Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Posun L5-S1

Homeopatie a alternativní léčba Pěva 13.2.2013

Dobrý den pane doktore, předem děkuji za Vaši odpověď. Chtěla bych znát Váš názor na můj zdravotní stav. Jestli mohu požádat i o laické vysvětlení. Již od roku 2001 se "léčím" s bolestmi páteře. Bohužel můj neurolog mi neustálé dává pouze léky od bolesti- Zaldiar. Jinak se mnou nic nedělá. Posun L5-S1 byl v roce 2003 - 4mm, v současné době je 15mm. Poslední lékařská zpráva z akutní návštěvy pohotovosti zní takto: Na CT páteře z 2009 anterospondylolistesa L5 I.st., spondylolýza oblouku chondrosy a spondylartrosy.Laségue vpravo od 45 st. s pseudoradikulární iritací. Páteř: prosáknutí nad sakrem, citl. SIS oboustranně s dif. nad L páteří. Mírn á desaxace ad sin., blok do AF, extenze omezená, inklinace váznou bilat. Stoj na špicích nesvede, na patách omezeně. Chůze antalgická. Res: lumbosakralgie pravostranné akutně exacerbované s blokem LS páteře na terénu degenerativních změn, v.s. instability páteře a svalové vazivové dysbalance. RTG vyšetření: napřímená bederní lordoza. Hypoplastická meziobratlová ploténka L5-S1. Spondylolisthesa L5 s posunem ventrálně 15mm, téměř o 1/3 šíře obratl. těla, linie projasnění v interartikulární části oblouku L5 na snímku v bočné projekci- susp. spondylolýza. Ojedinělý drobný Schmorlův uzel v dolní krycí ploténce L2. Naznačený Baastrup sy L3-5. Mnohokrát děkuji za odpověď. S pozdravem Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie Pracoviště: Naprapathy Klinika

Zhoršení za 6let o 11 mm není dobré. Je ovšem otázkou , proč tomu tak je. Nález na CT ukazuje sice již docela vážný posun, výsledek klinického vyšetření zatím naštěstí až tak dramaticky nevyznívá. Předpokládám, že jste kromě léků také absolvovala rehabilitační léčbu, fyzioterapeutickou a dle zácviku jste také cvičila. Pokud ne, pak by to opravdu nebyl ten nejlepší přístup k Vaší páteři. To ovšem neznamená, že by nemohl být stejný nález na CT i za ideálního léčebného přístupu, který jsem právě stručně popsal.Zpětně těžko hodnotit. Vaše bolesti v této chvíli dle popisu vyšetření vyplývají z funkčních poruch páteře a okolí páteře, ze svalové dysbalance. Nehledě na minulost je třeba začít cíleně rehabilitovat, aktivní lékařská fyzioterapie může stále zlepšit situaci, Vaše cvičení po zácviku stabilizovat,. Nález zatím neukazuje , že by bylo třeba uvažovat o operaci. ani to však nelze v brzké době vyloučit. nelze však na to soudit pouze dle nálezů.

Související dotazy

Výhřez L5/S1
Dobrý den, Prosím o názor, zda bych měla podstoupit...
Výhřez ploténky, L5/S1,
Dobrý den, můžete mi prosím, vysvětlit nález CT, RTG,...
Nález z MR, L5/S1
Dobrý den. Můžete mi, prosím, vysvětlit nález z MR?...
Vyhřezlá plotýnka L5/S1
Pane doktore můžete mi,prosím přeložit popis MR- L5_S1...
Spondylolisthesis L5/S1
dobrý den pane doktore. už vícekrát jste mi dobře poradil...
Prolaps L4/L5, L5/S1
Dobrý den, před 2 lety mi byl diagnostikován Prolaps...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Posudek o zdravotní způsobilosti

Dobrý den, musím být pojištěncem některé zdravotní pojišťovny v čr, abych od...

Posudek o zdravotní způsobilosti k výkonu práce

Dobrý den, letos končím studium všeobecné sestry a již mám domluveno zaměstnání...

Posudek o zdravotní způsobilosti k výkonu práce

Dobrý den, letos končím studium všeobecné sestry a již mám domluveno zaměstnání...

Posudek pro pojišťovnu

Dobrý den, měl jsem úraz kolene, kde podle diagnózy jsem měl natažení předního...

Posudenie závaznosti stavu a moznost napravy

Nález na CT zobrazení není náupadný, pokud potíže jsou opakované a vedou k opakované...

Posudková činnost

Ráda bych znala ještě názor specialisty: do jaké kategorie stupně invalidity...

Posudkové lékařství

Dobry den , dekuji za odpoved ale neodpovedel jste mi na muj dotaz , zajima...

Posudok magnetickej rezonancie

Dobrý deň,prosím posúdiť magnetickú rezonanciu.Na neurológiu chodím na kontroly.Bolesti...

Posun bederních obratlů

Dobrý den. Ortoped mi, podle RTG sdělil, že mám větší posun dvou bederních obratlů,...

Posun krčního obratle

Dobrý večer, to je asi vše co jsem se dozvěděla u lékařky. Předepsala mi ultrazvuk...

Posun lebečních švů

Dobrý den, mám problém s motáním hlavy, nejvíce večer po ulehnutí do postele....

Posun menses, antikoncepce

Dobry vecer potrebovala bych oddalit menstruaci jen treba o tyden,ale doktorka...

Posun menstruace

Dobrý den, potřebuji posunout menstruaci. Beru HA Janggee. Můžu po dobrání...

Posun menstruace

Dobrý den prosím o radu jak oddálit menstruaci o 14 dní. Beru antikoncepci VIOLETTA,...

Posun menstruace antikoncepcí

Dobrý den pane doktore, můžete mi prosím poradit... Dva měsíce jsem brala antikoncepci...

Posun menstruace, pálení při močení

Dobrý den, stalo se mi při pohlavním styku to, že jsem krvácela myslím si, že...

Posun meziobratlové ploténky

Prosím o objasnění: kyfotické postavení, spondylóza a spondylartróza, chondroza...

Posun obratle

Dobry den. Dobry den zasel jsem k lekari z duvodu bolesti zad bederni patere.Syn...

Posun obratle bederní páteře

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda je reálná náprava této diagnózy a pokud...

Posun očkování

Dobrý den, mám dotaz ohledně povinného očkování mého 6měsíčního syna.Narozen je...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění dolních končetin

Dobrý den, Pár týdnů me trápí svědění nohou. Stává se to jen večer kdy lehnu...

Bílá tečka na straně dásni

Dobrý den, O prázdninách odjíždím na tábor a tak bych potřebovala nutně poradit....

Vysazení antikocepce

Dobrý den, jeden rok užívam HA Lyndinette 20. Nyní jsem se rozhodla ji vysadit....

Antibiotika a antikoncepce

Dobrý den, zajímalo by mě, zda antibiotika Roxithromycin-ratiopharm ovlivňují...

Sex při zánětu močového měchýře


Včera jsem si udělal výron kotníku.

Dobrý den, Včera jsem si udělal výron kotníku, lékař mi dal ortezu. Rad bych...

Bolest zad ustoupila, ale udělala se mi po injekci malá bulka a z té mi střílí silní bolest do jedné nohy

Dobrý den, před časem jsem dostal injekci na bolest zad. Bolest zad ustoupila,...

Hypofunkce štítné žlázy a rozhozená psychika

Dobrý den paní doktorko, ještě bych ráda doplnila můj včerejší dotaz. V dotazu,...

Zarudnutí v oblasti třísel

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co může být příčinou zarudnutí pokožky v...

Rozbití rtuťového teploměru

Dobrý den, ráda bych se na vás obrátila ohledně rozbití rtuťového teploměru....

Vředy v obličeji

Dobrý den,zhruba před rokem jsem se léčil se zánětem dutin.Behem léčby se mi...

Vysazení antiko

Dobrý den. Prosím vás potřebuji poradit. Brala jsem antiko Artiziu. vysadila...

Dráždění na průduškách

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - již asi 3 týdny mívám takový dráždivý pocit...

Problémy po revizi dělohy


Pálení na hrudi a zad

Dobrý den pane doktore, asi před měsícem jsem začala pocitovat pálení na hrudi...

Kombinace léků

Dobrý den, prosím o radu ohledně kombinace léků. Onemocněla jsem anginou - beru...

Otok po zlomenine palce

Dobry d'en. Na treninku bojoveho umeni jsem si pri vyskoku a kopnuti do vysky...

Chronický zánět dutin

Dobrý den, mám již více než rok problémy s bolestmi v oblasti nad horními zuby....

Vysazení antiepileptik a úzkost

Dobrý den, již 4 roky se léčím na neurologii kvůli migrénám. Po 4 roky zkoušíme...

Vysazení antidepresiva Elicea10mg

Dobrý den, je to týden co jsme po 11 měsících vysadila antidepresivum Elicea...