Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Panicka porucha v tehotenstve

Psychika boba12 11.1.2011

Dobry den. Som v 20/6.t.t. Uz dva a pol roka sa liecim na uzkostnu panicku poruchu. Beriem Seroxat 20mg,1 a pol tbl denne. V zaciatkoch som brala aj Frontin 0,5mg, ale ten som uz vyse roka neuzivala-nebolo to potrebne. Seroxat beriem neprestajne aj pocas tehotenstva, nakolko napriek tomu, ze tehotenstvo som planovala, sa mi ho nepodarilo vysadit. Tak sme sa s mojou psychiatrickou rozhodli, ze ho budem uzivat aj nadalej, vraj to nie su take velke davky. Avsak nejake skusenosti s uzivanim Seroxatu pocas tehotenstva nema. Mate nejake skusenosti s uzivanim tohto lieku pocas gravidity, dojcenia? Moze mat dieta po pôrode abstinencne priznaky? Moze sa uzivat Frontin aspon prilezitostne) v 2.trimestry a neskor pri panickych atakoch? Popr., ak by bolo nutne uzit Frontin po porode a dojcila by som, ako dlho treba vynechat dojcenie-ako dlho sa vyplavuje z materskeho mlieka. Je nejaka alternativa Frontinu, pri ktorom sa moze dojcit? Vopred velmi pekne dakujem za odpoved.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, Fatimo. Držím vám pěsti v životě i v léčbě, ale myslím, že není dobré příliš se upínat na léky a jejich užívání. Musíte ted myslet na budoucnost a hlavně na dítě. Berte léky klidně dál, bez výčitek a pochyb, podle mého mínění byste se měla také soustředit na práci na sobě a své psychické složce, hledání a odstranování traumat a podobně. Příčiny psychických poruch jsou někde v duši, jsou to nemoci jako každé jiné a mají svoji příčinu (je ji hledat a najít). Léky jen tlumí příznaky a nepříjemné dopady, neřeší příčiny, vaše duše by potřebovala s někým hovořit a komunikovat. K tomu dobře poslouží psychoterapie a přídatné metody (rodinná terapie a podobně), které by vám měl nabídnout a nad vámi dozorovat schopný psychiatr. Poohlédněte se ve svém okolí po nějakém, který dělá psychoterapie, měla byste být fit psychicky a fyzicky pro své dítě, a proto věřím, že se vynasnažíte na maximum. Je dobré navštívit psychoterapeuta již v těhotenství, potom nebudete mít tolik času, připravíte si spolu plán a domluvite se jak postupovat a hlavně se spolu seznámíte.
Ted k lékům: alprazolam /Fronti/ se v těhotenství obvykle nepodává. Kojení: během léčby se nesmí kojit. Totéž platí pro Seroxat. Rozhoduje vždy lékař, který tyto léky ordinuje, pokud byste bez nich nemohla být, je lepší je brát, protože je důležitější milující a fungující maminka než maminka, která není přítomná nebo je psychicky na dně a v krizi. Vždycky ale rozhoduje POUZE lékař, který léky ordinuje a hlídá pacienta na kontrolách, určitým způsobem on za pacienta odpovídá, proto já nemohu cokoli měnit nebo radit konkrétní postupy. Proto s lékařkou na psychiatrii všechno ještě jednou proberte včetně možnosti brát nějaký lék, když na vás přijde panická ataka v období kojení. Ještě důležitá poznámka: Pokud jste užívala Seroxat v posledních 3 měsících těhotenství, informujte svého porodníka o tom, že by Vaše dítě mohlo mít po narození následující příznaky: poruchy spánku, poruchy příjmu potravy, potíže s dýcháním, tmavě modré nebo fialové zabarvení kůže, zvýšená nebo snížená teplota, slabost, nepřetržitý pláč, zvýšené nebo snížené svalové napětí, netečnost, třes, neklid nebo křeče. Tyto příznaky se obvykle projeví do 24 hodin po narození, proto budou dětátko pečlivěji sledovat. Držím vám palce a at vše zvládnete, jen zkuste aktivovat další kanál na léčení a tím je psychoterapie, věřím, že se vám hodně uleví. Hezký den.

Související dotazy

Úzkostná panická porucha
Dobrý den, nedávno mi byla diagnostikována úzkostná...
Panická porucha
Dobrý den, užívála jsem rok amisuprid mylan 50. ..v...
Panická porucha
Zdravím, Chcem sa spýtať či je možné že po týždni...
Panická porucha
Dobrý den, jsem v 18 týdnu těhotenství. Dříve jsem...
Panická porucha
Dobry den, tri roky jsem se lecila na panickou poruchu....
Panická porucha
Dobrý deň, nie som si úplne istý ako to opísať ale...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Panicka porucha a léčba

Dobrý den, píšu Vám s prosbou o radu.Necelé dva roky mám panické ataky,které...

Panicka porucha a migrena

Dobry den pani doktorka, Asi pred 4 rokmi som sa zacala liecit na panicku poruchu,...

Panická porucha a Neurol

Dobry den, asi pred mesicem, jsem zacal mit neobvykly stav, kdy se mi přes...

Panická porucha a tachykardie

Dobrý deň. Liečim sa na panicku poruchu ,sinusovu tachykardiu..berem ráno metropol...

Panická porucha a výkon povolání

Dobrý den. Nastupuji do nového zaměstnání a obvodní lékařka mi do výpisu ze...

Panická porucha a vztek

Dobrý den, Již delší dobu mě trápí strach že mám schyzofrenii. Od 14 let...

Panická Porucha dotaz na Zoloft

Dobrý den, mému partnerovi byla diagnostikována panická porucha. Zjistili jsme...

Panická porucha osobnosti

Dobry den,chtela jsem se zeptat,jestli trittico pusobi ucine i na panickou poruchu....

Panická porucha osobnosti

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat já trpím panickou poruchou řeším to rok a půl...

Panická porucha osobnosti

Dobrý den.Mám diagnózu panická porucha a osobnost vyhýbavá a emočně nestabilní.Znamená...

Panická porucha v těhotenství

Dobrý den, Jsem ve 29tt, už 12 let se léčím na PP. Beru 3x denně neurol 1mg....

Panická porucha v těhotenství

Dobrý den chtěla bych se zeptat jsem ve 30 tt a vrátila se mi panická porucha,...

Panická porucha x antikoncepce

Dobrý den paní doktorko,mám dotaz v této věci: je mi 44 let, v červnu po 6 letech...

Panická porucha z cestování

Dobrý večer, už delší dobu mě trápí kinetóza,nebo li,panická porucha (ataka...

Panická porucha-vzájemné působení léků a anestezie

Dobrý den, paní doktorko, 7 měsíců se léčím na PP, beru Rivotril 0,5 1-1-0...

Panická porucha, emetofobie

Dobrý den, obracím se na vás z důvodů mých dlouhodobých, přesto stále řešených...

Panická porucha, svírání na hrudi

Dobrý den,přitelkyně trpní panickou poruchou a užívá Citalec 10 mg ,před dvěma...

Panická porucha, úzkost a těhotenství

Dobry den mam panickou poruchu a silni uskosti a deperzonalizaci a derealozaci...

Panicka porucha, uzkosti

Hezky den. Jiz pres rok se lecim s PP, dochazim k psychiatrovi a uzivat AD asentra...

Panická porucha, vysoký krevní tlak

Dobrý den. Od března tohoto roku, se léčím s vysokým tlakem. Beru Rivocor...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění mezi lopatkami


Hemoroidy a roupy

Dobrý deň, už zhruba 3-4 deň trpím častým svrbením v oblasti konečníka a prechádza...

Panická porucha a její projevy


Přirostlá předkožka


Nitroděložní tělísko

Dobrý den, více než před měsícem jsem si nechala zavést nitroděložní tělísko...

Slabost, záškuby svalů

Dobrý den, chtěl bych se s Vámi poradit jak bych měl dál postupovat a možná...

Pervitin, důsledky užívání


Test na HPV a moluska


Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění

Dobrý den, pokud před 3 měsíci covid, je problémové po 3 měsících očkování...

Krev v uchu

Dobrý den,už asi dvakrat se mi stalo,že jsem se vzbudila a měla jsem pocit v...

Bolest prsu u muže

Dobrý den, můj přítel má min. 2 měsíce neustálé bolesti v levém prsu pod bradavkou....

Spolknutí pecky od meruňky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat do jaké míry je nebezpečné spolknutí pecky...

Atypie žlázových buněk (nespecifikováno) + smíšená flóra

Dobrý den, z výsledku kontrolní cytologie u gynekologa mi vyšel nález Atypie...

Elicea - nežádoucí účinky?

Dobrý den, již asi 2 a půl měsíce užívám antidepresivum Elicea (5g). Na hodně...

Extrakce kovů


Extrasystoly

Extrasystoly. Dobrý večer. Po letech se mi vrátily extrasystoly. A to asi...

Epilepsie a tetování

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli se mohu nechat tetovat (malá kérka...

Bolest ramene a plic

Dobrý den, už skoro týden mě bolí plíce a začalo mě bolet levé rameno a podpaží,...

Dysplastické mateřské znaménko

Dobrý den, Bylo mi odstraněno známénko, u kterého mi doktor řekl, že se jednalo...

Teplota spermatu

Dobrý den, mám poněkud zvláštní dotaz. Zajímalo by mě jakou správnou teplotu...

Reklama