Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Plícní embolie a průkaz lupus antikoagulans a zvýšené hladiny faktoru VIII

Hematologie Martina 9.12.2019

Dobrý den,
před cca 2 měsíci manžel prodělal plicní embolii, bez jakékoli předcházející události.. úraz,operace..Po propuštění z nemocnice byl poslán na krevní testy na hematologii. Měsíc čekal na výsledky a v krvi našli přítomnost lupus antikoagulans a zvýšenou hladinu F VIII. Ráda bych se zeptala co to vlastně znamená, nebylo nám přesně vysvětleno, např.z čeho to vzniklo, zda je to dočasné nebo doživotní. Má indikovanou Pradaxu zatím na 1 rok. Na další krevní testy má jít až za rok, není to dlouho? Nechtělo by to ještě nějaké jiné vyšetření?

Moc vám děkuji za vyjádření k dotazu

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Martino.
Přítomnost lupus antikoagulans značí autoimunitní onemocnění. Tělo vytváří protilátky proti vlastnímu tělu. Projevuje se nejčastěji zvýšeným sklonem ke srážení krve. Příčina může být vrozená a nebo se jedná o sekundární onemocnění v důsledku přítomnosti jiného onemocnění, ale o tom by manžel pravděpodobně již věděl. Zvýšena hladina faktoru VIII vede taktéž k zvýšené srážlivosti krve. Příčina může být taktéž vrozená. Důležité je nyní brát Pradaxu, aby se krev dostatečně naředila a sraženina v plících rozpustila. Další opatření budou vyplývat z kontrolního odběru. Manžel je dozajista v péči interního lékáře, který bude monitorovat a kontrolovat průběh léčby. Příčina plicní embolie byla objasněna na základě hematologického vyšetření, tak si myslím, že není nutné další vyšetřování. Váš dotaz předávám specialistovi z oboru hematologie k odbornému vyjádření. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Kaššovicová


Dobrý den,

lupus antikoagulans jsou protilátky, které zvyšují srážlivost krve. Výsledek tohoto testu je ale velmi ovlivněn celkovým stavem, může být pozitivní po velké fyzické námaze, může být pozitivní při zánětu (třeba zápal plic, zánět pohrudnice, který může doprovázet plicní embolii) nebo může být pozitivní při léčbě léky na ředění krve. Jeden odběr nic neznamená, je nutné mít minimálně 2 testy pozitivní, aby se diagnostikoval antifosfolipidový syndrom. Znovu se tedy nabere lupus antikoagulans po roce po vysazení Pradaxy, aby nebyl test ovlivněn Pradaxou.

Zvýšený faktor VIII také může být zvýšený při zánětu nebo vstupně při embolii, je nutné ho zkontrolovat s odstupem, stačí za rok spolu s odběrem na lupus antikoagulans. (také závisí na jeho výši, zda je 200% nebo 400%...).

Nyní bude 1 rok brát léky na ředění krve, sraženina v plicích se rozpustí a pak se vysadí Pradaxa. Poté se teprve zkontrolují dané testy a bude se vědět víc :-)

Přeji hodně zdraví.
MUDr. Veronika Kaššovicová

Související dotazy

Plicní embolie
Dobrý den, známá dnes u lékaře po krevních testech...
Plicní embolie
Dobrý den, na konci srpna jsem prodělala plicní embolii...
Plicní embolie
dobry den.chtela bych se optat.dnes jsem byla na ct...
Diagnostika plicní embolie
Dobrý den, lze zjistit plicní embolii jen z krevního...
Plicní embolie
Dobrý den, jsem po plicní embolii v roce 2012, zřejmě...
Plicní embolie
Dobrý večer Chtěla bych se zeptat mam leidenskou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Plicní embolie

Dobrý den, párkrát se mi stalo, že jsem se nemohla pořádně nadechnou, při nádechu...

Plicní embolie

Dobrý den, Mám k Vám dotaz. V r2014 jsem prodělala masivní embolie plic a trombozu...

Plicní embolie

Dobrý den.Jsem nositel trombofilní mutace.Jednou už jsem plicní embolii měla...

Plicní embolie

Můj manžel prodělal plicní embolii, zhruba před měsícem, jak se má chovat ohledně...

Plicní embolie

Dobrý den, před 6 měsíci jsem byla s potížemi s dýcháním a slabostmi převezena...

Plicní embolie

Dobrý den, pan alergolog mě poslal na plicní, s tím aby mě vyšetřil pan doktor,...

Plicní embolie

dobry den,pred 14dny jsem prodelal plicni embolii,po propusteni z nemocnice...

Plicní embólie

Dobrý den, mám dotaz ohledně plicní embólie zda s ní mohu do solária?

Plicní embolie a alkohol

Dobrý den. Je mi 26 let a před necelým měsícem jsem prodělala masivní oboustrannou...

Plícní embolie a dálkový let

Dobrý den, prosím o radu pro let do Thajska.V květnu 2012 jsem prodělala lehčí...

Plicní embolie a tetování

Dobrý den, chci se zeptat, zda si mohu dát malé tetování (dole na břicho),...

Plicní embolie její léčba a doba pracovní neschopnosti

Dobrý den, včera jsem byla propuštěna z nemocnice, kde jsem byla 5 dní s plicní...

Plicní embolie po operaci

Dobrý den, měla bych otázku ohledně mého táty a trombózy. Je mu 60 let a byl...

Plicní embolie po operaci zlomené nohy

Dobrý den, otec(58 let) si zlomil nohu pod kolenem, následovala operace. Po...

Plicní embolie v těhotenství

Dobrý den, jsem v 31 týdnu těhotenství. V 9 týdnu jsem prodělala plicní embolii....

Plicní embolie, trombózu v dolní končetině

Dobrý den, mám dotaz ohledně trombozy a plicní embolie. Od porodu (mám od...

Plicní embolie?

Sem asi rok a půl po bliní embolii a oboustaným plicním infarktu.Jemi 32 Léčba...

Plicní emfyzém

Dobry den, Dlhsiu dobu cca 2 roky ma trapi problem ktoru bol spociatku len...

Plicní emfyzematozní bula

Dobrý den, již od 18ti let mám astma bronchiale a dne 11.1.2012 mi našli emfyzematozní...

Plicní fibrosa a ekg

Dobrý den,obracím se na Vás ještě jednou,neopsala jsme výsledky ekg,poslala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Citlivý mrtvý zub

Dobrý den, mám takový problém. Momentálně jsem v cizině (abych byla konkrétní...

Podkožní drobné výrustky na obličeji

Dobrý den, v obličeji se mi dělají v oblasti tváří, na bradě i na čele takové...

Náhlý výpadek paměti

Dobrý den, Mám dotaz ohledně náhlého výpadku paměti, dovolte mi abych co nejpřesněji...

Zvýšené RDW-CV v krvi


Užívání Estanu a Herpesinu

Dobry den, prosim o informaci, zda mohu soucasne uzivat leky ESTAN a HERPESIN....

Beta-karoten v těhotenství

Dobrý den, jsem v 7.týdnu těhotenství a užívala jsem 15mg betakarotenu/den....

Náhlý otok očí

Dobrý den, přes noc se mi objevil otok očí, u jednoho oka o mnoho větší než...

Zvýšená hladina trombocytů

Je mi 31 let a od 18-ti let jsem dárce krve a plazmy (cca 3x ročně daruji krev)....

Naražená žebra


Genitálni herpes


Bulka konečníku


Svědivé a pak až bolestivé otoky na různých částech těla

Dobrý den, stalo se již podruhé, že se dceři druhý den po horečce přes 38,5...

Rozestup mezi jednotlivými vakcínami Prevenar 13


Vytržení osmiček


Účinek clostilbegytu

Dobrá den, chtěla jsem se optat, jaká je šance otěhotnění při užívání léku Clostilbegyt,...

Boule konečníku

Dobrý den, je mi 21 a když mám stolici tak mi vylezou ze vnitř čtyři větší boule...

Návaly horka s únavou a pocitem žízně

Dobrý večer, manžel 53let, bere léky na prostatu a na tlak, mívá tak 1-2 za...

Bolest čelisti + tinnitus + růst zubů moudrosti

Vážená paní doktorko, už delší dobu mně ztěžuje život nepříjemný problém....

Pálení rtů

Již druhým rokem mě trápí pálení rtů/docela intenzivní cítím žár v obličeji...

Výtok s krví

Dobry den, v listopadu mi operovali rozsahlou endometriozu, jiz 16let mam pcos...

Reklama