Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Panická porucha, svírání na hrudi

Psychika David 20.12.2020

Dobrý den,přitelkyně trpní panickou poruchou a užívá Citalec 10 mg ,před dvěma lety užívala 20 mg a pak vysadila protoze se domnivala,že už je "vyléčená" a byla v pořádku ,ale před pulrokem se to zhoršilo a opět začala užívat po domluvě s praktikem. Uzkosti se mírně zlepšily,ale začala jí častokrát bolet hlava ale to je občas lepší. Jen před nedávnem jí začalo bolet na hrudi,jako by "svírání" a bolí to téměř několik dnu v kuse a ktomu se jí často objevuje nával tepla v hlavě "teplo uvnitř hlavy" ale teplotu nemá... a nedá se toho zbavit. Byla v nemocnici na vyšetření srdíčko,krev i plíce v naprostém pořádku.
-jedna známá si myslí,že to muže být od krční páteře a to muže mít udajně vliv na všechno.
Děkuji za odpověď.
Přítelkyni je 20 let.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Braunová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: FN Plzeň

Dobrý den, Davide, děkujeme za Váš dotaz.
Potíže, které trápí Vaší přítelkyni - svírání na hrudi, návaly tepla mohou souviset i s úzkostnou poruchou. Vzhledem k tomu, že byla vyšetřena v nemocnici včetně vyšetření srdce a je vše v pořádku, tak se nemusíte obávat, že by se jednalo o něco vážného. Příčina může být klidně v v krční páteři, kdy se potíže od krční páteře mohou projevovat nejen bolestmi, ale někdy i svíravým pocitem na hrudi, točením hlavy a z toho mohou vyplývat i návaly a je to poté začarovaný kruh, protože na to může nasednout výše zmiňovaná úzkost a ta vjem potíží ještě zhoršuje.

V první řadě bych doporučila pokusit se mít pod kontrolou úzkost /panickou poruchu/. Pokud přítelkyně užívala léky (Citalec), bylo by vhodné je užívat nadále (jak se již domluvila s praktickým lékařem) a mít poruchu trvale pod kontrolou, je otázka, zda nebude nutné dávku navýšit opět na 20mg. Na případnou akutní ataku (záchvat) panické poruchy se dají užít léky typu Neurol. Dále bych doporučila zkusit i jiné metody léčby - zkusit psychoterapii a bylo by vhodné být sledována u psychiatra, který s léčbou panické poruchy pomůže.

Pokud by problém byl v krční páteři, zkuste přítelkyni udělat doma lehkou masáž krční a hrudní páteře na uvolnění, na případné bolesti může zkusit užít Ibalgin 400mg tbl.
Doporučila bych ještě (i vzhledem k návalům) vyšetřit štítnou žlázu, pokud ještě nebyla vyšetřena (vyšetří praktický lékař).


Přeji, ať je přítelkyni lépe a klidné Vánoce, s pozdravem MUDr. Jana Braunová

Související dotazy

Úzkostná panická porucha
Dobrý den, nedávno mi byla diagnostikována úzkostná...
Panická porucha
Dobrý den, užívála jsem rok amisuprid mylan 50. ..v...
Panická porucha
Zdravím, Chcem sa spýtať či je možné že po týždni...
Panická porucha
Dobrý den, chtěla bych se zeptat před 2 týdny jsem...
Panická porucha
Dobry den, tri roky jsem se lecila na panickou poruchu....
Úzkostná panická porucha
Dobrý den už nemůžu jsem vysílena a unavená bojuji...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Panická porucha osobnosti

Dobry den,chtela jsem se zeptat,jestli trittico pusobi ucine i na panickou poruchu....

Panická porucha osobnosti

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat já trpím panickou poruchou řeším to rok a půl...

Panická porucha osobnosti

Dobrý den.Mám diagnózu panická porucha a osobnost vyhýbavá a emočně nestabilní.Znamená...

Panicka porucha v tehotenstve

Dobry den. Som v 20/6.t.t. Uz dva a pol roka sa liecim na uzkostnu panicku poruchu....

Panická porucha v těhotenství

Dobrý den, Jsem ve 29tt, už 12 let se léčím na PP. Beru 3x denně neurol 1mg....

Panická porucha v těhotenství

Dobrý den chtěla bych se zeptat jsem ve 30 tt a vrátila se mi panická porucha,...

Panická porucha x antikoncepce

Dobrý den paní doktorko,mám dotaz v této věci: je mi 44 let, v červnu po 6 letech...

Panická porucha z cestování

Dobrý večer, už delší dobu mě trápí kinetóza,nebo li,panická porucha (ataka...

Panická porucha-vzájemné působení léků a anestezie

Dobrý den, paní doktorko, 7 měsíců se léčím na PP, beru Rivotril 0,5 1-1-0...

Panická porucha, emetofobie

Dobrý den, obracím se na vás z důvodů mých dlouhodobých, přesto stále řešených...

Panická porucha, úzkost a těhotenství

Dobry den mam panickou poruchu a silni uskosti a deperzonalizaci a derealozaci...

Panicka porucha, uzkosti

Hezky den. Jiz pres rok se lecim s PP, dochazim k psychiatrovi a uzivat AD asentra...

Panická porucha, vysoký krevní tlak

Dobrý den. Od března tohoto roku, se léčím s vysokým tlakem. Beru Rivocor...

Panická porucha,problém se spánkem

Dobrý den Pane doktore od 13 let trpím panickou poruchou a mam nevyčíslitelné...

Panická porucha?

Dobrý den, již několik měsíců (cca možná i půl roku) mě trápí stavy, jako každodenní...

Panická porucha?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda moje problémy mohou značit panickou poruchu....

Panická porucha?

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, delší dobu jsem měla takové tepání či vzduchy...

Panická porucha?

Dobrý den, od 10 let mám problémy s tím, že při nějaké vyhrocené situaci nebo...

Panická porucha?

Dobrý den, Můžu se ještě zeptat, ta panická ataka se může projevovat i tím,...

Panická porucha?

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, letos na dovolené jsem dostala záchvat....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bušení srdce v těhotenství

Dobrý den. Mám takový dotaz ohledně mých obav. Jsem ve čtvrtém měsíci těhotenství...

Krevní tlak a zátěž

Dobrý den, rád bych se zeptal zda a pokud ano jak závisí krevní tlak na fyzickou...

Narkóza při trhání zubů

Dobrý den, ptám se za moji kamarádku, která si chce nechat vytrhat několik posledních...

Zaléhání uší

Dobrý den navazuji ještě na předchozí dotaz ohledně zapomínání na který jste...

Bolest v krku


Lymfatické uzliny - ruka

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o Váš odborný názor a radu ohledně zvětšených...

Vynechání menstruace


Hlasite polykani

Chtela jsem se zeptat zda se da resit problem s hlasitym polykanim pri piti....

Operace achillovy šlachy

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, už je to 1 měsíc po operaci achilovky, (nosím...

Hlíst u dospělých


Stěr z močové trubice, nález bakterií, léčba

Dobrý den, při prvním stěru z močové trubice mi byl nalezen Streptokok Mitis...

Zvětšená uzlina nad klíční kostí

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala na jeden dotaz. Jak je to v praxi s hmatatelnymi...

Zapomněla jsem užít antikoncepční tabletku

dobrý den, v něděli jsem si zapomnela vzít antikoncepci Belara(6. prášek v 1.tydnu),...

Mravenčení palce u nohy


Co to znamená, že si ho vyhonil???

Ahoj, v jednom z dotazů píše kluk, že si ho vyhonil. Co to znamená???

Píchání v konečníku

Dobrý den, před několika dny mne začalo píchat jakoby v konečníku, nedokážu...

Problém pod korunkou zubu

Dobré odpoledne, pane doktore, na "šestce" dole mám dělanou korunku, mám ji...

Mri mozku

Dobrý den chtěla bych se zeptat ,co to znamena nespecificka hypersignálni...

Tlak v hlavě a záškuby před usnutím

Dobrý den, Mám problém při usínání. Když se snažím usnout, tak se mi stává,...

Píchání ve varlatech a bedrech


Reklama