Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Prevence maligního melanomu

Kožní obtíže Martina 27.2.2017

Dobrý den včera jsem si všimla na obličeji vystouplého místa myslela jsem že je to akné, po důkladném zkoumání jsem zjistila že je to akné s pihou malá hnědá, jenže jsem si ji rozškrábla, nic zní neteklo ani krev jen okolo té pihy mám ted stroupek, šla jsem dnes na chirurgii aby mi ji vyříznul jsem tedy objednaná až za 14 dní, můj dotaz zní nemohu za těch 14 dní dostat rakovinu kůže z rozškrábnuté pihy? a pak ještě mám pihu pod prsem tu si nechám též odstranit protože mi ji dře podprsenka nemohu nějak dostat z toho rakovinu prsu že do něj budu řezat?a jaké pihy mohou být rakovinotvorné, když se pořád dělají nové a nové? děkuji za odpověd

MUDr. Kristýna Jiříčková
Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Dobrý den Martino, nemusíte se ničeho obávat, jedná se pouze o pověru, že pokud se do pihy škrábnete, vytvoří se z ní rakovina. Tato pověra vznikla tak, že skutečně nádorový névus - piha, typu maligního melanomu často sama krvácí a lidé si mysleli, že krvácení způsobili on sami tím, že se do ní škrábli a poté tedy tím vyvolali rakovinu, ale skutečně se tím škrábnutím rakovina nevyvolá.
Stejně tak druhý dotaz, vřele doporučuji nechat si pihu odstranit na místě častého tření s podprsenkou, ovšem opět rakovina prsu se jejím odstraněním nevyvolá.
K třetímu dotazu, jste-li světlý fototyp, čili máte citlivou kůži ke slunci a snadno se spálíte, důsledně dbejte na ochranu kůže krémy na opalování s vysokým faktorem, ovšem na tuto ochranu kůže dbejte i pokud jste fototyp tmavý. Jednou za rok si všechny pihy dojděte zkontrolovat dermatoskopem na kožní, pokud se Vám bude zdát některá piha podezřelá, atypická, divné barvy - temně černé, červené, nepravidelných okrajů, spíše šířící se v kůži bez vystoupnutí nad kůži, navštivte kožní ke kontrole ihned.
S pozdravem a přáním pěkného dne, K. Jiříčková.

Související dotazy

Obava z maligního melanomu
Dobrý večer, omlouvám se, psal jsem sem už před několika...
Melanom?
Dobry den, myslite, ze se jedna o melanom? Ta tmavší...
Melanom
Dobrý den,mamince byl před třemi týdny vyoperován melanom...
Melanom?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda se může jednat...
Melanom
Dobrý den,měla bych dotaz ohledně manžela.V roce 2012...
Maligní melanom
Dobry den, moji mamince (43) rekli, ze při vyriznuti...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Prevence endokarditidy

Dobrý den, syn (5let) byl jako miminko operovám na srdeční vadu TGA/VSD. Nyní...

Prevence chřipky pomocí panadolu

Dobrý den, moc vás prosím o radu. Podle tchýně mám tříleté dceři dávat jako...

Prevence imunitního systému

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak pomocí nějakých aktivit mohu docílit k...

Prevence Infarktu a mrtvice

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jaké léky bez předpisu nebo potravinové doplňky...

Prevence infekční endokarditidy

Dobrý den, mám 2měsíčního syna po operaci Transpozice velkých cév a uzavření...

Prevence karcinomu plic

Dobrý den. V jakém vyšetření spočívá prevence karcinomu plic? RTG plic,odběr...

Prevence koronavirové infekce

Dobrý den jsem 54leta mám, na vás dotaz ohledně koronavyrus, jsem po infarkte,...

Prevence koronavirové infekce

Dobrý den,pracuji v MŠ jako učitelka jak máme co nejvíce chránit děti i sebe...

Prevence koronavirové infekce

Pěkný den, přidávám svůj dotaz k bezpočtu otázek na prevenci proti koronaviru....

Prevence koronavirové infekce

co dělat jako prevenci a jaké léky mít doma je to Paralen či jiný.Trpím často...

Prevence mozkové příhody

Dobré ráno, ještě jenom na doplnění mého dotazu z 23. 2. se stejným nadpisem...

Prevence mozkové příhody

dobrý den, z hlediska prosím zaměření na oblast zdravého životního stylu a prevence...

Prevence možné nákazy coronavirem

Dobrý den, jsem 10 let po výměně chlopně. Jsem sledován v kardiologické poradně...

Prevence možné nákazy coronavirem

Dobrý den, jsem řidičem z povolání. Velmi cestuji po Skandinávii a Německu....

Prevence možné nákazy coronavirem

Dobry den. Jsem pacient s Crohnovou chorobou, v současné době v klidové fázi,...

Prevence možné nákazy coronavirem

Dobrý den, začínám 8. měsíc těhotenství. Zítra se vrací domů spolubydlící, který...

Prevence možné nákazy coronavirem

Dobrý den můžu se zeptat dělám ve zdravotnictví jako uklízečka jsem mezi pacienty...

Prevence možné nákazy coronavirem

Dobrý den. Pomůze mne ochranit proti koronaviru preventivne nejaky lek? A co...

Prevence možné nákazy coronavirem

Dobry den, jsem reditkou mensi verejne knihovny, kterou projde cca 1000 navstevniku...

Prevence možné nákazy coronavirem. Diagnostika coronaviru

Dobrý den, mohu se zeptat, jak přesně je koronavirus diagnostikován? Existuje...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Asymetrie prsou

Během roku jsem hodně přibírala na váze, ale moje prsa rostla nesouměrně. Jedno...

Angína, trápí mě bolestivá jakoby odchlípnutí dáseň

Dobrý den, přijdu si jako blázen, ale nemohu se dopátrat co se děje. Před třemi...

Tvrdá boule na hlavě

Dobrý den, již dlouho mám vzadu na hlavě, k levé půlce bouly na hlavě. Většinou...

Porucha statiky a dynamiky celé páteře

Chron. polytop. vertebrogenní algický sy při poruše statiky a dynamiky celé...

Zlomenina stydké kosti

Dobrý den. Maminka, 86 let, upadla a zlomila si obě raménka stydké kosti, také...

Nejasné mrazení v zádech

Dobrý den,mám 47letého přítele,který je plně invalidní.Trpí teď již pouze občas...

Škroukání v břiše

Dobrý den, můj dotaz se týká poměrně častého kručeni (nebo tak něco ) v břiše!!!...

Zlomenina obratlů

Zlomenina bederní páteře Dobrý den, prosím o radu. V sobotu 11.3.2017 moje...

Plošší kyfóza, dextrokonvexní skolióza

Dobrý den, mám tento nález a prosila bych o jeho vysvětlení: Na snímku Th páteře...

Boule pod uchem

Dobrý den, už nějakou dobu (asi 14 dní) mám pod uchem - hned vedle čelistní...

Únava, těžké ruce a nohy

Dobrý den, již delší dobu-několik měsíců se cítím permanentně unavená a mám...

Pocit houpání a nestability

Dobrý den, již 2 mesícem mne trápí pocit houpání a nestability. Byla jsem na...

Endometrióza

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat ohledně endometriozy. Byla jsem v roce...

Pityriasis versicolor vs červené fleky kůže

Dobrý den, v sobotu 22.7. jsem měl půjčenou kombinézu na paintballu. Již v neděli...

Zlomeny bedrovy stavec L1

Dobry den prajem. Pred 4 tyzdnami som utrpel zlomeninu bedroveho stavca L1. Diagnoza...

Antibiotika Entizol a slunce

Dobrý den, kvuli pritomnosti patogenu agresivni parodontitidy beru ATB Entizol...

Antidepresiva a Betaloc

Dobrý den, ráda bych se dozvěděla jaké antidepresivum proti úzkosti a depresi...

Bolest v zadní části hlavy

Dobrý den, pane doktore. V ooslední době mě začala pronásledovat bolest v zadní...

Bolest břicha, páliví bolest, říhání

Dobrý den, strašně Vás prosím o radu. Už nevím kudy kam. Už delší dobu cca 1...

Pupeční kýla

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, občas mě lehce pobolívá pupík, ale vystouplý...

Reklama