Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Otok očního nervu

Oči Jaroslava 15.11.2017

Dobrý den,
prodělala jsem letos koncem června otok očního nervu u pravého oka. Asi po 1 měsíci otok zmizel, v současné době od stanovení diagnózy užívám warfarin 7,5 mg. Příčina vzniku AION nebyla přesně stanovena (v ambulantní zprávě uvedeno-nejčastěji na podkladě vazospazmu nebo nočního poklesu TK). Výsledky sledování TK po dobu 24 hod. pomocí Holtera určitý pokles TK na nízké hodnoty ukázaly a v závěru bylo též doporučeno neužívat léky na tlak. V současné době užívám 1/2 prášku (2 mg) Perindoprilu. Liedenská mutace a kolísavá tenze v anam. Doporučeno na základě prvotního vyšetření dlouhodobá antikoagulace, po dalším vyšetření za 1 měsíc oční lékař nechal na zvážení praktickému lékaři zda přejít na antiagregancii. Prozatím jsem domluvena s praktickým lékařem, že warfarin budu užívat do konce roku. Zajímalo by mě vaše doporučení ve věci další léčby a zejména prevence k zabránění dalšího výskytu AION. Děkuji předem za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová


Dobrý den, paní Jaroslavo, anterior ischemic optic neuropathy (AION), příčinou je často uzávěr jedné či více větví zadních ciliárních arterií. Vhodná je kompenzace ri­zikových faktorů, jako je diabetes mellitus, hyper­tenze, hypotenze, hypercholesterolémie, obezita, kouření a další. Kauzální léčba bohužel neexistuje. V některých případech se s úspěchem provádí dekompenzace pochev zrakového nervu. V terapii Warfarinem bych do konce letošního roku také spíše pokračovala. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA

Specializace: Oční lékařství Pracoviště: OFTEX oční klinika

Dobrý den, k tomu, co napsala dr. Obrová, již nelze prakticky nic dodat. Spolehlivá prevence neexistuje, nutno je léčit celkové choroby, které představují kardiovaskulární riziko. V případě Leidenské mutace je asi vhodná trvalá antikoagulační léčba (warfarin), na druhou stranu tato spíše působí na srážení krve v žilním systému, zatímco AION je onemocnění ischemické, tedy postihující tepenný systém, a u rizika ischemických chorob se pokud vím vždy doporučovala spíše antiagregační léčba (kyselina acetylsalicylová).

Související dotazy

Zánět očního nervu
Dobrý den, před rokem jsem měl zanět očního nervu,...
Zánět očního nervu
Dobry den, chtela bych se zeptat, jakymi zpusoby...
Zánět očního nervu
Dobrý den, poznal by oftalmolog zánět očního nervu...
Infarkt očního nervu
Dobrý den, v polovině srpna jsem prý prodělala infarkt...
Zánět očního nervu
Dobrý den, moje problémy začaly tím, že mně začalo...
Poškození očního nervu
V roce 2011, mě postihla ztráta vidění celého vrchního...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Otok obličeje

Dobrý den, můj dotaz se tyka maminky, ktere je 50 let. Stalo se to před peti...

Otok obličeje

Zdravím, chci se zeptat, velice silně mi natekl obličej, pod levým okem. Bolest...

Otok obličeje


Otok obličeje

Dobrý den, jsem týden po plastice horních víček. Rok beru antidepresivum Wellbutrin....

Otok obličeje a krku

Dobrý den, je mi 54 let a již asi dva roky mě nepravidelně otéká obličej a krk....

Otok obličeje od zánětu zubu

Dobry den, mam oteklou tvář od zubu,nemám nyní možnost se...

Otok obličeje po terapii kortikoidy

Dobry den, sem otekla po kortikoidech uz jsem je brat prestala ale oblicej porad...

Otok očí

Dobrý den paní doktorko, měla bych dotaz - dcera 17 let má asi rok většinou...

Otok očí při nemoci

Dobrý den, je mi 33 let a už cca od 10 let mám problém s nateklýma a zarudlýma...

Otok očí u kojence

Dobry den, mam dotaz ohladom mojho maleho syna Benjamina. Ma 5 mesiacov a...

Otok oka

Dobrý den, mám velký otek v okolí oka hned vedle slzné jahůdky až dolů nad...

Otok okolo jizvy po TEP kyčle

Dobrý den, jsem 6 týdnů po TEP kyčle. Hned po operaci jsem měla z jedné strany...

Otok palce po sejmutí sádrové dlahy

Dobrý den, téměř před měsícem jsem si pohmoždila palec levé ruky při volejbale,...

Otok PDK

Dobrý den, je mi 23 let a mám problém s oteklou PDK. Mám oteklé oba kotníky,...

Otok penisu

Dobry den.po soulozi mi otekl penis,zmodral i kolem podbrisku.po necelem tydnu...

Otok penisu

Dobrý den,po sexu s přítelkyní jsem zjistil,že se mi při sexu předkožka shrnula...

Otok penisu

Dobrý den chtěl bych se vás zeptat... mám nateklý penis, ale stalo se to až...

Otok penisu

Dobrý den, Měl jsem před pár dny nechraněný sex s přítelkyní a po aktu se mi...

Otok penisu

Dobrý den, během měsíce se mi udělal na penisu 2 krát takový otok. Ten po cca...

Otok penisu

Prosim pomoc (nake zeny lekarky ) v noc jsem si zhruba 30-45 min honil a po...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění míst modřin

Dobrý den, uz druhý týden se mi dělají modřiny po těle, aniž bych se zranila....

Hlen po stolici

Dobry den, chtela jsem se vas zeptat ohledne hlenu po stolici. Uz asi mesic...

Protržení streva

Dobrý den, prosim o radu. Po kolonoskopii mam silnější bolesti a stále nafoukle...

Bílé hrudky v pochvě

Dobrý den, v pochvě mám bílé hrudky a svědí ale výtok nemám a ani nesvědí pořád...

Únava, návaly horka, bušení srdce

Dobrý den trápí mě stálá únava, mívám návaly horka i v noci mě to budí,pak vnitřní...

Zvýšené monocyty

Dobry den, chci se jenom zeptat zda zvysene monocyty muzou byt znamkou nejake...

Kožní vyrážka

Dobry den, odjeli jsme s pritelem na dovolenou do Chorvatska a po prvni noci...

Bolesti krku kolem ohryzku

Dobrý den, dlouhodobě mne bolí v krku při polikání. Nikoli však jako při angíně,...

Distorze kotníku

Dobrý den, zítra to budou tři týdny, co jsem si při pádu ze schodů přisedla...

Syndrom neklidných nohou

Mám už dlouhou dobu neklidné nohy. Beru na to léky,ale i přes medikaci musím...

Mravenčení těla

Dobrý den, asi 2 měsíce mě mravenční pravá část těla, krom nohy, prý se jedná...

Strupy na penisu

Dobrý den chtěl bych se zeptat o co by se mohlo jednat mam takové malé stroupky...

Lichen sclerosus

Dobrý den, Již cca půl roku mám na penisu bílé mapovité skvrny, přijde mi,...

Ventrolistéza L4


Bolest pod pravým žebrem při nadechnutí

Dobrý den paní doktorko, mám na Vás dotaz ohledně potíží s téměř pichlavou...

Mastná stolice


Krev ve slinách


Zvýšené hodnoty krevního obrazu a jaterních testů


Noční křeče nohou

Dobry den, jiz asi treti den my neni dobre, pocit na zvraceni, nechutenstvi,...

LSIL včetně hpv, biopsie děložního čípku


Reklama
Zavřít