Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Polyp střeva

Trávení Kamila 13.7.2020

Dobrý den,

zhruba tak od prosince 2019 jsem měla na toaletním papíře jasně červenou krev. Myslela jsem si, že se jedná o nějaký hemeroid, protože jsem v roce 2016 rodila 3 dítě a všude kolem jsem to slyšela, že to může být z toho. V únoru a březnu 2020 se příznaky zhoršovaly a přidala se i tmavší krev a krvavý hlen. Z důvodu uzavření ordinace mého gastroenterologa (kvůli COVID19), kde se léčím s hiátovou hernii, beru prášky na lačno (ortanol). V té době asi cca 2 roky jsem je nebrala, až od zhoršení v tom lednu, kdy jsem navštívila chirurgickou ambulanci a začala je znovu brát z důvodu zhoršení. Po otevření ordinace jsem v květnu podstoupila kontrolu gastroskopii, kde bylo jen malé podráždění, histologie negativní. jelikož jsem měla problémy ohledně zmíněné krve a hlenu, podstoupila jsem i kolonoskopii, kde byl nalezen polyp o velikosti cca 2,5 cm. Z jeho povrchu odebrány vzorky pro histologii (výsledek negativní). 1.7.2020 byla provedena polypektomie (zpráva v příloze). Výsledek z histologie - pozitivní nález i v části stopky. Jelikož můj lékař má dovolenou, nemohu se ho zeptat na moje dotazy a jsem zcela v nervech, co dál. Je mi 42 let. 21.8.2020 jdu znovu na kolonoskopii k odebrání vzorků z místa, kde byl polyp pro kontrolu, zda bylo vše odebráno a nenachází se v této oblasti další buňky. Mohli by jste mi prosím odpovědět, zda by mohlo dojít k dalšímu šíření pozitivních buněk do jiných částí těla? Není kontrola 21.8. pozdě? Neměla bych navštívit nějakou onkologii? Dle prvního vyšetření v květnu mi pan doktor řekl, že mám zvětšená játra, není to něco společného s tímto nálezem? Bohužel z důvodu nemoci, nemám zatím lékařskou zprávu.
Chodím každý 3 rok k preventivní kontrole na MOÚ, Brno. Můj poslední preventivní onkologický program byl proveden dne 3.8.2017: výsledek (provedenými vyšetřeními nebyly zjištěny evidentní známky zhoubného nádorového onemocnění, vše bez patologických změn, bez známek malignity, okultní krvácení: výsledek negativní. Tento rok v srpnu bych šla na další prevenci.
Je možné, že toto bujení bylo (je) nějaký agresivní a rychlí růst?
Děkuji moc za Vaše vyjádření.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Šilarová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Všeobecný praktický lékař, ordinace Milevsko

Dobrý den Kamilo. Píšete, že nález histologie byl "pozitivní". V lékařské zprávě bohužel není popsána histologie, možná ji ani písemně popsanou nemáte k dispozici. To je ale pro vyjádření k problému velmi důležitá informace. Ve střevech se mohou nacházet různé druhy polypů, od těch zcela benigních, to znamená, že jde pouze o zmnožení či zduření normálních slizničních žlázek, až přes karcinomy, to znamená maligní nádory. Mezi tím je ale široká škála více či méně nebezpečných polypů. Některé jsou nebezpečnější a přistupuje se k nim obezřetněji, některé by se mohly "zvrhnout" do rakoviny až během několika let. Vzhledem k tomu, že lékař naplánoval kolonoskopii již na konec srpna, tak byl polyp spíše rizikovějšího charakteru, ale bohužel se nemůžu pro nedostatek informací lépe vyjádřit. Pokud by se histologicky jednalo o jasný karcinom, tak by skutečně byla vhodná časnější kontrola než koncem srpna. K možnosti dalšího šíření nebezpečných buněk do těla bude opět možné se vyjádřit až po kontrolní kolonoskopii, kdy se odeberou další vzorky z okolí odstraněného polypu. Pokud pan doktor dělal ultrazvuk břicha, kde popsal zvětšená játra a jinak tam nic jiného neviděl, tak toto s polypem nijak souviset nebude. Ptáte se, zda vyhledat onkologii. To bych za vhodné nepovažovala, stejně by potřebovali konečné vyjádření gastroenterologa stran lokálního šíření a to nebude možné do kontrolní kolonoskopie. Dále zmiňujete onkologickou kontrolu před třemi lety - během tří let může polyp běžně narůst, nesvědčí to určitě pro nějaké rychlé bujení. Vím, že je to pro Vás veliký stres a máte obavy, ale většina polypů je skutečně vyřešena tím, že se odstraní při kolonoskopii a není třeba další léčby. Naopak buďte ráda, že jste na kolonoskopii dorazila včas a problém se řeší. Váš dotaz ještě odesílám k dalšímu vyjádření gastroenterologovi. Držím palce. Dr.Šilarová

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Kamilo, pokud to dobře chápu, měla jste 1.7. kolonoskopii s polypektomií polypu o průměru 3,5 cm. Nyní jste obdržela výsledky histologie, kde je pozitivní nález včetně pozitivity části stopky. Na základě tohoto nálezu jste pozvána k další kolonoskopii na 21.8., přičemž ordinace je pro nemoc lékaře uzavřena celý červenec, jak jsem se dočetla na webu. Abych se mohla vyjádřit přesně, zda je možné čekat 5 týdnů na další kolonoskopii, potřebovala bych znát, jaký byl přesně histologický nález. Neměla byste možnost nascanovat ten? Vyžádat si ho v nemocnici (pravděpodobně bude v PC a v takovém případě by ho mohli vytisknout i třeba na interní příjmové ambulanci). Samozřejmě pokud byste měla pozitivní onkologický nález ve smysl karcinom prorůstající stopkou s nejasným ohraničením, pak byste měla být referována na vyšší pracoviště (do onkocentra). Ale vzhledem k tomu, že Vás lékař na onkologii neposlal a zve Vás na časnou kolonoskopickou kontrolu, lze se domnívat, že se jedná asi o "carcinoma in situ", tedy že sice polyp měl maligní charakter, ale veškeré maligní buňky byly při histologii v ohraničené části a tedy byly odebrány všechny resp. polypektomie problém vyřešila. Další možností je, že máte nález dysplastických buněk, což neznamená, že byste měla nádor, pouze prekancerozu. V takových případech je skutečně v pořádku časná kolonoskopická kontrola, což 21.8. Ohledně zvětšených jater - to bych do souvislosti nedávala, pokud nebyl prokázán ložiskový proces, jedná se pravděpodobně o steatozu/ztučnění jater, což je běžný nález v populaci, která se má dobře a příliš se fyzicky nenadře. Pokud jste měla před 3 lety kolonoskopii negativní, pak polyp narost celkem rychle, ale neznamená to automaticky, že se bude chovat agresivně i nadále, zváště když přesně nevím, o co jde. Pokud jste kolonoskopii před 3 lety neměla, pak je pravděpodobné, že už tehdy polyp mohl existovat. Pokud pošlete ještě nějaké informace (histologický nález), ráda Vám odpovím ještě jednou a buď Vás uklidním, že stačí kontrola 21.8., nebo se pokusíme Vám zajistit časnější péči. Samozřejmě chápu - věk, malé děti. Zdá se mi ale málo pravděpodobné, že by kolega gastroenterolog situaci podcenil, nálezy a postupy v gastroenterologii jsou celkem jasně dané. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Polyp střeva
Dobrý den, u mého tchána našli při operaci břicha...
Polyp
Dobrý den chtěla bych se zeptat mám po gynekologické...
Myom a polyp
Dobrý den, je mi 45 let, na vyšetření u gynekologa...
Polyp dělohy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na problém mé matky....
Polyp u konečníku
Polyp u konečníku. Dobrý den, již delší dobu mě trápí...
Polyp v děloze
Dobrý den, před 3 týdny mi byl (nebo mel byt) pod narkozou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Polyp na vaječníku

Dobrý den. Takto to mám psané v propouštěcí zprávě: Při distenzi media v oblasti...

Polyp na vaječníku

Dobrý den chtěla bych se zeptat.Před 4 dny jsem podstoupila laparoskopii z důvodů...

Polyp na žlučníku

Dobrý den, cca před 5ti lety mě zjistili na SONO polyp na žlučníku o vel.cca...

Polyp na žlučníku

Dobrý den, cca před 5ti lety mě zjistili na SONO polyp na žlučníku o vel.cca...

Polyp na žlučníku

Dobrý den, pane doktore, již 3 týden mám z ničeho nic bolest v zádek a spodní...

Polyp nebo myom v děloze (tělísko?)

Dobrý den, minulý měsíc mi byl při preventivním vyšetření na gynekologii diagnostikován...

Polyp nebo plod???

Dobrý den.Dnes jsem byla poprve na pravidelné kontrole u nového gynekologa.Ten...

Polyp nebolí cysta

Dobrý den prosím mam dotaz ,netrpim na cysty na vaječníku nic méně snad jednou...

Polyp pochvy

Dobrý den, měla bych gynekologický dotaz. Asi to bude úplná hloupost, ale...

Polyp rekta

Dobrý deň, som 24 ročná žena. Pred 4 rokmi som mala opakovanú análnu fisúru,...

Polyp střeva

Dobrý den, u mého tchána našli při operaci břicha Polyp ve střevě, který byl...

Polyp střeva

Dobrý de, můžete mi prosím říct za jak dlouho se může z polypu vyvinout zhoubný...

Polyp střeva

Dobrý den, Jsem po odstranění střevního polypu. výsledek, viz příloha. Polyp...

Polyp střeva a bolest břicha vlevo

Dobrý den. Zajima me výsledek histologie polypu odstraněno při kolonoskopii....

Polyp střeva, cysty

Dobrý den, dnes jsem podstoupila ambulantní kolonoskopii a to zejména z důvodu...

Polyp tlustého střeva

Manžel byl na odstranění polypů v tlustém střevě a tvrdí, že mu lékař řekl,...

Polyp u dutině ústní

Dobrý den, chtěla bych se optat, jak se řeší výskyt polypu v ústní dutině....

Polyp u konečníku

Polyp u konečníku. Dobrý den, již delší dobu mě trápí kožní výčnělek u řitního...

Polyp v děloze

Dobrý den, byl mi diagnostikován polyp v děloze o velkosti asi 1,5 cm, který...

Polyp v děloze

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohledně mého zdravotního...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bulka u vnějšího stydkého pysku

Dobry den, na vnejsim pysku (vedle vstupu do vaginy) se mi udelala vetsi (cca...

Přepažená blána

Dobrý den Je mi 17 let s s přítelem by jsme se chtěli pokusit o náš první pohlavní...

Zlomený palec u nohy


Cysta na játrech a vaječníku


Svědění nártů

Dobrý večer, jž několik let mě trápí svědění dolních končetin. Vůbec nevim čím...

Zimnice


Řidší stolice a antikoncepce

Dobrý den, můj dotaz se týká řídké stolice a také antikoncepce. Poslední týden...

MR kolene

Dobrý den,jsem po MR kolene s výsledkem-patol.ostře ohraničené ložisko infrapatellárně,prefemorálně...

Krční páteř, brnění ruky

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala. Před 14 dny mi začala z oblasti přechodu...

Zlomeniny kotníků

Dobry den, pane doktore, dne 16.6.2016 jsem spadla z kone a utrpela zlomeniny...

Léčba prasklých obratlů

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně mého otce (78 let). Do souč....

Svrab


Nejistota na nohách, pocit houpavé chůze

Dobrý den paní doktorko. Začnu pěkně od začátku. Mám sedavé zaměstnání, ale...

Bolesti na krku, levá strana z venku v okolí krkavice

Dobry den,3tydny zpet jsem vam psala s dotazem ohledne bolesti na krku,leva...

Kašel

Dobrý den,syn (3,5 let) již cca měsíc pokaslava teploty neměl nic. byli jsme...

Cysta ve slezině

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Pred časem mi náhodně na CT byla zjištěna cysta...

Stěhovavé bolesti po těle

Dobrý den,předem se omlouvám za rozsáhlý dotaz. 1/Jaro-léto 2019 jsem se potýkala...

Bolesti břicha po užívání železa

Dobrý den. Od minulého úterý mám nafouknuté břicho, když něco sním dostanu křeč...

Jak rychle působí lék na tlak?

Dobrý den. Mamka 81 let bere na vysoký tlak Betaxu a Modurertik. Někdy má ráno...

Bolest kolene

Dobrý den, nemohu kleknout na pravé koleno, je to, jako bych klečela na odřenině,...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.