Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pocit tlaku v horní části břicha

Vnitřní lékařství Ondrej 27.4.2021

Dobrý den,

je to již cca. rok až dva roky, co mě občasně přepadá lehký tlak/nepohodlný pocit v levé části břicha pod žebry. Jedná se o oblast na fotografii, kde mám umístěnou dlaň. Nedá se říct, že by se jednalo o bolest. Je to spíše lehký tlak, nepohodlí, zvláštní pocit.
Tento pocit přichází jak kdy. Někdy to měsíc nemám, někdy několik dní po sobě. Nejde stanovit přesné intervaly.

Před rokem jsem s těmito problémy a s tlaky/zvláštním pocitem ve spodní časti břicha na levé straně navštívil doktory. Prováděli mi gastroskopii i kolonoskopii. Do přílohy přikládám pdf dokument s obsahy nálezů. Doktorka se tlaku pod žebry nijak významně dále nevěnovala.

Při jednom ultrazvukovém vyšetření mi bylo sděleno, že mám mírně zvětšenou slezinu.

Ve spodní části břicha již obtížemi netrpím, jen opravdu velmi výjimečně. Např. při velmi svátečním pití kávy.

- V současné době pravidelně sportuji 6 dní v týdnu ( běh, cviky s vlastní vahou)
- Nekouřím
- 4 měsíce nepiji žádný alkohol
- Každý den jím zdravě ( ovoce, zelenina, čaje) co nejvíce se vyhýbám smaženému
- Užívám každodenně suplementy ( vit. A, B komplex, B12, C, D3+K2, omega 3, magnezium, zinek, železo, ginko biloba, syrovátkový protein, chlorela)

Můžete i prosím sdělit zda je to běžné, zda to může být zvětšená slezina ze stravy, případně jak dále postupovat? Nevím co s těmito tlaky mám dále dělat. Znervózňuje mě především riziko karcinomu či přetěžování slinivky.

S díky


1. doplňující informace 29.4.2021:
Dobrý den,

děkuji Vám za Vaši zprávu.

Nahlásím se tedy k obvodnímu lékaři na odběry a ultrazvuk břicha.

Rád bych se zeptal z jakého důvodu nedoporučujete chlorelu. Ta mi byla velmi doporučována na pročištění střev, se kterými jsem měl problém rok zpět.

Doplňky stravy užívám z důvodu každodenní sportovní zátěže a doporučením. Převážně zinek, magnesium právě z důvodu cvičení je velmi doporučováno. Snažím se však vždy po měsíci na týden vynechat a děla tak menší rozestupy. S tím souhlasíte?

S díky

Odpovídá lékař:

MUDr. Aneta Trefilíková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Dobrý den pane Ondřeji, děkuji za váš dotaz.
Co se týče pocitu tlaku, je vhodné to došetřit. Vyloučit nejprve časté příčiny a kdyby vše vyšlo negativní, tak zvážit i vliv stresu a psychiky. Ono všechno spolu funguje a má na sebe vliv.
Tak se zkuste zaměřit na sebe, vypozorovat, co vám zhoršuje pocity tlaku, kdy, co jste jedl, jestli byl nějaký vliv okolí (stres v práci, po cvičení, apod). Pokud by jste něco takového vypozoroval, tak zkoušet takovou příčinu odstranit (zle po kořeněném jídle - vynechat kořeněná jídla, pocit tlaku když celý den nejíte, protože máte frmol v práci - dávat si budíčka na pravidelné svačiny apod..)
Ale i přesto by bylo vhodné cestou vašeho lékaře si nechat udělat krevní odběry(krom krevního obrazu se zaměřit na játra a žlučník, případně další). Na posledním ultrazvuku jste měl hraniční velikost jater a bylo doporučeno kontrolovat s odstupem, bez časového údaje, pokud jste nebyl, bylo by vhodné udělat kontrolní ultrazvuk břicha. V lécích neberete nic na zánět žaludku, který jste měl, bylo by vhodné vyloučit, že se zánět nevrátil, jestli vám neulevila opět medikace.
K vašim doplňkům stravy, píšete jak zdravě jíte, nevím jestli je úplně nutné a vhodné tohle všechno brát. Věřím, že vitamín A, B-komplex není nutný, že zvládáte přijímat stravou, vitamín D je dobré brát, ale můžete přes letní období vynechat, omega kyseliny klidně užívejte, zinek - pokud trpíte na špatné nehty, vlasy, nebo jestli máte zařazeno kvůli prevenci Covid?-tak budiž. Ginko věřím, že nepotřebujete určitě. Železo - pokud máte dostatečný hemoglobin a v pořádku krevní obraz, není to opět důvod užívat, raději maso a zeleninu, luštěniny. Syrovátkový protein, pokud cvičíte chápu. A chlorelu nedoporučuji. Věřte svému tělu, aby správně fungovalo musí si i minerální látky apod samo tvořit ne se jen spoléhat na příjem z venku, pak nefunguje úplně tak dobře, jak má. Užívejte s rozumem a jen to nejnutnější.
Naopak pokud by na ultrazvuku bylo nějaké ztukovatění jater apod, tak mohu doporučit ostropestřec, celkově na zdraví jater je vhodný.
Přeji hezký zbytek dne, Trefilíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Hadrabová

Specializace: Onkologie, Hematologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní, hematologická a onkologická klinika, FN Brno

Dobrý den, pane Ondřeji,

Váš dotaz mi byl ještě přidělen jakožto specialistovi, plus k reakci na Vaše. doplnění. V prvé řadě chválím Váš zdravý životní styl, pravidelné cvičení a také abstinenci a nekouření.
Pocity tlaku v levém podžebří mohou ít příčinu ve zvětšené slezině, tzv. splenomegalii, která byla popsána již na UZ v r. 2019 (zde je popsáno zvětšení bez přesných rozměrů). Proto doporučuji stejně jako kolegyně kontrolní UZ břicha a odběry krve, určitě minimálně krevní obraz s diferenciálním rozpočtem, koagulaci a biochemii.
Nevím, zda jste byl na kontrolní gastroskopii? Případně, zda dál užíváte omeprazol..
Osobně si nemyslím, že by Vámi uvedené potíže mohly být způsobeny suplementy, i když jsem stejně jako paní dr. Treflíková toho názoru, že mladý člověk, který se správně stravuje (má pestrou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, kvalitní bílkoviny, sacharidy a tuky) již suplementy nepotřebuje. Tedy myslím si, že vit. A, ginko apod. lze vynechat. Vitamin D v zimním období neuškodí. Pokud nejste vegan/vegetarián, nemáte chudokrevnost z nedostatku železa, tak je také zbytečné užívat v suplementech. Co se týče chlorelly, nejsem vyloženě proti, pokud Vám vyhovuje, u některých osob může způsobovat průjmy či nevolnost, podráždění žaludku, proto ji asi kolegyně nedoporučuje.

Doporučuji tedy kontrolu u PL - kontrolní odběry plus UZ břicha k posouzení velikosti sleziny a dle nálezů případně doplnění dalších vyšetření k zjištění případných příčin zvětšené sleziny. Dále by byla vhodná kontrolní gastroskopie k posouzení stavu zánětu žaludku. Potravinové doplňky by bylo vhodné zredukovat.

Přeji Vám hodně zdraví, MH

Související dotazy

Bolesti v horní pravé části břicha
Dobrý den, už asi 6 měsíců mívámm bolesti v pravé horní...
Bolest břicha v horní a dolní části
Dobry den prosim vas uz týždeň ma bolí brucho v hornej...
Bolest horní části břicha v těhotenství
Dobrý den, jsem ve 20tt. Již měsíc jsem pod nátlakem...
Bolesti břicha
Dobry den trapi me bolest bricha ktera nekdy vystreluje...
Bolest levé části hrudníku
Dobrý den. Už jsem se tu jednu ptal. Je mi 41 let....
Bolesti v pravé části břicha
Bolesti v pravé části břicha. Bolest je návalová vždy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pocit těžkých nohou při chůzi

Dobrý den, maminku trápí 7 dni pocit těžkých nohou už při krátké chůzi. Jako...

Pocit těžkých nohou v těhotenství

Dobrý den, jsem v 15. týdnu těhotenství a ve stoje se mi na nohou začaly tvořit...

Pocit tíhy v levé noze

Dobrý den, Prosím o radu. Již třetím týdnem mě bolí levá noha. Není oteklá,...

Pocit tlaku na hrudi a suchý kašel který se v noci zhoršuje

Dobrý den, je mi 15 let a chtěla bych se zeptat,jestli jsem nějak nemocná.Poslední...

Pocit tlaku na krku a zalehnutí uší

dobrý den, poslední měsíce2-3, pozoruju na sobě dvě věci. jedna je ta že mám...

Pocit tlaku na pokožce hlavy

Dobrý den, poslední zhruba měsíc mívám zvláštní pocit tlaku na kůži/pokožce...

Pocit tlaku na průduškách kašel

Dobrý den, už cca 2-3 týdny mě trápí tupá bolest / tlačení na průduškách....

Pocit tlaku po LAVH

Dobrý den. Jsem 8. den po LAVH pro myom 7 cm. Operace proběhla bez komplikací...

Pocit tlaku pod krkem

Dobrý den, zhruba dva měsíce mám pocit "jako by mne někdo držel pod krkem"....

Pocit tlaku v důlku krku

Dobry den, stává se mi ze mám pocit jakoby mě něco tlačilo v důlku krku. Štítnou...

Pocit tlaku v hrdle

Dobrý den, tak 3 dny cítím tlak v krku stalo se mi to den poté když jsem opravoval...

Pocit tlaku v krku

Dobrý den, už téměř 2 týdny mám každý den pocit jakoby "knedlíku" v krku, nebo...

Pocit tlaku v krku


Pocit tlaku v krku, dušnosti

Dobrý den. dá se poznat nádor v krku z běžného vyšetření na orl? byla jsem před...

Pocit tlaku v oblasti spánkové kosti

Dobrý den, již půl roku pociťuji tlak na levé spánkové kosti, nejde o bolest,...

Pocit tlaku v ociach v nosu temene hlavy zavrat

Mam zisteny vnutroocny tlak beriem kvapky trusopt mam ho v norme v lavom 19...

Pocit tlaku v prostatě

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat - cca tři roky mám problémy s prostatou. První...

Pocit tlaku v trojúhelníku pod hrudním košem

Dobrý den, chtěla bych se poradit jak dále postupovat a na jakého lékaře se...

Pocit tlaku v uchu

Dobrý den, včera večer jsem si po koupeli čistila uši a záhy zjistila, že na...

Pocit tlaku v žebrach

Dobry den. Je mi 23 let. Měřim 191cm a važim 62 kg což je hodně malo. Ale muj...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Opakované potraty

Dobrý den , jsem po 1 zamlklém potratu ve 14týdnu a 1 spontáním v 10týdnu potratu. Geneticky...

Bolesti lýtka

Dobrý den,více jak 40 let aktivně běhám,ale poslední 2-3 roky se mi opakovaně...

Slabé močení

Dobrý den je mi 51 let a poslední dobou mám problémy s čůráním -chce se...

Zvýšená hladina leukocytů v krvi


Kručení nebo šplouchání v žaludku


Projímadlo před kolonoskopií

Dobrý den, babička si vzala asi hodinu před kolonoskopií projímadlo. Pak se...

Bolesti lýtka

Již 12 hod. cítím v noze spíš vzadu nad úrovni kolena vibrace, jakoby se krev...

Osteoporóza a Prolia

Dobrý den,chci se zeptat.Je mi 64 let.Mám osteoporozu.Brala jsem Bonvivu.Poslední...

Odstranění nosních polypů

Dobrý den,pane doktore, velmi Vám děkuji za pdrobný popis RTG nosních dutin...

Zvětšená uzlina po očkování

Dobrý den, v úterý jsem si nahmatala nad levou klíční kosti pohyblivou a na...

Popraskáná kůže na "žaludu"


Biliární reflux

Dobrý den, Mé problémy začaly po štědrovečerní večeři, kdy mě asi dvě hodiny...

Vertigo a bradykardie


Vyrážka na hřbetu ruky


Bolesti lýtka

Dobrý den, předem se omlouvám za trochu delší dotaz. Už od začátku roku mám...

Ložiska gliózy v mozku

Dobrý večer Byla jsem odeslána na vyš.MR.Nález:Oboustraně v bílé hmotně mozkové...

Dieta a vyšší hladina jaterních testů

Dobrý den, v posledním půl roce jsem po vysazení antikoncepce a změnou režimu...

Únik moči

Dobrý den,je mi 17 let a mám problém s únikem moči a občasným pomočováním ve...

Iritace pankreatu

Je mi 57 let. Již 12. den mám 3x denně řídkou stolici (kašovitou až vodovou,...

Vyrážka na hřbetu pravé a levé ruky

Dobrý den, asi už rok se mi dělá vyrážka na obou rukách, jsou to malé pupínky,...

Reklama