékaři ještě doporučují kapky do nosu (např. Sanorin) a antibiotické kapky do nosu (např. Pamycon), ale pokud v dutině nebyl zánět již před extrakcí, jedná se spíše o doplňkovou léčbu. Jistou alternativou uzávěru oroantrální komunikace je leptat extrakční ránu v pravidelných intervalech látkou (argentium nitrát), která "dráždí" sliznici k rychlejšímu vytvoření jizvy a tím i uzávěru extrakční rány. Tato metoda je však většinou indikována pouze u drobných komunikací s nadějí na rychlý uzávěr.

Pokud se uvolnily dva stehy, ale lalok drží na stejném místě, není dle mého názoru důvod ke znepokojení. Pokud by vznikla opět komunikace do čelistní dutiny, poznal byste to např. při pití, kdy by Vám zatékala voda do nosu. Druhou možností je např. zkusit opatrně nafouknout vzduch do tváří a zkusit ho tam udržet - pokud to je možné, komunikace je správně utěsněna ( = tzv. Lucův manévr). A i pokud by tam mírná komunikace byla, vzhledem k tomu, že jste zajištěn antibiotiky, bych vyčkal na pondělní kontrolu, a to zcela bez obav.

Riziko opětovného přešití rány zde je vždy, ovšem z Vámi daného popisu situace tomu zatím nic nenasvědčuje. Vliv na Váš další život to nebude mít žádný a pokud Vás to třeba i odnaučí kouřit, jedině dobře pro Vás :)

Přeji hodně štěstí v další léčbě, s pozdravem,

MDDr. Vaněk

Související dotazy

Oroantrální komunikace
Dobrý den Mám Oroantrální komunikaci a už jsem byla...
Kýchnutí po plastice oroantrální komunikace
Dobrý den, Před dvěmi týdny mi vytrhli horni osmičku...
Oroantrální komunikace
Dobrý den, po včerejší extrakci horní sedmičky došlo...
Oroantrální komunikace
Dobrý den, Před 4 týdny jsem byla na uzavření oroantrální...
Komunikace a uzkost
Dobry den.Posledni cca 4 mesice mam problem s komunikaci...
Stav po extrakci zubů
Dobrý den. Před deseti dny jsem byl na extrakci dvou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

ORl nález na panoramatickém snímku

Dobrý den, jedná se o dotaz pro ORL. Na zubním vyšetření mě upozornili na možný...

ORL obtíže

Dobrý den chtěl jsem se zeptat mel sem zánět celistni a čelní dutiny na leve...

ORL vyšetrenie a nustupujúce problémy

Dobrý deň.Prosím vás o názor na môj problém. V oktobri 2011 (10.mesiac) som...

ORL vyšetření

Dobrý den chtěl bych se prosím zeptat jestli se můžu objednat na nbi vyšetření...

ORL zánět

Dobrý den, již zhruba týden se potýkam ze zelenou rýmou a bolesti v krku v...

ORL záněty

Bolesti v krku. Dobrý den, Rozhodl jsem se Vám popsat průběh počátku problému. Před...

ORL- imunita

Dobrý den, již měsíc a pár dní jsem doma na pracovní neschopnosti, začala jsem...

ORL- odstranění nosní mandle

Dobrý den , obracím se na Vás s dotazem... Syn 5let, by měl podstoupit odstranění...

ORL-odtsranění nosní mandle

Dobrý den, 4 letá dcera absolvovala dvě vyšetření nosní mandle během letošního...

Orlistat a simgal 10mg

Dobrý den chtěla jsem zeptat jestli muzu užívat orlistat a simgal 10mg dohromady...

Oroantrální komunikace

Dobrý den, Před 4 týdny jsem byla na uzavření oroantrální komunikace.Týden...

Oroantrální komunikace

Dobrý den, po včerejší extrakci horní sedmičky došlo k tomu, že mám díru do...

Oroantrální komunikace

Dobrý den Mám Oroantrální komunikaci a už jsem byla na šití ale druhý den už...

Orofar v těhotenství


Orofarynx

Dobre den v hrdle mam akesi Biele utvary prikladam fotku .je to normalne ?dakujem...

Oromandibulární dystonie/ Tetanie

Dobrý den. Při trhání stoličky před 3 lety jsem cítila lupání v kostech na spánku...

Ortanol-Těhotenství

Dobrý den,ráda bych se zeptala.-je mi 32let.Mám zánět žalůdku a jícnů druhého...

Ortéza

Dobrý den, potřebovala bych poradit s výběrem ortézy. Koukala jsem na nějaké...

Orteza

dobrý den měla bych dost nevšední dotaz a doufám ue mi na něj odpovíte dostala...

Ortéza

Dobrý den,chci se zeptat zda je možné využívat sportovní kotníkovou ortézu místo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pálení v břiše

Dobrý den, Čekám na operaci žlučníku kvůli rozsáhlým polipum a bolesti pod...

Bolestivá zduřelá uzlina

Dobrý den. Již asi měsíc mě bolí zduřelá uzlina nebo prsní žláza pod...

Stav po operaci vyhřezlé ploténky

Dobry den mam prez dva tydny po operaci vyhrezle plotynky a uleva v prave noze...

Zelená stolice u dvouletého dítěte

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o rodu, která se týká mé dvouleté dcery....

Brnění rtu a spodní čelisti, bolesti hlavy a krční páteře

Dobrý den, mám jeden dotaz. Občas se mi stává, že mě brní ret případně oba,...

Pálení celého těla

Dobrý den, jelikž nevím kam můj dotaz zařadit, obracím se na vás. Je mi 49 let,...

Útvar u konečníku

Dobrý den, nedávno jsem vám psala že jsem si nahmatala výrůstek u řitního otvoru...

Kombinace léku

Dobrý den,ráda bych se zeptala jestli můžu kombinovat léky Sinupret a Stoptussin...

Mam provedenou častecně vysokou obřízku

Reaguji na odpověď pana MUDr.Ladislav Mašek.Mam provedenou častecně vysokou...

Boule na čele

Dobrý den, před dvěma dny se mi udělala boule na čele. Cítím pnutí, ale jinak...

Granulace v krku

Dobry den, pred par tydny me bolelo v krku a vsiml jsem si, ze se mi vzadu vytvorily...

Bolest po konizaci čípku

Dobrý den.Jsem po konizaci děložního čípku asi 10 den. První dva dny jsem odpočívala...

Nechutenství a pocit na zvracení

Dobrý den. Chtěla bych se vám svěřit s problémem, který mě trápí asi tři měsíce...

Kardiostimulátor a indukční vařič

Dobrý den, mám kardiostimulátor, mohu používat indukční vařič ? Děkuji za odpověď.

Zlomenina malíčku na ruce

Dobry den, Dne 17. cervence se mi stal uraz na kole, zlomil jsem si malicek...

Suchá kůže

Dobrý den, poměrně dlouho mne trápí suchá popraskaná předkožka, kdy často je...

Pásový opar

Dobrý den. Mám čtyřměsíční dceru. Neštovice ještě neprodělala. Je vhodná návštěva...

Jenamazol 2% v prvním trimestru

Dobrý den, jsem pravděpodobně v 5.tt a trápí mě svědění na jedné straně kolem...

Bílá skrvna okolo znaménka


Bolest

Trápí mne bolest pravé ruky v zápěstí. Možná, že to je od práce na PC s myší,...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.