Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Potíže s břichem

Trávení Prokop 18.10.2017

Mírné ale už asi měsíc trvající bolesti v horní části břicha.

Nejdříve to začalo celkem silnou lokalizovanou bolestí pod pravým žebrem trvající jedno odpoledne spojenou se svíravým pocitem vyraženého dechu (pocit jako když člověk běží s plným břichem, dostane ránu do břicha nebo když si přisedne varlata). Ty se mi vrátily po několika dnech ale pak ustoupily. Od té doby ale v těch místech cítím občasné mírné zabolení, možná vyvolané jídlem nebo prudším pohybem (tím si ale nejsem jistý). Myslím že je čím dál slabší takže ať to bylo cokoli snad se to hojí. Ale mimo toho se k tomu přidaly pocity plného břicha, a řezavé chvilkové bolesti v oblasti žaludku. Kručení a pohyby ve střevech, větry, a občasný mírný průjem se změnami barvy stolice (nejdříve abnormálně světlá, pak zase tmavá)

S problémy jsem byl po prvním týdnu (ona silnější lokalizovaná bolest) u praktické lékařky, a popsal jí že to bude asi podrážděný žlučník (podle symptomů co jsem si našel na intenertu). Nutno říci že jsem poslední rok a hlavně poslední měsíc jdel dosti mastné jídla (topinku ke každému objedu, často bramboraky, několikrát týdně sáček chipsu) takže bych se nedivil. S tím jsem pochopitelně po prvních bolestech přestal, a snažím se jíst zdravě (rýži, ovesné vločky s jogurtem, zeleniu) a beru laktobacily a vitamin C. Přítelkině říká že jsem zhubnul, což je asi pochopitelné s ohledem na změnu jídelníčku a menší chuť na jídlo (nejde o nechutenství, pouze teď jím věci které mi zrovna moc nechutnají). Doktorka mi odebrala krev (viz. příloha) a dala žádanku na sono, ktere jsem měl oboje úplně v pořádku.

Důvod proč sem píšu je, že jsem nervózni z toho, že se to ještě za asi 4 týdny úplně nespravilo. Nějaké zažívací potíže nebo i podrážděný žlučník jsem měl už dříve, ale vždy max. několik dnů. Každé ráno mám pocit že už je to v pohodě dokud v klidu ležím, ale pak mě (nějakou dobu po probuzení nebo po snídaní?) zabolí pod žebrem, nebo řezavě žaludek, a v průběhu celého dne to pak pobolívá a kručí a nadýmá. Myslím že se to rozdráždí jak se v průběhu dne pohybuju, jím nebo sedím a žebra mi tlačí na břicho. Večer mám pak mírný/neurčitý pocit že celá horní část břicha je tak nějak vevnitř podrážděná (pálení? jako nos při rýmě, ale mírně, možná si to jen namlouvám). Nijak to nereaguje když si břicho třeba promnu/promasiruju rukou, ale raději jsem neskoušel moc tlačit. Akutní problémy nejsou nijak výrazné, neomezují mě v praci a bolest je jen mírná a občasná. Ale pořát se obávám aby to nebylo něco vážného (v nejhorším případě napr. rakovina slinivky, nebo něčeho jiného). Prý je to v mém věku (33) hodně nepravděpodbné, ale znám takové případy. Co se týče rizikových faktorů jsem zapřísáhlý abstinent, nekuřák, ale nikdy jsem nejedl moc zdravě a nesporotoval, mám sedavé zaměstnání výzkum/programování. Samozdřejmě si uvědomuju že je v tom spousta psychiky že člověk hned myslí na nejhorší.

Nejsem si jistý nakolik dosavadní testy vylučují moje obavy. Moje praktická lékařka říkala že jo, ale co jsem četl je to docela obtížné diagnostikovat. Taky jsem uvažoval o nějakych alternativách a okolnostech, které by stím mohly souviset: 1) při nějakém škádlení mě přítelkyně bouchla do břicha že jsem chvílí lapal po dechu, ale nepamatuju si už jak dlouho před těmi prvními bolestmi to bylo (četl jsem že zánět slinivky může být způsoben takovou ránou) 2) Rozpadl se mi zaplombovaný zub a nějaký malý ostrý úlomek (ne plombu) jsem polknul, tak jestli mi nepoškrábal žaludek a střeva. 3) Před pár lety jsem měl pozitivní test na Helicobacter, ale doposud jsem nijak zvlášt zažívacími problémy (žaludeční vředy) netrpěl. 4) zaslechl jsem že nějací lidé v okolí Strosmajerova naměstí kde bydlím měli nějaké střevní potíže z vody, i když sem na internetu nic nenašel, raději teď piju je převařenou vodu.

Trochu se zdráhám to příliš detailně řešit s moji praktickou lekařkou nebo chtít další testy, protože asi před 4 roky jsem měl nějaké neurčité neurologické problémy které začali týdení bolestí hrudníku (fascikulace, brnění rukou, nespavost, malátnost, zavratě) a po asi půl roce co jsem ji s tím otravoval a chtěl různé testy (tedhy zjistili ten helicobakter) se nic nenašlo (teoretizoval jsem o roztroušené skleroze a borelize) a přešlo to bez vysvětlení, tak má asi důvod mě mít mě za hypochondra (ostatně tehdy jsem taky psal na ulekare.cz). Na druhou stranu od té doby jsem u ní nebyl, tak by snad mohla vědět že nechodím s každou blbostí jako nachlazení.

Protože mám odjet 6.listopadu na 18 měsíců post-doc do německa, chtěl bych mít do té doby jasno že to není nic vážného a že se to spraví, protože řešit nějaké testy v německu, nebo jít tam k doktorovi když se to zhorší bude o dost větší problém. Tak jsem si říkal že názor ještě jiného doktora by mohl pomoct.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Bačová


Prokope, pokud bylo sono přehledné a vše bylo v pořádku včetně odběrů, je nepravděpodobné, že byste trpěl nějakým závažným onemocněním. K Vašim poznámkám: 1) při zánětu slinivky by byly odchylky v laboratoři a nález na sonu, 2) nepravděpodobné, 3) zánět žaludku nebo žaludeční vřed by se prokázal na při gastroskopii. Toto vyšetření by se ještě mohlo doplnit, 4) nedokážu posoudit. Pokud Vaše potíže trvají a trápí Vás, zajděte ještě za Vaší lékařkou. Bylo by možné doplnit kultivašní vyšetření z výtěru z rekta, dále vyšetření na parazity. Jak už jsem psala, ke zvážení gastroskopie případně dovyšetření na gastroenterologii. Mimo to mohou potíže souviset s muskuloskeletálním systémem, nebo jím být zhoršovány (nesportujete, sedavé zaměstnání). Jestli máte takový strach z rakoviny slinivky, je možné ještě vyšetřit tzv. onkomarkery. Osobně si nemyslím, že je toto vyšetření nějak diagnosticky přínosné, můžete ale o něj lékařku požádat jako samoplátce, pokud to nějak pomůže Vaší psychice. Ještě se Vám vyjádří specialista z naší konzultační ambulance. S pozdravem MUDr. Barbora Bačová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Prokope, Vaše obtíže opravdu podle popisu vypadaly na onemocnění žlučníku, pokud se ale laboratorně nic neprokázalo a sono žlučníku i žlučových cest je bez patologického nálezu, pak se nedomnívám, že by se Vaše úvahy dál měly ubírat tím směrem. Nevím, jaké laboratorní testy Vám Vaše lékařka nechala udělat, bohužel se mi přes veškerou snahu nedaří otevřít přílohu, ale obvykle se nenabírají enzymy slinivky ani onkomarkery, oboje je možné doplnit. Nebojte se svěřit své ošetřující lékařce se svými obtížemi. Každý člověk vnímá a prožívá svoje nemoci jinak a i ty, které jsou "jen" ze stresu či obav, mohou být velice nepříjemné a zaslouží si pozornost a vyloučení závažných nemocí.
Vzhledem k tomu, že již v minulosti jste měl Helicobactera, bylo by rozumné nechat se vyšetřit na gastroenterologii, je to infekce, která se opakovává. Podle výsledků se pak rozhodne, jakým způsobem postupovat dál.
Rozhodně pokračujte v dietních opatřeních, podle toho, co popisujete, dělá Vám ta změna dobře a obtíže (bolesti) se Vám mírní. Někdy i neškodné podráždění žlučníku, žaludku či střev nevhodnou stravou může doznívat takhle dlouho. Zamyslete se ale nad tím, jakou stravu nyní jíte, jak je upravena, zda je dobře stravitelná, jestli není příliš nadýmavá. Někdy i změna jídleníčku ke zdravějšímu a lehčímu stravování může vést k nezvyklým trávicím obtížím. Například jste mohl do stravy zažadit více luštěnin, zeleniny či ovoce, které Vás nadýmá, či se špatně tráví. Sledujte, jestli to není některý druh jídla, který Vám obtíže vyvolává a ten pak zkuste vynechat.
Pokud se nepřijde na příčinu Vašich obtíží a budou trvat občasné bolesti pod žebry, můžete zkusit navštívit na doporučení praktika rehabilitačního lékaře, který Vám vyšetří bránici. Někdy v místech žlučníku bývají bolestivé blokády, které lze vhodnou rehabilitací odstranit.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Potíže s dýcháním
Dobry drn mam potiže s dychanim občas a už mě třidni...
Potíže s břichem
Dobrý den, už cca 2 roky mám potíže s břichem. První...
Potíže s dýcháním
Dobry den uz pres rok mam potize s hrudnikem a dychanim...
Potíže s močením
Dobrý den, Chtela bych se zeptat ohledně svého...
Potíže s chůzí
Dobrý den, můj problém trvá už od puberty. Je mi 35...
Potíže po přeléčení uroinfektu
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. Během tří...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Potíže s akné

Dobrý den, bude mi 17 let a mám problémy s akné. Ty řeším už od začátku puberty....

Potíže s akné

Dobrý den, trápí mě silné akné po celém obličeji (v tuto chvíli takové malé...

Potíže s akné

Dobrý den, je mi 21 let a mám potíže s akné,akné už mám několik let,není...

Potíže s antikoncepcí

Dobrý den , chtěla bych se zeptat zapomněla jsem tabletku antikoncepce luisea...

Potíže s antikoncepcí

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se mi může po užívání antikoncepce...

Potíže s antikoncepcí

Dobrý den. Mám problém s antikoncepci a bojím se případného otěhotnění. Již...

Potíže s bederní a krční páteří

Dobrý den, Mám potíže s bolestí bederní a krční páteře,jsem po operaci pravé...

Potíže s bederní páteří

Dobrý večer, už rok a půl se léčím s bolestmi zad, jsem dvakrát po infuzich,...

Potíže s bolestivou menstruací

Dobrý den, mám již zhruba od října potíže s bolestivou menstruací, nezabírají...

Potíže s bratrem- bojím se, že někomu ublíží

Dobrý den, Bydlím se svým mužem v dost velkém bytě tak jsme nabídli mému...

Potíže s břichem

Dobrý den, už cca 2 roky mám potíže s břichem. První rok mi bylo velmi často...

Potíže s Crohnem

Dobrý den. Je mi 22 let. Před třemi měsíci mi byl diagnostikován Crohn v terminálním...

Potíže s cyklem po vysazení HA

Dobrý den, jsem asi jedna z mnoha, kterou trápí tento problém, ale před půl...

Potíže s čelistním kloubem

Dobrý den, Mám problém s dolní čelistí. Je mi 14 a už rok nosím fixní rovnátka...

Potíže s DC

Muž, 21 let Dobrý den, s horními dýchacími cestami jsem trpěl již v dětství,...

Potíže s dechem

Dobrý den, paní doktorko již delší dobu /asi půl roku/ mám nějaké dýchací potíže....

Potíže s dechem

Dobrý den. Chci se prosím zeptat jestli je možné, že má problémy nyní s dýcháním...

Potíže s dechem

Múžete mi prisím poradit na koho se obrátit? Už léta se nemůžu dodechnout a...

Potíže s dechem při usínání

Dobrý den potřebuji poradit. Stává se mi, že těsně před usnutím se probudím...

Potíže s dechem, návaly horka, brnění končetin

Ráda bych se zeptala na váš názor. Provází mě tyto problémy. Někdy mívám stav,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Chci si udělat tetování na předloktí, beru 2x denně ( ráno a večer) 25 mg léky Eliquis

Zdravím, chci si udělat tetování na předloktí (už tetovanej jsem, ale před plicní...

Zvýšené hodnoty ALT a AST

Dobrý den, již delší dobu mám zvýšené hodnoty ALT a AST. Nemám nadváhu, nepiji...

Bolest v lýtku po protažení

Silná bolest v noze Dobrý den~ Ráda bych se zeptala na jednu věc co se mi...

Ztráta čichu při rýmě


Strach z pohlavní choroby


Klacid a brufen


Stres

Dobrý den. Můj problém je že jsem strašný hypochondr a nesnáším to a nevím jak...

Pupínky na zadku

Dobrý den, mám dlouhodobější problém. Tvoří se mi pupínky na zadku. Nijak nesvědi,...

Snížená funkce štítné žlázy a jód

Dobrý den, Už druhý rok se mi snižuje funkce štítné žlázy, doktorka to sledovala...

Neustálé nucení na močení


Přechod z jedné antikoncepce na druhou

Dobrý den, nyní užívám antikoncepci Chloe a budu přecházet na Lindynette...

Escitil a Triticco

Dobry den... Beru Escitil 10 mg rano a Triticco celou tabletu na noc. Triticco...

Svědivé pupínky na zadku

Dobrý den, pane doktore. Objevily se mi na zadku svědivé pupínky, tak Vás chci...

Triticco

Dobrý den,prosim vas za jak dlouho vznikne zavislost na triticu? Uživam 1 tabletu...

Pálení nad kolenem

Dobrý den, už dlouhou dobu mě pálí a bolí nad kolenem v oblasti asi 5 cm nad...

Nebolestivé vřídky na penise

Dobrý den, asi týden mě trápí problém, když jsem na předkožce našel 3 vřídky,...

Výrůstky na stydkém pysku

Dobrý den,chtěla bych se vás zeptat na můj problém.Asi před 2 dny se mi na velkém...

Počůrávání u dospělých

Dobrý den chci se zeptat přítel-23let má problém s tím,že spí tak tvrdě,že se...

Průjem


Nevolnost po pivu

Dobrý den, je mi 16 let a 10.12 jsem vypila za 1 hodinu 3 litry piva gambrinus...

Zavřít reklamu