Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Poskozeni jater leky

Vnitřní lékařství Alex 8.3.2018

Dobrý den,
U pravidelné kontroly na diabetologii mi najedou vyšlo ALT 66,5 a AST 49,4.
( Bilirubín 21) na diabetes a tlak beru: 1x Glukofage 1000, 1x lipanthyl, 1x Trajenta 5mg, 1,0,1 x Ebrantil 30, 1x triplixam 5mg. Rozbory vždy v normě.
V prosinci 17 začala bolest v zádech, u pravé lopatky vystřelujíci do pravé ruky a brnění a mravenčení celé končetiny. Neurologie - injekce do zad, bohužel nevím čeho. Předepsán aulin 100mg granule a Dimexol. Pravděpodobně prochlazení. Těď mě čeká rehabilitace,
Nejsem náhodou otráven prášky? Doplnění informací: Bohužel hodnoty jsou ALT 66,50 má být 0,00-0-68 a AST 49,40 má byt 0,00-0,68 zatím to bylo vzdy ok.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobry den,nejsem si jist,zda mate v dotazu spravne uvedene hodnoty jaternich testu ALT 66,5 AST 49,4.Poku ano,pak by se jednalo o extremne tezke poskozeni jater.To by mohlo byt mimo jine zpusobeno i uvedenymi leky - napr.Aulinem. S takovymi hodnotami jaternich testu by Vas ale jiste necekala rehabilitace ale akutni hospitalitace nekde na interni JIP.S pozdravem MUDr.Tomandl

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Alexi, jestliže jsou Vaše hodnoty jaterních testů opravdu takto vysoké, jak uvádíte, tedy ALT 66.5 a AST 49.4, jděte, prosím, ihned na vyšetření na pohotovost do nějaké nemocnice, kde by Vás případně mohli hospitalizovat. Je třeba testy zopakovat, dovyšetřit další na stanovení příčin takového velikého zvýšení, provést ultrazvuk jater a případně další testy (pravděpodobně včetně biopsie jater), která by odhalila příčinu poškození jaterních buněk. Mohlo by se jednat o toxické poškození jater, které se někdy vyskytuje u podávání Aulinu. Vzácně se poškození jater vyskytuje i u podávní Vašeho léku na zvýšené krevní tuky. Je třeba vyloučit jaterní selhávání. Vyšetření neodkládejte. Pokud došlo k omylu a výsledk jaterních testů jsou jiné, než píšete, pak prosím opakujte svůj dotaz se správnými výsledky a vyhledejte Vašeho ošetřujícího lékaře. Ve všech případech doporučuji ukončit ihned užívání Aulinu. Kdybyste zežloutl, objevilo se krvácení, měl jste slabost, celkové zhoršení stavu, ztrácel jste vědomí, objevily se horečky, nebo byly jakéholiv další znepokojivé příznaky, například rodině by přišlo, že se chováte jinak, zvláštně, volejte okamžitě rychlou záchrannou službu. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den,pane Alexi, děkuji za doplnění Vašeho dotazu. V tom případě musím říci, že Vaše výsledky opravdu svědčí o závažném poškození jaterních buněk.Znamená to, že jaterní buńky se rozpadají. Hodnoty jsou velice vysoké a není nač čekat, jak už jsem Vám psala v předchozí odpovědi a také jak naznačoval pan doktor přede mnou. Určitě musíte přestat užívat Aulin, protože ten je známý tím, že u některých lidí způsobuje poškození játer. Doporučuji rovněž zatím neužívat Lipanthyl, byť pravděpodobně jej berete již delší dobu a nebude zvýšením vinen. Bez dalších odkladů jděte buď k praktickému lékaři, který Vám zařídí hospitalizaci nebo jděte na pohotovost do nějaké větší nemocnice, kde mají interní nebo rovnou gastroenterologické lůžkové oddělení. Vzměte s sebou výsledky vyšetření a buďte připravený na to, že si Vás v nemocnici nejpíše nechají k vyšetřování a pozorování.
Domnívám se, že bude nezbytně třeba podrobné vyšetření laboratorní, sonografické, zřejmě také další zobrazovací vyšetření jako CT či magnetická rezonance, také biopsie jater a sledování vývoje jaterních testů a funkcí těla. Je třeba vyloučit, že se jedná o jaterní selhání, které by Vás mohlo ohrožovat na životě. Mohlo by vyústit ve smrtelně nebezpečné a nezvratné poničení jater či transplanataci jater. Je pravda, že za zvýšením jaterních testů mohou stát léky jako Aulin, ale také je možná příčina jinde (jiná toxická příčina, virové žloutenky či další viry postihující játra, autoimunitní onemocnění a i jiné nemoci). To je potřeba neprodleně vyšetřit. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Poškození jater
Dobrý den, jsem po LCHCE 2010, v roce 2013 mi byla...
Leky a ochrana jater
Dobry den,chci se zeptat ,maminka a bratr maji lupenku,vyvolat...
Poškození jater
Zdravim. Chtěl bych se zeptat , asi tak před půl rokem...
Vyšší echogenita jater
Dobrý den, manžel byl na ultrazvuku jater kvůli špatným...
Ostropestrec a leky
dobrý den,zajímalo by mě jestli je možné pít čaj z...
Poškození jater a možnosti transplantace
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat v jakém případě je...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Posilovani svalstva po operaci

Dobrý den, už přes rok trpím Crohnovou chorobou a asi před 10 měsící jsem byl...

Posilovani v tehotenstvi

Dobry den, pred otehotnenim jsem posilovala 3-4 tydne jsem na zacatku 4 mesice....

Posilování v těhotenství

Dobry den, měla bych na Vás dotaz. V červenci jsem potratila a ted jsem znovu...

Posilováni´

Dobrý den, nějakou dobu posiluju na hrazdě a začala mi kvǔli tomu v oblasti...

Posilovanie svalstva pri artroze kolenného klbu

Dobrý deň pán doktor, chcel by som Vám položiť 2 otázky k nasledovnej téme,...

Positivni ANA, zvysene jaterni testy, neustaly kasel

Dobry den, Bydlim ve Velke Britanii a delam si obavy o me zdravi. Pred mesicem...

Positivni prvotrimestralni screening

Dobry den, absolvovala som ultrazvukove vysetrenie v 30tt, kde sa lekarka...

Poskodene nervy po chripke

Dobry den, Pred rokom som mala chripku, ktoru som dobre nevylezala a preslo...

Poskodeny meniskus a opuch kostnej drene hlavicky fibuly

Dobry den,mam 42r.,a uz niekolko rokov mam problem s kolenom, vzdy pri lyzovani...

Poskozeni jater

Dobry den,pred mesicem jsem prodelala meningitidu zpusobenou herpes virem.jaterni...

Poskozeni mozku ,spatne urcena diagnoza

Dobry den.Pred 2 roky mi byl dg.incipidus diabetes centralis,nasledne hyponatremie,a...

Poskozeni vazu pod kolenem

Dobry den pane doktore, jsem na dovolene v Indii a nemam pristup k lekari, proto...

Poskozeny nerv - sekvestr

Pred tydnem jsem byl na operaci sekvestru L4/L5, kdy jsem mel utlak nervu do...

Poskytování lékařské péče

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdo by hradil lékařskou péči, když mám soukromý...

Poskytuje očkování proti hepatitidě A+B celoživotní ochranu?

Dobrý den, je to asi 10 let, co jsem byl očkovaný na hepatitidu A+B (Twinrix...

Posledne hodiny ma trapy svrbenie pokozky a vyskyt skvrn jak po zihlave

Dobry vecer, som na ukraine v Odesse dovolenkovej oblasti. Posledne hodiny ma...

Poslední 2 měsíce mě pálila žáha.

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně problémů se zažíváním.Poslední 2...

Posledni 3 mesice me znepokojuji, protoze mam velmi slabe menstruacni krvaceni

Dobrý den, jsem rok a pul po sekci. Menstruace mi zacala po 8 mesicich. Posledni...

Poslední 4 dny mě trápí horkost obličeje

Dobrý den, poslední 4 dny mě trápí horkost obličeje, ale hlavně uší a pod ušima....

Poslední asi tři měsíce mám v ejakulátu takové drobné rosolovité hrudky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat.Posledni asi tři měsíce mám v ejakulátu takové...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Píchání v nohách

Dobrý den, už víc jak měsíc mám problém s tím že mi vystřelí bolest do lýtka,...

Velikost penisu

Dobrý den, Je mi 21 let a můj problém spočívá v tom, že mám malý penis, nebo...

Křeče v břiše

Dobrý den,před 20 dny jsme měli oslavu narozenin a já to přetáhl s alkoholem...

Vyšetření moče a lichořeřišnicové kapky

Dobrý den, mám mít 24 hodinový sběr moči před vyšetřením ledvin a ještě k...

Pálení chodidel a lýtek

Dobrý den ,jsem tři měsíce po porodu.Každy den mě od rána pálí chodidla ,při...

Doléčení slepáku

Dobrý den mám takový dotaz mám po laparoskopické operaci slepáku a po 10 dnech...

Pohyby

Dobrý den začínám 15 týden kdy mužu pociťovat pohyby mám 5 těhotenství a jak...

Velikost pánve pro porod

Dobrý den, jsem ve 20.týdnu těhotenství a při poseldní návštěvě mi sestřička...

Časté mrkani dítěte

můj syn (2,5 roku) začal ze dne na den dost často pomrkávat. Není to takové...

Gynekologické krvácení

Dobrý den, asi před týdnem mi skončila menstruace a hned den po té jsem měla...

Mykóza třísla

Dobry den,v třísle se mi udelala asi pred tydnem tato vyrazka,ktera ani nesvedi.Nevite...

Léky Xados

Dobrý den, trpím alergií na trávy a můj alergolog mi předepsal lék Xados....

Srdeční arytmie

Dobrý den, je mi 19 let a poslední skoro tři týdny mám mírné potíže. Pocituji...

Operace pro ARNOLD CHIARIHO MALOFORMACI I.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jsem 9 let po operaci pro ARNOLD CHIARIHO MALOFORMACI...

Nevolnost po lumbální punkci

Dobrý den, jsem 7 den po lumbální punkci (antraumatickou jehlou, podařila se...

Prodleva v očkování

Dobrý den, dcerka (dnes 9měs.) je často nemocná. Opakované virozy se zvýšenými...

Ztráta sexuální apetence

Dobrý den, prosím Vás o radu či doporučení co s tím. Je mi skoro 27 let. Mám...

Bulka pod bradavkou

Dobrý den, je mi skoro 18 a asi od přelomu 14-15 let mám pod levou bradavkou...

Osteochondroza bérce

Dobrý deň Mám 16 rokov a mám osteochondrozu píšťaly a ihlice mám to mierne...

Endometrióza v pupíku

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat zda-li ložisko endometriózy v pupíku,když...

Reklama
Zavřít