Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Primární biliární cirhóza x cholestáza po hormonální léčbě

Vnitřní lékařství Verdulka 29.5.2009

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jaký je Váš názor na můj zdravotní stav. Je mi 33 let a na podzim 2008 mi byla diagnostikována primární biliární cirhóza 1. - 2.stupně na základě biopsie jater a přítomnosti protilátek. Mým problémem bylo nesnesitelné svědění celého těla. Začala jsem se léčit-ursosan, questran, později prednison-svědění stále přetrvávalo. Až po nasazení kombinace léků ursosan, questran, dithiaden došlo ke zlepšení svědění, ale můj stav není stabilní, někdy dojde znovu ke zhoršení svědění až na téměř 100% původního stavu, jindy jsem téměř bez potíží. Minulý měsíc jsem se dostala do hepatologické poradny, kde mi bylo sděleno, že je možné také polékové poškození jater (cholestáza), vzhledem k tomu, že jsem od 17 let byla léčena hormonálně kvůli absenci menses (agolutin, agofolin, pak 10 let minisiston k navození cyklu), pak jsem prodělala také dva cykly IVF, kdy jsem více jak rok brala gestageny a estrogeny pro nárůst děložní sliznice. Nerozumím tomu, pokud by šlo o polékové poškození, proč mám protilátky typické pro PBC? Aktuálně mám AB/Mitochondrie IF poz. +++, Antimitoch. M2 AB 5.10, ANF (ANA) imunofluor poz. +++, ANCA imunofluor. negativ., LKM1 autoprotilatky 0. Pokud jde o enzymy S_ALP je 9.24, S_ALT 2.65, S_AST 1.67, S_GMT 3.83, S_ALB 45.2. Jaké jsou vlastně normální hodnoty? Myslíte si, že jde u mě spíše o PBC (jiné projevy nemoci kromě svědění nemám) nebo polékové poškození? Moc děkuji za odpověď!

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den,
zda se jedná o PBC nebo polékové poškození jater bohužel nemohu takto rozhodnout. Co se týče hodnot ALP je v normě 0,66-2,2, ALT 0,1-0,78, AST 0,10-0,72, GMT u žen 0,14-0,68 a ALB 35,0-53,0.
Hezký den.

Související dotazy

Primární biliární cirhóza
Dobrý den. Byla jsem u lékaře, protože mě více jak...
Primární biliární cirhoza jater
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jaká by byla v hodná...
Alkoholická cirhóza
Dobrý den pane doktore.Moje praktická lékařka mi řekla,že...
Primární biliární cirhóza
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli lze při daném...
Svědění kůže při onemocnění jater
Dobrý den, již 12 let mám primární biliární cirhózu....
Hormonální antikoncepce
Dobrý den, mám zavedené nehormonální nitroděložní...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Prijem mlecnych vyrobku

dobry den,syn ma 2roky 7mesicu do ted jsme pili sunar a ted uz ho nechce.cim...

Prikrmy

Dobrý den Už nevím kam se obrátít a proto píšu o radu Vám,Mám dceru,která se...

Prilostla predkozka

Dobry den,muj dotaz se tyka meho dvouleteho syna. V asi jeho dvou letech jsme...

Primacknuty prst

dobry den,uz jsem tu psal dotaz ohledne toho prstu a byl jsem sim na chirurgii...

Primacknuty prst

dobry den, co mam delat nebo by jste mi doporucila aby se mi ten prst co nejrychleji...

Primární amébová meningoencefalitida

Dobrý den, Žijeme v cizině, ale v létě pobýváme v ČR a jezdíme se koupat s...

Primární amenorea

Dobrý den, za 5 měsíců mi bude 15 let a ještě jsem nedostala menstruaci. Asi...

Primární biliární cirhóza

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli lze při daném onemocnění mimo dodržování...

Primární biliární cirhóza

Dobrý den. Byla jsem u lékaře, protože mě více jak půl roku svědí celé tělo....

Primární biliární cirhoza jater

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jaká by byla v hodná antikoncepce u daného onemocnění....

Primární ciliární dyskinéze (PCD)

Dobrý den! Kde v ČR mohou provést odborné vyšetření na Primární ciliární dyskinézi...

Primární coxartróza

Dobrý den, prosím vás o vysvětlení co znamená jiná primární Koxartroza?

Primární fáze sifilis?

Na začiatku června, som mal nechraneny orálny sex. Mohlo by sa jednať o primárnu...

Primární hyperparathyreoza

Dobrý den, zajímalo by mne, proč se lék Mimpara běžně nepoužívá při nadměrné...

Primární hypertyreóza autoimunní

Dobrý paní doktorko, byla mi diagnostikována primární hypertyreóza autoimunní,...

Primární hypothyreóza v teorénu DLT cecens 03/16

Dobrý den, byla mi zjištěna tato diagnoza, TSH 14,82,, TPOAb 271,4, vzhledem...

Primární noční enuréza

Dobrý den, můj syn má primární enurezu. Nefrologické i urologické vyšetření...

Primární noční enuréza

Dobrý den, paní doktorko. Ráda bych se zeptala zda mám řešit s lékařem noční...

Primární noční enuréza

Dobrý den, potřebovala bych poradit jak dále postupovat u syna, osm let. Od...

Primární noční enuréza

Dobry den. Syn 7 let se cas od casu pomoci ve spani. Je to cca po 3-4 mes a...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tlak pod pravým žebrem

Dobrý den. Poslední dobou mám tlak pod pravým žebrem, ale jenom když chodím...

Bolest na hrudi, při ležení a stání

Dobrý den, už delší dobu mě trápí bolest hrudního koše. Když ležím delší dobu...

Ucpaný nos

Dobrý den, moje trable začaly z jara. Jsem aktivní sportovec věnující se tréninku...

Ledviny

Dobrý den paní doktorko, prosím o radu. Začaly mě natékat ruce a nohy( od palce...

Předkožka nejde při erekci přetáhnout přes žalud!

Zdravím, je mi 15 let a mám takový choulostiví problém. Když mám erekci, nejde...

Bolest, otok a modřiny na koleni

Dobrý den, už asi druhý den mám lehký otok na koleni a udělalo se mi na něm...

Tříštivá zlomenina lýtkové kosti

Dobrý den. Jaký je standartní postup při léčbě tříštivé zlomeniny lýtkové kosti...

Řídká stolice po obědě

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda - li se jedná o normální stolici, či nikoliv....

Tvrdá boule na hlavě

Dobrý den, již dlouho mám vzadu na hlavě, k levé půlce bouly na hlavě. Většinou...

Trombóza po úrazu

Dobrý den, po úrazu kotníku mi byla diagnostikována tromboza svalových větví...

Bolest žaludu

Včera mě začal bolet žalud a předkožka, nevím z čeho by to mohlo být, s přítelkyni...

Píchání v břiše

Dobry den,v posledni dobe mam obcasne pichan v pravem vajecniku.Vcera po pohlavnim...

Bolest zad

Dobrý den, chtěla bych se zeptat měsíc mě bolí jen při otočení v posteli pravá...

Panenská blána

Ahoj, moje kamarádka říkala že se svym klukem to dělala 4x, a že si její kluk...

Bolest pod pravým žebrem a pod levým žebrem současně

Dobrý den, prosím o pomoc a radu. Asi rok bolest pod pravým žebrem a teď to...

Zlomenina lýtkové kosti

Dobrý den, můj dotaz se týká následné procedury po sundání sádry, zda mě čeká...

Boelst palce u nohy

Dobrý deň. Už je to asi 5 rokov čo ma bolí kĺb na palci lavej nohy. Bolí to...

Nemoci střev

Dobry den mam 9mesicni holcicku.. a ma takove bile hrudky ve stolici chtela...

Po pohlavním styku mám na hrázi oděrky

Dobry den, skoro vzdy po pohlavnim styku mi napuchnou stydke pysky a zacne...

Trombóza

Dobrý večer, mám dotaz jsem po tromboze v levém lítku v roce 2007 od té doby...

Reklama