Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Podrážděný žaludek

Trávení Veronika 19.1.2018

Dobrý večer,prosim o radu..jsem rok ve velkém psychickem vypeti,deprese..uzivam antidepresiva,nyni zkusmo i helex retard na uzkost..mam ale velmi podrážděny zaludek vlivem dlouhodobeho stresu,a brani ruznych leku na zaludek a potravinovych doplnku jsem si ten zaludek poskodila..mela jsem.i zmeny na sliznici jicnu,z duvodu zvraceni z nervu..z ph metrie reflux nemam..ma otazka je,zda tyto leky na uzkost a antidepresiva jsou k zaludku šetrna,nemohou mi ten zaludek a jicen poskodit jeste vic?? Konkretne helex retard a tritiico..dekuji..a poradte jak nejlepe zaludek vratit opet do pohody,jak zklidnit jeho podrazdenou sliznici?? Dekuji V.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, první rada ke zklidnění žaludku by zněla, aby jste se co nejvíce pokusila eliminovat stres, který určitě žaludku neprospívá, stejně jako opakované zvracení z nervů, které poškozuje sliznici jícnu, působí její zánět a to se projevuje bolestí na hrudi, pálením žáhy, a podobně. Pokud samotná léčba deprese lékem Trittico nevede ke zlepšení stavu, měla by jste toto probrat se svým psychiatrem, léčbu lze změnit, případně přidat další lék, určitě je to lepší než léčbu kombinovat s různými potravinovými doplnkami, které jako lék nelze akceptovat. Případně kombinovat léčbu s vhodnou psychoterapií. Užívání léku Helex může vést k vývoji psychické i fyzické závislosti na toto léčivo. Riziko vzniku závislosti se zvyšuje s dávkou a délkou léčby, proto by jsem nedoporučovala ani zkusmo lék užívat a spíše upravit dlouhodobou léčbu psychofarmaky a volila takové, které Vám pomůžou odbourat úzkost bez rizika vzniku závislosti. Co se Trittica týče, mezi gastrointestinální nežádoucí účinky léčby tímto lékem patří: nauzea, pocit na zvrcení, zvracení, sucho v ústech, zácpa, průjem, dyspepsie, bolest žaludku, gastroenteritida, zvýšená tvorba slin atd.
Já by jsem Vám doporučila režimová opatření ke zklidnění žaludku, především redukce tělesné hmotnosti, omezení zvyšování nitrobřišního tlaku, zákaz kouření, dietní omezení (nedráždivá stravu s vyloučením alkoholu, tučných jídel, sladkého kynutého pečiva, čokolády, kávy, peprmintu; menší porce; nejíst před ulehnutím), z léků zkuste inhibitory protonové pumpy, např. Omeprazol 20mg 1-0-1, s pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, chápu Vaše obavy z možného podráždění žaludku léky na psychiku. Oba z léků, které užívate, jak Helex retard, tak Trittico mají své nežádoucí účinky na trávicí trakt. Nevolnosti, zvracení a různé stupně obtíží v oblasti břicha a žaludku nejsou úplně vzácné. U Helexu Retard bych spíše než ze žaludečních obtíží měla obavu ze vzniku závislosti. Prosím, konzultujte svou léčbu se ošetřujícím psychiatrem, je možné zkusit léky vyměnit za nějaké, které byste mohla lépe tolerovat. Změna bývá někdy složitá, buďte trpělivá. Ohledně zvracení a podráždění žaludku - je možné používat lék ze skupiny blokátorů protonové pumpy, který snižuje kyselost žaludečního obsahu. Potom by se Vám žaludek mohl zklidnit a jícen by nebyl tolik drážděný. Jde například od Helicid, Omeprazol, Lanzul, Controloc, bere se 20 mg ráno nalačno. Některý z léků je volně prodejný nebo Vám jej může napsat praktický lékař. Potravinové doplńky neužívejte, když Vám škodí. Nicméně pokud je příčina podráždění žaludku a zvracení ve Vaší psychice, blokátory protonové pumpy Vám nepomohou odstranit příčinu obtíží a není jisté, zda Vám pomohou žaludek zklidnit. Rozhodně by bylo moudré podstoupit psychoterapii a naučit se jak zvládat psychické a fyzické obtíže, co vás sužují. Za zkoušku stojí také meditační a relaxační techniky. Zkuste také dodržovat dietní a režimová opatření tak, jak Vám doporučuje paní doktorka před mnou, abyste zmírnila dráždění žaludku. Přeji Vám, abyste brzy našla cestu k úlevě od svých obtíží. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Cítím nekomfort tam, kde je žaludek
Dobrý den, Jsem dívka, 17 let. Už asi měsíc cítím...
Podrážděný žaludek
Dobrý den, již 2 týden mě bolí žaludek. Vyzkoušela...
Pokažený žaludek
Dobrý den. Již přes týden mě trápí žaludek na vodě....
Podrážděný čípek
Dobrý den, byla jsem na kontrole, na kterou běžně chodím...
Podrážděný žalud
Dobrý den, vždy po masturbaci či pohlavním styku mám...
Žaludek
Dobrý den.Prosim o radu,už delší dobu mám špatný zlozvk...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Podrážděný a zarudlý penis

Dobrý den,po včerejším styku s partnerkou mám zarudlý penis a trošku mě svědí...

Podrážděný čípek

Dobrý den, byla jsem na kontrole, na kterou běžně chodím a doktorka mi řekla...

Podrážděný jazky

Dobrý den, dne 12. června jsem byla u zubařky. Měla jsem zánět v zubu a čistila...

Podrážděný konečník a krvácení

Absolvoval jsem léčbu hemeroidů tzv.podvázáním . Přesto se občas objeví krvácení...

Podrážděný penis

dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně podráždění penisu. Přibližně...

Podrážděný zubní nerv?

Dobrý den, trápí mě bolest nad horní jedničkou. Rozšířuje se i okolo horního...

Podrážděný zvukovod

Dobrý den, ráno jsem si čistil uši tyčinkou a u pravého ucha jsem si ten maz...

Podrážděný žalud

Mam dotaz mel jsem pohlavni styk ze svoji holkou a po prve mam podrazdenej zalud...

Podrážděný žalud

Dobrý den, vždy po masturbaci či pohlavním styku mám podrážděny žalud, jedná...

Podražděny žalud

Dobry den, nevim na koho se mam obratit. Mam takovy problem a nevim co to je....

Podrážděný žaludek

Dobrý den, již 2 týden mě bolí žaludek. Vyzkoušela jsem najemno nastrouhanou...

Podrážená bradavička na zádech

Dobrý den, na zádech jsem si rozškrábal nějaký pupínek/pihu nevím co to...

Podrobnejsi upresneni diagnozy

dobrý den,léčím se od podzimu 2008 na endokrinologii z chronickou lymfocytární...

Podruhé opožděná menstruace

Dobrý den, mám malý problém. Již druhý měsíc se mi opozdila MS. Minulý měsíc...

Podruhe pretrzene vazy v koleni

dobry den, pretrhl jsem si vazy v koleni, predni a bocni. pred cca 5 lety jsem...

Podruhé přetržený přední křížový vaz

Dobrý den. Prosím o radu, můj syn 28 let má podruhé přetržený přední křížový...

Podrůstání nehtu

Dobrý den, již před několika týdny se mi nehet na palci u nohy nadzvedává...

Podrvtnutí a natežení (fib.) (tib.) vazu kolene

Dobrý den.Před týdnem jsem spadla na lyžáku ze snowboardu na levé koleno.To...

Podržděný penis

Dobrý den prosim o pomoc zda li mam zajít k odbornému doktoru s tímto problémem...

Podřený penis pod žaludem , po obřízce.

Dobrý Den asi před dvěma lety jsem měl problém se zuženou předkožkou , problém...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Musím mít k psychologovi doporučení?

Ještě k dotazu 220015. Musím mít k psychologovi doporučení, nebo se mohu objednat...

Antikoncepce Leanova a krvácení mimo cyklus

Dobrý den, beru atikoncepci Leanova už 10 měsíců a prozatím se objevilo pár...

Pupínky na kůži

Po treningu se mi na nohou objevili vysev malych pupinku, vodnate. Zatim to...

Bolest břicha a plynatost


Tlak a uzliny v podbřísku na svalech, bolest na stranách podbříšku

Dobrý den, je mi 15 a už asi 3 týden mám nepříjemný pocit v podbříšku.. Takový...

Zvětšené tvrdé uzliny pod uchem


Bolest břicha na pravo od pupku

Dobrý den již týden mne trápí bolest asi na pět prstů vodorovně na pravou stranu...

Bolest podbříšku po pohlavním styku

Dobrý den, měla jsem pohlavní styk s pritelem. Těsně po něm jsem začala cítit...

Dezinfekce předmětů u planých neštovic

Dobry den, synove prodelali nestovice. Nyni cekame na zaschnuti posledniho stroupku...

Hemoroidy

Dobrý den mužů se zeptat jestli jsou to hemeroidy? A jestli mi bude stačit nějaká...

Suchý dráždivý až dávivý kašel

Dobrý den, před 3 týdny jsem byla léčena antibiotiky Klacid. Nemoc byla doprovázena...

Lehká dysplazie čípku

Dobry den, chtela jsem se zeptat, chodim na pravidelne prohlidky ke gynekologovi...

Hlen ve stolici u dítěte

Dobrý den, můj syn (3 a půl roku) mívá občas hlen ve stolici, párkrát do týdne.Kaká...

Angelsound, jak je bezpečný?


Vysoky puls

Dobrý den, mám dotaz ohledně své osmnáctileté sestry. Měří 160 cm a váží cca...

Bolest pod žebry


Bolest v krku a afta


Musím mít k psychologovi doporučení?

Ještě k dotazu 220015. Musím mít k psychologovi doporučení, nebo se mohu objednat...

Mdloby

Dobrý den, cca od puberty jsem citlivější na změnu tlaku v okolí. Např. při...

Odběr krve

Dobrý den,chci se zeptat jestli jde zjistit infekční mononukleóza, nachlazení,...

Reklama
Zavřít