Poškození jater
Dobrý den,
jsem po LCHCE 2010, v roce 2013 mi byla zjištěna steatoza jater. Tehdy BMI 33. Žádné potíže jsem neměl. Očkován proti inf. hepatitidě A a B (někdy mezi 2010 a 2013), v minulosti žádné infekce jater. Paralenu se vyhýbám, perorální antibiotika v minulosti velmi zřídka, v prosinci 2015 oGTT - intolerance glukozy negativní. V prosinci 2016 (BMI 33) jsem byl 3 týdny nemocný s virozou dýchacích cest, měl jsem chuť na mléko, tak jsem pil jsem litr mléka denně (většinou plnotučné a večer) po dobu těch 3 týdnů (vůbec mi nedošlo, že to na steatozu není dobré). Viroza (neschopenka) skončila 19. prosince. 25. prosince jsem prožil silný pracovní stres a vzápětí přišla jednodenní (jednonoční) střevní infekci s průjmem a zvracením. Následující týden jsem omezil příjem potravy (večer jen zelenina). 31. prosince jsem omylem vypil asi 15g jedlé sody, následovaly asi 2 týdny omezení příjmu potravy, cokoliv kromě sucharů mi způsobilo bolesti žaludku. 5. ledna laboratoř v moči bilirubin 0, bílkoviny 0, glukoza 0. 6. ledna jaterní test ALT 1,12, AST 0,74, GGT 0,45, ALP 0,94 ukat/l, glukoza 5,65 mmol/l, Bili celk 14,1 umol/l, Bili přímý 6,7 umol/l, ostatní v normě. 12. ledna gastroskopie, jícen, žaludek i D3 v pořádku, políčkování a otoky v bulbu duodena, celiakie později vyloučena histologií i imunologií. Jaterní testy z 19. ledna rovněž zvýšené, glukoza rovněž mírně nad limit (ale přesné hodnoty mi lékař nesdělil).
Hodně jsem za tu dobu zhubnul, BMI mi spadlo na 29,4. (tj, asi o 10 kg). Nyní jim již dost (5x denně menší porce) dietní jídlo přirozeně netučné, hlavně brambory, vařená mrkev, vařené kuřecí, banány, rajčata, bílé pečivo, jogurty, kysané mléko, ale přesto občas cítím bolesti v oblasti pravého podžebří, stolici mám jednou za několik dní a dost světlou hnědou (nicméně okultní krvácení vyloučeno). Pokud udělám nějakou sebemenší dietní chybu (například 100g krůtí šunky), rozbolí mě navíc i hlava a chce se mi spát. Testovací proužek moči ukazuje někdy bilirubin na stupni +. Alkohol jsem téměř nepil ani dřív, sklenička vína jednou za měsíc, teď ho nepiju vůbec. Nekouřím. Kromě diety jsem přidal na doporučení PL flavobion.
Bojím se, že jsem tou kombinací "mléčné diety" v prosinci a hladovění v lednu zhoršil steatozu až do fibrozy, začínající cirhozy nebo prostě patologické fáze NAFLD resp. NASH. Vím, že játra mají velkou regenerační schopnost, ale ne všechno se dá zvrátit. Je možné, že jsem si touto eskapádou způsobil nějaké vážné nebo trvalé poškození jater?
Dobrý den,
Vámi popisované stravovací výkyvy určitě jistý vliv na funkci jater mít mohly. ...