Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pozitivní NT+ screening

Gynekologie Veronika 19.3.2015

Dobrý den, pane doktore,

včera jsem podstoupila první velky UZT k zjištění podezření na DS. Odpoledne mi na mail přišly výsledky PAPP-A 1,75 mlU/ml (0,66MoM) FßHCG 37,78 ng/ml (1,31 MoM)
šíjové projasnění 2,3 mm (2,36 MoM) nosní kůstka přítomna, riziko dle věku matky 1:475 a kombinované riziko 1:99, pak mi volala doktorka, že se mám dostavit na genetiku, že je vše v pořádku, jen šíjové projasnění se jim zdá vysoké. Vůbec to nechápu, protože na UTZ jsem se ještě paní doktorky ptala a ona, že norma je do 3mm a že se nemám děsit a že pokud vyjde i krev dobře, tak bude test negativní krev dle jiné dr. dobře vyšla a stejně máme tak vysoké riziko. Jsem z toho na nervy, celou noc jsem nespala, jen brečím a mám strašný strach. O první miminko jsem přišla skoro v šestém měsíci a teď tohle. Rozhodla jsem se, že podstoupím Prenascan, vyšetření z krve, je stejně spolehlivé jako odběr choriových klků? Nechci zbytečně riskovat potrat. Navíc mě strašně vyděsil nápis na výsledcích, velkým červeným písmem, screening pozitivní. Vůbec nic nechápu a jsem psychicky na dně. Mohlo by výsledky zkreslit třeba to, že jsem byla nemocná a brala ATB, někde jsem četla,že to šíjové projasnění může zvýšit infekce a já měla zánět průdušek. Navíc na genetiku kam jdu většině žen s tímto výsledkem nabízejí hned potrat, což mě přijde opravdu hodně drastické, na potrat bych nešla, protože stále věřím,že budeme mít zdravé miminko. Děkuji Vám moc za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Norma na šíjové projasnění je skutečně do 3 mm, nemoc ani braní antibiotika na něj vliv nemá výpočet risika provádí specializovaný software, Prenascan je velmi spolehlivá a ne invazivní metoda, na genetice nenabízejí potrat,ale vypočtou míru rizika a poté je jen na vás jak se rozhodnete, nejlepší cesta je tedy zklidnit se,protože gravidita potřebuje tělesnou i duševní pohodu a absolvovat Prenascan,doufám,že vše dobře dopadne.
Příjemný den

Související dotazy

Nt screening
Dobry den, vcera jsem dostala vysledky z NT screeningu....
Pozitivní screening
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jaký máte názor na...
Screening
Dobrý den,v prvním trimestu m vyšel pozitivní screening...
Výsledky screeningu NT+
Dobrý den, jsem 12+4 -právě teď jsem absolvovala...
Vyšší Nt
Dobrý den,prosím o radu,je mi 27 let a čekáme druhé...
Vyšetření NT screening
Dobry den, Zeptala jsem se me gynekolozky: "Našla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pozitivní IgM

Dobrý den paní doktorko, prosím Vás o radu, byla jsem rok a půl léčena s Borreliosou...

Pozitivní IgM

Dobrý den, klíště jsem neměla, štípla mě mochnička, měla jsem otok, pak se projevil...

Pozitivní IgM boreliosy

Dobrý den, před dvěma měsíci mi byla zjištěna pozitivní Igm Borrelia, tento...

Pozitivni igm po lecbe boreliozy

Dobry den,prosim o vysvětlení hodnot boreliozy. Zari(velka únava,bolest za okem)...

Pozitivní infekční serologie

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Dcera-15 let, má opakovaně některé...

Pozitivní močový sediment

Dobry den, Pri preventivnej kontrole mi boli z mocu zistene nasledovne zvysene...

Pozitivní myšlení

Vážený pane doktore, ráda bych se vás zeptala na svůj problém s nízkým sebevědomím....

Pozitivní nález po biopsii prostaty

dnes jsem se dozvěděl výsledky: punkční biopsie pravého /P1-10/, levého /L1-10/...

Pozitivní nálezy

Dobrý den, prosím o diagnostický náhled, pokud je to možné, příp. nápad, o...

Pozitivní neštovice

Dobrý den, dceři 2,5 roku se od Vánoc 2016 vysévají co dva až tři týdny puchýřky,...

Pozitivní OK, indikace kolonoskopie

Dobrý den, mám pozivtivní testy na skryté krvácení. Před dvěmi lety udělanou...

Pozitivní ovulační test

Dobrý den 17.září jsem měla poslední menstruaci. Sex potom 29.září..a 6rijna...

Pozitivní potní test

Dobrý den paní doktorko, Moje 29.měsíční dcera dlouhodobě neprospívá(83cm a...

Pozitivní protilátky

Dobrý den,prosím o radu,jsem Rh negativní,z plodovky mi bylo zjištěno,že miminko...

Pozitivní protilátky ANA

Dobrý den, ráda bych se informovala, dceři byly zjištěny před více než rokem...

Pozitivní protilátky u boreliózy

Dobrý den, před několika týdny jsem měl klíště, po objevení skvrny jsem zašel...

Pozitivní protilátky v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o vysvětlení mé situace, jelikož jsem nic...

Pozitivní protilátky v těhotenství

Dobrý den, prosím o radu. Jsem v 34. týdnu těhotenství. V 30. týdnu mi brali...

Pozitivní protilátky v těhotenství

Dobrý den, jsem v 28tt. a moje krevní skupina je AB Rh neg. Při předchozí kontrole...

Pozitivní retikulin

Dobrý den, v imunologických testech mi vyšlo vše negativní, jen IgG pl. proti...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krvácení při antikoncepci

Dobrý den, začala jsem brát minulý měsíc HA. Předtím jsem měla rok pauzu. Po...

Průjmy po odstranění žlučníku

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Jsem tři roky po operaci žlučníku, kdy mi byl zjištěn...

Knedlík v krku

Dobrý den, před dvěma měsíci mě trápil při mluvení suchý kašel. Pokud jsem...

Poškození vazů v koleni

Dobry den,moc prosim o odpoved.10.3.2017 jsem spadla na lyzich,slysela jsem...

Chondropatie pately II. st.

Dobrý den, je mě 45 let a mám artrózu II. stupně a chondropatii pately pravděpodobně...

Problémy s trávením

Dobrý den, mám často podrážděný žlučník, musím třeba 4x na velkou za den většinou...

Třes

Dobry den, mam takovy problem. Kdyz treba sedim tak citim v rukou takovy jemny...

Plochá stolice


Nejspíše virový katar

Dobrý den, dcera má kašel, má zvětšené mandle s fleky, ale nic ji nebolí, nemá...

Herpes na zádech

Dobrý den asi před třemi dny se mi udělaly svědivě pupínky na zádech(viz foto)...

Pupínky na žaludu

Dobrý den, už přes měsíc a půl mě trápí 3 červené pupinky na žaludu a zarudlá...

Bolest v krku


Bolest třísla


Cysta na penise

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co ta velká boule a ty pupínky okolo. Ty pupínky...

Bolesti v místě trhání zubů

Dobrý den. 4.brezna jsem byl trhat 2 zuby '2ky nahoře'. Asi po týdnu se mi vrátil...

Hemoroidy

Dobrý den,jsem 7tydnu po porodu a asi 4tydny mám problém jít na velkou,nikdy...

Zánět krčních mandlí

Dobrý den,dostal jsem na pohotovosti na anginu amoksiklav,tesne pred dobranim...

Cysta na játrech a vaječníku


Krční cysta (cystis colli)

Dobrý den. Dnes mému ročnímu synovi diagnostikovali laterální krční cystu....

Předávkování léky

Dobrý den, Moje dcera je jí 15 před týdnem se předávkovala ibalginem vzala...

Reklama
Zavřít