Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Potíže s trávením

Rasto 7.5.2018 redakce uLékaře

Dobry den, som 5 mesiacov po artroskopickej operacii kolena a o cosi kratsie bojujem s pichlavymi bolestami pod lavym rebrom, ku ktorym sa pridali postupne aj bolesti pod pravym rebrom. Mal som mensie zazivacie problemy, svetlejsiu stolicu s hlienom, mierne zvysenu teplotu, nadmernu plynatost a helicobatera v stolici. Ked zjem male jedlo, doslova pocujem ako mi prechadza traviacim traktom. Myslel som si, ze to mam z maku. Gastroentrolog mi spravil iba rektoskopiu, predpisal atb Normix a povedal: "Nebojte sa, to bude dobre, zrejme to je vertebrogenneho povodu." Samozrejme sa tazko clovek psychicky ukludni, ked preziva skutocne bolesti. Lieky nepomohli a tak som v patrani pokracoval, aby som vylucil organove priciny (krvny obraz, chirurgia, urologia, ortopedia). Jedneho krasneho dna som nasiel na internete vyraz Visceral Hypersensitivity a svitlo mi tak, ze som radostou az vyskocil. Problem mozno nebol v novej bolesti pod rebrami, ale v tom, ze som od operacie a celkovej anestezy dost precitliveny na bolest, najma v okoli vyssieho abdomenu a ta bolest, sposobena zrejme hromadenym plynom, tam vzdy bola, len som ju tak nevnimal. Odjakziva mi zarastaju na trupe chlpy, no poslednych 5 mesiacov ma kazdy jeden zapaleny chlp na rebrach extremne bolel, dokonca i ked len zavadil o tricko! Takisto ma zacala boliet varikokela 1. stupna, ktora tam zrejme vzdy bola, len som ju nikdy necitil!

Podozrenie na diagnozu: Syndrom drazdiveho creva s pridruzenou neuralgiou (precitlivelostou). Ku gastroenterologovi idem v stredu, no kedze uz nema moju plnu doveru, rad by som pocul aj druhy nazor na moju teoriu a chcel by som vediet, ci existuju lieky na poruchy tejto (najma lokalnej) neurotickej precitlivenosti? Ak ano, ktore su to?

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, pokud by se potvrdila diagnóza dráždivého tračníku, pak lze bolesti (křeče) zmírnit léky- např. Duspalatin. Tento lék uvolňuje stahy hladké svaloviny. Zkusila bych tedy tento lék, zda bude mít u Vás efekt. Dále samozřejmě choďte na kontroly na gastroenterologii. Pokud jste vypozoroval, že některé potraviny Vám vyloženě nedělají dobře, pak je z jídelníčku vyřaďte.
Váš dotaz předám k posouzení i specialistovi, abyste měl další názor. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Rasto, než se obtíže uzavřou jako dráždivý tračník a neuralgie spíše funkčního (psychického původu), je nezbytné provést patřičná vyšetření těla. Je pravda, že Vaše obtíže mohou být hodně podmíněné psychikou a nyní zhoršeným vnímáním bolesti po operaci, což není neobvyklé, nicméně z Vašeho popisu vidím i další možné příčiny.
Zdá se, že jste leccos již podsoupil, nicméně mi není úplně jasné, jaké byly provedené testy a jaká byla léčba. Proto to vezmu postupně a obšírněji.
Pokud jste měl zjištěného Helicobactera ve stolici, pak to znamená, že máte v žaludku zánět způsobený touto bakterií. Tento zánět může dělat bolesti v trojúhelníku, v horní části břicha, nadýmání a říhání, jiné obtíže trávicího traktu rovněž. Léčba spočívá v podání dvou antibiotik (tedy normix nestačí!) a léku ze skupiny blokátoru protonové pumpy (Helicid, Omperazol, Lanzul, Controloc...). Pokud jste tuto léčbu neměl, vyhledejte jiného gastroenterologa. Pokud léčba proběhla správně, měl jste troje léky souběžně, užíval jste pak ještě nějaký čas blokátor protonové pumpy a necítíte se i přesto dobře, pak bylo na místě provést gastroskopii s odběrem vzorku tkáně.
Vzhledem k popisovaným bolestem v oblasti břicha a změně stolice je nutné vyloučit potravinové nesnášenlivosti a alergie (celiakie, nesnášenlivost laktózy, alergie na mléko atd.). Na to existují laboratorní testy, také se diagnóza potvrzuje při gastroskopii (prohlédnutí žaludku hadičkou s odběrem vzorků).
V podobných případech jsou třeba odběry - na zánět, krevní cukr, funkci štítné žlázy, jater, slinivky, ledvin. Samozřejmostí je ultrazvuk břicha se zaměřením na játra, žlučník a slinivku. Předpokládám,že jste již ultrazvuk měl. POkud ne, je třeba jej doplnit cestou praktického lékaře nebo u nového gastgroenterologa.
Jestliže by se z provedených vyšetření na nic nepřišlo, byl jset dobře přeléčený stran helicobactera a přesto trvaly bolesti, nadýmání, hlen ve stolici, případně průjmy, pak by se měla provést kolonoskopie, ne jen rektoskopie. Opět by se měly vzít vzorky, zda nemáte nějaké zánětlivé onemocnění střeva jako Crohnovu nemoc či ulcerosní kolitidu.
Pokud Vás bolí varikokéla, byť píšete, že je 1st., potom je nutné konzultovat to s chirurgem. Je nezbytné vyloučit komplikace.

Až by proběhla všechna zmíněná vyšetření a byla by negativní, pak teprve lze říci, že se jedná o dráždivý tračník. Na toto onemocnění se doporučuje užívat léky (například Duspatalin), které brání bolestem, křečím a některým něpříjemným průvodním jevům. Souběžně s tím by měla být prováděna psychoterapie, abyste se naučil své obtíže zvládat. Pro horšímu vnímání bolesti pomůže rovněž psychoterapie, mohl byste užívat malou dávku antidepresiv a v neposlední řadě musíte čekat, až se to upraví.

Kromě výše uvedených vyšetření a opatření doporčuji dietu bez mastného, dráždivého, bez alkoholu, jezte lehká jídla často, vynechte čerstvé pečivo, nadýmavou zeleninu a nekysané mléčné produkty. Dost pijte, zkuste bylinné čaje na lepší trávení a na noc na dobré spaní a nervy. Nekuřte. Nejezte před spaním alespoň hodinu. Užívejte pravidelně probiotika (Enterol, Hylak...). Na zklidnění zkuste Sedatif dražé 4xd jednu nebo bylinný sirup NovoPassit. Na zlepšení nervové dráždivosti lze užívat kombinaci vitamínu B a hořčíku (například Magne B 6 a jiné). Proti nadýmání můžete bez obav použít Espumissan.

Přeji Vám brzké zlepšení stavu. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Potíže s trávením
Od roku 2010 mám potíže s trávením různých potravin...
Potíže s trávením
Dobrý den, v poslední době mám potíže s trávením, zácpa,...
Potíže s trávením
Dobrý den, Už týden v kuse mě tíží potíže s trávením,...
Potíže s trávením
Dobrý den. Asi před měsícem jsem najednou začala mít...
Potíže s trávením
Dobrý den, už cca měsíc mě trápí potíže s trávením....
Potíže s trávením
Dobrý den, před pár měsíci jsme si vzali 5 měsičního...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Potíže s přirozením

Dobrý den, je mě 15 let a bojím se jestli náhodou něco nemam s penisem. Když...

Potíže s přítelem

Dobrý den, už delší dobu snáším chování přítele a nevím co sním, jaký má názory,...

Potíže s přítelem

Dobrý den,nevím jestli nejsem normální já nebo můj přítel.Už jsi ničím nejsem...

Potíže s ramenem

Dobrý den ,jsem po artroskopii ramene ,už to bude rok . Tehdy se u mě řešil...

Potíže s ramenem

Dobry den, jsem po operaci Slap leze 2 stupne kde bylo poraneni prehodnoceno...

Potíže s ramenem

Dobry den, jsem pul roku po operaci ramene, problemy se zhorsily a mam je jiz...

Potíže s rodinou

Dobrý den, mam matku se kterou jsme měli vzdycky špatný vztah, citové vydírání...

Potíže s rovnováhou,dýcháním,brněním prstů a necitlivostí spodní části těla

Vážená pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o radu. Popíšu nejprve své...

Potíže s řasy

Dobrý den, občas mi vyroste řasa, která směřuje do oka, to mi začne vadit, tak...

Potíže s tepem

Dobrý den. Dnes se mi stala podivuhodná věc. Šel jsem ven a z ničeho nic se...

Potíže s trávením

Dobrý den, měla bych dotaz. Chodím do druhého ročníku na střední školu a vzhledem...

Potíže s trávením

Dobrý den. Asi před měsícem jsem najednou začala mít potíže s trávením - trpím...

Potíže s trávením

Dobrý den paní doktorko, i když vím, že vaše odpověď bude znít, navštívit gastroenterologii...

Potíže s trávením

Dobrý den, už cca měsíc mě trápí potíže s trávením. Častější nutkání na stolici,...

Potíže s trávením

Dobrý den, mám velký problém s trávením jídla, ať už sním cokoliv a v jakémkoliv...

Potíže s trávením

Dobrý den, ráda bych se informovala ohledně příznaků intolerance lepku/laktózy....

Potíže s trávením

Dobrý den mám přítele, který trpí zažívacími potížemi, které trvají už snad...

Potíže s trávením

Dobrý den Vážený pane doktore(doktorko),již půl roku mám obrovské potíže s trávením.Mé...

Potíže s trávením

Dobrý večer. Cca před půl rokem mi začli křeče v břiše a od té doby mám potíže...

Potíže s trávením

Dobrý den, Již delší dobu mám střevní potíže (cca 8 let), tj. dlouhotrvající...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Reflux jícnu a nealergické astma

Dobrý den, mám patologický reflux jícnu, na posledním opakovaném vyšetření je...

Reakce na stres

Dobrý den, včera jsem byla ve vypětí, kdy jsme se přihlašovali úderem půlnoci...

Motání hlavy

Dobrý den, je mi 16 let a motá se mi hlava ( takový pocit opilosti), někdy méně...

Bílý povlak na pochvě

Dobrý den, na pochvě jsem objevila takový bílý povlak nebo jak to nazvat, viz...

Bolest žeber po pádu

Dobrý den, před pěti týdny jsem si při pádu ze žebříku narazila žebra o větev...

Bulka v jazyku

Dobrý den, je mi 15 let a mám asi měsíc jakoby bulku v jazyku o velikosti hrášku....

Průjem a bolest břicha

Dobrý den už cca 2 týdny mám průjem a bolí mě v podbřišku a někdy se mi chce...

Bolesti v tříslech

Dobrý den, mam problém s palčivou bolestí v tříslech která pokračuje do kyčle...

Kašel

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně otce,63let,kuřák. Už několikrát se...

Zvětšené uzliny


Bradavičnaté výrůstky

Dobrý den, před pár dny se mi pod žaludem objevil bílý výrustek, trošku připomínající...

Nádor perinea

Dobrý den, v příloze zasilam fotografie, mohl by jste mi objasnit o co se...

Pálení při močení v době menstruace

DObrý den, je mi 14 a občas když mám menstruaci a jdu močit tak to hrozně pálí,...

Obava z ALS

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu. Před třemi týdny jsem prodělala svůj...

Tachykardie a tlak na hrudi

Dobrý večer, Potřebuju prosím radu, zhruba dva roky trpím na tachykardie,...

Migrény a problémy s viděním

Dobry den, mam 27 rokov a uz dlhsiu dobu pozorujem problem s videnim. Ide o...

Podezření na rakovinu prsu

Vážený pane doktore Je mi 14 let jsem kluk, ovšem mám podezření na to, že mám...

Modřiny vznikající bez příčiny


Bolesti bederní páteře

Dobrý den, Mám dlouhodobé bolesti bederní páteře, prosím Vás o vysvětlení...

Červený pupínek v intimních partiích

Dobrý den, asi před 14 dni se mi udělal poměrně velký červený pupínek (viz...

Inzerce
×