Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Prosím o radu ohledně následujícího postupu mojí léčby srdečních arytmií

Marie 22.6.2018

Dobrý den, prosím o radu ohledně následujícího postupu mojí léčby srdečních arytmií.

Zhruba před měsícem a půl se u mne začalo objevovat přeskakování srdce v klidovém režimu. Z počátku to byly občasné problémy například před usnutím, nebo při odpolední kávě, tak dvakrát do týdně. Postupně se ale problémy stávaly častější, kdy trvaly v klidovém režimu klidně i několik hodin. V současnosti jde v podstatě o každodenní obtíže s tím, že některé dny se srdce ozývá méně, někdy více, občas se k poskakování přidá i slabost a velmi mírná dušnost, asi nejdramatičtější "záchvat" arytmie nastal při večeři , v klidu, kdy mi srdce přeskakovalo v podstatě dvacet minut v kuse . Ten stav byl spojený i s drobným motáním hlavy, nízkou tepovou frekvencí - 50/za minutu a drobnou bolestí na hrudi - ale přiznám se, že v tu chvíli si myslím, že největší roli asi sehrála psychika, protože jsem se s nástupem obtíží začala cítit mimořádně ve stresu a vyplašená a tak se symptomy mohly klidně zhoršit.

Absolvovala jsem vyšetření ekg, echo srdce - obojí v pořádku a nezachytilo nic. Následně mě lékařka poslala na holter - 24 hodin. Tam už zařízení drobné arytmie zachytilo - ten den jsem byla sportovat, a problémy byly mírnější, než obvykle. Nicméně závěr lékaře byl, že výsledek není nijak dramatický. Ani laboratoř krve neodhalila žádné problémy, třeba se štítnou žlázou nebo ničím dalším.

I pro to mě překvapil závěr ošetřující lékařky, která mi předepsala léky - jednou denně ráno mám užívat Betaloc - jednu tabletu s tím, že pokud budu cítit, že jsou léky moc silné, mám si začít brát jen půlku prášku. A za tři týdny kontrola a ekg.

Přiznám se, že jsem z celého postupu z posledních skoro dvou měsíců už opravdu zmatená. Mám za sebou hodiny v čekárnách, nicméně jediný lékař, který se mě zeptal na mé obtíže, byla má praktická doktorka, žádný specialista, a od té doby mě v podstatě bez jakýchkoliv otázek jen vyšetřovali na přístrojích, osobní konzultace s kardiologem neproběhla. Výsledky vyšetření s kardiologem sice zkonzultovala moje ošetřující lékařka, nicméně po telefonu během krátkého hovoru přede mnou ve smyslu, "mám tu mladou pacientku, závěr ze zprávy to a to" co s tím, tak dobře, zkusíme to". Na moje otázky nebylo kvůli plné čekárně dost času, necítím se dostatečně informovaná o své -asi ani ne diagnoze - a tak se obracím na vás.

Přiznám se, že jako mladý, dosud víceméně zdravý člověk (trápily mě dosud jen hemeroidy) přirozeně váhám nad tím, než začnu brát každý den dlouhodobě léky na srdce. Chci tedy zeptat

1) zda je opravdu na základě výsledků mých vyšetření (zprávy přikládám - echo a holter) nutná medikace a co tedy vlastně způsobuje mé obtíže.

2) Jestli mohou mé obtíže souviset například s pohybovým aparátem a je tedy spíše cesta tímto směrem, než rovnou užíváním léků - mívám tendence k blokacím krční a hrudní páteře

3) Jak se tedy mám s touto diagnózou chovat, zda jsou nutná nějaká sportovní omezení, přísný spánkový režim (pracuji na směny i částečně noční) , změny stravovacích návyků (jsem například zvyklá pít dvě malé kávy za den, nekouřím nepiji alkohol ) apod. Chystám se v červenci odjet na 40 dní do Asie, kde budou velká vedra a fyzická zátěž apod. a ráda bych věděla, zda si mám na něco dávat pozor, například při patnácti hodinách v letadle...

3) pakliže začnu léky užívat - jak mám poznat, že jsou moc silné a mám začít brát jen polovinu?

Předem děkuji za brzkou odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, nález na ECHU srdíčka je normální. Na Holtru byly zachyceny v době Vaších subjektivně vnímaných potíží ( přeskakování srdce ) běhy supraventrikulárních extrasystol, které se u Vás vyskytují izolovaně a jsou zcela benigní. Symptomatická léčba je indikována u pacientů, který toto přeskakování vnímají nelibě, a je právě betablokátorem, který Vám byl doporučen. Extrasystoly mají původ v srdíčku, s pohybovým ústrojím bych je nespojovala ( píšete mívám tendence k blokacím krční a hrudní páteře). Žádné zásadnější omezení stran životosprávy nejsou potřeba, samozřejmě pozitivně by působil pravidelný režim spánku a bdění, pravidelná pohybová aktivita ne příliš velké zátěže, zdravý jídelníček, bez zbytečného přísunu kofeinu/teinu (2 malé kávy za den určitě nevadí, ale kolové nápoje, energetické drinky nejsou žádoucí). Betaloc sníží frekvenci extrasystol, či se úplně vytratí, samozřejmě je toto někdy na úkor jeho nežádoucích účinku. Pacienti občas popisují snížení celkové výkonnosti, zejména při výraznějším snížení tlaku krve a srdeční frekvence. To, že dávka je na Vás moc silná poznáte zpomalením tepové frekvence, poklesem tlaku krve, tím větší únavností, nevýkonností, motáním hlavy. Pokud by se to objevilo dávku zredukujte na polovinu či volte způsob užívání ad hoc, co znamená mít lék u sebe a vzít si ho pouze při potížích. S pozdravem, Dr. Horáková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Prosím o radu , nebo nějaký další postup léčby.
Dobrý den. Zřejmě budu potřebovat nějakého lékaře...
Rada na postup léčby
Dobrý den, pane doktore, přikládám vám fotografii z...
Postup léčby při radikulopatii
Dobrý den, prosím o názor na doporučený postup léčby....
Postup léčby zlomeniny malíčku
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na postup léčby malíčku.DNe...
Prosim o radu ohledne odberu krve
Dobry den, chtel bych Vas poprosit o radu, nekolik...
Prosím o radu ohledně mé dcery
Dobrý den, prosím o radu mám 14.letou dceru a ta naprosto...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Prosím o radu a vysvětlení pojmu z MR LS páteře

Dobrý den, už několik let mě bolí páteř,nyní už tak dva až třikrát do roka mě...

Prosim o radu co se muze tykat dekuji velice

Dobry den Pane doktore.Mam takovej dotaz je to moc imtimni to napisu postupne...

Prosim o radu co to muze byt dekuji velice

Dobry den Pane doktore.Mam takovej dotaz je to moc imtimni to napisu postupne...

Prosím o radu jak vyléčit oteklé nohy,bolí a mají tmavou barvu.

Nohy jsem měl léčené na zánět ale neúspěšně.

Prosim o radu jakou lecbu ?dopuceni a co znamena nalez na MGR dekuji Vondra

Dobry den mam k Vam prosbu jednak nevim vysledek z mgr co znamena a potreboval...

Prosim o radu na pysku se mi udelalo suche misto a svedi to

Dobrý den chtěla bych prosim radu asi pred mesicem se mi udelalo na stydkem...

Prosim o radu nebo pomoc

Nevim jak se mam zeptat, mam nejake psychicke potize v momente, nejak jsem se...

Prosím o radu ohledně drobných bulek pod čelistí.

Dobrý den, prosím o radu ohledně drobných bulek pod čelistí. Je v pravo i vlevo...

Prosím o radu ohledně chlopni

Otázka: Dobrý den,je mi 49 let a poslední dobou mně bolí na hrudí a jsem hodně...

Prosím o radu ohledně mé dcery

Dobrý den, prosím o radu mám 14.letou dceru a ta naprosto nespolupracuje s zubním...

Prosim o radu ohledne odberu krve

Dobry den, chtel bych Vas poprosit o radu, nekolik let mam ocni potize ve forme...

Prosím o radu ohledně užívání otrub.

Dobrý den,prosím o radu!Mám mnoholetou těžkou chronickou zácpu a chtěl bych...

Prosim o radu s prekladom nalezu Rtg snimky C chrbtice v 2 proj.

Dobry den, budem vdacna za laicke vysvetlenie nalezu, kt. mi vysetrujuci doktor...

Prosím o radu-neštovice

Dcera má od včerejška 31.5.vyhozené pupínky.Dnes1.6.potvrzeny lékařem neštovice.17.6....

Prosím o radu, zda mohu tyto léky užívat nebo mám některý vynechat.

Dobrý den, 15.2.18 mám podstoupit koronografické vyšetření kvůli ischemické...

Prosím o radu,máme tříměs...

Prosím o radu,máme tříměsíční miminko a bylo nám nabýdnuto očkování proti pneumokovým...

Prosím o radu: moje matka...

Prosím o radu: moje matka - 56 let má stále velice silnou a pravidelnou menstruaci,...

Prosím o radu.

Dobrý den, měl bych jeden dotaz, jsem se svou přítelkyní cca. 3/4 roku, vždy...

Prosim o radu.

dobry den. lordosa krcni naprimena s kyfotickym postavenim horniho useku,blokove...

Prosím o radu.

Dobrý den,potřebuji radu.S přítelem jsme měli pohlavní styk a on do mě omylem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Problémy se střevy (velký stres)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat .....mám skoro denně problémy s bolestmi střev...

Rh pozitivní matka

Dobrý den, učím na lékařské fakultě genetiku, tudíž o inkompatibilitě Rh negativní...

Antibiotika - sauna

Krásný den, chtěla bych se zeptat zdali s antibiotiky Duomox smím chodit do...

Riziko anafylaxe, antihistaminika a antidepresiva


Těhotenství

Dobrý den. Mám dotaz ohledně otěhotnění. S manželem jsme se 1.5 roku pokoušeli...

Antibiotika - nefunguji??

Dobrý den, v sobotu mě začalo bolet v krku. Začala jsem se léčit sama, užívala...

Riziko anafylaxe-doplnění


Rh negativní matka a Rh pozitivní otec

Dobrý den, mám dotaz - má krevní skupinu AB negativní a partner O pozitivní....

Bolest varlete

Dobrý den, mám dlouhodobě nepříjemný pocit v oblasti pravého varlete a třísla....

Rh negativní v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 20 tt a ráda bych znala Váš názor. Mám Rh negativní a můj...

Riziko

Dobry den, rad bych Vas poprosil o zodpovezeni nekolika otazek. Bohuzel jsem...

Antibiotika - brát nebo nebrat?

Dobrý den! Mám prosím následující dotaz. Již od podzimu mě trápí pravidelné,...

Antikoncepce

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat. Nikdy jsem antikoncepci nebrala a teď ji mám...

Antibiotika - alkohol

Dobrý den, chci se zeptat, ode dneška 14.10. jsem začala brát antibiotika Nitrofurantoin...

Aplikace injekce heparinu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké je riziko, když se píchne injekce heparinu...

RH negativní - protilátky

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, jestli je při potratu v 8.tt...

Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat je-li možné když jsem teď dobrala platíčko...

Protilátky u Rh negativní matky.


Antikoncepce

Dobrý den mela bych dotaz ohledně antikoncepce. Před rokem jsem začala brát...

Riziko

Dobry den, existuje nejake riziko, pri tzv. prstovani vaginy,aby sa na muza...

Zavřít reklamu