Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Palpitace

Srdce a cévy Dominik 23.11.2020

Dobrý den,
předem se omlouvám, že se znovu ozývám, nicméně kdyby to šlo, nedělal bych to.
Jde znovu o mé problémy se srdcem, kterým doopravdy nerozumím, za to ale mám obrovský strach a momentálně nejsem moc schopný normálně fungovat - cvičit jako dřív, sportovat jako dřív, dodělat bc. studium VŠ, dělat fyzicky náročnou práci a podobně.
Je mi 22 let, 195 cm, 85 kg, atletická postava, nekuřák, alkohol příležitostně, sportuji jak aerobně tak anaerobně, za to jsem však velký stresař, co se týče zdraví, neberu žádné léky.
Každopádně jedná se tu o strach o činnost mého srdce. Mívám palpitace, přeskočení rytmu. To však už mám tak nějak za sebou, toho se nebojím, resp. na toto už jsem si zvyknul a popravdě, přeskakování rytmu tak nějak vymizelo nebo se objevuje minimálně. Z toho soudím, že se jednalo především o stres a nervy, který mohl potlačovat normální funkci vedení/tvorby vzruchů v srdci.
Jenže. Jednou, dvakrát, možná třikrát ročně se mi stane, že tady toto přeskakování (pocit extrasystol) mám hned několikrát za sebou. Spíš to připomíná srdeční záchvat tachykardie (mihotání, řek bych pravidelné silné údery za sebou), která se spustí jako když cvakne vypínač a stejným způsobem zase zmizí...Netrvá to dlouho - většinou do minuty, snad jen jednou to byly dvě minuty. Při záchvatu (i pokud se objeví při fyzicky náročné činnosti - sport, práce apod.) necítím žádné jiné symptomy. Nemotá se mi hlava, nejsem slabší, v podstatě při a po "záchvatu" můžu normálně pokračovat v činnosti. Jediné, co cítím, jsou palpitace. Je to nejem velmi nepříjemné (což by se ještě dalo zkousnout), ale hlavně z toho mám strach. Mám se těchto projevů obávat?
Tento "záchvat" se mi poprvé objevil v 16 letech, ale v té době jsem si s tím hlavu nelámal. Další se mi objevil ve 20 letech při cvičení v posilovně a to mě dostalo do velké úzkosti a strachu, že jsem za měsíc potom šel na celkové kardiologické vyšetření (výsledky viz příloha), hlavně z důvodu cítění přeskakování rytmu. EKG, HOLTER 24 hod., ECHO, poslech, odběry krve, vše bylo v pořádku. Rok předtím jsem byl dokonce i u sportovního lékaře, kde byl zátěžový test v pořádku, jen vyšší tlak, ale to přisuzuji stresu z doktorů, který zkrátka mám.
Lékaře a kardiologa mám teď z preventivních důvodů v plánu navštívit znovu, i když vím, že tyto "záchvaty" se na ekg ani holteru nezachytí, protože přicházejí z ničeho nic a jen párkrát za rok. Mám se jich tedy obávat?
Jsem schopný uběhnout 10 km pod hodinu, nachodil jsem přes 2 000 km po horách letos, jsem schopný za den ujít 50 km přes hornatý terén, od 15 let cvičím v posilovně, přesto mám teď strach a tendenci k šetření se. Což vím, že není dobré. Také se stále pozoruji a cítím i normální sinusový tep. Mám se tedy obávat? Mohou být tyto záchvaty tachykardie i na zdravém srdci a označeny jako "benigní"? Nebo mohou být vyprovokovány nervovým vypětím a být tak spíš psychosomatickým onemocněním než fyziologickým?

Děkuji Vám za Váš čas a přeji hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lada Novotná

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Dominiku, děkuji za Váš dotaz. Chápu, že Vaše obtíže Vás trápí a špatně se Vám s nimi žije. To, že se chystáte na kontrolu ke kardiologovi, Vám jen schvaluji, protože uvidíte, co Vám řekne s odstupem času a jestli žádnou patologii nenajde, budete alespoň vědět, že jste udělal maximum. Určitě by bylo vhodné "moniturující" vyšetření typu Holtter, které by zaznamenávalo EKG při různých zátěžových, ale i psychických situacích. Stres může zásadně ovlivnit krevní tlak a i srdeční činnost, proto bych se nebránila ani nějaké psychologické intervenci. Když byste potřeboval pomoci s nalezením odborníka, s kterým byste mohl své obtíže probrat, naše sestřičky se Vám zkusí s jeho nalezením pomoci.
Ať je Vám brzy lépe.
S pozdravem Dr. Lada Novotná

Související dotazy

Palpitace
Dobrý den, po dlouhé době se mi objevilo opět rychlé...
Palpitace
Dobrý den, Dnes jsem byla ráno v nemocnici. Měla...
Palpitace
Dobrý den paní doktorko,nezlobte se s tímto dotazem,ale...
Palpitace
Dobrý den Je mi 23 let, aktivně cvičím, nekouřím,...
Palpitace
Dobrý den,mívám občas v noci bušení srdce a zrychlený...
Palpitace
Dobrý den, již pár měsíců mám pocit, že mi srdce bije...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Palpiatce

Dobrý den prosim o radu už jsem téměř 2 měsíce na neschopence se subakutni thyeroitidou..Nejdrive...

Palpitace

Dobrý den pane doktore moc vas prosím za vas názor. Od 17 let trpím nepravidelnou...

Palpitace

Dobrý den, jsem žena 35 let se dvěma malými dětmi (5 let a 2,5 roku). Asi kolem...

Palpitace

Dobrý den, potřebuji poradit, jaké si mám nechat udělat vyšetření kvůli mým...

Palpitace

Dobry den prajem. Idem si k vam po nazor. Asi tristvrte roka mam problem s busenim...

Palpitace

Dobrý den, jako dítě jsem měla šelest srdce, byla jsem pozorována do cca...

Palpitace

Dobrý den, mám potíže s usínáním, vždy, když usínám, tak mě vždy "něco" vzbudí,...

Palpitace

Dobrý den, je mi 33 let a jsem zdráva. Během posledních cca 6 měsíců mě ale...

Palpitace

Dobrý den, občas když jsem v klidu tak najednou cítím bušení srdce i mám pocit...

Palpitace

Dobrý den pane doktore. Je mi 24 let, 170 cm, 60 kg, TK 100/60, otec Alportuv...

Palpitace

Dobrý den, zhruba 2 měsíce se potýkám s divným bušením srdce. Většinou večer...

Palpitace

Dobrý den,je mi 55 a dva roky beru carzap 8mg na vyšší krevní tlak.Kvůli tomu...

Palpitace

Dobry den, je mi 27 let, v noci kdyz se probouzim na toaletu, tak vzdy citim,...

Palpitace

Dobrý den, před třemi lety jsem podstoupila ablaci srdce, při níž mi byla odstraněna...

Palpitace

Dobrý den, je mi 31 let a poslední dva až tři týdny mám problémy s bušením...

Palpitace

Dobrý den, léčím se s vysokým tlakem, ten mám stabilizovaný. Poslední dobu vnímám...

Palpitace

Dobrý den, po dlouhé době se mi objevilo opět rychlé bušení srdce, kdysi dávno...

Palpitace

Dobrý den, asi měsíc a půl mi začal problém ,že při běžné procházce se mi zatočila...

Palpitace

Zdravím, většinou ráno mi buší srdce - zrychlený tep. Tlak 123 / 74. Vyšetření...

Palpitace

Dobrý den paní doktorko,nezlobte se s tímto dotazem,ale pomalu mi doma říkají...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Brnění obličeje a uší


Červený vřed na prsu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.Na prsu se mi udělal červený pupínek,asi 0,5cm,ale...

Sípání, pískání při dýchání


Bolest lýtek v klidu

Dobrý den. Před rokem jsem spala se svým partnerem a měla jsem v pravé noze...

Nechce se mi postavit

Dobrý den, asi je to týden co se mi nechce postavit penis. Je pravda , že se...

Imunologické přípravky

Dobrý den, na opakované záněty močových cest jsem dostala přípravek Nefrovaxin....

Dotaz na aminfluorid

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak moc je pro dětské zuby potřebný aminfluorid...

Brániční kýla, možnosti léčby

Děkuji moc za odpověď, jen by mne zajímalo, zda-li by se mohl lék Esomeprazol...

Zvýšené svalové enzymy

Dobrý den,chtěl jsem se vás zeptat na zvýšenou hladinu svalových enzymů. Je...

Zmenšení penisu.

Dobrý den, už pár měsíců mě trápí můj malý úd. Situace je komplikovanější. Už...

Curacne zhoršení

Dobrý den, je mi 20 let a již zhruba 5 let se trápím s akné. Za tuto dobu jsem...

Odběr hladiny cukru v krvi

Dobrý den, chci se zeptat jestli bych měla zajít na nějaké vyšetření co se...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, před měsícem mi brali krev s výsledky: ALT 1, 01 AST 0,64, trigl....

Bolest žeber a pod žebry na pravé straně

Dobrý den, již víc jak měsíc mě trápí bolesti pravé strany zad a bolest vpravo...

Chyloza

Dobrý den, nechal jsem si provést krevní test PSA. Ve výsledkovém protokolu...

Pálení pochvy po sexu


Ztvrdla stolice v konecniku

Dobrý den, nevím, jestli můj problém vyžaduje návštěvu lékaře, tak volím nejprve...

Bolesti na krku, levá strana z venku v okolí krkavice

Dobry den,3tydny zpet jsem vam psala s dotazem ohledne bolesti na krku,leva...

Bolest v pravém podbřišku

Dobrý den, už asi třetí den mě bolí v pravém podbřišku, bolest není stála, je...

Chylozní sérum

Dobrý den, byla jsem darovat krev a z transfuzní stanice mi přišel dopis,...

Reklama