Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Parciální mola

Gynekologie Soňa 28.7.2020

Hezký den,

12. 6. jsem byla na operačním zákroku - kyretáž. Zhruba po 3 týdnech mi dorazila propouštěcí zpráva. Se svým gynekologem jsem se domluvila na návštěvě a konzultaci po první menstruaci. Tu jsem měla po 4 týdnech. Na prohlídce u gynekologa jsem byla relativně odbytá a neporozuměla jsem vysvětlení. Vůbec nevím, co znamená podezření a jaká je šance, že mám nějaký problém. Vůbec netuším a budu ráda za vysvětlení.

Moc děkuji.

doplňující informace:
Hezky den, odpoved je srozumitelna. Pouze jsem prekvapena rozdilnosti nazoru sveho gynekologa, ktery mi rekl, ze je to jen podezreni na parcialni molu a zaroven me informoval, ze muzeme zkusit otehotnet klidne po dalsi menstruaci. Nazory jsou to tedy v tomto pripade rozdilne? Jsem i prekvapena pomerem, ze se to muze v nemalem pripade opakovat? Dekuji.

MUDr. Ondřej Felix MBA
Odpovídá lékař:

MUDr. Ondřej Felix MBA

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Felix Clinicum Praha s.r.o.

Dobrý den,

ze zprávy vyplývá, že Váš zákrok byl proveden vzhledem k zamlklému potratu.
Zamlklý potrat je specifický druh samovolného potratu, během něhož se vývoj plodu zastaví. A aniž byste krvácela nebo pociťovala bolesti, plod nadále zůstává v děloze. Takovýmto potratem končí ca 10% těhotenství.
Příčin zamlklého potratu je několik, u Vás to byla tzv. parciální mola. Mola znamená patologicky změněný zárodek. Parciální mola vzniká pokud 1 vajíčko oplodní 2 spermie. Tento stav je bohužel neslučitelný s dalším vývojem, a proto se vývoj zastavuje a zárodek "umírá".
Po odstranění moly je nutné sledovat pokles hladin hCG. (hormon těhotenství) V praxi se sledují hladiny hCG po týdnu až do negativity, následně ještě 1× měsíčně po dobu půl roku u parciální moly. Další otěhotnění se doporučuje s odstupem 6 – 12 měsíců od negativity hCG. Existuje nezanedbatelné riziko opakování moly - ca 1:100.

Pokud plánujete znovu otěhotnět, je nutné dosledovat hodnoty hCG do 0 a poté počkat 6-12 měsíců. V případě, že neplánujete, bylo by dobré pouze s odstupem zkontrolovat hodnotu hCG. Nicméně menstruce je až na výjimky možná pouze při nulových hodnotách hCG. Tzn pokud se dostavila menstruace, je velmi pravděpodobné, že hCG je 0.

s pozdravem

Ondřej Felix

Odpovídá lékař:

MUDr. Petra Polášková

Specializace: Gynekologie, Porodnictví Pracoviště: NL-Clinic Gest IVF;ProCrea Swiss IVF Center

Dobrý den,

z pohledu gynekologa z propouštěcí zprávy - histologie - vyplývá, že nález není jednoznačná parciální mola, pouze možnost parciální moly. K tomuto stavu je jediné nutné doporučení, a to dosledování těhotenského hormonu, tedy hCG, do negativity. Pokud tedy již menses přišla a hCG z krve je negativní, můžete od druhé menstruace směle těhotnět. Pokud krev nebyla odebrána, jistě bych na tomto vyšetření trvala - ale je-li pak hCG negativní (tedy 0-5), pak nečekejte na nic a těhotněte. Bude-li vyšší, opět po další menstruaci nový odběr hCG a dle výsledku opět možnost těhotnění nebo - bude-li přetrvávat pozitivita, vhodná péče ve specializovaném centru pro léčbu moly, např. v UPMD v Podolí.

S pozdravem a ať se brzy zadaří MUDr. Petra Polášková

Související dotazy

Parciální mola a těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se s vámi poradit...
Parciální mola
Vážená paní doktorko, před měsícem mi zjistili zamlklý...
Snížená imunita/parciální mola
Dobrý den, ráda bych se zeptala co mohu udělat pro...
Zamlklý potrat + parciální mola
Dobrý den, ráda bych se zeptala co mohu udělat pro...
Histologie moly
Dobrý deň, Som po missed abort a následnej kyretazi...
Potravinový mol
Dobrý den, je možné se nakazit nějakou nemocí (nebo...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Parazity a Heliko bakter

Dobry den, uz od rijna 2011 sem mel obcas takove problemy se zaludkem bolesti...

Parazity ve stolici

Dobrý den Chci se zeptat . Jsou to skoro 2 měsíce co u mě objevila vyrážka...

Parciálna ruptúra musculus tibialis posterior

Ďakujem za odpoveď http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/achillova-slacha-60782 Nakoniec...

Parciálna ruptúra musculus tibialis posterior

Dobrý deň, na MR sa potvrdilo :parciálna ruptúra musculus tibialis posterior.Môžem...

Parciálni ruptura LCM

Dobrý den, před rokem jsem měl úraz při hokeji - parciální rupruru LCM. Ještě...

Parciální ablace nehtu

Dobrý den, můj otec má opakovaný problém se zarůstáním nehtu na noze. Protože...

Parciální epi záchvat v bezvědomí

Dobrý den, chtela bych se zeptat jak poznam u sveho syna jestli ma Parciální...

Parciální epilepsie

Dobrý den, od dětství se u mě projevuje skákající brada, nikdy jsem s tím nebyl...

Parciální menisektomie

Dobrý den, díky za odpověď. Šlo mi právě o to, jak velká část menisku byla odstraněna....

Parciální mola

Vážená paní doktorko, před měsícem mi zjistili zamlklý potrat ve 13tt, plod...

Parciální mola a těhotenství

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se s vámi poradit ohledně parciální moly...

Parciální nekrektomie

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se Vás zeptat, zda by jste mi neuměla poradit...

Parciální nekrektomie - doplnění

Dobrý den pane doktore, nejsem si jista, zda je to možné, ale ráda bych doplnila...

Parciální ruptura

Dobrý den.Již 9. týden léčím parciální rupturu levého stehna pod tříslem. Ultrazvuk...

Parcialní ruptura LCA i LCP

Dobrý den, je mi 32 let, donedávna jsem aktivně sportoval, před dvěmi měsíci...

Parciální ruptura LCM

Dobrý den,při fotbalovém zápase jsem utrpěl ztranění kolena.V nemocnici po sonografickém...

Parciální ruptura štěpu BTB

Vážený pane doktore, dle MR mi byla diagnostikována parciální ruptura štěpu...

Parciálnu ruptúra m.tibialis posterior

Dobrý deň, prosím o radu,mám parciálnu ruptúru musculus tibialis posterior....

Parench.cysta

před 3 lety lékař našel cystu 2mm,minulý měsíc jsem spadla z kola a na CT mimo...

Parenchymová jaterní léze

Prosím o radu | Od: Otty | 12.8.2016 18:49 Dobrý den... Rád bych se zeptal...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Lyrica se štamprdličkou...?

Dobrý den,manžel (65 let)je bechtěrevik,zatím to zvládal a nebral trvale žádné...

Genitální herpes

Dobry den mam problem s genitalnim herpes vraci se mi nekolikrat do roka je...

Atarax

dobry den chtel bych se zeptat beru atarax jen na spani zajimalo by me kdyz...

Úporné bolesti hlavy

Dobrý den, již od 4/2015 trpím úpornými bolestmi hlavy a někdy krku, bolest...

Modřiny a žlutě zabarvená kůže

Dobrý den, již déle než měsíc se mi tvoří modřiny na nohách aniž bych se uhodila....

Krvácení při masturbaci

Dobrý den, včera při masturbaci prsty jsem začala krvácet. Byla to jasně...

Podvrtnutí kotníku

Dobrý den, před 9 dny jsem si vyvrkla kotník. Velká bolest a mohutný otok, tak...

Neustálý pocit plného močového měchýře

Dobrý den, je mi 24 let a už delší dobu se potýkám s tímto problémem. Můj praktický...

Naražený malíček

dobrý den, cca před rokem a půl sem si narazil malíček na ruce, hodně to bolelo...

Neuropatie a magnetoterapie

Dobrý den chci se touto cestou zeptat zda magnetoterapie pomáhá při léčbě neuropatie....

Prolomeni Th7

Dobrý den, prosim co vubec znamena nalez: hrudni usek kyfoza a stav po prolomeni...

Boule po kousnutí komára

Dobrý den, chtěla bych se zeptat týden mě na předloktí trápí taková hrčka, objevila...

Zduřelá krční mandle

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na mou čtyřletou dceru. Již více jak měsíc...

Motání hlavy a návaly horka

Dobrý den, nikdy jsem neměla problémy s motání hlavy, nebo něčeho podobrného,...

Epilepsie a Diazepam

Dobrý den chci se zeptat ohledně diazepamu... Mám epilepsii a dříve mi diazepam...

Vyrovnaná lordosa


Zibor a alkohol

Dobrý den, jsem po operaci kolene a uživám Zibor 3500 IU. Problém je, že se...

Krvácení z pochvy při stolici a pohlavním styku


Sudeckův syndrom

dobrý den, 30.6.jsem si zlomila zápěstí, které mi rovnali,Sádru jsem měla 4týdny,...

Špatné myšlenky, nic mě nebaví, jsem unavený (deprese)

Dobrý den. Už delší dobu mě trápí špatne myšlenky, nechuť do práce, nic mě nebaví,...

Reklama