Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Pretrzeni Achilovky a delka rekonvalescence

Daniel 8.12.2017 redakce uLékaře

Dobrý den,
Koncem října mi v zahraničí při přebíhání silnice praskla Achilova šlacha na pravé noze. Na místě jsem volal záchrannou službu, která mi nabídla ošetření, ale upozornila mě, že si počkám, jelikož to byla sobotní noc a já nebyl prioritou. S vědomím, že následující den odlétám domů jsem odvoz odmítl a přes noc zranění alespoň ledoval.
Následující den jsem ihned po příletu do Prahy jel do ÚVN, kde mě po pár vyšetřeních dali dlahu a poslali mě domů na noc s tím, že druhý den mám přijít na operaci.
Operace proběhla dle mých informací bez problémů, další den jsem byl propuštěn s nohou v dlaze domů. Po dvou týdnech mi pan doktor vytáhl stehy a konstatoval, že je vše v pořádku. Domů jsem odešel tentokrát již s poněkud objemnější a pevnější sádrovou fixací. Po dalších dvou týdnech jsem byl na kontrole, kde mi bylo slíbeno sundání sádry za další dva týdny.
Co doktor slíbil, to také splnil a já toto pondělí odcházel domů se značně ochablou, ale volnou nohou.
Byl jsem intruován, že mám jizvu mazat krémem a masírovat. Také mám nohu procvičovat, abych posílil ochablé a zkrácené svalstvo a zejména sešitou šlachu. Dále mi doktor řekl, abych na nohu vůbec nešlapal až do konce prosince, tedy ještě celý měsíc. Na rehabilitaci, na kterou mi rovnou vypsal poukaz, bych měl začít chodit až od ledna. Tím se se mnou rozloučil a řekl, abych přišel na kontrolu, až budu mít za sebou rehabilitaci.
Touto zprávou jsem moc nadšen nebyl, protože podnikám a potřebuji být mobilní, zejména potřebuji být schopen řídit. Bohužel jsem nebyl na podobný případ pojištěn, takže úspory utíkají jako voda, zatímco podnikání stojí.
Za těch pár dní, co jsem doma bez sádry se mi povedlo hybnost chodidla zvýšit tak, že chodidlo dám do pravého úhlu. Tedy když stojím, mohu bez potíží postiženou nohu položit na zem vedle té zdravé. Váhu na ní samozřejmě zatím nepřenáším. Nic nebolí, ani během celé léčby nebolelo a jizva je zahojena bezchybně (vyjma pár malých strupů na povrchu). Snažím se, zatím v leže, posilovat lýtko aby mne co nejdříve dokázalo unést.
Při masírování jizvy jsem si všiml na šlaše dvou malých výstupků v místě provedeného zákroku. Na dotyk nebolí, ani se nepohybují. Přijde mi, že se při posilování lýtka lehce zvětší. Také mám ještě stále nohu lehce oteklou, zejména tedy kolem hlezenního kloubu a samozřejmě Achillovy šlachy.

Moje otázky tedy zní:
Je možné léčbu nějak urychlit a začít přenášet na zraněnou nohu alespoň částečně váhu a "učit se chodit" ještě před zahájením rehabilitace? Případně zahájit rehabilitaci dříve?
Výstupky na šlaše jsou jizvy po operaci? Vstřebají se, nebo mám jít radši na kontrolu k lékaři?
Mám na otok používat nějakou mast nebo počkat, až se sám vstřebá?
Není postup mého lékaře až přehnaně opatrný? Četl jsem o případu, kdy muž se stejným zraněním dva týdny po operaci chodil s ortézou a za dva měsíce měl po rehabilitaci a chodil, jakoby se nic nestalo.

Mou prioritou je samozřejmě zdraví, ale každým dnem, co jsem doma mi utíká práce a peníze. Není nutné, abych mohl běhat a skákat kolem vánočního stromečku, ale bylo by skvélé být schopen alespoň bezpečně řídit auto a dopravit se tak sám alespoň na rehabilitace. Bydlím na okraji města a sehnat transport je pro mne teď poněkud obtížné.

Předem moc děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobry den, Vas traumatolog - tedy pan doktor,ke kteremu jste chodil na kontroly a predpokladam,ze to byl i operater Vasi achilovky, muze mit celou radu duvodu proc ma obdobi klidu trvat takto dlouho.Samozrejme jde i o urcite preference pri lecbe poraneni pohyboveho ustroji -nekdo preferuje delsi absolutni fixaci,klid s jistotou perfektniho zhojeni a minimem opakovaneho zraneni,jiny zase rychle uvest koncetinu alespon do omezeneho pohybu k prevenci postfixacni ztuhlosti nebo trombembolie.Navstivil bych specialistu znova s tim,ze je pro Vas alespon castecna mobilita zasadni.K rychlejsimu hojeni otoku lze koupit napriklad Aescin nebo Wobenzym (ten bohuzel za silene penize).Nerovnosti dle Vaseho popisu zrejme opravdu nebudou nic zvlastniho - takto hojeni jizvy muze probihat.S pozdravem MUDr.Petr Tomandl

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Bolest achilovky
Dobrý den hraju fotbal a v poslednich dnech me neskutečně...
Bolest achilovky
Dobrý den. Mám už asi 3 nebo 4 roky problém nejspíš...
Délka penisu v adolescenci
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli má délka penisu...
Délka penisu
Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli je šance že mi...
Délka penisu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně vývoje penisu....
Délka vs. šířka penisu
Zdravím.. Ne ze bych mel velky problem se svym penisem.....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pretrvavajici bolesti vnitri strany obou kolen, prave jiz po ASK

Dobry den, prosim o pomoc. 2013/11 jsem byl na ASK praveho medialniho menisku...

Pretrvávající bolesti zasahující páteř a dolní končetiny

pretrvávající bolesti zasahující páteř dolní končetiny s vystřelující bolesti...

Pretrvavajici problem s penisem

Dobrý den pane doktore, odpovídla jste mi na dotaz: Dobrý den p. doktore. Včera...

Pretrvavajici prujem

Dobry den.Od porodu 7.mesicu me trapi prujem,pred porodem jsem trpela na zacpy,na...

Pretrvávajúca bolesť kolena

Dobrý deň, mám 13 rokov hrám futbal a približne už 3 mesiace ma trápia bolesti...

Pretrvávajúce bolesti

Mám 25 rokov a dva roky pretrvávajúce a zatiaľ rôznymi vyšetreniami neidentifikovateľné...

Pretrvávajúce bolesti brucha

Dobrý deň, mám 19 rokov a už polroka mám pálivú bolesť v bruchu- v okolí pupka...

Pretrvavajuce neziaduce ucinky ockovania proti tetanu

Dobry den, v pondelok som bola preockovana voci tetanu, od utorka mam neziaduce...

Pretrvavajuci problem s pokozkou na penise

Zdravim, pred nedavnom som tu opisal moj problem so suchou a cervenou pokozkou...

Pretrzene vazy v koleni, krizove a vnitrni

Dobry den, rad bych Vam podekoval za Vasi pomoc a radu kterou jste mi dal v...

Prevenar

Vážená/ý paní/e doktorko/e, nechali jsme očkovat našeho malýho prevenarem v...

Prevenar

Dobrý den, můj syn byl očkován Prevenarem,první dávka v 8. měsících druhá v...

Prevenar

Dobry den, mam predcasne narozena dvojcata, poprve nam bylo povoleno neurologem...

Prevenar

Dobrý den, dcera je narozena 26.7. 2009, ve čtyřech měsících,tj. 26.11.2009...

Prevenar

Dobry den, prosim o vas nazor - nas syn (nyni 26 mesicu) byl ockovan dvema davkami...

Prevenar

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat za jakou dobu dítě může být očkované prevenarem,...

Prevenar

Vážený pane naše 15 měsíční dítě mělo uš podruhé zánět ucha htěli zme pesplatně...

Prevenar

Dobry den,mam dvojcata,predcasne narozena a nyni maji 11mesicu-korigovane 8...

Prevenar

Dobrý den! synovi je nyní 19 měsíců, hned po narození prodělal zápal plic a...

Prevenar

Dobry den, chci se zeptat, jestli je mozne starsiho cloveka ockovat prevenarem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zlomenina obratle- léčba

Dobrý den chtěla bych se zeptat proč chirurg starším osobám přibližně po 90...

Smíšená úzkostně depresivní porucha

Dobrý den , prosím o Váš o názor na můj stav . Předem se omlouvám za delší vzkaz....

Neustálý pocit žízně, velmi časté močení


Těhotenské testy a jejich spolehlivost

Dobrý den ráda bych se zeptala jaká je spolehlivost těhotenských testů, dělala...

Odlišné zbarvení kůže dolních končetin

Dobrý den, chci se prosím zeptat na dolní končetiny. Asi tak před 4 měsíci...

Bolest ramene


Občasná dušnost

Dobry den pane doktore, Predem Vam dekuji za Vas cas a odpoved. Muj problem...

Bolest pod žebry v boku

Zdravím od středy mám takovou tupou bolest v oblasti pod žebry v levém boku...

Cysty ledvin

Dobry den během jednoho mesice jsem prodělala 2 zanety močového mechyre a vždy...

Bolesti ramene

Dobrý den mám problém s pravým ramenem při zvednutí ruky ,bolest při hodu třeba...

Vynechání menstruace při užívání antikoncepce

Nekrvacim Dobrý den, jsem na dlouhodobé cestě po Americe na motorce a mám problém...

Zarudlá předkožka


Bolest v podbrisku pri curani v těhotenství

Dobrý den, Jsem 18+2tt a už pár dní mě tlačí v podbřišku při curani. Není...

Střevní infekce

Dobrý den, před týdny jsem měla týden střevní potíže (nebyl to klasický průjem,...

Pachuť v ústech

Dobrý den. Chtěl bych se Vas zeptat, jestli je nějaký příznak něčeho, když cítím...

Pálení, štípání v obličeji

Dobrý den, v posledních dnech pozoruji takové častější štípání a škubání ve...

Borelioza


Obava z rakoviny


Možná borelióza

Dobrý den, od srpna mě trápí bolest břicha u pupku vlevo. Současně mě bolí i...

Neurol × Lexaurin


Inzerce
×