Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Potíže se zažíváním

Trávení Lydie 2.12.2018

Dobrý den,

obracím se na Vás s dlouhodobými obtížemi zažívání. Je mi 20 let a asi před rokem jsem začala trpět náhle vzniklou řídkou stolicí někdy až průjmem, který se dostavoval jen jednou týdně, převážně večer po večeři nebo mne to budilo ze spaní v noci a vždy tomu předcházely silné křeče v břiše, nadýmání a trapné hlasité bublání v břiše. Začala jsem se dietněji stravovat, užívat probiotika Biopron s kvasinkou S. Boulardi a cvičit. Bohužel problémy více méně přetrvávají, normálně mám stolici pravidelnou, ale alespoň jednou týdně mne to vždy zasáhne a mám v noci z bolesti mdloby na omdlení. Nutno podotknout, že v tomto okamžiku netrpím nechutenstvím. Mám pocit, že vyloučím ze sebe něco špatného a následně nemám problém sníst cokoli, i když to samozřejmě nedělám. Na druhý den jakoby nic, můžu jíst normálně a stolice je zase pevná.

Chtěla jsem se zeptat, jestli problémy mohou být z užívání hormonální antikoncepce? Beru ji druhým rokem. Bylo by vhodné zkusit antikoncepční náplasti, abych nezatěžovala tolik trávení, nebo mám zkusit HA úplně vysadit? Mohou být tyto problémy od vysokého krevního tlaku, který často pociťuji, ale léky prozatím nechci užívat?

Nakonec musím zmínit, že si uvědomuji, že mám tyto problémy převážně psychického rázu - objevily se s nástupem na vysokou školu, kterou si moc přeji zvládnout. Studium je dálkové, do toho si přivydělávám a starám se o domácnost. V příteli mám oporu, jen sama se cítím jako uzlíček nervů a nechci zklamat sama sebe. Vždy jsem byla citlivá, tyto noční stavy pamatuji od dětství, kdy jsem byla na škole šikanována a do toho jsme měli rodinné potíže.

Vím, že jsou lidé na tom hůř, život mám ráda a nemám důvod se nervovat, ale nemohu si pomoci.

Zajímá mě Váš názor, jestli se jedná jen o těžší období a ja na něj reaguji takto přehnaně? Mám strach z celiakie nebo Crohnovy nemoci. Četla jsem i o dráždivém tračníku, ale takovými častými a ranními problémy netrpím, nemám problém někam jít.

Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, podle popisu příznaků se může jednat o dráždivý tračník. Ale je také zapotřebí vyloučit další onemocnění střev (jak píšete-- Crohnovu chorobu atd.). Proto bych doporučila nejdříve vyšetření na gastroenterologii. Je nutné vyloučit organické onemocnění střev. Pokud bude vyšetření v pořádku, lze uvažovat o diagnóze dráždivého tračníku. Ke zmírnění křečí lze v tomto případě užít např. lék Duspalatin. U dráždivého tračníku se mohou nasadit i antidepresiva, jelikož dráždivý tračník souvisí s psychikou. Asi na sebe také kladete vysoké nároky, budete pečlivá a záleží Vám na tom, aby vše bylo v pořádku, abyste vše zvládla a nikoho kolem sebe nezklamala (např. tím, že prostě některé věci už při každodenní vytížení nezvládnete). Zkuste k sobě být shovívavější, pokud nemáte sílu, řekněte si o pomoc.
Nemyslím si, že střevní potíže by byly z antikoncepce. Antikoncepci zatím ponechte, než budete vyšetřena na gastroenterologii a bude blíže známa příčina potíží. Pak užívání antikoncepce můžete probrat s lékařem.
Od vysokého tlaku by potíže se střevy také neměly být - ale doporučuji jít k praktickému lékaři, aby tlak změřil. Vyšší tlak a antikoncepce naopak mohou souviset, u některých žen dochází při užívání antikoncepce ke zvýšení krevního tlaku. V této souvislosti je již na zvážení pokračování v užívání antikoncepce - vše se ale bude odvíjet od hodnot krevního tlaku. Je také potřeba mít na paměti, že i náplasti a další formy hormonální antikoncepce mají vliv na krevní tlak (vliv nemá např. nehormonální kovové nitroděložní tělísko). Pokud ale bude tlak do 140/90, pak bych antikoncepci ponechala a krevní tlak bych kontrolovala pravidelně.
Nyní tedy zajděte za praktickým lékařem, popište mu potíže. Lékař Vás vyšetří, změří krevní tlak a může napsat žádanku na gastroenterologii. Může také předepsat lék Duspalatin, pokud to uzná za vhodné. Další postup se bude ubírat podle výsledků vyšetření - zkonzultujete to přímo s lékařem (nyní nemohu předjímat dopředu, možné souvislosti a řešení jsem nastínila výše). Přeji brzké vyřešení potíží, s pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, slečno Lydie, myslím si, že je třeba, abyste se obrátila na svého praktického lékaře a nechala se vyšetřit u něj a pak na gastroenterologii. Myslím, že se do toho můžete pustit bez obav z vážných nemocí, příčina bývá ve větším procentu případů banálnější a řešitelná. Podle toho, jak jste to popsala, se může jednat o více příčin od problémů se střevní mikroflorou, přes potíže se zažíváním a trávením některých složek potravy přes nespecifické střevní záněty až po dráždivý tračník či jinou psychicky podmíněnou nemoc. Nechci se pouštět do diagnostických závěrů, aniž bych znala Vás a výsledky Vašich vyšetření. Netroufla bych si říci, že se jedná o dráždivý tračník, potííže nejsou zrovna typické, ale vyloučit to samozřejmě nemohu, protože jak sama uvádíte, potíže jste měla ve stresovém období a také se cítíte jako uzlíček nervů, což by mohlo problémy když ne vyvolávat, tak určitě zhoršovat. Dráživý tračník bych zvolila jako diagnózu až po vyloučení všeho ostatního.
K Vašim otázkám - nemyslím si, když máte antikoncepci nasazenou dva roky, že by se problémy objevily až po roce užívání. Nejspíše to s hormony nesouvisí. Nicméně hormonální antikoncepce má, jak psala paní doktorka, souvislost s vyšším tlakem, a také má vliv na psychiku, někomu vyvolává spleen, stavy smutku apod.. Osobně nejsem příznivcem hormonální antikoncepce, pokud existuje jiná forma ochrany, protože vedlejších účinků je zbytečně mnoho. Proto bych vysazení opravdu zvážila. Vysoký krevní tlak také s trávením nesouvisí, ale je řeba si jej nechat zkontrolovat u praktického lékaře a také zjistit, proč jej máte vyšší, zda se nejedná o potíže se štítnicí, ledvinami, srdcem apod..
Na závěr shrnutí a doporučení: jděte bez obav k praktikovi. Nechejte si udělat vyšetření srdce (tlak, puls, EKG, Holter, případně ultrazvuk), ledvin, štítné žlázy, vyšetření laboratorní na zánět, krevní obraz a funkci orgánů. Mělo by být provedeno vyšetření výtěru z konečníku, vyšetření stolice na parazity, ultrazvuk břicha. Měla by se vyloučit celiakie (nesnášenlivost lepku), nesnášenlivost mléčného cukru laktózy, potravinové alergie. Dále byste měla mít udělané sono břicha a potom, pokud by se vyšetřeními na nic nepřišlo, byste měla podstoupit kolonoskopické vyšetření střev s odběrem vzorku tkáně. Podle výsledků se rozhodne, co Vám je, jaká má být dieta a jaká léčba.
Souběžně Vám, doporučuji vyhledat psychoterapeuta či psychologa, abyste se naučila řešit psychické napětí a stres.
Z diety je nyní vhodné vynechat nezdravá jídla, alkohol, kávu, bublinkové nápoje, tučné a smažené. Nejezte nadýmavé potraviny jako luštěniny, košťálovou zeleninu. Omezte pečivo a výrobky z bílé mouky. Vynechejte nekysané mléčné výrobky. Doporučuji pouze tvrdé sýry, máslo a pokud Vám nevadí, tak jogurty. Nekuřte, občas si zacvičte, zkuste například jógu ke zklidnění a protažení, meditaci.
Držím Vám palce, abyste se brzy začala cítit lépe.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Potíže se zažíváním
Dobrý den, koncem minulého roku se mi objevili potíže...
Potíže se zažíváním
Dobrý den, před rokem se u mě začaly objevovat bolesti...
Potíže se zažíváním
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně celiakie.. Poslední...
Potíže s dýcháním
Dobry drn mam potiže s dychanim občas a už mě třidni...
Čtyřdenní potíže se zažíváním.
Dobrý den, již čtvrtý den mám potíže se zažíváním....
Potíže s zažíváním
Dobrý den, už delší dobou mám zažívací obtíže. Poprvé...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Potíže se šourkem

Dobrý den Trápí mne jeden problém už více jak 2 roky. V průběhu života jsem...

Potíže se štítnou žlázou

Dobrý den, mám před 12 lety vyoperovanou štítnou žlázu, do minulého konce roku...

Potíže se zády

Dobrý den,jsem od 5.52017 po operaci L5/S1 s kořenovým drážděním následovala...

Potíže se zády

Dobrý den mužete mě prosím přeložit diagnozu a zdali je to obtížné lečit,četl...

Potíže se zády - prosím poraďte

Dobrý den, už téměř rok a půl mám potíže s bolesti zad. Měl jsem úmrtí v rodině,...

Potíže se zády a trávením

Dobrý den, již 2 měsíce mě trápí bolest zad po fyzické zátěži. Vážím 55kg a...

Potíže se zády i břichem...

Dobry den, pred cca 2 roky jsem mela strasne bolesti v oblasti lopatek a tlak...

Potíže se zalehlým uchem

Dobrý den, asi před půl rokem jsem byl na ORL se zalehlým uchem. Doktor mi ho...

Potíže se zápěstím

Dobrý den, Potřeboval bych radu již par měsíců mam problém se zápěstím na obou...

Potíže se zápěstím, syndrom karpálního tunelu

Dobrý den, moje maminka má potíže se zápěstím. Podstoupila EMG vyšetření. Mohla...

Potíže se zažíváním

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně celiakie.. Poslední měsíc mívám problémy...

Potíže se zažíváním

Dobrý den, koncem minulého roku se mi objevili potíže se zažíváním. Z zacatku...

Potíže se zažíváním

Dobrý den, mám už delší dobu problém se zažíváním a nevím si s tím už rady,...

Potíže se zažíváním

Dobrý den, před rokem se u mě začaly objevovat bolesti v oblasti sleziny - zejména...

Potíže se zažíváním

Dobrý den, chtel by sem se Vás zeptat na tuto věc ,už asi rok mam zažívací potíže...

Potíže se zažíváním, plynatost, zácpa.

Dobrý den paní doktorko, ráda bych Vás požádala o názor na problémy, které...

Potíže se zrakem

Dobrý den, je mi 25 let. Problémy se zrakem mám již od dětství, jednou jsem...

Potíže se zrakem

Dobrý den už od svých cca 12 let nosím brýle kvůli tomu že mám krátkozrakost...

Potíže se zrakem

Dobrý den, je mi 53 let,žena, jsem od r. 2016 v invalidním důchodu, selhalo...

Potíže se zrakem

Dobrý deň prekonal som keratitidu oka mal som rozmazane videnie no po vylieceni...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Ztráta menstruace po potratu

Je mi 28 let. V srpnu 2013 jsem byla na kyretáži v 8tt. Vše probéhlo dle lékařů...

Bulka konečníku

Dobrý den, již druhý den mě trápí svědění v oblasti konečníku. Nahmatala jsem...

Tepová frekvence v noci


Po operaci kondylomat

Dobrý den, ve čtvrtek 8.11. jsem byla na operaci s kondylomaty na zevních rodidlech....

Bolest v levém boku

Dobrý den před časem jsem měl silný zánět průdušek který jsem vyléčil antibiotiky...

Díry v krčních mandlích a čepy

Dobrý den, Po odstranění čepu jsem objevil 3 malinké díry konkrétně na levé...

Mnohočetné potíže

Dobrý den. Dotaz , mám více problému než se zdá na můj věk. ani nevím kde přímo...

Předkožka nejde přetáhnout při erekci přes žalud!

Dobrý den, teď mně ještě napadlo, jestli to nemůže třeba být tím, že když jsem...

Bolest zad a hrudní kosti

Prudká bolest kosti mezi prsy - která přechází do zad, mám pocit, že mám poškozený...

Pseudomonas aeruginosa

Moje 3. měsíční dcera byla hospitalizována s bronchitidou. Během pobytu v nemocnici...

Anizokorie po úrazu

Dobrý den, opět prosím o radu, navazující na předchozí konzultaci s MUDr. Helenou...

Alkohol v moči


Olupování kůže

Dobrý den, chci se zeptat, jak zabránit olupování kůže u koruny žaludu. Používal...

Bílé pupínky žaludu

Dobry mam na penise bile pupinky mam je asi od 14 - 15 let

Zvětšené uzliny


Pálení nohou a rukou

Dobrý den, již dva měsíce mě pálejí ruce v oblasti loktu z vnitřní strany. A...

Komplikace po angíně

Dobrý den, asi před třemi týdny jsem prodělal angínu a opar v uchu. Bílé čepy,...

Ceny stomatologických zákroků

Dobrý den. Chtěla bych poprosit o jednu informaci. Od několika známých, které...

Dandy Walker syndrom

Dobrý den, moje dcera má dignostikovánu ageneze corpus calosum, operačně v dětství...

Tichý reflux

Dobrý den vážená paní doktorko, ráda bych se poradila ohledně možného refluxu...

Reklama