Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Polyneuropatie ?

Mozek a nervy Václav 26.4.2016

Hezký den Vám přeje V. Tájek, důchodce. Vzhledem k mé značně omezené hybnosti ( stav po TEP vpravo, nyní nekróza na levé straně, artróza kolenních kloubů ) jsem zvolil tento způsob jak Vás požádat o radu.
Tento můj zdravotní problém se objevil zhruba před 9 lety, kdy jsem začínal pociťovat jemné brnění konečků prstů na obou nohách. Nevěnoval jsem tomu pozornost až do r. 2010, kdy jsem v MN UL prodělal uvedenou TEP. Někdy v roce následujícím se dostavily bolesti bederní páteře s bolestí vystřelující do obou nohou. A tady se brnění prstů zhoršilo a přidala se oblast pod prsty. V roce 2013 jsem z důvodů bolestí bederní páteře byl hospitalizován v MN UL a zde byla po rentgenovém vyšetření zjištěna vyhřezlá ploténka v oblasti L5-S1vpravo. V tuto dobu se již brnění rozšířilo až do poloviny chodidel a ztratil jsem část motoriky v obou nohách. Následovalo vyšetření MR, 2x obstřik pod CT, bez odezvy. V prosinci 2014 mi na neurochirurgickém pracovišti v UL byla odstraněna stenóza páteřního kanálu i výhřez ploténky. Zákrok byl úspěšný, bolesti vymizely. Brnění v obou nohách přetrvalo (více na pravé) a nyní se rozšířilo prakticky na celá chodidla a ztráta motoriky také.
Projevy tohoto stavu
1. Mírné brnění pouze v odlehčené poloze
2. Zvýšené brnění při pokrčení prstů nohou nebo pohnutím nohy v kotníku, v sedě.
3. Zhoršení brnění při zátěži (stání, nebo chůze), kdy se po několika minutách přidá pocit oteklých chodidel ,,zdřevěnění“ nohou do oblasti lýtek, následováno podstatným zhoršením rovnováhy.
4. Mírné zlepšení stavu a jistoty po probuzení, které přetrvá řádově minuty.
5. Zvýšení ,,jistoty“ chůze když jsem bosý
6. Naprostá neschopnost postavit se špičky (na paty ano)
7. Vnímání tepla,chladu, tlaku apod. je na obou nohách zachováno.
Jen pro úplnost, nejsem alkoholik (10 let abstinuji), nemám diabetes, nevím o problému s cévním zásobením dk (i když poslední dobou mám nohy studené), ale jsem postižen CHOPN, nyní ji st.III. Mám kolísavý TK a zvýšenou tepovou frekvenci. Moje současná medikace : Anopyrin 1-0-0, Diclofenac 1-0-0, Zaldiar 1-0-0 (někdy zvýšená dávka podle stupně bolesti), APO OME 1-0-0, SPIRIVA 1-0-0, SERTAIDE DISKUS 500 1-0-1, TEZEO-dle potřeby. Redukce hmotnosti od zákroku o 15 kg.
Můj laický názor na tento problém je, že by se mohlo jednat o polyneuropatii zaviněnou stenózou páteřního kanálu a částečnou blokádu přenosu nervových vzruchů do obou dk. (n. ischiatikus, n. tibialis a jeho dalších větví). Prosím berte to s rezervou. Je mi jasné, že možných příčin je mnohem více. Jestliže se rozhodnete tento můj problém posoudit, v příloze Vám zasílám některé lékařské zprávy a zajímalo by mne,
• Jaký je Váš názor na popsanou situaci
• Zda existuje nějaká možnost alespoň částečného zlepšení (RHB vzhledem k ostatnímu stavu mého pohybového aparátu a k CHOPN by byla pro mne asi velmi problematická )
• Bylo by nutné podstoupit další neurolog. vyšetření ke stanovení diagnózy ?
• Proč je po nočním odpočinku stav trochu lepší a naopak proč se tak rapidně zhorší při chůzi (samozřejmě s oběma FH) (není zde nějaká souvislost s dalšími dvěma stenózami v téže oblasti které nebyly chirurgicky odstraněny?
• Doporučil byste nějakou podpůrnou léčbu (vitaminy ?)
• Může mít popsaný problém spojitost se zhoršenou defekací ?
• Je předpoklad že se tento stav bude zhoršovat ?
Předem Vám děkuji za jakoukoliv odpověď, nevzdávám se naděje alespoň mírného zlepšení chůze, protože v současnosti co krok s FH to je pro mne představa a vysoké riziko možného pádu.
Hezký den Vám přeje Václav Tájek

MUDr. Jana Harnová
Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Harnová


Váš dotaz odesílám k zodpovězení specialistovi

prim. MUDr. Vladimír Šigut
Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov, Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den pane Tájku.
Potíže s oslabením stoje na špičkách a trnutím v dolních končetinách mohou jistě odpovídat poškozen nervových vláken. Původ postižení a lokalizace mohou mít ale více možností. Polyneuropatie nemusí být jen při konzumaci alkoholu a cukrovce, i když toto jsou časté příčiny. Je vhodné vyšetření k vyloučení postižení štítné žlázy, některé krevní nemoci, poruchu vstřebání vitamínu B apod. Existují ale i zánětlivé polyneuropatie, dědičné atd. K tomu je potřeba podstoupit neurologická vyšetření, EMG nervstva a dle nálezů další vyšetření.Někdy další zobrazovací vyšetření páteřního kanálu, krve ale i mozkomíšního moku. Polyneuropati klasická se ale projevuje trnutím nejvíce v klidu. Stenosa páteřního kanálu může dělat poškození již od nervových kořenů vystupujících z páteře- zde se potíže zvýrazňují spíše při chůzi a záklonu. Vaše potíže mají spíše jinou podobu. Ukazují na možnosti poškození nervů až v oblasti bérce, kotníku, např v místech tzv tarzálních tunelů. Obzvláště pokud jsou i již nějak deformační změny v oblasti korníků. Posouzení opět již detailnější vyšetření EMG zkušeným lékařem a neurologem. Jsou možné lokální obstřiky úžinových míst, někdy vzácněji i zvážení operační revize místa poškození nervu. Ale vlivy se mohly i nakombinovat- poškození kořenů při zmíněné stenose, začínající neuropatie a lokální změny v oblasti dolních bérců. Po operacích TEP může také během operace dojít k poškození některých nervů pro dolní končetiny. Takto se toto mohlo postupně nakombinovat. Jednou již poškozené nervové vlákno je zranitelnější a vnímavější na další vlivy.
Zácpa s tímto souviset neměla. Mohou ji někdy zhoršovat i lky proti bolesti- např tramadol, který je i menší míře v Zaldiaru. Kůra s vitamíny B může mít podpůrný vliv. Rehabilitace- je možné vířivky na nohy / jsou k dostání i na domácí použití. Některé reflexní elektroprocedury na bederní páteř ev i na oblasti kotníků. Ne ale žádný ultrazvuk.
Vhodné jsou léky, které jsou na tzv neuropatické bolesti a potíže- ty v přehledu nemáte- např Neurontin, Lyrica. Provést vyšetření a nastavení léků a další rozhodnutí bude potřeba hlavně u svého neurologa.
Zdravím dr. Šigut

Související dotazy

Polyneuropatie
Dobrý den, dle výsledků EMG mám známky lehké polyneuropatie...
Polyneuropatie
Dobrý den, neurologem byla diagnostikována polyneuropatie,...
Polyneuropatie
Dobrý den, mám diagnózu polyneuropatie DK a zjistili...
Polyneuropatie
Dobry den, mel dotaz, konkretne jaka vysetreni krve...
Polyneuropatie
Dobrý den paní doktorko, již přes 2 měsíce trpím bolestmi...
Polyneuropatie
Dobrý den. Před rokem mi byla zjištěna polyneuropatie...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Polyneuropatie

Dobry den,jsem nervozni s obavou,proto muj dotaz. Beu Neurotin 300.mg 14.dni...

Polyneuropatie

Dobrý den, poprosím Vás o radu s následujícím problémem. Je mi 38 let, vážím...

Polyneuropatie

Dobrý den, moje tchýně(67 let) trpí již dlouhou dobu (cca 5 let)polyneuropatií....

Polyneuropatie

Dobrý den,dekuji za vaši odpověď na nás dotaz a ráda bych o hospitalizaci me...

Polyneuropatie

(neurologie) Dobrý den, měl bych dotaz k polyneuropatii, může toto onemocnění...

Polyneuropatie

Dobrý den ,prosím o vysvětlení ,tohoto roku v lednu jsem měl úraz páteře,...

Polyneuropatie

Prosím o vysvětlení co znamená nález po EMG vyšetření diagnoza G629 , demyelizacni...

Polyneuropatie

Dobrý den, mám diagnózu polyneuropatie DK a zjistili mi cukr (mám hodnoty 5,6-6,5),...

Polyneuropatie

Dobrý den, můj otec je po operaci kyčelního kloubu v roce 2018. Po operaci...

Polyneuropatie

Již přes dva měsíce trpím znecitlivění celého těla až po hrudní kost. -postupné...

Polyneuropatie ?

Dobrý den.Mám asi6let Polyneuropatii rukou a hlavně nohou.Beru Gabagama-40-3+denně-(dříve.Gabanox)a...

Polyneuropatie a bolest zad

Dobrý den Zhruba před rokem mi bylo řečeno že mám polyneuropatii. Neurolog...

Polyneuropatie a ledviny

Dobrý den, už čtvrtým rokem mne trápí polyneuropatie. Postupně už byly vyloučeny...

Polyneuropatie a perniciozni anémie

Dobrý den, léčím se na neurologii na polyneuropatii, ale prozatím se nezjistila...

Polyneuropatie a slinění

Dobrý den, Mám onemocnění HSMN. Dost často mám problém po ránu. Polštář je mokrý,...

Polyneuropatie při diabetes, tlumení bolesti

Mému otci je 8O let, přes deset let má diabetes, ne nijak vysoké hodnoty cukru,...

Polyneuropatie toxická

Dobrý den, před třemi měsíci jsem přestala pít alkohol. Ze začátku jsem pociťovala...

Polyneuropatie u leukémie


Polyneuropatie, bolesti páteře

Výsledek EMG: mírné snížení kmenové RV n tibalias vpravo,hraniční hodnota SRV...

Polyneuropatie, erektilní dysfunkce

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně vlivu dlouhodobé sexuální abstinence na zdraví...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Po vytržení zubu moudrosti mi po třech dnes napuchla dáseň

Dobrý den, po vytržení zubu moudrosti mi po třech dnes napuchla dáseň celkem...

Červené fľaky na žaludi

Uz asi pred 2 mesiacmi sa mi zacali robit cervene flaky na zaludi, ktore neboleli...

Protilátky u covid-19

Dobrý den, dnes jsem se nechala testovat na protilátky Covid 19,ale z výsledků...

Bolestivá bulka v okolí pochvy a na klitorisu


Acylpyrin

Dobrý den. Po domluvě s obvodní lékařkou se chystám brát před očkováním na covid...

Pocit plnosti břicha


Příčina pálení rtů

Dobrý den, je mi 14 let.Už asi třetí den mě pálí rty - z vnějšku.Balzám na...

Klacid, užívání alkoholu po dobrání antibiotik

Dobrý den, dnes ráno jsem dobral poslední tabletu atb Klacid 500. S manželkou...

Bolesti v podbřišku

Dobrý den, již druhý den mám bolesti v podbřišku jako při menstruaci a měla...

Obtíže po operaci karpálního tunelu

Jsem 2 mesice po operaci karpalniho tunelu na prave ruce. Nyni mam pooperacni...

Elicea 10mg - ještě jsem nezačal užívat, dost se jich bojím

Dobrý den. Je mi 36 let pracuji jako stavbyvedoucí, loňsky rok byl pro mě dost...

COVID protilátky


IRBBB na EKG

Dobrý den ,chci se zeptat co znamená iRBBB?znamená to ,že mám?Nebo můžu mít...

Špatné trávení po operaci žlučníku

Dobrý den, jsem téměř tři měsíce po laparoskopickém vyjmutí žlučníku, na...

Svědění kůže na vnitřní straně stehen

muj problém je svědění kůže na vnitřní straně stehen , vždy mi tam svědí ale...

Plynatost po laparoskopické operaci

Dobrý den, jsem po laparoskopii gynekologické..v po operace a v úterý mě pustili...

Pálení v krku a na pruduškách

Dobry den, Jiz par let mam v lete problemy s palenim v krku. jsem alergik...

Bolest kyčlí, borelioza

Dobrý den, poslední dobou mám bolesti kyčlí už je to tak přes 3 měsíce, mívám...

Lapani po dechu pri usinani

Dobry den pani doktorko. Pokazde kdyz se snazim v noci usnout, tak jeste...

Bodavá bolest stehna

Dobrý den, již nějakou dobu se mi stává,že mi jedním místem ve stejně (vnitřní...

Reklama