Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Plicní embolie

Vnitřní lékařství Kristyna 20.1.2019

Dobrý den,
Nedávno jsem se na Vás obracela s dotazem ohledně plicni embolie a HZT. Když jsem psala zvýšenou hodnotu d dimeru zapomněla jsem udat jednotku 0,76 mg/l. Paní doktorka psala, že se jedná o normální hodnotu (nenapsala jsem jednotku), a plicni embolie se může vyloučit. Všude pisi, že nad 0,5 mg se plicni embolie může klidně vyskytnout. Dělali mi ultrazvuk (14 1.)nohou- negativní. Ekg- v poradku. Avšak bolesti na hrudi, zejména na levé straně a uprostred se stupňují. Casto boli i nohy, zejmena leva. Chtěla bych se zeptat, zda bych neměla pro jistotu podstoupit ct plic nebo jine vyšetření, které by opravdu vyloučilo opravdu PE. A pokud jsou hodnoty zvýšené kvůli operaci, kdy by hodnoty d dimeru měli klesnout?
Je tedy hodnota 0,76 mg/l kritická?
Je lepší vysadit HA, při této hodnotě?
Jsem po laparospicke operace 30.12 ( praskla.cysta) beru HA.
Děkuji

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

ano, samozřejmě při udávání číselné hodnoty vždy závisí na jednotce, ve které to udáváte. Po Vašem upřesnění jednotky lze řící, že to může být hraniční hodnota d-dimerů, nicméně to ještě neznamená plicní embolii. Jak už jsem psala v předchozí odpovědi, d-dimery mohou být zvýšené z mnoha různých důvodů a nejsou tedy jako jediný výsledek diagnostické pro embolii. Mohou být zvýšené po Vámi zmíněné operaci a to v podstatě až do úplného zhojení (přesný časový údaj nejde stanovit, ale může to být jistě i týdny až měsíce). Důležitý je v základním vyšetření zejména ultrazvuk žil dolních končetin, protože plicní embolie vznikne právě tak, že se uvolní část krevní sraženiny ze žil dolní končetiny a doputuji žilami do plic. Pokud tedy není sraženina v dolní končetině, nemůže být řeč o plicní embolii. S jistotou lze plicní embolii vyloučit či potvrdit CT angiografií plicních cév. O tom, zda toto vyšetření bude provedeno, však rozhoduje specialista (ve Vašem případě zřejmě internista nebo kardiolog, nevím, kdo Vás tehdy vyšetřoval).
Pokud tedy obtíže přetrvávají či se zhoršují, dostavte se na kontrolu na pracoviště, kde jste byla pro dané obtíže vyšetřená. Vysazení hormonální antikoncepce čistě preventivně není nijakým přínosem, vysadila by se až po prokázání embolie.

S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Související dotazy

Plicní embolie
Dobrý den, známá dnes u lékaře po krevních testech...
Plicní embolie
Dobrý den, na konci srpna jsem prodělala plicní embolii...
Plicní embolie
dobry den.chtela bych se optat.dnes jsem byla na ct...
Diagnostika plicní embolie
Dobrý den, lze zjistit plicní embolii jen z krevního...
Plicní embolie
Dobrý den, jsem po plicní embolii v roce 2012, zřejmě...
Plicní embolie
Dobrý večer Chtěla bych se zeptat mam leidenskou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Plíce polité smetanou

Dobrý den, byla jsem na bronchoskopii .Vyšetřující lékařka mi sdělila, že moje...

Plice- snížení kapacity - intersticoonální plicní proces

Dobrý den, v krátkosti popíši svoji diagnózu: 55 let, nekuřák, sportuji, 84...

Plíce, suchý dráždivý kašel, tlak na hrudníku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na tyto obtíže, které mě trápí: před 3 týdny...

Plíce..

Dobrý den. Kouřím již třetím rokem a při hlubokém nádechu mě zabolí plíce. Občas...

Plicní adenopatie


Plicní bakterie - chlamydie

Dobry den, od kamaradky vim, ze kolega v praci ma plicni formu chlamydii. Bohuzel...

Plicni buly a spontanni pneumothorax

Dobry den, pane doktore, moc dekuji za odpoved, jeste snad jen pro upresneni....

Plicní CT - vysvětlení nálezu

Dobrý den, trpím nepříjemným opakujícím se nachlazením a kašlem. Na CT plic...

Plicní embolie

Dobrý den začátkem února jsem začal dost kašlat tak jsem po několika dnech...

Plicní embolie


Plicní embolie

Dobrý den asi před měsícem jesm prodělala plicní embolii. Beru warfarin a doktoři...

Plicní embolie

dobrý den, prosím o konzultaci: maminka 71 let prodělala plicní embolii oboustrannou,menšího...

Plicní embolie

Dobrý den, měla jsem plicní embolii, nepřišlo se z čeho, mohl to vyvolat zánět...

Plicní embolie

Dobrý den, je mi 25 let a v pátek jsem prodelala operaci levé horním končetiny...

Plicní embolie

Dobrý den, pane doktore. Mám problém ohledně strachu z plicní embolie, hlavně...

Plicni embolie

Dobrý den, po porodu jsem prodělala plicní embolii, se kterou jsem strávila...

Plicní embolie

Dobrý den, na konci srpna jsem prodělala plicní embolii bez nálezu žilní trombozy,...

Plicní embolie

Dobrý den. Jako pacient s pacemakerem dlouhodobě užívám warfarin a hodnota...

Plicní embolie

Dobrý den, v prosinci mi našli trombózu povrchových žil v pravém lýtku od 23...

Plicní embolie

Dobrý den, jsem něco přez týden po laparoskopické operaci a začalo mě bolet...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Následky "odblokování" krční páteře

Dobrý den,chtěl bych se poradit ohledně neurologických problémů.Koncem roku...

Bulky na vagíně

Dobrý den, objevily se mi nejaké bulky na vagíně, uplne bez priznaku, rok pred...

Potratová pilulka

Dobrý den, když bych se rozhodla pro potrat formou potratové pilulky, dodržuje...

RDW význam

Dobry den chtela bych se zeptat co znamena zvysene RDW-CV 17 a pripadne co s...

Chyloza

Dobrý den, nechal jsem si provést krevní test PSA. Ve výsledkovém protokolu...

Urifos a antikoncepce

Dobrý den, mam dotaz ohledně léku s názvem Urifos 3g je to lék na zánět močového...

Zánět na prstech

Dobrý den, na dvou prstech ruky se mi udělali jakoby dvě boule, prsty mě...

Nedostatek železa

Dobrý den, prosím o radu. Již více než měsíc mi nebylo dobře, ve smyslu : neustále...

Infekce močových cest, chlamydie

Dobrý den, přítelkyně měla zánět močových cest a z nějakého důvodu jí dělali...

Výsledky jaterních testů- zvýšené GGT

Dobry den mam výsledky s--Bil celk 16,3. S-alz0,75 S-asi 0.40 s-ggt 2,44 s--Alp...

Bíle tečky na horních rtech

Dobrý deň, na hornej pere mám niekoľko drobných, vykuplých bílých teček na oboch...

RTG nález

Dobré ráno, prosím Vás, potřebovala bych vysvětlit pojem oploštělá lordosa,...

Štípnutí hmyzem

Dobrý den včera při procházce me stiplo hovado přímo do kotníku místo mám hodně...

Nad horními zuby oteklé hnisající dásně

Dobry den.uz asi 14dni mam nad hornima jednickama mirne otekle.kdyz to zmacku...

Spermie

Dobrý den rád bych se zeptal, zda "dokážou být spermie živé...i mimo oblast...

Kratší noha

Dobrý den, mám asi o 13mm kratší levou nohu. Mám to už od jakživa, ale lékaři...

Poranění o hřebík

Dobrý den, Dnes jsem si do nohy přes sandály píchl orezlý hřebík. Dlouho krev...

Syndrom rotátorové manžety

1.lékař na zánět kloubu injekce proti zánětu, prý. Do ani ne 2 hodin zároveň...

Bolest břicha a třísla

Dobrý den,mám na vás dotaz. Můj přítel si už přes 2 měsíce stěžuje na bolest...

Chron. thyreoiditis

V závěru lékařské zprávy je uvedeno: chronická thyreoiditis s hypof.(vyhaslá),...

Reklama
Zavřít