Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Prekolapsový stav

Srdce a cévy Vladimír 8.10.2020

Dobrý den.
Obracím se na Vás s dotazem ohledně potíží manžela. Už několikrát se mu stalo, že se u něho projevil prekolapsový stav, za stejných okolností. Vždy, když stál u kuchyňské linky, čelem se opíral o dvířka/je vyšší postavy/ a myl nádobí v dost horké vodě. Projeví se to tak, že se mu zatočí hlava, takže si hned sedne. Při změření tlakoměrem /Veroval/ má nízký tlak dnes 87/63 a kolem 80/min pulsů a zaznamenána arytmie. Tento stav má tak 1-2x do roka. Naposledy dnes. Po ulehnutí se tlak dostane celkem do normálu 105/74. Potíže neguje. Před rokem se mu za stejných okolností tlak snížil až na 50/36 s promodráním rtů, bez ztráty vědomí. Volána RZP, ale už nic významného nezjištěno ani po celou dobu hospitalizace. Z kardiologického vyšetření a týdenního Holterovské monitorace:izolované SVES,v trigeminické vazvě,v kupletu,v salvách do 7 QRS komplexů a 1x v paroxysmu nesetrvalé SVT o 13 QRS komplexech s max. TF 164/min. ECHO srdce: mírná hypokinéza spodní stěny, EFLK 64%,Mit. chlopeň-E/A, Trik.chlopeň je reg.,max.grad.35mmHg. Zá: dobrá funkce nezv. LK, lehká PH. Ještě dodávám, že prekolapsovým stavům předchází zvýšená námaha při turistickém výšlapu, zvýšené pocení, ale momentálně při výšlapu bez potíží, výraznějšího zadýchávání, únavy. Až doma, za situace, kterou jsem popsala na začátku se objevuje zmíněný problém. Děkuji za Vaši odpověď, nebo odpověď kardiologa.

1.doplňující dotaz:
Děkuji , také mi při veškerých obavách o manžela přišlo divné, že situace je vázána na stejnou věc , kterou je mytí v dost horké vodě a stání u linky.Přesto, že tonometr občas ukazuje arytmii, kterou má již několik let i při normálním TK.Manžel arytmii nevnímá a dle něho mu nepůsobí potíže.Užívá minimální dávku antihypertenziva vzhledem k tomu, že má sklon ke kolísavému TK , t.j. v normální situaci spíš nižšímu a při stresu mu TK vyskočí až do významné hypertenze.Také užívá malou dávku betablokátoru Bisoprololu.Kuřák není.Má lehkou cukrovku a zvětšenou štítnou žlázu s normální funkcí, vše pod kontrolou.Jsem zdravotní sestra, a proto jsem se nespokojila s odpovědí, že každý člověk může kolapsové stavy.Je to sice pravda, ale v tomto případě mi byla divná souvislost a vzpomněla jsem si, že kdysi lékař, se kterým jsen pracovala, doporučoval pacientům tzv. Urbanovu metodu při rýmě a a nabádal je k tomu, aby při ní seděli, že se jim může točit hlava.Tak jsem si to dala do souvislosti, ale potřebovala jsem, aby mi odbormík potvrdil, zda je možné, aby příčinou manželových potíží byla právě dost horká voda / já v ní ruce nevydržím/ ve spojitosti se s stáním a sklonem k nižšímu TK. Děkuji za vyjádření.


2. doplňující dotaz 13.10.
Manžel užívá 40 mg Tézea a 5 mg Bisoprololu.Tlak má ,jak jsem již psala spíš nižší s výjimkou syndromu bílého pláště. Arytmii, jak byla popsána a 2x zachycena týdenním Holterem má několik let. Zatím se u něj tento popisovaný stav vždy projevil za stejné situace / tedy horká voda,stání u linky/.Jediné pro mě znepokojující je, že popsaná arytmie se u něho více projevuje po námaze / zachytila jsem i palpačně na zápěstí a i poslechově fonendoskopem/.Budu doufat, že eliminací vyvolávající příčiny se stav nebude opakovat.
Děkuji za Váš zájem

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

takovéto prekolapsové stavy zažije během života většina lidí a nejedná se o nic špatného či neobyvklého. Zvláště pokud má někdo trvale spíše sklony k nižšímu tlaku, tak tyto stavy zná velmi dobře. Je dobře, že je manžel vyšetřen po kardiologické stránce, a že se nepřišlo na žádnou závažnou příčinu.
Poradit poté lze pouze důsledný příjem tekutin, zvláště při vyšší fyzické zátěži. A pokud na sobě pociťuje nástup nevolnosti, tak si sednout, případně lehnout, aby předešel omdlení. U praktického lékaře je pak vhodné jednou za čas udělat kontroní echo srdce a kontrolní holter ekg (pokud tedy manžel není zván na pravdielné kardiologické kontroly). Případné další kardiologické vyšetření by bylo pouze v případě zhoršování obtíží, zhoršování arytmií apod.

S pozdarvem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní, při mytí nádobí v horké vodě se rozšíří periferní cévy, hlavně na horních končetinách. Při delším stání se nahromadí krev v dolních končetinách. To může vést k poklesu tlaku. Příliš nízký tlak se může projevit synkopou /krátkodobou ztrátou vědomí/. Obvyklé jsou prodromy jako zatmění před očima, mžitky, bušení srdce, studené opocení. Člověk si sedne nebo lehne a během pár vteřin se začne jeho stav zase zlepšovat. Pokud tomu tak je i u Vašeho manžela, s frekvencí 1-2x do roka, stačí si sednout, předpokládám, že ano, tak se nejedná o nic vážného a jednoduše bych Vám poradila, ať si koupíte myčku a manžel se tak vyhne činnosti, při které se mu obtíž dostavuje. Měřit mu při takové příhodě tlak už asi nedává smysl. Měření digitálním tlakoměrem je u hypotenze přibližné, tíže hypotenze vyjádřená naměřenými hodnotami nám příliš nepomůže a ani není objektivní. Každopádně je důležité, že byl kardiologicky vyšetřen, na EKG Holter má sice popsané SVES, ale ani fakt, že jsou v salvách do 7 komplexů nebylo hodnoceno jako významné, 1x krátký paroxysmus nestrvalé SVT o 13 komplexech je také vzhledem ke své délce nevýznamný. Prekolapsové stavy jistě EKG Holter neobjasnil, popsané nálezy nebudou symptomatické. ECHO je také v pořádku, pouze se dá soudit, zda pán není kuřák? Nevím, mohl by být, vzhledem k tomu, že byla popsána lehká plicní hypertenze - ale nemusí, nemusí mu být z plicního hlediska nic. Při potřebě lze samozřejmě EKG Holter opakovat, samozřejmě by nás nejvíce zajímalo, jaké má EKG v době prekolapsového stavu. Tak jedině lze arytmologickou příčinu stavu /poruchu rytmu/ vyloučit zcela. Ale pokud má takové příhody 1-2x do roka, odpovídají popisu, jaký jste poslala a EKG Holter a ECHO jsou bez významného nálezu, tak je nejpravděpodobnější, že je příčina taková, jakou jsem popsala v úvodu, a předejít se jí dá akorát vyhnutím se momentu, při kterém se situace opakuje, dostatečně pít, po náročné aktivitě odpočívat. Poškození vodivého systému srdce se obvykle neprojevuje 1x do roka - buď se neprojevuje vůbec, nebo "zlobí" s vyšší frekvencí a nemívá vazbu na stav při mytí nádobí po fyzické aktivitě, to není typické. S pozdravem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní, děkuji Vám za doplnění dotazu. Nevím, jestli se ke mně dostal celý text, který jste chtěla poslat. Nová je pro mne informace, že manžel užívá dlouhodobě léky na tlak a ke snížení frekvence. Pokud by se prekolapsové stavy opakovaly častěji, tak je samozřejmě na prvním místě zrevidovat, jestli je stávající léčba vyhovující - s postupem času se potřeby těla mohou měnit, někdy stačí jít do důchodu a potřeba antihypertenziv se sníží. Jak jsem ale psala, pokud je prekolapsový stav 1-2x ročně při známé cituaci, tak bych se této situaci vyhnula, skutečně může být prekolapsový stav fyziologickou reakcí těla. Arytmii, kterou hlásí tonometr, bych nepřikládala velký význam - tonometr často hlásí naprosto nevýznamné odchylky v rytmu, nebo často hlásí při chybě měření. V případě pochyb bych zopakovala především EKG Holter a monitor TK 24hod. S pozdravem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní, některé kardiologické obtíže, včetně některých arytmií, mohou být provokovány fyzickou aktivitou. Objevují se ale ve sportovní špičce /při nejvyšší frekvenci/, nikoliv že by fyzická zátěž podnítila arytmii během odpočinku po sportovním výkonu. Nicméně pokud máme podezření, že fyzická námaha indukuje bolesti na hrudi/bušení srdce/arytmii/dušnost apod., tak indikujeme zátěžovou ergometrii. V případě pochyb, opakování obtíží apod. kontaktujte svého kardiologa a znovu mu obtíže popište, pokud by to bylo třeba, zopakoval by některá dřívější vyšetření a případně doplnil zátěžový test. Avšak popis obtíží tak, jak jste ho poslala, spíše imponuje jako pokles tlaku, zakolísání při mytí nádobí, vzhledem k četnosti a průběhu na mne působí nezávažně - pokud jinak nastavená léčba vyhovuje, nepřikládala bych proběhlým epizodám valný význam. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Snížený stav výživy
Dobry den, maminka je po chemoterapii a operaci žaludku...
Znamená to, že se můj stav zlepšuje anebo zhoršuje ?
Dobrý den. Už třetí měsíc trpím bolestí v oblasti bederní...
Stav po angíně
Dobrý den, chci se zeptat. Syn 7 let od prosince měl...
Stav po septoplastice
Dobrý den, mam vybocenou prepazku a nemohl jsem vubec...
Stav po mykoplazmové infekci
Dobrý deň, vážený pán doktor, už od začiatku februára...
Stav po artroskopii
Dobrý den, jsem 10 měsíců od artroskopické operace...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Prekolaps v autě

Dobrý den, moc Vás prosím o pomoc. V květnu tohoto roku jsem během řízení...

Prekolaps, bolesti na hrudi.

Dobrý den, rád bych konzultoval a objednal mou matku na komplexní vyšetření,...

Prekolaps, změna vědomí

Dobry den, chtela bych se zeptat co mi je. Dnes jsem jela domu, musela jsem...

Prekolapsové a kolapsové stavy R55

Dobrý večer. Již něco málo přes rok mám kolapsové stavy, které mají pokaždé...

Prekolapsové stavy

Hezký den, před pár měsíci se mi udělalo několikrát na omdlení. Naštěstí jsem...

Prekolapsové stavy

Dobrý den. Již několik měsíců se mi stává, že mi z ničeho nic jako kdyby zalehnou...

Prekolapsové stavy

Již několik měsíců me trápí stavy,kdy se mi začne motat hlava,jen velmi těžko...

Prekolapsové stavy u tatínka

Dobrý den, prosím mám dotaz na urologa. Mému tatínkoví, 73 let, byla před 1,5...

Prekolapsové stavy, zácpy, průjmy, nevolnosti

Dobrý den, je mi 21 let a od letošního dubna, kdy jsem byla u zubařky s tím,...

Prekolapsový stav

Dobrý den, zhruba před třemi roky mi byly zcela náhodně zachyceny extrasystoly...

Prekripční omezení Jardiance

Dobrý den, prosím o informaci, zda je mezi preskripčními omezení nového přípravku...

Prekrvena nosni sliznice + zvetsena krcni madle

Dobry den p. dr., cca pred mesicem me bolelo v krku a mel jsem rymu. Vse preslo,...

Prekyseleny zaludek

překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení - http://www.celostnimedicina.cz/clanek.php?id=2399,PROSIM...

Prekyseleny zaludek,zlucnik nemam

dobry den,,prosim,kdysy jsem si prekyselila zaludek,,kys,rybickama,,mela jsem...

Preleceni partnera?

Dobrý den, už jsem vám jednou psala a mockrát vám chci poděkovat za odpověď,...

Preleceny syfilis a tehotenstvi

Dobry den pani doktorko pred 2 roky jsem ja i moje pritelkyne byli preleceni...

Prelozeni lekarske zpravy

Dobry den velmi vas prosim o prelozeni lekarske zpravy. Moc dekuji. Obj.:...

Prelozeny malicek u nohy

Dobry den pane doktore.Mam na vas dotaz.U lekare me bylo zdeleno,ze mam prelozeny...

Premedikace před očkováním

Dobrý den, využívám poukazu, abych se zeptal na možnou alergickou reakci...

Premenopauza

Dobrý den. Je mi 46 let, menstruace je každý měsíc, nebo i dvakrát za měsíc,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Může to být borelióza a nebo blázním


Špatné dýchání

Dobrý den, Tak kde bych začal, Je mi 19let, Mám za sebou drogovou kariéru,...

Krev ve slinách

Dobrý den, každou noc se probudím v cca 2,00 až 3,00 s pocitem krve " jako...

Prasklý ušní bubínek

Dobrý den, před dvěma lety v létě mi při potápění v Chorvatsku praskl ušní...

Menstruace při užívání hormonální antikoncepce

Dobry den chtela jsem se zeptat beru antikoncepci cloesenca brala jsem prvni...

Pásový opar a očkování Covid - 19

Dobrý den, 2.3.mne byl kožní lékařkou diagnostikován pásový opar.Lecba: Zovirax...

Zubní drenáž

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Paní zubařka mi vytrhla 8. dole vpravo. Po...

Problémy se žaludkem

Dobrý den.Již třetím rokem mám problémy se zaludkem a přiznaky se neustále střídají...

Chůze po sundání sádry

Dobrý den, chtěl bych se dotázat. V pátek 7.2. mi sundali sádru (po 5 týdnech)...

Metličky na lýtku

Dobrý den, je mi 21 a začali se mi na levém lýtku objevovat metličky. Čím to...

Praskání v hlavě

Dobrý den, už 4 roky mám ten samý problém, který se projevoval přibližně jednou...

Bolesti zad

Dobry vecer, je to uz tri dny co mam v jednom kuse bolesti zad nad zadkem primo...

Euthyrox 50

Dobry den, zistili autoumunitny zapal stitnej zlazy a znizenu funkciu SZ (moja...

Noční pocení hlavy

Dobrý den, mám problém s tím jak se mi v noci potí hlava. je mi 45 žádné léky...

Nateklá víčka kojence

Dobry den, v dubnu se mi narodil vnuk. Uz od narozeni ma natekle ocni vicka...

Pásový opar na genitáliích

Dobry den, Chtela jsem se zeptat, zda se muze pasovy opar vratit. Mela jsem...

Noční pocení a bolesti hlavy

Dobrý den, chtěl bych se na vás obrátit s dotazem. Už 3 noci po sobě mám problém...

Bolest v pravém podžebří

Dobrý den,je mi 23 let a už více jak půl roku mám problémy se zazivanim,nechut...

Výtok

Dobrý den. Vždy po menstruaci mě trápí vodnaty zapachajici vytok. Někdy trvá...

Tlak na "spodek" v těhotenství

Dobrý den, končím 23. týden těhotenství, občas mě trápí tvrdnutí břicha, byla...

Reklama