Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Potíže s trávením

Trávení Karolína 12.2.2018

Přeji dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou o reakci na mé obtíže, které trvají delší dobu (cca půl roku) a v poslední době se značně zhoršují. Loni v listopadu jsem řešila s praktickým doktorem problémy s tlakem v žaludku, opakovanými průjmy a nechutenstvím. Doktorka měla podezření na helicobacter, zánět nebo stres. Proběhl odběr krve a stěr z konečníku, krevní hodnoty i stěr v pořádku, helicobacter negativní. Dostala jsem recept na Omeprazol, ten jsem brala ráno asi 30 dní a pak vysadila (přiznávám, že samovolně). V prosinci bylo všechno v pořádku, léky zřejmě zabraly. Jenže od začátku ledna jsem opět tam, kde jsem byla. Na konci ledna proběhla znovu návštěva u praktické doktorky, mezitím se opět dostavil tlak na žaludku (přímo pod výběžkem hrudní kosti) a opakované pocity tiků v něm, také jako by byl lehce na vodě. Stolice je prozatím v pořádku a pravidelná, bez zvracení, chuť k jídlu jakž takž zachovaná. Dostala jsem instrukce znovu začít brát Omeprazol (ráno a večer) a Kinito (max. 3 denně). Vypsala mi žádanku na gastroenterologii s podezřením na reflux nebo somatizaci ze stresu, termín mám na začátku února (bylo mi řečeno, že bude provedena gastroskopie). Také mi doktorka zase odebrala krev, tentokrát na minerály (vápník, draslík, sodík, hořčík, železo, taky kreatinin), výsledky v pořádku. Omeprazol beru, bohužel mi nyní už nezabírá a obtíže se násobí. Kinito jsem zatím nezkoušela, ale asi začnu užívat. Na nadbřišek jako by mi někdo pořádně tlačil, občas je tento pocit velmi intenzivní a bolestivý, že mám tendenci se choulit do klubíčka (když stojím rovně, je to hrůza). K tomu se přidává pocit, jako by se mi žaludek (nebo to, co je umístěné pod výběžkem hrudní kosti) nafukoval vzduchem jako balonek a tlačil směrem nahoru na bránici, žebra a plíce, takže mívám pocit zhoršeného dýchání, lehké bolesti v žebrech obecně, někdy také vlevo dole pod žebry, někdy vystřeluje až do ramen. Nutí mě to říhat. Stejně tak žaludek jakoby tlačí i směrem dolů, takže mám nafouknuté břicho a objevuje se plynatost. Toto vše probíhá prakticky naráz a nejčastěji nějakou dobu po obědě (ať sním prakticky cokoliv), poslední dny však i v průběhu dne. Na nějakou dobu se to objeví, pak to vymizí. Buď jednou denně, nebo se to opakuje i dvakrát za den. Nejhorší to bývá obvykle odpoledne, hlavně kolem tří čtyř hodin, obědvám kolem jedné. Stravuju se lehce a pokud možno zdravě, spíše menší porce (i když sladkému často neodolám). Z předchozího nechutenství z podzimu a z přetrvávajícího stresu mám dole už 12 kilo, což mě začíná děsit (aktuální váha 58 kg, výška 178 cm). Pro doplnění obrazu přiznávám, že zhruba stejnou dobu (cca půl roku) řeším naplno se rozvíjející panickou poruchu, jsem rozhodnutá pro terapii, čekám na plánovaný termín psychologa (za dva měsíce). Odjakživa jsem byla úzkostnější, ale teď to nabývá šílené podoby. Projevuje se mi stavy, jako by na mě šel infarkt (včetně bušení srdce a výrazné úzkosti), objevují se nepravidelně, několikrát do měsíce. Beru hořčík (již dříve na neurologii diagnostikována tetanie), vyšetření srdce taktéž proběhlo, vše pořádku, zachyceny jen extrasystoly. Také mám obtíže s krční a hrudní páteří (sedavé zaměstnání, tendence se hrbit), proběhly rehabilitace, pravidelně záda protahuju, chodím i na tanec. Zajímavé je, že při pohybu (obvykle tanec, protahování) tlaky na žaludku a nadbřišku nepociťuji – že by odklon pozornosti? Ovšem někdy se při chůzi pod výběžkem hrudní kosti dostavuje ostřejší bolest, která polevuje, když se zastavím, ale toto se stává jen zřídka. Ze všeho jsem už psychicky vyčerpaná a asi se posilují všechny projevy navzájem. Tímto se konečně dostávám k mým dotazům na Vás. Je mi jasné, že to vše do sebe asi zapadá – úzkostnost doprovázená panickými stavy a tetanickými projevy, problémy s páteří, teď i problémy s žaludkem… Neustále však ve mně hlodá, zda mohou mnou popsané problémy s nadbřiškem (předpokládám, že je to žaludek) souviset s mými úzkostnými obtížemi, tj. mohou být "jen" psychosomatického charakteru? Nebo jde o reflux, vředy? Nebo něco horšího (radši nemyslet)? Poslední půlrok pořád jen řeším nějaké přidávající se somatické obtíže, připadám si jako totální hypochondr a jsem z toho vystresovaná jako nikdy v životě. K praktické doktorce chodím pomalu jak na kafe, je mi to hloupé (přestože je hodná a pečlivá) a nechci k ní zase utíkat, že se to zhoršuje. Říkám si, že jsem adept na antidepresiva, přepadají mě katastrofické myšlenky, že mám určitě rakovinu žaludku, střeva, jícnu nebo slinivky… Vím, že odpovědi se zřejmě dozvím po vyšetření na gastru, ale čekat ještě měsíc je pro mne tak náročné, že jsem se rozhodla zeptat se touto cestou a získat nějakou představu, vlastně pořád nevím, co mi je a hlavně jestli/jak je to vážné. Moc děkuji za pochopení a zodpovězení mého předlouhého dotazu. Dobře si uvědomuji, že může znít až hystericky. Je toho na mne už opravdu příliš a mezitím, co čekám na pomoc, se akorát hryžu děsivými představami a myšlenkami.

Srdečně zdravím a děkuji. Karolína

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, potíže mohou být i psychosomatického rázu, v tomto případě mohou nabírat různých podob a intenzity. Ale nejdříve je potřeba vyloučit onemocnění organická (tj. onemocnění žaludku, což by se mělo udělat na gastru- provedením gastroskopie). Až pak budou všichni moudřejší.
Zatím můžete užívat Omeprazol a Kinito (Kinito zlepšuje pohyby žaludku a střev).
Potíže by mohlo působit i onemocnění páteře, někdy se stává, že zablokovaná páteř může působit zažívací potíže (nejrůznější bolesti břicha, průjmy apod.).
Doporučuji vyčkat vyšetření na gastru. Pokud zde bude vše v pořádku, víte, že se nemusíte obávat závažného onemocnění a je možnost, že potíže odezní samy. Pak by dále stálo za to určitě mluvit s psychologem, pokud by uznal, že je porucha vážnější, může Vám doporučit návštěvu psychiatra, který může předepsat vhodná antidepresiva.
Váš dotaz bude zpracovávat ještě i specialista, vyčkejte i jeho odpovědi. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, slečno Karolíno, myslím, že jste své obtíže popsala velmi pěkně a výstižně. Vůbec se nemusíte za své pocity stydět, je pochopitelné a úplně normální mít obavy o svůj zdravotní stav. I když o sobě víte, že jste úzkostná, neznamená to, že nepotřebujete léčit i tělo, které může také potřebovat Vaši pozornost a péči. Takže pokud byste měla dojem, že se Vaše obtíže i přes léčbu nelepší a potřebujete dřívější vyšetření nebo ujištění, jděte bez obav za Vaší lékařkou. Podle toho, co jste napsala, soudím, že je svědomitá, pečlivá a empatická a určitě Vás nebude hodnotit jako hypochondra proto, že máte obavy a necítíte se dobře.
Určitě bylo správné, že se vyloučily srdeční obtíže a že jste chodila na rehabilitaci. Pravidelné cvičení při sedavém zaměstnání a bolavé páteři je jistě na místě. Určitě by se kromě tance dala doporučit cvičení s meditačními prvky jako například jóga.
Je pravděpodobné, že trpíte nějakým žaludečním zánětem a návratem kyselého žaludečního obsahu do jícnu (gastroesofageální reflux). Údaj o tom, že se Vám posledně obtíže po Omeprazolu zlepšily, pro to také svědčí. Nádorového onemocnění bych se ve Vašem věku příliš neobávala. Hubnutí může být dané tím, jak a co jíte, také úzkostí.
Příznaky refluxu a obtíží se žaludkem jsou bolesti břicha, vzedmuté břicho, říhání, pocit plnosti, snížená chuť k jídlu, pálení žáhy, pachuť v ústech, bolest za hrudní kostí ale i v oblasti hrudní páteře. U někoho se nemoc projevuje kašlem. Protože máte obtíže již dlouho, je jistě třeba prohlédnout žaludek a jícen, jestli je přítomen zánět a jaké jsou změny na sliznici. Takže gastroskopie je to správné vyšetření. Pokud je pro Vás obtížné počkat, možná byste mohla zkusit pořádat o dřívější termín nebo zkusit jiné pracoviště. Každopádně byste ale měla užívat všechny předepsané léky, nejenom Omeprazol, ale také Kinito, které pomáhá posunu tráveniny správným směrem. Samozřejmá je rovněž dieta. Nepijte alkohol, kávu, bublinkové nápoje, nejezte fast food a pochutinky, smažené, tučné, příliš kořeněné. jazte malé porce častěji denně (5-6x), nejezte dvě hodiny před ulehnutím, na noc si hodně podložte záda, nepracujte v předklonu.
Po důkladném vyšetření stran Vašich fyzických obtíží je teprve možno soudit na příčinu. Podíl psychiky je možný vždy, ale nejprve musíte prodělat potřebné testy. Psychologické vyšetření je také na místě. Psychoterapeutické postupy Vám pomohou cítit se lépe a zvládat úzkost. Zatím můžete užívat homeopatika Guna Mood dvakrát 20 kapek nebo Sedatif 4xdenně jedno dražé, nebo bylinky NovoPassit (přečtěte si ale příbalový leták.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Potíže s trávením
Od roku 2010 mám potíže s trávením různých potravin...
Potíže s trávením
Dobrý den, v poslední době mám potíže s trávením, zácpa,...
Potíže s trávením
Dobrý den, Už týden v kuse mě tíží potíže s trávením,...
Potíže s trávením
Dobrý den. Asi před měsícem jsem najednou začala mít...
Potíže s trávením
Dobrý den, už cca měsíc mě trápí potíže s trávením....
Potíže a trávením
Dobrý den paní doktorko! Mám celkem nepříjemné potíže...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Potíže s trávením

Dobrý večer. Cca před půl rokem mi začli křeče v břiše a od té doby mám potíže...

Potíže s trávením

Dobrý den, Již delší dobu mám střevní potíže (cca 8 let), tj. dlouhotrvající...

Potíže s trávením


Potíže s trávením

Dobrý den, moc Vás prosím o zodpovězení mého dlouhého dotazu. Bohužel nemám...

Potíže s trávením

Dobrý den, již od konce léta 2018 mě trápí pravidelné zažívací potíže. Dříve...

Potíže s trávením

Dobry den, Mám takovy dotaz já už jsem sem psala minulý týden pokusím se...

Potíže s trávením

Dobrý den, před pár měsíci jsme si vzali 5 měsičního pejska od rodiny, která...

Potíže s trávením

Dobrý den, synovi je 6 let, již 2 roky trpí tzv. ukláněním hlavy do strany a...

Potíže s trávením

Dobry den. Muz 38 let. 187cm a 110kg, hodně pracovně vytizený čili špatná životospráva. Již...

Potíže s trávením

Dobrý den, je mi 33 let, neměl jsem doposud v životě zdravotní potíže a jsem...

Potíže s trávením

Dobrý den, už téměř rok mě trápí neustupující problémy s trávením. Můj lékař...

Potíže s trávením

Od roku 2010 mám potíže s trávením různých potravin např. luštěnin, hub, ořechů,...

Potíže s trávením

Dobry den, jiz dva dny se mi stava, ze jdu vecer 2x na stolici. Nekdy i 3x....

Potíže s trávením

Dobrý den, delší dobu trpim zvysenou plynatostí a pocitem nafoukleho břicha....

Potíže s trávením

Dobrý den, již rok mám řidší stolici, občas mám potřebu vícekrát denně. Byla...

Potíže s trávením

Dobrý den, v poslední době mám potíže s trávením, zácpa, průjmy, strava projde...

Potíže s trávením

Dobrý den, již několik měsíců mám bolesti břicha. Bolest je především v levé...

Potíže s trávením a psychická zátěž

Dobrý den. Jit přes rok se snazim vyřešit bolest břicha v levém podzebri,...

Potíže s trávením a úzkost

Dobrý den ,je mi 19 a už tak 4 měsíce mě trápí občasné kručení v břiše ale žadná...

Potíže s trávením po antibiotické léčbě

Dobrý den, Je to asi již 6 týdnů, co jsem dobral antibiotika Zinnat 500 mg...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Plíseň na nohou a pod nehty

Opakující se plíseň nohou a pod nehty mám 15 let. Vyzkoušel jsem Exoderyl,...

Necitlivost a bolest ruky

Dobrý den, již více než dva roky mám problém s levou rukou. Ze začátku byla...

Lupání krční páteře

Dobry den. Uz asi tyden me trapi bolest krcni patere. Pri otaceni hlavy vic(do...

Lichen sclerosus et atrophicus

Dobrý den, je mi 21 let a již 3 roky trpím pohlavně/kožní nemocí. Začalo to...

'kryptické těhotenství'

Dobrý den. Narazila jsem na pojem 'kryptické těhotenství' a ráda bych se Vás...

Bolest ruky po odběru krve

Po odběru krve mě vždy bolí ruka, je to vnitřní bolest a při pokusu ohnout...

Svrab

Dobry den, chci se zeptat pritelkyni nedavno byl zjisten svrab. Prinesla si...

Bolest prsou po stranách

Dobrý den, v 16. my byli diagnostikovány fibromy v prsu, měsíc po porodu v 19....

Horké tváře a uši


Azitromycin Sandoz 500 mg

Dobrý den, dnes mi byly předepsány antibiotika Azitromycin Sandoz 500 mg. V...

Zánět zubu

Dobry den vcera rano sem byla u zubniho lekare dostala sem zanet spodni druhe...

Prothiaden 25


Cukání pod lopatkou

Dobry den, chtek bych se zeptat co by to mohlo byt, uz delsi dobu pozoruju ze...

Hraniční hodnoty štítné žlázy

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, na endokrinologii mi paní doktorka řekla,...

STav po zlomenině tibie

Dobrý den, zlomila jsem si 5.12.2018 zadní hranu tibie, bez dislokace. Je...

Pálení a svědění kůže v rozkroku

Už dva roky mě trápí pálení kůže na vnitřní straně stehen, kde se stýká kůže...

Bradavice na předkožce

Dobrý den, již 3 dny mám na předkožce 2 male bradavice. Včera jsem byl na kožním...

Otok penisu po styku


Je možné, aby mi antibiotika nezabrala a zánět tam stále je?

Dobrý den, jsou to tři týdny, kdy mi pan doktor trhal zub. Zub musel ven,...

Pomalý růst dítěte

Dobrý den paní doktorko, prosím Vás o radu. Mám v pěstounské péči holčičku,...

Reklama