Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pomůže mi v tomto případě rehabilitace nebo je to na laparoskopicky zákrok?

Ortopedie Iveta 24.10.2020

Dobrý den měla jsem úraz s kolenem před 2,5 měsíci lékař mi udělal MR a poslal na rehabilitaci.
Pomůže mi v tomto případě rehabilitace nebo je to na laparoskopicky zákrok?

1. doplňující informace 26.10.2020:
Dobrý den,
doktor mi ale neřekl, že je to na zákrok. A ani se k tomu moc neměl. Dostala jsem pouze rehabilitace. (Já chápu že je pandemie ) Nevím tedy, na koho se v tomto případě obrátit, když na to mám právo a potřebuji hlavně chodit. Od úrazu je to už dva a půl měsíce, kdy chodím s berlemi a jsem již velice vyčerpaná. Jsem živnostník a musím fungovat.
Divila jsem se, že mi původně chtěl dát rehabilitace a pak mi dělal MR a je divné, že mi neřekl, že to bude chtít laparoskopicky zákrok. Pan Doktor neoperuje a Mudr. Vastl má stop stav. S ním vím, že spolupracuje. Na koho se mám tedy obrátit kdo mi pomůže? Děkuji

2.doplňující dotaz 27.10.2020:
Dobrý den, bohužel je to ale už druhý úraz kolene, před 15 lety jsem měla již úraz podobného typu a to bylo myslím v Chomutově.
Je to už 2, 5 měsíce úraz se stal již před 15 lety. Proto ta obava, že ho nemohu ohnout.
Děkuji za odpověď.

3. doplňující dotaz 3.11.2020:
Dobrý den, takže říkáte, že stačí kvalitní rehabilitace. A co tedy znamená správa s MRI? Posílám ji v příloze.
Když mi rehabilitační sestra řekla, že pokud mám tuto zprávu, tak se to musí nějak řešit. Tak pak už tedy nevím, co s tím. Jak vlastně mohu kolenu zatěžovat nebo použít abych si ho ještě více nezničila?
Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, jako praktický lékař nejsem schopná přesně posoudit stav kolene a rozhodnout o způsobu léčby. Z mého pohledu a zkušenosti u jiných pacientů si myslím, že u Vás bude indikována artroskopie, laparoskopická operace kolene k vyřešení problému, který odhalila magnetická rezonance. Vyčkejte ale na odpověď našeho specialisty, ortopeda, kterému dotaz přepošlu ke zhodnocení. Určitě by Vám odpověď poskytl i Váš ošetřující ortoped. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Monika Frydrychová

Specializace: Ortopedie, Traumatologie Pracoviště: Ortopedická klinika Nemocnice Na Bulovce Praha

Dobrý den, Iveto. Chápu Vaši nervozitu, ale plyne hlavně z nedostatku informací. Po luxaci čéšky se jen ve výjimečných případech operuje hned. S výhodou je nechat koleno po úraze zklidnit, nechat sejít otok, nesmí se dále plnit, a mezitím cvičit svaly kolem kolena, které pomohou se stabilitou čéšky. Pokud je to úraz první a jediný, a dle MRI není uvnitř kolena volný fragment (což u Vás není), není artroskopický výkon nutný a už vůbec ne akutně. K operaci se přistupuje v případě, že se jedná o opakovaný úraz. Dobrou rehabilitací se můžete operaci i vyhnout. Je pak vhodné přechodně nosit na rizikové aktivity (sport, zaměstnání- nevím, jaká je Vaše profese) krátkou stabilizační ortézu, která udrží čéšku na správném místě, ale posilování svalů je naprosto klíčové (i pro úspěch případné operace). Držím palce, ať jste brzo fit! MF

Odpovídá lékař:

MUDr. Monika Frydrychová

Specializace: Ortopedie, Traumatologie Pracoviště: Ortopedická klinika Nemocnice Na Bulovce Praha

Dobrý den, Iveto. Děkuji za doplnění, ale ani rozestup 15 let mezi úrazy není jednoznačnou indikací k operaci. Z fotografie je vidět ochablost svalů L stehna, i když fotografie je trochu matoucí, vypadá to, jako byste nosila obvaz nebo ortézu na pravém koleni, úraz je dle dokumentace na levém. Je opravdu potřeba posílit svaly stehna, bez toho nebude ani sebelepší operace úspěšná! Ohnutí kolena je také otázkou rehabilitace, to operace nevyřeší. Pokud nemáte možnost nechat se ošetřit v místě Vašeho bydliště, zkuste se obrátit na lékaře v Chomutově. Je také vhodné zvážit, zda ev. zvolit pouze artroskopický výkon, nebo jinou alternativu pro stabilizaci čéšky. Ale to se bez vyšetření nedá naplánovat. Mějte se hezky a buďte trpělivá a pilná při rehabilitaci, vyplatí se to! MF

Odpovídá lékař:

MUDr. Monika Frydrychová

Specializace: Ortopedie, Traumatologie Pracoviště: Ortopedická klinika Nemocnice Na Bulovce Praha

Dobrý den, Iveto. Zprávu z MRI vyšetření jsem četla již při první odpovědi a není na ní nic, co by znamenalo nutnost operace. Já osobně bych na základě MRI nálezu operaci neindikovala. Ruptura mediálních retinakul se nerekonstruuje, stupeň poškození vnitřního menisku není také důvod k artroskopii. Myslím si, že rehabilitační sestra není vhodná osoba, kdo by měl o operaci rozhodnout. Operace by měla mít jasný cíl a měla by vést s jistotou ke zlepšení funkce kolena. Také jsem Vám psala, že to lze posoudit pouze při osobní návštěvě některého ortopeda. Ať už na operaci jdete nebo ne, rehabilitace je nutná součást léčby po takovém poranění. Stabilita čéšky se dá udržovat přechodně vhodnou krátkou ortézou s pelotou ke stabilizaci čéšky (doporučí a předepíše ortoped), ale klíčové je posílení svalů stehna, které mají vliv na pohyb čéšky a udržují ji přirozeně ve správné pozici. S téměř 3 měsíčním odstupem od úrazu můžete chodit bez opory, případně používat vhodnou ortézu na chůzi, posilovat stehenní svaly, ohýbat koleno do postupně většího rozsahu dle tolerance bolesti, můžete zapojit kolo (rotoped), pohyb ve vodě. Zkuste najít ortopeda, který koleno zkontroluje a podle nálezu Vám doporučí další vhodný postup. Držte se a hodně štěstí! MF

Související dotazy

Rehabilitace
Dobrý den, mám tátu po operaci aortální chlopně. Byla...
Rehabilitace
Dobrý den, před 7 týdny jsem prodělala operaci prasklého...
Dotaz k rehabilitaci
Dobrý den, Z důvodu otoku po zlomenině zánártní...
Zlomenina kotníku, rehabilitace
Dobrý den,chci se zeptat, měl jsem zlomeninu kotníku...
Týdenní rehabilitace
Dobrý den, mám partnera po krvácení do mozku. Trpí...
Zlomenina kotníku a následná rehabilitace
Dobrýden, koncem ledna jsem si zlomila kotníky na levé...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pomozte někdo

Ahoj, chci se zeptat na neco.. 7/1 jsem skoncila ms a 11/1 jsem mela pohlavni...

Pomožděná kost

Dobrý den. Propadl jsem mříží u kanalizace jednou nohou a zastavil jsem se o...

Pomožte mi prosím

Trvá to už od roku 2010 co sem měla nehodu , praštila sem se do čela a měla...

Pomucky pri osteoporoze

Dobry den. Me babicce (72) byla diagnostikovana osteoporoza patere protoze ma...

Pomuze operace?

Dobry den trpim bolesti kolen uz šest let, każdych ctvrt roku mi delali punkci...

Pomůže cefzil na toxoplazmozu?

Pomůže cefzil na toxoplazmozu?

Pomůže epidurál při porodu s dlouhodobým problémem LUMBAGO

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda byste mi doporučila epidurální anestezii...

Pomůže i na případný zánět?

Dobrý den, v prosinci jsem byla na umělém přerušení těhotenství, který se musel...

Pomůže mi operace krční páteře?

Dobrý den, popis MR krční a horní hrudní páteře z 8.6. 2015: Anamnesticky...

Pomůže mi to

Dobrý Den vzhledem k tomu , že trpím poslední dobou bolestmi břicha a průjmy....

Pomůže na chondromalacii čéšky nordic walking

Dobrý den, zajímalo by mne, jestli má nějaký smysl pořizovat si hůlky (nordic...

Pomůže sluchadlo? Sluch je prý nenávratně poškozen.

Dobrý den, dne 6.4.2018 jsem byla odeslána obv.lékařem na neurologii pro náhlé...

Pomůže v hubnutí stav zv. ketóza?

Dobrý den, chtěla bych vědět, jak přesně funguje ketóza, zda se dají takto spálit...

Pomůžete ? -DOPLNĚNÍ

dobrý den to sem zase já, jen sem chtěl doplnit to když se na něco upřeně dlouho...

Pomůžou rovnátka

Dobrý den chtel bych se zeptat jestli by rovnátka tuto mezeru stáhli i když...

Ponámahová bolest v oblasti kyčelních kloubů

Dobry den, po namahavejsi praci mi nad obje dve kycle vyskoci hrbolky ktere...

Ponechání části kořene zubu po extrakci

Dobrý den, ráda bych vás požádala o radu. Před 2 měsíci mi byla vytržena 4 nahoře....

Ponechání drátu v rameni

Ca před 15 lety jsem měl luxaci pravého ramene, byli mě po zhojení vyndány dvě...

Poničené vlasy po vši dětské

Dobrý den, je to asi 2 týdny co jsem se zcela zbavila vší, které jsem kdesi...

Ponižování

Dobrý den!Už nedokážu snášet věčné nadávky a ponižvání od svého trenéra.Stále...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Boláky na zádech

Dobrý den, již druhy měsíc mě trápí velké boláky na zádech. Většinou jsou menší,...

Trhání zubů - za jak dlouho, co a jak jíst


Furolin a alkohol


Implantace celého chrupu

Hezky den,mam více otázek,pracuji v cizině a mam velmi zkažený chrup,a to tak,ze...

Příčina pálení rtů

Dobrý den, je mi 14 let.Už asi třetí den mě pálí rty - z vnějšku.Balzám na...

Genitální bradavice


Šumění a praskání v uších

Dobrý den, už téměř před 2 lety jsem prodělala (neléčený) zánět dutin (krk,...

Poranění kůže stydkého pysku

Ahoj, mohlo se mi něco stát. Depilovala jsem si genitálie voskovými pásky a...

Jsem si nahmatala oválnou bulku na levé straně krku

Dobrý den, před více než 3mi měsíci, jsem si nahmatala oválnou bulku na...

Tepová frekvence

Dobrý den, rád bych se zeptal na tepovou frekvenci. Je mi 40 let dvakrát týdně...

Špinění


Pupínky na čerstvém tetování

V Pátek jsem byla na tetování, je to už mé druhé a poprvé jsem neměla žádný...

Skleroza aorty


Hučení v levém uchu

Dobrý den. Mám na Vás dotaz. Asi poslední týden vždy, když si lehnu, tak mi...

Hypertyroza

dobrý den, mám 8 let. syna, již 2roky se léčí na štítnou žlázu, ale mě se nezdá...

Bolest ramene, vystřelující do paže

Dobrý den, jsou to už 4 dnu, kdy mne z ničeho nic začlo bolet levé rameno. Objevila...

Bolestivý poševní vchod

Dobrý den pane doktore, mám už několik dní velký a nepříjemný problém. Bohužel...

Vermox a kojení

Dobrý den, objevil se u mě roup dětský, jsem kojící matka 3 měsíčního miminka,...

Můžu být těhotná se psem?


Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Reklama