Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Potíže s trávením

Martin 23.5.2016

Dobrý den, moc Vás prosím o zodpovězení mého dlouhého dotazu. Bohužel nemám jinou možnost jak nezávisle konzultovat svůj problém.
Věk 32 let, Hm : 67 kg (před problémy 75-77 kg), výška 178.
od 1.7.2015 jsem začal trpět bolestmi břicha v epigastriu, řezavou a pichlavou bolestí napříč celým břichem, přeléváním plynů ve střevech, přidal se žlutavý hlen před stolicí a po stolici, někdy pouze samotný hlen. Stolice byla hořčičně žlutá + přítomny jakési bílé kousky velikosti arašídů. Po stolici často došlo k okamžitému pocitu další potřeby a přelévání plynů a silnému nadýmání. Časem se přidala velice objemná stolice válcovitého tvaru s jasně vyditelnými nestrávenými kousky jídla: maso, celé kusy papriky. Jídlo vypadalo jako pouze rozkousané. Pachově stolice byla cítit kyselo-houbově.
1.8.15 vyhledaná ambulance Č.B. nemocnnice: vybrané krevní hodnoty jako ALT 0,38; AST 0,29; S-GGT 0,55; Fosfatáza alkalická 0,71; alfa amyláza 0,80. Také ostatní parametry krevního obrazu v pořádku. Kalprotektin pod 30 µg/g. Vyšetření kultivační stolice bez signifikantního patogenu. UZ břicha játra normální struktura, přiměřené echogenity, bez ložisek. Žlučník s jemnou stěnou bez lithiasy. Slinivka přehledná, nezvětšená atd. ledviny normální šíře parenchymu…..Nabrána imunologie 26/8/15 : začal jsem držet dietu stolice přesto lesklá, na pohled mastná a jílovité barvy. Gastroskopie bez známek enteropatie, inkopetence kardie, bez refluxní ezofagitidy, Kultivace na Helicobacter pylori negativní. Imunologie pozitivní pouze ANA 1:160, intolerance mléka negativní, celiakie negativní: v IgG/A gliadin, IgA/G transglutamináza i IgA endomysium. Vše negativní. Bakterie a parazité stolice negativní, stolice na zbytky, tuky, škroby a cukry pozitivní. Nově pankreatická substituce. Stolice na Elastázu v normě.
Kreon zabral, stolice vypadala více dotráveně, přesto pobolívání v epigastriu stále pokračovalo. Omezil jsem zcela maso vepřové, hovězí, dále pouze ryby, krutí, minimum sýru. Po jogurtu často průjem do 1-2 hodin. Stolice střídavě tuhá nebo průjmovitá. Především ráno.
18/9/15 Dále indikováno CT. V normě pouze defekt v oblasti Céka (jen bauhinská chlopeň?).
9/12/15 indikována kolonoskopie. Re: nodulární terminální ileum, vnitřní hemeroidy ii stupně. Totální kolonoskopie, biopsie. Přístroj volně na dno céka, plastické bez patologie. V chlopeň intaktní, bez patologie. V terminálním ileu lehká nodularita s okrsky úbytku klků, biopsie. Re: biopsie mikroskopicky: lehce hyperplastická folikulárně. Do této doby úbytek váhy 9 kg od 7/2015.
19/2/16 MRCP: parenchymové orgány dutiny břišní a ledviny bez jednoz. Čerstvých signál. Změn V dutině břišní. V retroperitoneu v zachycených úrovních nepozoruji jednoz. Patolog. Lymfatické uzliny v MR obraze. Cesty žlučové bez dilatace, pankreatický vývod je štíhlý a dosahuje až na Vaterskou papilu, bez jednoz, známek pancreas divisum.
Přesto stále problémy, žlutozelená mazlavá stolice. Píchání v podbřišku a kolem pupku. Proto už v lednu 2016 návštěva jiného gastroenterologa. Dle jeho posouzení zpráv se jedná o přemnožené kvasinky v dutině ustní a trávicím traktu. Bohužel onemocněl a krevní testy už neprovedl. Přeléčil mne měsíc lamisilem. Do té doby hustý bílý povlak na jazyku ustoupil, ale po dobrání léků se opět vrátil. Od ledna již bez jakéhokoliv přidaného cukru v potravinách, žádné marmelády, med ani sladší ovoce. Zařazen pouze kváskový celozrný chléb a vláknina psylium. Stolice pravidelná, méně řídká. Přestaly bolesti v epigastriu. Přesto stolice někdy poměrně dost okrová, mazlavá a lesklá. Silná plynatost, větry po celý den a vzedmuté břicho. Problémy s dechem (dýchavičnost i v sedě).
Dále návštěva imunologa. Předepsal Nystatin, léčka 2 týdny, soukromě zakoupen nystatin tablety a léčba další měsíc. Jazyk čistší přesto silná plynatost stále. Imunologie protilátky transglutamináza IgA negativní (0,01) mléko negativní. IgA 1,96; IgG 12,2; IgM 1,49; IgE 116, ALT 1,01, cholesterol LDL 3,08. Z buněčné imunity mimo normu pouze B lymfo. Abs. 0,07. Phadiatop 5,75.
V nové ambulanci 11/4 gastroskopie s biopsii z D2 + histologie. Závěr normální nález na jícnu, žaludku a duodenu. Re: některé klky jsou rozšířené a kulatobuněčně celulizované. Krypty hyperplastické, lehce zvýšen počet žírných buněk v lamina propria a počet intraepitelových lymfocytů. Nález odpovídá stádu II. Dle Marshovy klasifikace.
Bezlepková dieta po 3 týdnech, mnohem méně nafoukle břicho a méně plynatost. Stolice někdy stále oranžovo-hnědá. Někdy okrová a plovoucí.
Můj dotaz k tak dlouhému textu je prosím:
1) můžu se přestat obávat že za potížemi stojí slinivka, tak jak si mysleli lékaři v nemocnici, nebo může to být její funkční nedostatečností? Nyní zcela bez kreounu a stav se nijak nezhoršil, spíše naopak.
2) Stanovení diagnózy Celiakie je spolehlivé? Pokud nebyla dodržena kritéria 4 z 5 dle Dr. A Fasano? Tedy je možné mít negativní všechny krevní testy a přitom být celiatik? Není nutné dodělat nějaké vyšetření, jako genetický test aj. Lze se opírat pouze o biopsii?
3) Nemůže za problémy stát právě přemnožená kvasinka (candida Alb.?). Mohly by tyto mikroorganismi porušit sliznici střeva, které by vypadalo jako při celiakii?
4) Může střevní klky porušit i jiné vážnější onemocnění např. virové a biopsie se jevit jako potravinová alergie?

Moc děkuji za Vaši trpělivost, ochotu a pomoc.

Odpovídá lékař:

MUDr. Karel Dvorník

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Doradus s.r.o., soukromá interní a gastroenterologická ambulance s endoskopií, Jihlava

ad1 / pro patologii slinikvy nic nesvědčí- možno doplnit eventuálně elastasu ze stolie e stanovení funkní kapacity.
ad2/biopsie je poměrně spolehlivá, lze evnt. požadovat druhé čtení jiným patologem téhož preparátu, event lze dodělat genetiku. - efekt diety je však patrný nejdříve za 3 měsíce držení diety plně až za 12 měsíců.
ad3/ kvasinky s mohou přemnožit pouze u imunosuprimovaných jedinců např. po transplantaci, léčbě širokospektrými antibiotiky a u pacientů léčených imunosupresivy., jinak defakto nikoliv., běžně se na úpravu mikroflory užívá Hylak F což je prebiotikum.
ad4/ nález u celiakie je poměrně specificky - sanovuje se dle Marshe - hodnotí se klky a počet intraepitel. lymfocytů, řejněm že do 14 dní po virové gastroenteritidě mohou být změny podobné, pak již nikoli., jiné choroby jako např. M. Crohn mají jiný histol. obraz. Obtíže které jsou popisovány mohou být při event. laktosové intoleranci stejně jako projevy c. irritabile- nicméně vzhledem k popisované histologii bych se spíše klonil k Celaiki, pouze pokud od 6 měsíců nebude žádný efekt pak je nutná tedy revize - tedy nová biopsie ze střeva po 6 týdením expoziční testu lepkem

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Potíže s trávením
Od roku 2010 mám potíže s trávením různých potravin...
Potíže s trávením
Dobrý den, v poslední době mám potíže s trávením, zácpa,...
Potíže s trávením
Dobrý den, Už týden v kuse mě tíží potíže s trávením,...
Potíže s trávením
Dobrý den. Asi před měsícem jsem najednou začala mít...
Potíže s trávením
Dobrý den, už cca měsíc mě trápí potíže s trávením....
Potíže a trávením
Dobrý den paní doktorko! Mám celkem nepříjemné potíže...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Potíže s trávením

Dobrý den paní doktorko, i když vím, že vaše odpověď bude znít, navštívit gastroenterologii...

Potíže s trávením

Dobry den, som 5 mesiacov po artroskopickej operacii kolena a o cosi kratsie...

Potíže s trávením

Dobrý den, už cca měsíc mě trápí potíže s trávením. Častější nutkání na stolici,...

Potíže s trávením

Dobrý den, mám velký problém s trávením jídla, ať už sním cokoliv a v jakémkoliv...

Potíže s trávením

Dobrý den, ráda bych se informovala ohledně příznaků intolerance lepku/laktózy....

Potíže s trávením

Dobrý den mám přítele, který trpí zažívacími potížemi, které trvají už snad...

Potíže s trávením

Dobrý den Vážený pane doktore(doktorko),již půl roku mám obrovské potíže s trávením.Mé...

Potíže s trávením

Dobrý večer. Cca před půl rokem mi začli křeče v břiše a od té doby mám potíže...

Potíže s trávením

Dobrý den, Již delší dobu mám střevní potíže (cca 8 let), tj. dlouhotrvající...

Potíže s trávením


Potíže s trávením

Dobrý den, před pár měsíci jsme si vzali 5 měsičního pejska od rodiny, která...

Potíže s trávením

Dobrý den, synovi je 6 let, již 2 roky trpí tzv. ukláněním hlavy do strany a...

Potíže s trávením

Dobrý den, je mi 33 let, neměl jsem doposud v životě zdravotní potíže a jsem...

Potíže s trávením

Přeji dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o reakci na mé obtíže, které...

Potíže s trávením

Dobrý den, už téměř rok mě trápí neustupující problémy s trávením. Můj lékař...

Potíže s trávením

Od roku 2010 mám potíže s trávením různých potravin např. luštěnin, hub, ořechů,...

Potíže s trávením

Dobry den, jiz dva dny se mi stava, ze jdu vecer 2x na stolici. Nekdy i 3x....

Potíže s trávením

Dobrý den, delší dobu trpim zvysenou plynatostí a pocitem nafoukleho břicha....

Potíže s trávením

Dobrý den, již rok mám řidší stolici, občas mám potřebu vícekrát denně. Byla...

Potíže s trávením

Dobrý den, v poslední době mám potíže s trávením, zácpa, průjmy, strava projde...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zlomený palec u nohy


Děložní čípek

Dobrý den, předem se omlouvám, že můj dotaz bude dlouhý, ale chci vše co...

Onemocnění konečníku

Dobrý den, už asi podruhé či potřetí s přibližně ročním opakování se mi uvnitř...

Chron. thyreoiditis

V závěru lékařské zprávy je uvedeno: chronická thyreoiditis s hypof.(vyhaslá),...

Vložky

Dobrý den, zajímal by mě váš názor na aniontové vložky, dočetla jsem se, že...

Vložky do bot

Dobrý den. Prý dítě má nosit nové a"firemní"boty. Určitě pevné, prodyšné, s...

Vnitřní krvácení bez traumatu

dobrý den, prosím, jest li je to někde zjištěno více, zajímalo by mě, zda jsou...

Vložky

Dobry den, muzu mit z vložky syndrom toxickeho šoku? A je pravda ze vložky z...

Vnitřní krvácení

Dobrý den, za jak dlouho maximálně by se projevilo vnitřní krvácení po úderu...

Vyrážka na rukou

Dobrý večer, už delší dobu mě trápí vyrážka na rukou (viz fotografie). Objevuje...

Vitiligo

Dobry den, jiz drive jsem Vam psal ohledne ztraty pigmentu na penisu. Na Vasi...

Vnitřní Krvácení

Dobrý den, mám problém asi před 3 týdny jsem měl laparoskopickou operací slepaků.Před...

Vnitřní krvácení

Dobrý den, před několika dny jste mi na můj dotaz: "...za jak dlouho maximálně...

Roupi

Je mi 13 let a už asi 2-3 roky me trápí rupy..vím že je to hodně ,ale do nedávna...

Vnitřní klepot,pocení,tlak nad pravým prsem

Dobrý den, Vůbec nevím kam tento dotaz zařadit.32let,162cm,47kg.Ráda bych se...

Tetování a Clexane

Dobry den, chtel jsem se zeptat kdyz si picham injekce na redeni krve a mam...

Bolesti v třísle při mesntruaci

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na bolest v tříslech a vnitřní straně stehen...

Vnitřní jizva po operaci plotének

Dobaý den, pane doktore. Jsem dva roky pod odstranění ploténky. Nyní opět silné...

Vnitřní hlas

Dobrý den paní doktorko, je mi to trapné, ale nevím na koho jiného se mám obrátit....

Vnitřní horečka

Dobrý den chtěla jsem se zeptat mám vnitřní horečku a bolí mě strašně hlava...

Zavřít reklamu