Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Periorální dermatitida + atopický ekzém

Kožní obtíže Ema 27.4.2013

Dobrý den,

Prosím Vás tímto o další názor k mému problému.

V patnácti letech se mi poprvé objevil atopický ekzém oční víčka a zátylek, malá ložiska 2-3 cm

léčba - Opthalmo hydrocortizon po dobu 7let denně.

Ve 22 letech přestala mast fungovat (nyní už vím jak nesmyslná byla léčba kožní lékařkou kortikoidy tak dlouho - tehdy jsem důvěřovala lékařce)

Vysadila jsem kortikoid - prudké zhoršení a souvislá červená skvna na celém obličeji a krku

Změnila jsem lékaře - ten se lekl, půl roku jsem nesměla nic - jen mazat sádlo a převařený lehce vyluhovaný černý čaj na omývání, později lipobase, za rok klid a vítězství

Po období klidu se mi před více než rokem vrátil atopický ekzém (je mi 35 let, 169 cm, 57kg)

léčba - protopic mast 0,01% úspěšně, moc nepálil, a pomohl, po zklidnění jsem se dostala až na interval 1x za 14 dní, dokonce 1x za 2 měsíce

- před 3 měsíci vysazen z důvodu plánování prvního těhotenství,

při zhoršení jsem použila 2 týdny Advantan krém (minulý týden po druhé během té doby), Začala se mi objevovat i větší ložiska AD nejen na obličeji ale i na holeni, na pažích, na vnitřní straně stehen, na břiše...

Nyní po užívání se mi objevila periorální dermatitida. Proto před 3 dny vysazuji kortikoidy, zhoršení AD, objevuje se mi na tvářích, bradě, krku, očních víčkách, na rtech, svědí, každý den se zhoršuje.

PD jsem již měla asi 3x, s odstupem asi 3 let, lékař ordinoval Rozex a antibiotika a tato léčba fungovala, ale nyní to nebude možné, dnes (27/04/2013) mám pozitivní těhotenský test (10 den po ovulaci).

Ložiska PD se mi zvětšují, začínám omývat převařenou vodu s velmi lehkým odvarem z černého čaje (dle dřívějších rad) + Lipobase repair.

Nepoužívám již 15 let žádnou kosmetiku, vzhledem k dermatitidám, případně jen v klidových fázích a velmi výjimečně (5x do roka se lehce nalíčím bez makeupu). Krém Lipobase na celé tělo a Lipobase repair na obličej mažu již několik let. Neomývám obličej vodou, jen Bioderma sensibioH2O. Mám alergii na parabeny - reakce se objevila 14 dní po nanesení alergenu, testy prováděli před asi 15 lety, nepoužívám tekutá mýdla a posledních 14 dní jen Linola emulzi na mytí, protože se mi objevila velmi svědivá dermatitida na intimních částech těla (před 8 týdny) - velmi úporné svědění, přešlo do pálení a řezání - samoléčba Baby panthen - nedráždí ani nezlepšuje, a Xyzal 2-3 tablety denně, protože 1 která je u mě běžná na 24 hod nepřinášela úlevu a probouzela jsem se ráno neovladatelným škrábáním.

Navštívila jsem kožního lékaře

- léčba 12. den Cutivate krém už druhý den výrazné zlepšení, poslední 2 dny jsem se namazala už jen na noc a od druhého dne užívání neužívám žádný Xyzal.

Také během posledních 18 měsíců se mi v dvouměsíčních intervalech vracejí záněty gynekologické (= antibiotika loni 6x), přidávájí se alergie na použitá léčiva (jenamazol a atb.) poté záněty močového měchýře (v tuto chvíli v klidu, alergická reakce na Macmiror) - asi už mé tělo odmítá další léky a má oslabenou imunitu.

Jsem zoufalá, každý měsíc se k minulým problémům přidává nový nebo zhoršuje starý.

Vím že v těhotenství se nejspíš kožní problémy ztratí, ale poté zase vrátí, zatím to tak nevypadá...

Ale co dál, jaký je plán? Co teď s PD, AD a co do budoucna?

Děkuji předem za každou radu

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Dobrý den,
dotaz byl ke mě dnes přesunut. Velmi mě to mrzí, ale takto přes poradnu, ačkoliv jste se pečlivě snažila uvést řadu podrobností, není možné Vám bez znalosti dalších souvislostí dát kvalifikovanou cílenější radu. Je nutné, abyste věc konsultovala s Vaším ošetřujícím dermatologem, nebo se s ním domluvila ještě na vyhledání druhého názoru - vyšetření a konsultaci u jiného dermatologa (vzhledem k míře potíží na to máte jistě právo...) + je nutná kooperace postupu s alergologem. V průběhu těhotenství se "alergicko-imunologické" potíže často zmírní, ale doba po porodu, jak správně uvádíte, je riziková pro znovu znovuvzplanutí problému, bohužel není spolehlivý způsob jak tento průběh předvídat. Je vhodné zvážit, zda zhoršení kož. potíží v posl. době není dáno nějakou jinou příčinou (často to bývá třeba nedoléčená infekce - v ORL nebo gynekologické oblasti, ale i jiné problémy, třeba porucha štítné žlázy a další). V době gravidity je na ekzém možné řadu přípravků použít (včetně kortikoidů, pokud není aplikace velkého rozsahu), také užití antihistaminika proti svědění je možné (ve Vašem případě vzhledem k nedost. účinku Xyzalu možno zvážit užití jiných, novějších typů léčiv z této skupiny). Omlouvám se, že jsem Vám příliš nepomohl, ale podobný složitější problém je skutečně nutné řešit se znalostí všech detailů a hlavně osobně po provedení tělesného vyšetření. Přeji klidný průběh gravidity a doufám, že se podaří brzy najít způsob, jak Vám ulevit.

Související dotazy

Atopický ekzém
Dobrý den, obracím se na vás. Prosím, poraďte mi. Je...
Atopický ekzém
Dobrý den, co mám používat na atopický ekzém na rukou?...
Atopický ekzém, alkohol
Dobrý deň, Mám atopický ekzém na tvári už 4 roky a...
Trpím na atopický ekzém
Dobrý den, trpím na atopický ekzém, který se mi...
Atopický ekzém
Dobrý den, žiji v zahraničí, kde jsem navštívila,...
Triamcinolone a atopický ekzem
Dobrý den, po užívání triamcinolon e léčiva cca 2 dny...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Periorální dermatitida

Dobrý den, v těhotenství cca kolem 20tt se mi objevila na celé bradě dle...

Periorální dermatitida

Dobrý den, v říjnu/listopadu minulého roku se mi poprvé objevily malé pupínky...

Periorální dermatitida

Dobrý den, už 7 měsíců mě trápí periorální dermatitida na bradě a u nosu a nic...

Periorální dermatitida

Dobrý deň, už asi mesiac sa mi vracia vyrážka okolo úst, v okolí kútikov a...

Periorální dermatitida

Dobrý den, v prosinci mi byla diagnostikována periorálni dermatitida a nasazen...

Perioralni dermatitida

Dobrý den, už necelý rok mě trápí vyrážka kolem úst. Po konzultaci s kosmetičkou...

Periorální dermatitida

Dobrý den, můžete mi prosím poradit? Jaké dostupné léky vyřeší tzv.perionál.dermatitidu?...

Periorální dermatitida

Dobrý den. Už skoro měsíc mě trápí červený flek nad rtem, který začínal působit,...

Periorální dermatitida

Dobrý den, mám dotaz. Už půl roku se mi neustále vrací periorální dermatitda....

Periorální dermatitida - volně prodejné masti

Dobrý den, trpím asi půl roku periorální dermatitidou. Kožní lékař mi nejdříve...

Periorální dermatitida a nález kolem očí

Dobry den , mel jsem perioralni dermatitidu po celem obliceji , nyni po 6...

Periorálni dermatitida v těhotenstvi

Dobry den, jake leky je mozno uzivat pri perioralni dermatitide v tehotenstvi?...

Periorální exantem

Uz asi 10 let mam virazku okolo úst a pod očima moje paní doktorka mi na to...

Periostální svalek

Dobrý den, dnes mi na rtg diagnostikovali periostální svalek na pravém 6. Žebru...

Periostitida

Dobrý den, mám revmatoidní artritidu radiologicky II. stupně (zejména u loketních...

Periostóza

Dobrý den, je mi 36 let a mám artroźu kyčle 2 stupně. Kyčel mně občas bolí....

Periporitis

Dobrý den, můj syn - 8 měsíců starý má - periporitis – kožní onemocnění novorozenců,...

Periproktální abces u dítěte

Zdravím a prosím o info:můj téměř tříměsíční syn byl v šestitýdnech na krátkém...

Periproktální absces

Dobrý den, jsem 3 dny po operaci análního abscesu. Teď jsem byl propuštěn domů....

Periproktální píštěl

Dobrý den, minulý pátek jsem byla na laserové operaci periproktalní píštěle....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Fialový pupíek v tříslech

Dobrý den, mám takový problém.. už delší dobu mám v tříslech fialový "pupínek",...

Slabé hlasivky

Dobrý den,chtěl bych se Vás zeptat na Váš názor ohledně slabých hlasivek.Před...

Zácpa po antibiotikách

Dobrý den, mám takový problém, který trvá cca týden. Před 3týdny jsem měla...

Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Bolest třísla

Dobrý den, dnes mě začalo bolest levého tříslo. Citlivost je pouze při dotyku,...

Vstřebání tablety


Angína a léčba injekčním penicilinem

Dobrý den, dostal jsem angínu asi po 4 rokách, myslel jsem si, že mi klasicky...

Na vnitřní straně stehen pupínky připomínající akné

Dobrý den, před dvěma dny jsem měl nechráněný sex s jistou slečnou. Hned...

Cukání svalů, napětí ve svalech

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně svých neurologických problémů. Asi...

Kuří oko

Dobrý den, prosím o radu. po létě se mi na noze udělalo kuří oko. zrohovatělá...

Červené tečky kůže

Dobry den,chtela bych se zeptat prosim co to je?zacali se mi na kuzi delat cervene...

Bouličky na stydkém pysku

Dobrý den, pane doktore, asi před dvouma mesícema se mi objevila na pravém velkém...

Miniaturní bulka (1mm)

Dobrý den, mezi varletem a nadvarletem jsem si nahmatal miniaturní bulku (1mm),...

Červené fleky na kůži


Hemoroidy


Dlouhodobá škytavka

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem týkající se škytavky. Již skoro 1 rok...

Léčba Chlamydie, Azitromycin

Dobrý den, byly mi zjištěny v moči chlamýdie, mám bolesti svalů kloubů, únava. Lékařka...

Záblesky v očích

Prosím o sdělení, co může způsobovat záblesky-světlo při krajích zorného pole....

Nádor pankreatu

Dobry den mam dotaz muj bratr ma zhoubny nador na slinivce uz se leci asi pul...

Závislost na dhc continus

Dobrý den,chci se prosim Vás zeptat, jak by šla řešit závislost na dhc continus.Moje...

Reklama