Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Poruchy vidění a zvýšené D-dimery v těhotenství

Viera . 15.10.2013

Dobrý den, jsem ve 24 tt těhotenství. V průběhu posledních 5 týdnů jsem měla cca 5-6x poruchy zraku v rozmezí od 10 do 30 min. Z ničeho nic začnu vidět flekatě, určité části obrazu mi jakoby vypadnou, jsou jako šedé fleky (jako když se předtím podíváte do prudkého světla). Byla jsem u oční lékařky, která mě vzhledem k dříve diagnostikované trombofíli odeslala na hematologii s podezření na mikroembolizace. Hematoložka mi preventivně nasadila 2x deně Clexane 0,4 ml. Po týdnu píchání injekcí jsem byla na kontrolní odběry krve. Fibrinogen 4,72 g/l a D-dimery 0,77 mg/l. Závěr je ten, že hodnoty jsou sice vyšší, ale přiměřené stupni gravidity. Jenže jsou po týdnu aplikace Clexane. Hodnoty před aplikací neznáme. Chtěla jsem se zeptat, nakolik jsou jsou ty hodnoty ovlivněny aplikací Clexane? Je vhodné v aplikaci pokračovat? Pozn. Mám jedno dítě, za sebou jedno zamlklé těhotenství a je mi 37 let. Děkuji

Odpovídá:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den, uvedená hodnota D-dimerů je skutečně celkem přiměřená graviditě a léčbu nelze řídit podle ní, jde jen o pomocný test, jehož interpretace je často obtížná a graviditě obzvlášť. Pokud je jejich lehké zvýšení podmíněno hlavně graviditou (což lze předpokládat), pak na to aplikace Clexanu nemá vliv... Takže z hlediska indikace léčby jde o to, jaký jste měla nález na očním pozadí (zda to odpovídalo možným mikroembolizacím...) a také jaký typ trombofilie (jak "silný") máte. S touto znalostí je možné rozhodnout, zda v léčbě pokračovat a udělat by to měl Váš hematolog. Měla byste se s ním rovněž pobavit o tom, jaká další vyšetření absolvovat k posouzení potíží (ultrazvukové vyšetření žil nohou k detekci případné sraženiny jako zdroje mikroembolů?, echokardiografii k detekci případného defektu síňové přepážky, který by umožnil sraženině z dolních končetin se dostat až do oka? aj.). Věřte, že je mi nepříjemné Vás takto na dálku v době těhotenství znervózňovat uvedenými informacemi, prosím neváhejte se obrátit s jakýmikoliv dotazy na Vašeho ošetřujícího lékaře, který zná potřebné detaily a odpoví Vám proto přesněji... Přeji brzké uzdravení!

Související dotazy

Zvýšené d dimery v těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Těsně před porodem...
Zvysene D Dimery
Dobry den,mela jsem chvili bolest jakoby při nadechu,horecku...
D-diméry, jednotky
Prosím o vysvětlení jednotek, v nichž se měří D-dimery....
Zvětšené D-dimery
Dobrý den jezdím na Hematologii (D689 vada koagulace...
Elevace d-dimerů po operaci
Dobrý den, 23.3. jsem prodělala plastiku LCA, 4.4....
Zvýšené d-dimery
Dobrý den, včera jsem vám psala ohledně zvýšených d-dimerů....

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Poruchy trávení

Dobrý den. Mám již dva měsíce neurčité zdravotní potíže a musím přiznat, že...

Poruchy učení v důsledku anorexie

Dobrý den, mám dotaz, je mi 20 let, dřív jsem studovala na gymnáziu celkem obstojně,...

Poruchy vědomí a marihuana

Dobrý den,pane doktore. Od roku 2009 se léčím s poruchami vědomí. Prodělala...

Poruchy vidění

Dobrý den pane doktore, čas od času se mi stane, že vidím očima obraz jakoby...

Poruchy vidění

Dobrý den paní doktorko,už jsem zoufalá,tak se zkouším obrátit na Vás.Moje 5letá...

Poruchy vidění

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na poruchy vidění v možné souvislosti s krční...

Poruchy vidění

Dobrý den, je mi 47 let a před pár týdny jsem začal pozorovat poruchy vidění....

Poruchy vidění

Dobrý den, již delší dobu, skoro 10 let, mě trápí problém se zrakem, který se...

Poruchy vidění

Prosím o zvážení, zda za poruchy vidění příp. může i krční páteř,. Na oční jsem...

Poruchy vidění a řeči

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se vás zeptala na svůj problém. Stala se...

Poruchy vidění, bolest hlavy a zvracení

Dobrý den, po dobu posledních tří let mám docela nepříjemný problém. Vždy...

Poruchy vnímání

Dobrý den Od září tohoto roku se mi stále se zhoršuje jakýsi stav otupělosti...

Poruchy vnímání

Dobrý den přijde mi že mám non-stop snížené vnímání již 5 let,ale poslední dobou...

Poruchy vnímání

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na Váš názor. Naprosto nepravidelně (...

Poruchy vyprazdňování

Dobrý den, můj problém souvisí se zažíváním. Už od mala jsem měla problémy s...

Poruchy vyprazdňování u miminka

Dobrý den, můj dotaz se týká mé 7týdenní dcery. Našídoktorce důvěřuju, ale chtěla...

Poruchy zdraví po sexu

Dobry den, má přitelkyně trpí zachvaty dusivého kašle doprovazeného nadměrným...

Poruchy zraku

Dobry den..jednou i dvaakrát do půl roka se mi stane,že zničeho nic, začnu vidět...

Poruchy zraku

Dobrý den, již jednou jsem vám psala a hodně jste mi pomohl, proto se na vás...

Porusena mikroflora v pochve

Dobry den,od rijna mam stale problemy,mela jsem kvasinky,gardnellu,nyni zapachajici...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Skladování HA NuvaRingu


Oční kapky - těhotenství a kojení


Poštípání hmyzem


Mnohočetné obtíže


Tmavě hnědý výtok


MUDr. Miroslava Horníková

Ordinace revmatologie

Bylinné čaje zklidní váš spánek


Přípravek Heart tonic


Bolest za krkem

Dobrý den, mám problém s tupou bolestí za krkem. Asi před 5 dny jsem si...

Píchání u srdce při nádechu


Vitaminy


MUDr. Michal Fišara

Praktický lékař gynekolog

Bílá skrvna okolo znaménka


Asi pred tydnem se mi zvetsila uzlina v levem podpazi

Dobry den. Asi pred tydnem se mi zvetsila uzlina v levem podpazi,neni nijak...

Poškozené nervy


Rezistence v podbřišku


Antidepresiva


Mírné píchání v pochvě


Může užívání Detralexu maskovat krvácení z kolorektálního karcinomu?


Svědění pohlavních orgánů


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×