Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Plánování těhotenství - užívání léků

Lenka . 29.11.2013

Dobrý den, Plánujeme s manželem otěhotnět. Manželovi (36 let) ale nyní zjistili vyšší hladinu cholesterolu a dostal na to léky – Pharmtina 20 mg, má užívat jednu tabletu denně. Chtěla jsem se zeptat, zda užívání tohoto léku může mít nějaký vliv na „kvalitu“ spermií či na předání genetické informace při oplodnění. Jiné zdravotní problémy nemáme a na nic jiného žádné léky dlouhodobě neužíváme. V příbalovém letáčku tohoto léku Pharmtina píší v souvislosti s těhotenstvím či plánováním těhotenství, že se nesmí užívat – ale to platí nejspíš pro ženy, ale asi ne pro muže. Děkuji za zodpovězení mého dotazu a přeji příjemný den.

Odpovídá:

MUDr. Magdalena Žáková


Dobrý den, atorvastatin, léčivá látka obsažená v přípravku Pharmtina, neměl ve studiích plodnosti vliv na samčí ani samičí plodnost, takže muži by skutečně vadit neměl a netěhotné ženě také ne. Těhotné ženě ano, neboť může ovlivňovat syntézu cholesterolu u plodu, což je nežádoucí, protože cholesterol je důležitou součástí buněčné stěny. Takže jako takový muži atorvastatin vadit nebude a pokud má skutečně vysokou hladinu cholesterolu (hodnoty nad 10 apod.), tj pokud trpí dědičnou poruchou metabolismu cholesterolu (tzv. familiární hypercholesterolemie), nebo pokud má k obecně vyššímu cholesterolu další přidružení rizikové faktory jako cukrovku, srdeční poruchy, vysoký krevní tlak apod., takže má celkově zvýšené riziko vzniku např. kardiovaskulární příhody, měl by lék dále užívat.

Související dotazy

Hubnutí při užívání léků
Dobry den, chci se zeptat jestli je mozne zhubnout...
Uzivani leku Flutiform v tehotenstvi
Dobry den , rada bych Vas pozadala o Vas nazor na uzivani...
Užívání léku Polinail v těhotenství
Dobrý den, pane doktore. Chtěla jsem se zeptat, zda...
Užívání léků
Dobrý den, můžu současně ráno užívat lék DASSELTA na...
Užívání léku
Dobrý den, mám diagnostikovanou chronickou pankreatitidu,...
Užívání léků
Dobrý den, v užívání léků nemám zkušenosti. V době...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Plánování dítěte

Přeji pěkný den. Je mi 26 let a s přítelem bychom za čtvrt roku chtěli dítě,...

Plánování dítěte a Metformin teva 500mg

Dobrý den, 2 roky se snažíme o dítě, piji kontryhelový čaj 3 měsíc a 2 roky...

Plánování miminka

Dobrý den. Užívala jsem 3 roky HAK regulon v červenci 2015 jsem ji vysadila...

Plánování miminka a zvýšené jaterní testy

Dobrý den, s přítelem plánujeme miminko. Teď ale zjistili přítelovi zvýšené...

Plánování porodu

Vážený pane doktore, mám na Vás malý dotaz. Jsem ve 23. týdnu těhotenství....

Plánování těhotenství

Dobrý den.Planujeme s manželem třetí dítě."Problémem"je, ze pracuji na chemoterap.stacionari.Poutlzivam...

Plánování těhotenství

Dobrý den, s manželem se pokoušíme o otěhotnění,z důvodů problémů s krční páteří...

Plánování těhotenství

Dobrý den, pokoušíme se o miminko a manžel užívá tablety Tribulus a L-arginin,...

Plánování těhotenství

Dobrý den, mám jeden dotaz. S přítelem se snažíme o miminko. Dnes jsem u lékaře...

Plánování těhotenství

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda může přítel používat potřebný lék Vizarsin...

Plantární bradavice

Dobrý den, v srpnu jsem měla diagnostikovanou plantární bradavici. Bylo mi nabídnuto...

Planý výjezd

Dobrý den, manžel mně neustále doslova týrá svými nemocemi. Určitě nemocný je,...

Plast.operace brisni kyly, punkce

Dobrý den, mamka 70let, loni prodělala rozsáhlou gyn. operaci, s reoperací...

Plastická indurace penysu

Byla mi diagnostikovaná plastická indurace penysu. Rád bych věděl jak se léčí...

Plastická operace po vyoperování štítné žlázy

Dobrý den, prosím o radu, zda mám podstoupit operace laserem po zpackané operaci...

Plastická operace s použitím vlastních tukových buněk

Dobrý den, mám velice nevyváženou postavu v oblasti boků. Nad výběžky kyčelních...

Plastická operace v zahraniči´

Dobrý den, mohla bych se zeptat, pokud je možné podstoupit zvětšení rtů v zahraničí...

Plastická vyrážka

Dobrý den! Ráda bych se zeptala na podobný problém, který už jsem v poradně...

Plastická vyrážka dítěte

Dobrý den, dcera(věk necelé 4roky) v květnu prodělala neštovice a po té co...

Plastický zákrok

Dobrý den, můj dotaz bude znít poměrně k zasmání ale mě to již trápí několik...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest ledvin rano


Zakalená a zapáchajicí moč


Ureaplasma


Tmavá stolice


Bolest hlavy


MUDr. Miluše Dosedělová

Praktický lékař pro dospělé

Obezita


B - lymfocity


Spermiogram


Alergická reakce po štípnutí hmyzem se může projevit kdykoli


Operace leukoplakie v močovém měchýři


Problémy s pochvou


Dlouhodobý kašel


MUDr. Martin Lukeš

Urosanté - urologické a andrologické centrum

Vyšetření prostaty konečníkem? Chvilka, kterou zvládnete


Následky nespavosti


Parkinsonova choroba


Svědění,pálení pochvy a bílý výtok


MUDr. Iva Cibulková

Ordinace PL pro děti a dorost

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×